2008. november 26., szerda

Öregtészta


Öregtészta tulajdonképpen a véletlennek köszönhető. E.Margitka felejtette a gépben a bedagasztott tésztát, csak másnap jutott eszébe, hogy bekészített egy kenyérre valót. Nem hagyta veszni, ebből tett egy darabot a következő kenyérbe. Az eredmény minden várakozást felülmúlt.


Egy kenyérsütéssel foglalkozó könyvben már olvastam róla, de addig nem igazán keltette fel a figyelmemet. Hála Margitkának, azóta szinte mindig ezzel sütök.


Persze tudjuk, hogy nincs új a nap alatt, főként igaz ez, ha a  kovászokról beszélünk. 

Régen a paraszti háztartásokban is használtak kovászt. A gazdasszony már előző este átszitálta a lisztet, közepébe mélyedést készített és bekeverte a kovászt, ami az előző sütésből megmaradt szárított tésztamaradékból és élesztőből állt. Másnap először a megkelt kovászból félretett egy keveset, majd nekiállt a dagasztásnak. Végül a megkelt tésztából is félretett egy darabot. A kettőt összekeverte és megszárította, majd tarhonya nagyságúra dörgölte. Vászonzacskóban tárolta a következő sütésig. Ez volt az úgynevezettmorzsoltka. A kenyérsütést megelőző este ezt a morzsoltkát langyos vízzel elkeverte és ezt adta a kenyértésztához. (Forrás)
A morzsoltkáshoz egészen hasonló az általunk használt öregtésztás módszer. A bedagasztott tésztából elteszünk egy darabot a következő kenyérsütésig. Ez a kovászunk, vagyis a kovászmag. Mi már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell szárítanunk és eldörzsölnünk, hiszen a hűtőben remekül eláll akár egy hétig, tíz napig is. Könnyű vele a kenyérsütés, nem igényel különösebb odafigyelést, egy kezdő házipék is bátran próbálkozhat vele.
Mivel igen sok kovászt használok én nem elveszek a bedagasztott tésztából, hanem készítek egy külön adag kenyértésztát, amit hagyok túlkelni a konyhapulton egy egész éjszakán át. Másnap átteszem egy műanyag dobozba és a hűtőben tárolom tovább. Nem kell megijedni, az élesztőben van annyi erő, hogy 2-3 napig még újra és újra kel.


Az én öregtésztám:
  • 3 dl langyos víz
  • csipet só
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő
Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.


Kiegészítés 2010. okt. 25-én:


Jó ideje egészen leegyszerűsítve készítem az öregtésztát. Gépbe készítek:
  • 50 dkg BL 80 lisztet
  • kb. 3 dl vizet
  • 1 csipet cukrot
  • 1 dkg friss élesztőt
A folyadékra azért írtam, hogy körülbelül, mert liszt és gépfüggő. A lényeg, hogy keményebb tésztát készítsünk mint a kenyértészta. tehát, ha szükséges kevés lisztet vagy kevés foyladékot még adhatunk hozzá.
Elindítom a gépet, de csak addig, míg alaposan összedolgozza a tésztát. Ez kb. 8-10 perc. Ezután kikapcsolom, átteszem egy kelesztőtálba (újabban nem hagyom a gépben, mert nagyon nem tesz jót az üst tömítésének ha ilyen hosszú időn keresztül  éri a nedves tészta) és a konyhapulton hagyom 10-12 órán keresztül, vagy a hűtőben 14-16 órán keresztül. Ezalatt túlkel, összeesik. Másnap összegyúrom, átteszem egy fedeles műanyag dobozba és mehet a hűtőbe, innen használok belőle.

Újabb kiegészítés:

Cukor nem kell az öregtésztába, ellenben egy pici só igen, így nem fog a tésztánk túlérni.

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 3 dl víz
  • fél tk. só
  • 1 dkg friss élesztő
Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. legjobb, ha 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe.
Vagy adagokra osztva mehet a fagyasztóba.


189 megjegyzés:

Latsia írta...

Képzeld, amikor először akartam kenyeret sütni Cipruson 2002-ben, nem kaptam sehol friss élesztőt...a szárítottat meg nem ismertem még.
Egy nénike megszánt és hozott nekem egy tálban egy olyan laza, nyúlós tésztaszerű izét, és azt mondta ebből tegyek a kenyérhez, majd sülés előtt vegyek ki belőle egy darabot és tegyem hozzá....fogalmam sem volt miről beszél, soha nem hallottam ilyenről.
Aztán mégis megpróbáltam és nagyon finom lett a kenyerem...
Akkor ez vajon ugyanaz lehetett, mint a Te "öregtésztád"?;O)
Mindenesetre nekem nem lett ilyen szép a kenyérkém, mint a Tiéd.:O)

Limara írta...

Szerintem igen, egészen biztosan. Azóta több helyen is utánaolvasgattam, és sok helyen használják ezt a módszert, csak nálunk nem olyan elterjedt. Sütöttem már én is élesztő nélkül, nagyobb adag öregtésztával kenyeret, gyönyörű lett az is.
Tudom, hogy Te is gyönyörű kenyereket sütsz, remélem, kipróbálod majd mégegyszer! :))

Névtelen írta...

Szia Limara!
Már kb háromszor sütöttem kenyeret az öregtésztával, de most lenne egy két kérdésem. Mégpedig: az öregtésztát etetni kell?Tehát amit bedagasztok kenyeret abból ki kell vennem és etetni?De nem baj, hogy a kelt tészta meleg az öregtészta meg hideg?Csak vegyem ki a hűtőből és gyúrjám át vele?És kb mennyit kell kivenni a megkelt tésztából?Előfordul, hogy azért nem lesz olyan magas a kenyerem mint neked, mert én csak sima BL 55-ös lisztből csinálom?Remélem elolvasod az üzenetemet.
Üdvözlettel:Timi

Limara írta...

Szia Timi! nem, nem, az öregtésztát nem kell etetgetni. Ha elfogy újat kell csinálni. Kétféle módszer van, vagy hogy készítesz egy rendes adag tésztát, azt hagyod túlkelni, abból treszel a kenyértésztához. Ha elfogy, csinálsz újat. Vagy ha nem akarsz egyszerre sok öregtésztát, akkor a már bedagasztott, 1x megkelt tésztából formázás előtt elveszel kb. 20 dkg-nyit, hűtőbe teszed a következő kenyérdagasztásig. Így mindig csak 1 adag tésztád van.
Ha sütőben sütsz kenyeret, nem baj, ha hideg az öregtészta, általában én is a hűtőből teszem a fagasztógépbe. Ha akarod, persze egy órával a dagasztás előtt kiveheted a hűtőből, akkor felveszi a szobahőt. Ha kenyérsütőgépben sütsz, akkor mindenképpen szobahőn kell vele dolgozni.
Igen, előfordulhat, talán egy teáskanálnyi sikért tegyél hozzá, vagy réteslisztre cseréld le a liszt 2/3-át, kalácsnál 1/3-át. Persze ha túl kemény a tészta, vagy nincs eléggé megkelve, vagy épp túl lágy és terül, attól is lehet hogy kicsit laposabb. Remélem tudtam segíteni! Üdv, Limara

Timie írta...

Szia Limara!Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, elég valószínű akkor, hogy a liszt minőségével lehet a baj, mert nagyon szépen meg van kelve és nagyon jó az állaga is. De mégse lesz magas. Kérdésem még annyi lenne, hogy sikért, aszkorbinsavat hol lehet beszerezni?Én egy pici ecetet tettem bele, mert vhol azt olvastam hogy az is jó. Ízre viszont nagyon-nagyon finom a kenyér:)Már most is kel egy. A következőhöz bizti veszek másik lisztet.
Üdv Timi

Limara írta...

Sikért bioboltokban tudsz beszerezni. ha veszel kenyérlisztet, akkor ahhoz majd nem kell már. Sajnos a liszteknek elég változó a minősége. Én jó helyzetben vagyok, mert közel van Tótkomlós, onnan szoktam kenyérlisztet hozni. Ott egy régi, kicsi malom van, nagyon jó minőségű lisztet állítanak elő. Aszkorbinsavat, azaz C vitamin port gyóygszertárban. vagy veszel C vitamin tablettát, amin nincs cukormáz, a Béresnek van, egyet összetörve tehetsz a tésztába. helyette valóban jó az ecet is. Gratulálok a kenyerekhez, nagyon örülök, hogy nektek is bevált az öregtésztás kenyér!
Üdv, Limara

Fruzska írta...

Szia Limara! Én mindig sokat tanulok tőled, imádom az új ötleteidet megvalósítani. Nagyon szerei a családom. Egy pici kérdésem lenne az öreg tésztával kapcsolatban. Ha a gép bedagasztja. Benne szoktad hagyni az üstbe és úgy teszed hűvösre? Kijön aztán szépen az üstből? Én kovásszal szoktam a kenyeret sütni, de mindig újítok, hisz ismersz. Tegnap öreg tésztát készítettem, ma fogok belőle használni. De én áttettem, alig bírtam kiszedni az üstből. Leírnád nekem az ezzel kapcsolatos tapasztalataidat légyszíves? Köszönöm szépen Fruzsi

Limara írta...

Szia Fruzska! Öregtésztát általában este keverem be, hagyom a gépben egész éjszakán át. Másnap csak annyi időre indítom el a gépet, míg egy gombóccá összeszedi a tésztát. Azt átteszem egy tálba, majd folpackkal letakarva a hűtőbe. Kicsit ragacsos, de nem vészes.

Fruzska írta...

Köszönöm szépen a válaszod. Képzeld sikerült a kenyérkéd is. Hatalmas nagy, végre 1 kg-os lett. Az volt a bajom a kovászossal, hogy minden nap elfogyott és csinálnom kellett minden nap. Befalta a család a rusztikus kenyerem mindig 75dkg-os lett. Feltettem a képet az oldalamra, nézd majd meg ha gondolod. Még egyszer köszönöm. Jaj még valami, olyan cserepes lett, mint a szomszédban az épülő ház teteje:)

sedith írta...

Szia!
Az öregtészta nem ugyanaz, mint a kovász? Mert én a leírásokból úgy vettem ki. Régebb valóban ezzel sütöttek, mert nem tudtak hozzájutni mindig friss élesztőhöz, emlékszem, mamámnak mindig volt egy edénykéje, amiben benne volt a következő adag kenyér kovásza. Csak mi éppen kovásznak hívtuk! El akarom készíteni ezta receptet, remélem, nekem is sikerül!:)
Üdv, Edith

Limara írta...

Tulajdonképpen ez is segy egyfajta kovász, de mégsem az a klasszikus amit liszt és víz keverékéből erjesztéssel állítanak elő. Ez egy kész kenyértészta, amit hagyunk alaposan túlkelni.

sedith írta...

Szia! Megvolt a bagettsütés! Hmmmmm, isteni lett! Leíroma blogomban, már éppen azon vagyok!
Tudod, nem volt öregtésztám és ehelyett kovászt készítettem. De azt hisem, kettőnknél nem ugyanaz a kovász! Azt mondod, a kovászba csak víz és iszt jár és azt megerjesztik? Mert nagyanyám mindig élesztővel csinálta az első adagot, és én is amikor kenyérfélét sütöttem, így csináltam! Végül nem volt előttem az öregtésztád receptje, mert tudtam, hyog nem hagyhatom napokig állni, hanem a saját tudomásom szerinti "kovászt" készítettem el, lisztből, élesztőből, vízből és cukorból. Jó idejében megcsináltam, úgyhgy volt ideje vagy két órát is kelni, és mint írtam, az eredméyn lenyűgöző lett!:) Köszönöm a receptet!

Limara írta...

Szia! Igen, ez is kovász, ez a gyorskovász! :)))

Éva írta...

Egy ideje lelkes olvasója vagyok a különböző gasztroblogoknak , a tiedre a városunkbeli könyvesboltos hölgy hívta fel a figyelmem. Azóta lelkes olvasója vagyok.
Tegnap elkészítettem életem első kenyerét: egy egyszerűbb hagymás kenyeret. a sikerén felbuzdulva úgy döntöttem megpróbálkozom a kifliddel és a bevált fehérkenyereddel is.
Annyi kérdésem lenne, hogy az öregkenyérhez milyen lisztet használsz?BL 55 vagy 80? a következő kérdés meg az lenne, hogy dekorsót hol lehet kapni Makón?

dortimcsi írta...

Egy ideje rendszeres olvasója vagyok a különböző gasztroblogoknak. A te blogodra városunk egy könyvesboltjának eladója hívta fel a figyelmemet. Azóta lelkes olvasód vagyok és csodálattal nézem, micsoda szépségeket készítesz.
A tegnapi nap folyamán elkészítettem életem első kenyerét: egy egyszerűbb hagymás kenyeret. Ennek sikerén felbuzdulva úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a kifliddel és a bevált fehérkenyereddel.
Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem: az öregkenyérhez milyen lisztet használsz? BL 55 vagy 80? és a másik kérdés: Makón hol lehet dekorsót kapni?

Limara írta...

Nagyon köszönöm neked is és neki is! :))Örülök a hagymás kenyér sikerének, remélem a többi is tetszeni fog. Bl 80-ból szoktam csinálni az öregtésztát. Tegnap voltam a tescoban, és láttam sót,3 félét is, igaz nem dekorsó, hanem kristálysó és nagyszemű só néven, de tökéletes a péksütikre.

tamas írta...

Ma bevásároltam, és megsütöttem. Vásárlást elrontottam, mert teljes kiőrlésű tönkölyt vettem, de 10 dekát raktam azért bele. Nagyszerű lett. Adott neki egy enyhe korpás beütést. :)
Nekem sajnos nincs zárt edényem (pl. kacsasütő), de azért a jó gőzös sütőben is szuper lett.
Köszönöm a receptet és a technikát.
Tamás

tamas írta...

Természetesen nem az öregtésztát sütöttem meg, hanem a fehérkenyeret, csak rossz helyre írtam. Elnézést. :)

Limara írta...

Tamás!Én köszönönöm! :))
remek a tk. listből készített öregtészta is, én is szoktam úgy csinálni!:))

Rozika írta...

Drága Limara!Köszönöm a kenyér recit.Nagyon régóta vágytam rá,már nagyon sok próbálkozást a kutyusok ettek meg,vagy ők sem.Azt kaptam amit vártam.Az lenne a kérésem,hogy az öreg tésztát nem lehetne lefagyasztani ami megmaradt?Én egyedül élek,és ritkábban szükséges a kenyér sütés,de ezt biztos megsütöm gyakran.Én is kacsasütőben sütöttem,de lehet nagy volt neki,mert egy kicsit laposabb lett,de ízre,állagra nagyon fonom.Keresnem kell egy megfelelő edénykét hozzá.Köszönöm mégegyszer.

Limara írta...

Szia Rozika! Köszönöm szépen! :))De, le lehet fagyasztani, adagokban, majd a konyhapulton hagyni kiolvadni. De úgy is lehet, hogy a megkelt kenyértésztából a formázás előtt elveszel egy kb. 20 dkg-os darabot, és azt teszed a hűtőbe. Így mindig csak egy adag öregtésztád lesz, ami jól kibírja a következő sütésig. A kacsasütő jénai kell ekkora kenyérnek, szerintem ne változtass! ha ellapult, akkor egy kicsit dagaszd legközelebb szorosabbra a tésztát, de a lapulást egy kis túlkelés is okozhatja. Azt szoktam tanácsolni, míg nincs kellő tapasztalat, fordítsd meg a jénait, a mélyebb tetejébe tedd a tésztát, annak az oldala megtartja, nem engedi terülni! :)) Üdv, Limara

Rozika írta...

Limara!Nagyon szépen köszönöm a gyors választ,mindenképpen kitapasztalom,mert ezt a kenyeret magában is nagyon finom enni,Ez nem a bolti kenyér.A tanácsodat meg szó szerint megfogadom.Rozika.

Limara írta...

Nagyon szívesen! örömmel venném, ha mesélnél majd, vagy akár képet is küldenél! :))

Rozika írta...

Limara!Nagyon szívesen megmutatom a képet Ildike honlapján feltettem, a jól kifőztük topikba,ide még nem tudom hol kel feltenni a képet.Regizni kell gondolom előbb.
Az is igaz,hogy kár lenne ide feltenni addig amíg nem lesz tökéletes a külleme.Rozika.

Limara írta...

Rozika! ide csak én tudok feltenni képeket, ha gondolod, a mail címemre küld el őket. Szeretnék majd egy olyan bejegyzést, ahol az olvasóim képei szerepelnek az én receptjeimből! :)) Mindjárt megnézem Ildikénél:))

Rozika írta...

Limara drága,Ildikénél nem látszott tegnap a kép,ma már látható,de inkább megkeresem az e-mail címedet,és elküldöm neked.Légyszike mond el a véleményedet.köszike.Rozika

Névtelen írta...

Szia Limara!

Néhány hete akadtam rá az oldaladra, de azóta már több órát töltöttem a böngészésével. Fantasztikus dolgokat csinálsz! A hajtovány családom és ismerőseim kedvence lett, de a linzert is kipróbáltam és nagy sikere volt. Most a kenyérsütéssel próbálkoznék, már be is szereztem a hozzávalókat (aszkorbinsav, burgonyapehely), de lenne egy kérdésem: BL-80-as lisztet írsz a receptben, de a finom liszt amit használok BL-55-ös. Használhatom-e az 55-öst is, vagy keressek 80-ast? Mi a különbség a kettő között?
80-ast kapok a nagyobb bevásárlóközpontokban is?
Köszönöm: Gyöngyi

Limara írta...

Szia Gyöngyi! Köszönöm szépen! :))
A BL 80-as kimondott kenyérliszt, magasabb a sikértartalma mint a síma 55-ös lisztnek. Szebb és jobb lesz vele a kenyér. Nagyobb multikban, pl. tesco, reformboltokban, de legjobb a malmokban szétnézni! :))

Névtelen írta...

Szia Limara !
Köszönöm a válaszod, most indul a férjem burgonya pehelyért, addig azonban már másodszor sütöttem meg a hajtoványt --- de gondolkodom megsüssem-e többet, ugyanis egy darab nem maradt belőle, a háziasszony - s itt jelen esetben: a TE - nagy örömödre :) Fantasztikus finomság.
Viki

Limara írta...

Tényleg nagyon örülök! :)))

Jucus írta...

Szia Limara!
Életemben először sütöttem öregtésztával kenyeret a kenyérsütőgépemben. Fantasztikus lett! Össze sem lehet hasonlitani az előzőekkel.
Köszönöm Neked a receptet.
Üdv: Jucus

Névtelen írta...

szia Limara,
az oregtesztarol es az eleszto nelkuli kovaszrol szeretnek erdeklodni es a segitsegedet kerni.
azt ertem hogy az oregtesztat kis mennyisegu elesztovel keszited es az eleszto nelkuli kovaszt pedig eleszto nelkul, de amikor van egy adott kenyerrecept akkor ha jol latom teszel a receptbe oregtesztat plusz meg valamennyi elesztot is. szoval az elso kerdesem hogy miert kell extra elesztot hasznalni ha az oregtesztaba az mar ugyis van? en azt hittem hogy az oregteszta onmagaban elgendo a kenyer kelesztesehez, akkor tevedek?

a masik kerdesem az lenne hogy ha eleszto nelkuli kovaszt hasznalunk a kenyer begyurasakor, akkor ott is kell extra elesztot hozzaadni? en nagyon szeretnek olyan kenyeret kesziteni ami egyaltalan nem tartalmaz elesztot, ez lehetseges?
elore is koszonom...

Limara írta...

Szia!
Igen, én valóban használok a kovász és az öregtészta mellé még minimális élesztőt. Mégpedig azért, mert mindkettőből viszonylag kis mennyiség kerül a tésztába.Az öregtésztába eleve kevés élesztőt teszek, de azt még kb. 5 kenyérre használom fel, nagyon kevés lenne kelesztőanyagnak önmagában. Lehet élesztő nélkül is sütni kenyeret mind öregtésztával, mind kovásszal, sütöttem is már, bár ide nem kerültek még fel. Ebben az esetben viszont nagyon meg kell emelni az arányukat. Tehát nem elég sem a 20 dkg öregtészta sem a húsz dkg kovász a kenyérbe, ennyitől nem kelne meg szépen, illetve nagyon lassú lenne a kelés. Öregtésztát legalább 40-45 dkg-ra, kovászt is minimum 30, de még jobb lenne 40 dkg-ra felemelni. Természetesen aktív kovásznak kell lennie és friss öregtésztának. Ugyanakkor úgy gondolom ettől nem lesz élesztő mentes, hiszen az öregtésztában van élesztő, a kovász meg erjesztett kelesztőszer, pont mint az élesztő!
Üdv!

Névtelen írta...

kedves Limara, nagyon koszonom es nagyon halas vagyok hogy valaszoltal, es hogy megosztod a tudasod velunk! ez oriasi segitseg! csodalom a gyonyoru kenyereket, kifliket es mindenfele peksutemenyt amit keszitesz!
mar evek ota vagyom a kovasz hasznalatara de soha nem sikerult elkesziteni, viszont hala neked mostmar sokkal vilagosabb hogy hogyan kell hasznalni ezeket a kelesztoszereket...
meg ketto dolgot szeretnek kerdezni, hogy tulajdonkeppen minden receptet ellehet kesziteni oregtesztaval vagy akar kovasszal? pl a vajas kifli receptedet?
vagy az tulsagosan megmasitana az eredeti izt es az adott teszta allagat, szoval jobb nem kiserletezni?

es tulajdonkeppen ehhez kapcsolodoan lenne a kovetkezo kerdesem, hogy amikor keszitunk egy oregtesztat rozslisztbol akkor az felhasznalhato feher illetve mindenfele lisztbol keszulo kenyer sutesehez is, vagy kulon feherlisztbol kell oregtesztat kesziteni (ha egyaltalan van olyan) ?

megegyszer koszonok mindent, probaltam beirni a nevem de nem sikerult, igy csak itt tudom alairni:
koszonettel, Diana

Limara írta...

Szia Diana!
Nekem megtiszteltetés, ha bizalmat kapok tőletek és kérdeztek. Igyekszem a legjobb tudásom, vagy helyesebben tapasztalatom alapján válaszolni.
Igen, tulajdonképpen minden kenyér, péksütemény elkészíthető akár öregtésztás, akár kovászos változatban is. Ha ezt a viszonylag kisebb, kb. 20 dkg-os mennyiséget teszed hozzá, akkor az ízén nem fog változtatni, az állagán igen,reményeim szerint javít rajta. De ebben az esetben az élesztőt csökkenteni kell.
Rozsos öregtészta természetesen a fehér kenyérhez is adható, nagyon jó íze lesz, én kimondottan szeretem. Egy nagyon picit megszínezi, azaz nem lesz olyan hófehér a bélzete, de ez nem gond szerintem.
Üdv, Limara

Névtelen írta...

szia Limara ujra :)

kicsit kesve sikerult visszairnom de koszonom szepen hogy irtal, mar ki is probaltam egy oregtesztas kenyeredet, fantasztikus lett, persze meg kell gyakorlni mert kulsore nem volt olyan tokeletes mint a tied :)
a kovasz keszitest is a napokban szeretnem kezdeni kiprobalni, es a pacsnit, meg a vajas kiflit.... minden nagyon izgis!!

Diana :)

Limara írta...

Majd mesélj! :))

Névtelen írta...

Kedves Limara,
Eddig csak neman olvasgattam a receptjeidet, de ezt most el kell meselnem. Vegre kiprobaltam az oregtesztat es nagyszeru lett, ezt mindenkeppen meg kell koszonnom. Igaz, hogy csak kenyersutogepben, de olyan lett, ahogy a L'ecsoban : a jo kenyer roppanasa valosagos szimfonia :)
Szepen lassan kiprobalom majd a tobbi remekmuvedet is, talan a vajas kifli lesz a kovetkezo, mar reg almodozom rola... :)
Koszi meg1x, tovabbi jo sutogetest!
eDiT

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! :)) mesélj majd a többiről is! :)

Mama Cica írta...

Szia Limara!
először is hadd gratuláljak azokhoz a csodákhoz, amik nap mint nap kikerülnek a kezeid közül Csak ámulok és bámulok. Szeretném kipróbálni a kenyeredet, amihez öregtészta is kell. tegnap bedagasztottam az öregtésztát, de amilyen szórakozott vagyok víz helyett tejet tettem bele:-S Ettől még használható szerinted, vagy mivel javítsam fel? válaszod köszönöm
üdv Mama Cica

Limara írta...

Kedves Mama Cica!
Köszönöm szépen! :))
Nem baj, hogy tejjel dagasztottad be az öregtésztát, nyugodtan használhatod.A végleges tésztához már vizet tegyél.
Viszont én nem tárolnám 2-3 napnál tovább a hűtőben, nehogy megromoljon. Ha sokat készítettél érdemes adagonként lefagyasztani.
Üdv, Limara

Mama Cica írta...

Szia!
köszönöm a gyors választ, most egy kicsit megnyugodtam. :-) estére kiderül, hogy sikerült-e, mindenképpen megírom majd a tapasztalataimat. köszönöm
üdv Mama Cica

Mama Cica írta...

Szia!
Jelentem sikerült! olyannyira jó lett, hogy ma már a 2. adagot csináltam meg. köszönet!

Limara írta...

Hurrá! :))

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Fantasztikus dolgokat alkotsz, gratulálok.
A kérdésem, hogy a folyamat mely szakaszában kell hozzáadni az "öregtésztát",rögtön az elején, vagy a már megdagasztott tésztához?
Válaszodat előre is köszönöm.
Évi

Limara írta...

Kedves Évi! Köszönöm szépen! :)Rögtön az elején az összes többi hozzávalóval együtt. Üdv

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Köszönöm szépen a gyors választ.
Nagyon jól sikerült az öregtésztás kenyerem. Bár korábban próbáltam volna...
Ezek az ízek, illatok a gyermekkorom emlékeit idézik vissza.
Üdv
Évi

Limara írta...

Szia Évi! Nagyon örülök neki! :))

Névtelen írta...

Szia Limara!
Én elösször sütök most kenyeret sütőben.Eddig a kenyérgép megsütötte, de most ugydöntöttem hogy sütőben sütök.Az én kacsasütőm anyagból (vagymiből) van és be kell áztatni.Ez nem tesz semmilyen kárt a kenyérben?Rá kell fordítani a kacsasütő tetejét?(ugye nem.. jólértettem)Szerinted a hauser kenyérsütőmárka jó?Mert az van nekem..köszönöm válaszod.
Nati

Limara írta...

Szia Nati! Nem akarlak elkeseríteni, de cserépedényben a legnehezebb sütni. Nehéz kiszámítani, hogy mikor kerüljön be a sütőbe, mert az edényben még elég sokat fog nőni. Az áztatás nem gond szerintem, de tegyél bele sütőpapírt, különben beleragad. A tetejét egyszerűen rá kell tenni.
A Hauser gépek jók, bár nekem nincs olyan, de jókat hallottam róla.
Majd mesélj!
Üdv, Limara

Györgyi írta...

Kedves Limara!
Hálásan köszönöm, hogy megosztod velünk tudásodat, tapasztalataidat!
Most dagasztottam be a második adag öregtésztát. Az első nagyon hamar elfogyott, minden kenyér fantasztikusan sikerült. Az elmúlt napokban olyan sok sikerélmény ért, a családom követeli az újabb és újabb sütéseket. Nincs nagyobb dicséret mint amikor látom,hogy az utolsó falatig felfalják! :)
Gratulálok a blogodhoz, és mégegyszer köszönöm a recepteket, tanácsokat! Hasznosak, könnyen érthetők, megérné nyomtatásban is közzé tenni. Nem gondoltál még rá?
Szeretettel, Györgyi

Limara írta...

Kedves Györgyi! Köszönöm szépen, nagyon örülök, hoyg sikert arattál a kenyérrel. Köszönöm a kedves szavakat. Nem, egyelőre úgy gondolom, elég ez az írott forma:))

Hajni írta...

Kedves Limara!
Már régóta olvasgatom az oldaladat, és nagyon tetszenek a receptek, már meg is sütöttem a juhtúrós pogácsát és a jól bevált fehér kenyeret kenyérsütő gépben. Mindegyik nagy siker aratott, köszönet érte!
Egy kérdésem lenne az öregtésztáról: előre beprogramozva is lehet vele kenyeret sütni a gépben, vagy csak akkor használható, ha azonnal beindítom a dagasztást-kelesztést-sütést? Ha lehet, akkor van -e valamilyen időbeli korlát, amit még beállíthatok a gépen?
Előre is köszönöm a választ, üdv: Hajni

Limara írta...

Szia Hajni!
Szerintem lehet,bár még nem csináltam. A legkésőbbi időpontban készítsd be szerintem. Ne érintkezzen az élesztővel és a folyadékot se erre öntsd közvetlenül! Majd mesélj! :)

Jozso928 írta...

Mit tegyek ha az öregtésztám teteje az éjszaka alatt megszáradt? Szépen megkelt, de száraz lett a teteje, és mikor összedolgoztam akkor a száraz darabok bennemaradtak a friss tésztában.

Limara írta...

Semmit. Majd visszapuhul. Most takard le szorosan folpack-kal! :)

zorgó írta...

Szia Limara! Gyönyörű dolgokat követsz el! Én is megszállottan próbálkozom a kenyérsütéssel, több kevesebb sikerrel, most az volna a kérdésem,hogy hol tudok beszerezni 8 l.-es jénait tetőstül, és mennyibe kerül?

zorgó írta...

Lehet, hogy régen pont az öregtészta volt az, amit anyáról leányra hagytak örökségül, és ettől volt minden házra jellemző íze a kenyérnek? Úgy hallottam, hogy a háziasszonyt minősítette / le/, ha nem tudott vigyázni a tésztára a következő sütésig. Sőt, ha kitagadta az édesanyja valami főbenjáró bűn miatt a lányát, még ezt a tésztát is megtagadta tőle.Vagy az más dolog volt?

Limara írta...

Szia Zorgó! A jénait nagyobb multikban (Tesco, Metro) lehet beszerezni. Az ára nagyon változó, a négyezertől nyolcezerig is terjedhet, érdemes szétnézni.

Igen, ez volt az, csak annak idején megszárították, úgy tárolták:)

Boroka írta...

Szia Limara!
Tobbszor megsutottem mar a kenyeredet es nagyon szeretjuk.
Na, de ezt majd inkabb oda irom. :)
Most azt kerdeznem Toled, hogy befagyaszthatom az oregkenyeret? Ketten vagyunk es nem hasznalom el 10 nap alatt a 3 adagot(en ennyire hasznalom fel).Ezert gondoltam erre.
Koszi a valaszt elore is. :)

Limara írta...

Szia! Igen, adagokban fagyaszd le nyugodtan! :)

Boroka írta...

Koszonom a gyors valaszt! :)

Zita írta...

Szia Limara, régóta olvasom a blogod, sok mindent készítettem is tőled. Kérdésem a következő: a héten készítettem először öregtésztát, és nem fagyasztottam, mert felhasználom tíz nap alatt, elosztottam zacsikba és a hűtőbe raktam. De itt tovább kel és kel, már jön ki a zacskóból. Ez normális? Én úgy gondoltam, hogy egy idő után összeesik és úgy marad. Kell dolgozzon állandóan? Köszi előre a választ.
Zita

Limara írta...

Szia Zita! Az élesztő 2-3 napig képes még dolgozni, ezután csendesedik el. Nyugodtan nyomkodd vissza, ha ki akar mászni az edényből! Üdv

Ildi írta...

Kedves Limara!
Csodálatos ez az oldal, nagyon örülök, hogy rátaláltam!
Én olyan háziasszony vagyok, aki képtelen fogyasztható kevert süteményt készíteni, csak azzal boldogulok, amit keleszteni, dagasztani, formázni kell, és lehetőleg sok időt kell vele a konyhában eltölteni. Éppen emiatt érzem úgy, hogy ezt az oldalt az én kedvemért is csinátad! A tejfölös kifli annyira szuper lett, hogy muszáj végigsütni lehetőleg minden receptet az oldaladon. Persze szépen lassan!
Azt szeretném kérdezni, hogy öregtésztát lehet-e tk. rozslisztből készíteni, és ha igen, akkor hogyan?
Ildi

Limara írta...

Szia Ildi!
Köszönöm szépen! :)
Igen, lehet rozsliszttel készíteni. Max. a fele lisztet cserélném rozsra, a másik fele maradjon BL 80. De szerintem a tk. rozsnál jobb lenne ebbe a világos rozsliszt. Üdv, Limara

Ildi írta...

Köszönöm szépen a válaszod! Kipróbálom a jövő héten, majd elmesélem, hogyan sikerült!

Ildi írta...

Szia Limara!
Elkészítettem az öregtésztát 20 dkg tk. rozsliszt, 30 dkg kenyérliszt hozzáadásával. Ezzel sütöttem kenyeret a couronne kenyér receptje alapján, csak nem korona formára. Hiperszuper lett!!!
Bár nem ehhez a témához tartozik, de abban tudnál segíteni, hogy miért nem lesz a kenyerem olyan szép cserepes, mint neked? Gőzös sütő, meg a kenyér hideg vízzel való spriccelése nem marad el, mégsem sikerül cserepeket varázsolnom az amúgy nagyon finom kenyérkéimre :-(

Limara írta...

Szia Ildi! Több oka lehet annak ha elmaradnak a cserepek. A tk. lisztes, különösen a rozslisztes kenyerek egyébként sem lesznek olyan cserepesek, mint a fehér lisztes kenyerek, azt ezektől ne is várd! Lehet ok a lágy tészta, az alacsony hőfokon tartó sütés, rövid ideig sütés, így benne marad a gőz, ami hülés közben puhítja a tésztát. Egy kicsit szorosabb tészta illetve az utolsó 15 perc gőz nélküli sütés segíthet rajta.Üdv

Ildi írta...

Kedves Limara, nagyon köszönöm a válaszod! A gőzzel lehet baj, edényben teszem a sütőbe, de akkor időben kiveszem majd. De ha nem leszenek "cserepeim", akkor is nagyon boldog leszek, mert maga a kenyér isteni finom, és a tk. liszthez is ragaszkodik a család. Szép napot neked!

Névtelen írta...

Kedves Limara!Nagy szeretettel és megelégedettséggel olvasom,böngészem receptjeidet.Számomra a kenyérsütés mindig valami misztikus,csodás dolog.Anyám régen,sajnos már nagyon régen nem,hetente sütött kenyeret.Ő mindig a kenyértésztából vett ki egy jó nagy maroknyit tányérra téve,leborítva egy magasabb edénnyel,hogy ne hulljon rá semmi piszok,megszárította.Következő sütéskor előre beáztatta.Ezt hívta ő(k) kovásznak.Mindig este "kovászolt" be és hajnalban dagasztotta be a kenyeret.A kovász mellett ő is használt minimális mennyiségű élesztőt is.Én is szeretnék megpróbálkozni a kenyérsütéssel,majd be fogok regisztrálni is és remélem nekem is fogsz segíteni ha rászorulok,mert biztosan úgy lesz. Addig is szép napot és további jó sütést!
Tisztelettel Ede.

Limara írta...

Kedves Ede! Köszönöm szépen!:))
Mi megspóroljuk a szárítást és áztatást, frissen használjuk az elvett tésztát, de a módszer ugyanaz:))
természetesen örömmel segítek amiben csak tudok!:)
Üdv, Limara

Katina írta...

Képzeld, Limara!
tegnap viszonylag késő este néztem H. Blumenthal-t aki épp a tökéletes pizzatésztát próbálta elkészíteni.
és mit használt bele? na mit? öregtésztát. csak előkelesztett tésztának hívta:)

Boroka írta...

Szia Limara!
Csak egy gyors kerdes, a masikat majd a kenyerhez irom.
Te hanyszorra hasznalsz fel egy adag oregtesztat?

Limara írta...

Mármint egy ilyen adag tészta hány kenyérhez elég? Talán 3-4 kenyérhez. De én már 25-30 dkg öregtésztát is hozzáteszek egy kenyérhez.

Boroka írta...

Igen, bocsi, azt nem irtam, hogy egy adagra gondoltam.
Koszonom a gyors valaszt.:)

Anna, írta...

Kedves Limara, az öregtésztás bejeyzéseg eszembejuttatta gyermekkoromból a regi kemencés kenyérsütéseket.
Édesanyám fateknőben dagasztott (dagasztóteknőnek hívtuk). A teknő oldaláról lekapart tésztát egy nagyobb csészébe tette és következő szombaton azt is beledagasztotta a tésztába. Ugyanakkor "kovászolt" is előző este... Azok (is) FINOM kenyerek voltak!

Névtelen írta...

Szia Limara!

Mióta rátaláltam az oldaladra, gyakori nálunk a Szendvicskenyered, és Hokkaidó kalácsot is többször készítettem már. Gondoltam továbblépek, és megpróbálkozok az öregtésztával is, amit az este benne is hagytam a gépben, viszont nekem nem gyűrte gombóccá, ugyan is folyós az állaga.
Az lenne a kérdésem, hogy ez normális-e, és hogy így fel lehet-e használni?
Előre is köszönöm, Timi

Limara írta...

Persze, lehet! Tedd be a hűtőbe, ott visszakeményedik. Amikor kenyeret készítesz vele, tartsál vissza egy picit a folyadékból, valószínűleg lágyabb lett az öregtésztád.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a válaszod, este sütöttem is egy gépi kenyeret öregtésztával, és nagyon jó lett, tényleg "bolti" jellegű. Eddig nekem az összes gépi kenyér nagyon tömör volt, ez az első ami ilyen jó lett, most már tudom a titkot:)
Nagyon köszönöm mégegyszer. Ja, és tegnap a pizzádat csináltam vacsira, és az is szuper, csak a formázással állok még egy kicsit hadilábon. A pizza tésztát nyersen le lehet fagyasztani?

üdv, Timi

Limara írta...

Timi! Nagyon örülök!:)
Elvileg le lehet, ha az öregtészta működik, akkor szerintem a pizzatészta is:)

Rapsonné írta...

Sziasztok.
nagyon szépeket olvasok itt.
A legviccesebb az, hogy évekkel ezelőtt, mikor egy fórumba beírtam, hogy nagyanyám mindig hagyott egy darabot a megdagasztott tésztából, és azzal sütötte a következő kenyeret, rámszóltak a fórumozók, hogy az kizárt, mert a sós-élesztős tésztát nem lehet felhasználni.
Erre látom, micsoda vívmány :)))
Nagyon örülök, hogy végül bevált, örömmel olvasom a recepteket, magam is már közel 8 éve itthon sütöm.
További szépeket!

Gabi írta...

Kedves Limara!

Először is gratulálok, nagyon tetszik a blogod:)
Régebben sütöttem kenyeret kenyérsütő gépben, de most külföldön élek, és mivel a gépet nem hoztam magammal, ezért anélkül szeretnék próbálkozni. Kérdésem az lenne, hogy az öregtészta elkészíthető simán a mixerrel való dagasztással is? És ha igen, mennyi ideig kell így dagasztani?
Ezen kívül nagy kacsasütő edényem sincs, mivel lehetne ezt helyettesíteni? Bármilyen nagyobb jénai megteszi?
Válaszodat előre is köszönöm és további sok sikert kívánok!
Üdv:

Gabi

Limara írta...

Kedves Gabi! Az öregtésztát nem is kell dagasztani, elég alaposan összegyúrni, akár kézzel is megteheted. Bármiylen fedeles edény jó neki, min. 5,5 literes legyen. :)

Gabi írta...

Köszi szépen a gyors választ:)
Üdv:

Gabi

Mónika írta...

Nagyon jó lett

Rita írta...

Kedves Limara!
Szeretném segítségedet kérni!
Pár hónapja derült ki,hogy a fiam
liszt és tejérzékeny.
Szeretnék Neki ehető kenyeret sütni,
de a lehetséges lisztekből(rizs,kukorica)lehetetlen,
pedig már kenyérsütőben is próbáltam.
Tudnál tanácsot adni mit tegyek?
Előre is köszönöm!
Rita

Limara írta...

Kedves Rita! Jobb oldalon, a Blogajánlóban találsz egy linket: Gluténmentes kenyérreceptek. Ott egy fórumot találsz nagyon sok recepttel és nagyon kedves, segítőkész emberekkel. Üdv!

muzsi írta...

a gépem bekrepált, szóval kézzel dagasztom. mennyi ideig csináljam? elég, ha úgy érzem, jó ruganyos a tészta? és szárított élesztőt használok, mennyi kell belőle? ha kész, be a hűtőbe, és másnap akkor átgyúrni, jól értem?

Limara írta...

Az öregtésztát nem kell dagasztani, csak jó alaposan átgyúrni. Amikor kész letakarod és hagyod a konyhapulton 10-12 órát. Utána már süthetsz belőle, majd a maradékot hűtőben tárolhatod.

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Szeretném megkérdezni, hogy a kenyerek sütésénél légkeveréses sütőt vagy sima sütőt használsz?
A kovászomnál pedig az első fázisban nincsen "bugyborék", ez vajon mitől lehet?
Ági

Limara írta...

Ági! Nem használok légkeverést.
Ha első nap után nincs buborék várj még egy napot és azután etesd meg, lehet, hogy gyengébb a liszt.

Janka írta...

Szia Limara!
Múltkor próbálkoztam öregtésztás kenyérrel, de szerintem egy ponton elrontottam- Nincs kenyérsütő gépem, így a tálban hagytam, amiben összegyúrtam és letakartam egy konyharuhával estére. Reggelre megkelt, viszont kicserepesedett (kemény lett) a teteje...Mondjuk így is felhasználtam, de szerintem nem volt az igazi. Inkább zárható dobozba kéne beletenni vagy fóliával kellett volna lezárni? Meg a hűtőben miben tároljam utána? Olyan zárható fehér műanyag dobozka vagy ételhordó doboz jó erre? Vagy egy tál fóliával lefedve? Előre is köszönöm a választ!
Janka

Limara írta...

Janka! Igen, fóliával érdemes letakarni, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Vagy én pl. be szoktam tenni a mikroba, ott elég rá egy ruha is. A hűtőben meg vagy zárható doboz, vagy egy fólia kell a tetejére, de ez utóbbi meg beleragad, így praktikusabb egy olyan doboz, aminek van fedele. Üdv

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Próbálkozom az öregtészta elkészítésével, de már az elején elakadtam. :( Az lenne a kérdésem, hogy, ha kézzel állítom össze, akkor az élesztőt, fel kell futtatni tejben vagy elég csak belegyúrni a tésztába?

Köszönöm!

Limara írta...

Nem, nem kell felfuttatni. Tedd tálba a vizet, morzsold bele az élesztőt, majd mérd rá a lisztet. Gyúrd össze és kész.

Zsiri írta...

Kedves Limara!

A segítségedet szeretném kérni. A magvas rozskenyeredet szeretném megsütni és tegnap este begyúrtam az öregtésztát hozzá. Félig teljes kiőrlésű lisztből készült. Reggelre (12 óra elteltével) vártam egy összeesett ragacsos valamit, ami a képeden is van, ehelyett egy szilárd és sima tetejű, magas tészta nézett velem szembe. Mit rontottam el vajon? Szerinted mit lehet kezdeni most ezzel a tésztával? (50 dkg liszt, 3 dl víz, 1 dk élesztő, kis cukor és só került bele).

Segítségedet előre is köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Egyik kedves ismerősömnél voltam pár napot, és Ő kenyeret sütött a Te recepted alapján. Nagyon finom kenyér volt. Ezért a mostani próbálkozásom a kenyérsütés. Ma délelőtt összegyúrtam az öregtésztát az általad előírt mennyiségekkel. Hagytam alaposan megkelni. Ezután gombóccá gyúrtam, és fóliával meg konyharuhával letakarva hűtőbe tettem. Kérdésem az lenne, hogy jól csináltam-e?

Limara írta...

Kedves Zsiri! Semmi gond, biztos vagyok benne, hogy a felszín alatt már kellően buborékos az öregtészta. Máris süthetsz vele, a többit pedig egy műanyag dobozban tárold a hűtőben.

Limara írta...

Kevdes Névtelen! Jobb lett volna, ha 12 órát hagyod állni, de így sincs semmi gond. Fólia helyett viszont inkább tedd át egy műanyag dobozba, a fólia bele fog ragadni. Ne ijedj meg, a tészta 3-4 napig képes még kicsit kelni a hűtőben is:)

Margaréta írta...

Limara! Fémtálba tettem, úgy rá a fólia és a konyharuha. Igen, megint megnőtt...:)

Limara írta...

Szuper!:) Majd mesélj!:)

Tünde írta...

Kedves Limara!
Nagyon meg tetszett a fehér kenyér recept meg szeretném sütni.Az lenne a kérdésem hogy hol kapok aszkorbinsavat,és hogy ha nem öreg tésztával készítem akkor mit tegyek az öreg tészta helyett és mennyit?Vagy fontos az öreg tészta mert attól tökéletes!Mivel 16 hónapos ikreim vannak és még két nagyobb gyermekem így nem sok az időm de mindenképp kiszeretném próbálni! Köszönettel:Tündi

Limara írta...

Kedves Tündi! Aszkorbinsavat gyógyszertárban lehet kapni, ez por alakú C vitamin. Enyhe ecettel (1 ek.)lehet helyettesíteni.
Ennek a kenyérnek a lelke az öregtészta. Erjesztett kovásszal is lehet még készíteni. Ha elhagyod, akkor duplájára kell emelni az élesztőt, de akkor nem lesz ilyen a kenyér. Üdv

Margaréta írta...

Kedves Limara!
Tegnap megsütöttem a kenyeret, de kissé lapos lett. Sütőzacskóban, tepsire fektetve sütöttem 55-60 percig. Átsült, szép színe lett, csak lapos...
De ma újra megpróbálkoztam vele, csak fél adagban, mert most püspökkenyér formába tettem, alá sütőpapírt. Azért fél adagban, mert félek, hogy kicsi lenne a hely az egész kenyérnek. A sütő aljába egy kis tepsibe vizet tettem, hogy legyen gőz, amiben sülhet a kenyér. Ha megsült, feltétlen megírom, milyen lett a végeredmény.

Margaréta írta...

Limara!
A kenyér elkészült, de szerintem az egész adag mehet a püspökkenyérformába, nem fog szerintem kijönni belőle.
Viszont nekem csak anyi "panaszom" van, hogy kicsit keménynek érzem a tésztát dagasztás közben. Pedig vízzel lágyítom, mégis kemény. BL55-öst használok.
Amúgy nagyon finom a kenyér!

Liloocska írta...

Lima ennek olyan büdinek kell lennie, amilyen büdi most? durva :)

Limara írta...

Nem, nem lehet büdös... hány napos?

Timie írta...

Kedves Limara!Hétfőn csináltam egy adagnyi öregtésztát, és szombaton már nem volt jó, mivel a tésztám nem kelt meg. Eddig úgy olvastam, hogy 7-10 napig eláll a hűtőben, hát ez most nem. Van valami ötleted mi lehetett a gond? A második verziós öregtésztádat csináltam meg.

Limara írta...

Margaréta! Ha keménynek érzed, akkor nyugodtan tegyél hozzá vizet!:)

Limara írta...

Timie! nem gondolom, hogy az öregtésztával lehetett a gond, én inkább az élesztőre gyanakszom.

Névtelen írta...

Szervusz Limara
Nem emlékszel véletlenül, hogy a Te kacsasütőd, a 8 literes mennyibe került?, meg mondanád mikor vetted?
csak tájékozódásul...

Limara írta...

Szervusz! Én ajándékba kaptam úgy öt évvel ezelőtt. Ha jól emlékszem, akkoriban nagyon drágán lehetett kapni, talán ötezer forint volt....

rolibaba írta...

Szia!

Nagyon szépek a kenyereid. :)
Tetszik az oldal. Büszkén újságolhatom, hogy pékként volt szerencsém olyan pékségben dolgozni, ahol hagyományos hosszú érésű kovásszal (12-16 órás) és öregtésztával dolgozhattam. Ezeknél nincs jobb a világon. :)

Limara írta...

Szia! Köszönöm szépen, egy profi péktől különösen jól esik a dicséret!:) Igen, bárcsak minden pék úgy dolgozna...

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Kenyeret lehet sütni gép nélkül is? Mert én sajnos kidobtam egy kenyérrel egyszer a dagasztókanalát vagy milyét és nem kapok újat. Félve állok neki,mert soha nem sikerült. Vagy a recept volt rossz, amit a géphez adtak vagy egyszerüen nincs képességem ehhez. Hogy kezdjek neki? Melyik receptel kezdjem, hogy sikerélményem is legyen? Köszönöm.Várkonyi Melinda

Limara írta...

Kedves Melinda! Én évek óta csak sütőben sütöm a kenyereimet, az itt lévők is olyanok, gépi kenyér talán csak kettő van. Mindenképpen a jól bevált fehér kenyérrel kezdj, azzal sikerélményed lesz!:)

Névtelen írta...

Kedves Limara! Már régóta olvasom a blogod, csodállak, hogy milyen csodálatos dolgokat készítesz. Én is kipróbáltam öregtésztával készíteni a kenyeret. Este bedagasztottam, reggel egy részt hozzátettem a kenyérhez. Nagyon jól kelt, nagyon finom lett. A maradékot betettem a mélyhűtőbe. Következő héten este kivettem az öregtésztát a mélyhűtőből, hogy felolvadjon. Másnap reggel dagasztottam be a kenyeret. De ez már nem kelt olyan jól, mint az előző. Meg tudnád mondani, hogy miért nem kelt meg úgy ahogy azelőtt? Vagy azért kell bele pluszban élesztőt tenni? Köszönöm válaszod! Anita

Limara írta...

Kedves Anita! Köszönöm szépen!:) Igen, kell hozzá + élesztő, egy kevés, mert a több napos öregtésztának már nincs annyi ereje, hogy önmagában megkelessze a tésztát...

dokiodon írta...

Szia!
Egy kedves ismerős hagymás és paradicsomos kenyerét kóstolva kerültem a blogodra. :) Nagyon tetszenek a receptjeid, biztos többet is kipróbálok majd szép sorban, de egyenlőre az öreg tészta receptél lenne egy kérdésem. Az 1 dkg élesztő itt a por állagú élesztő vagy a rendes "kocka"? Előre is köszi!
Anita

Limara írta...

Kedves Anita! Friss! Nagyon ritka kivételtől eltekintve én mindig friss élesztőt használok, a kivételeknél külön jelzem. 1 dkg porélesztő egyébként eszméletlen mennyiség lenne:))
Remélem, tetszeni fognak a receptek!:)

dokiodon írta...

Ha csak porélesztő van ma itthon, és szeretnék még este csinálni öreg tésztát, akkor mennyit javasolsz, hogy tegyek bele? Vagy azzal ne is próbáljam ki szerinted, mert nem lesz jó? Köszi! Ani

Limara írta...

De, egy mokkáskanálnyit tegyél bele szerintem...

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Ma összeállítottam az öregtésztát az első recepted szerint. Minden mennyiségre nagyon odafigyeltem, de nekem teljesen folyékony lett :(. Elnézést, ha már korábban ez volt itt téma, de nem olvastam végig az összes bejegyzést. Mi lehet a baj? Válaszodat előre is köszönöm, további sok sikert!
Chincia

Limara írta...

Szia!
Semmit, a túlérett tészta nagyon lágy, jól van ez így. Beteszed a hűtőbe, akkor "visszakeményedik":)

Andreea írta...

Koszonom nagyon nagyon szepen! Emlekszem hogy nagymama is tett a kenyerbe valamijen szaritot tesztat amit kovasznak hivtak arra fele (Romania, Szatmar megye), de nem tudtam pontosan mibol is alt az egesz. Most ertettem meg. Ezentul en is igy fogom sutni a kenyeret.
Meg egyszer koszonom es gratulalok a blog-odhoz.

Limara írta...

Nagyon szívesen! :) Igen, az tulajdonképpen ugyanez volt, csak szárítva. A teknő alján maradt tésztát összekaparták, elmorzsolták liszttel, korpával és megszárították. Sütés előtt aztán beáztatták és az volt a kovász. Volt ahol ezt morzsoltkának nevezték:)

Rozsánné Éva írta...

Szia Limara!már régóta olvasgatom a blogodat-gratulálok a sok szépséghez és finomsághoz!!!Az öregtészta, kovász foglalkoztat régóta.Gondoltam a napokban kipróbálom.Fél adagot /25 dkg /készítettem mert hetente 1x sütök kenyeret.Csúfos vége lett !De nem adom fel!Kérdésem :az öregkenyér mennyiséget le kell vonni a szokásos recept mennyiségéből?/ a gépemben csak 0,5 kg liszttel süthetek /puszi Éva

Limara írta...

Szia Éva! Köszönöm szépen! :)
A gépi kenyérhez (ha jól értem, hogy azzal próbálkoztál) a recept változatlanul hagyásával 10 dkg öregtésztát teszek (50 dkg liszthez). csak az élesztőt kell ilyenkor figyelni, ne legyen több 1 dkg-nál. Van az oldalon gépi kenyér, annál részletesebben írtam róla.

A. írta...

Szia Limara!
Elsősorban szeretném megköszönni az inspiráló recepteket! Otthonunkban reformációkra volt szükség kenyérféleségek terén! Szénhidrátszegény pékárura van szükség! A dolog adott mivel pék-cukrász vagyok! De most pék :) A szénhidrátszegény kenyerek otthoni készítése elég körülményes, a kellőnél kedvezőtlenebb minőségű lisztek ill. a rozslisztek speciális adottsági miatt! Számomra elég meglepő volt a sikér hozzáadása! Létezik a szakmában sikér liszt, de én nem láttam még kereskedelmi forgalomban de ettől még reform boltokban elképzelhető! Szóval én otthon mostam sikért, daraboltam, szárítottam, daráltam, ezt használom!
Viszont az öreg tészta kicsit szúrja a szemem! Hagyományosan a kovász érési ideje 6-24 óra. További tárolása rontja a kenyér tészta textúráját és csalódásokhoz vezethet!
A kovászolásnak sok célja van, nem mennék bele mert te sem ajánlanád ha nem tudnád, hogy mik! :) Egy dolgot kiemelnék, az érés alatt 1:3 arányban termelődik tejsav és ecetsav! A tejsav az ízaroma, az ecetsav kizárólag tartósítás miatt érdekes! Többnapos ciklusban az ecetsav termelés túlnyomó arányba kerül! A többnapos kovász nagy károkat okozhat a rozskenyér bélzetével az ecetsav "rágja" sikért! Sütésnél szétrepedhet a kenyér! És a végére elnézést az okoskodásért! További jó munkát!
A.

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Eddig csak olvasgattam a bejegyzéseidet, nagyon élvezetesek. Leírásaid alapján kenyeret, kiflit, stb. sütögettem, minden nagyon jól sikerült, hála a jó receptjeidnek. Most jutottam el a "Morzsoltka" beírásodhoz, és hát kicsordult a könnyem :). Eszembe jutott nagymamám, aki ugyanígy sütött kenyeret... Kis vászonzacskóban tárolta a morzsoltkát, amit sütés előtti este használt fel... Neki nem volt kenyérsütő gépe, de nem is tudta volna használni, mert ő nem 1 kg lisztből sütött kenyeret, hanem 3 családnak 1 heti kenyéradagot és kemencében. Egy hatalmas teknőben dagasztotta a kenyeret, mindig is csodáltam, hogy bírta erővel.
Köszönöm ezt a beírást! :)
Üdv. Tünde

Limara írta...

Kedves Tünde! Én köszönöm:))

Névtelen írta...

Szia Limara!

Én csak annyit szeretnék kérdezni, - mivel nem olvastam végig a hozzászólásokat, előre bocsánat, ha már 100-an megkérdezték volna- hogy az öregtészta meddig áll el max. a hűtőbe? Mert én géppel sütöm -egyelőre- a kenyerem, és az öregtésztából csak 10 dkg-ot használok ugye 1-hez, ezáltal 8 kenyérke adagja várakozik a dobozomban. Nagyjából 1-2 naponta sütök. Ill., ha megromlana, azt miből fogom látni?
Köszönöm, és gratulálok a blogodhoz, nagyon igényes!

Limara írta...

Szia! Köszönöm szépen! :))
Igen százan kérdezték már és a bejegyzésben le is írtam, biztosan elkerülte a figyelmedet, hogy kb. egy hétig áll el gond nélkül a hűtőben. Ezután már erjedt lesz...viszont, remekül fagyasztható. ki kell adagolni és úgy fagyasztani, sütés előtt kiengedni a konyhapulton és már használható is.

TPéter írta...

Kedves Limara!
Ma olvastam először a blogodat és elképesztően sok olyan receptet találtam, amit szeretnék kipróbálni. Nagyon örülök, hogy sikerült ideszörfölni.
A kenyér receptekkel kapcsolatban azonban van egy kérdésem. Amennyiben nekem nincsen otthon sem dagasztógépem, sem pedig kenyérsütőm, abban az esetben megoldható az otthoni kenyérkészítés?
Válaszodat előre is köszönöm, én pedig megpróbálok a blogodban kicsit elmélyülni.
Üdvözlettel,
TPéter

Linda írta...

Kedves Limara!

Itt egy "rajongód" :)Gratulálok a blogodhoz,nagyon tetszik,sok mindent kipróbáltam már és minden sikerült!Imádom a kelt dolgokat!
Ma végre elkészítettem az öreg tésztádat és már nagyon kíváncsi vagyok!!Segítségedet szeretném kérni hogy milyen arányba tegyek a következő kenyerembe lisztjeimből és az öreg tésztából.Nem kimondottan fehér kenyeret szeretnék,nagyon szeretem a rozs,a barna a magos kenyereket.Itthon most kukorica,graham és teljes kiőrlésű rozs,illetve fehér lisztem van.Várom javaslatodat.
Tisztelettel:
Linda

Limara írta...

Kedves Péter! Köszönöm szépen!
természetesen, kézzel is be lehet dagasztani bármelyiket, úgy az igazi egyébként is, sőt, szerintem géppel is csak azután lenne szabad dagasztani miután megtanulja az ember, hogy milyen a kézzel bedagasztott tészta:)
Egyszerűen csak az összes hozzávalót egy nagy tálba kell mérni, a liszttel kezdve, azt érdemes átszitálni, közepébe mélyedést készíteni, oda tenni a többit és mehet is a dagasztás! :)
Sok sikert kívánok!

Limara írta...

Kedves Linda! Köszönöm szépen! :)
50 dkg liszthez általában 20-25 dkg öregtésztát teszünk, ennél több túléréshez vezethet. Ez egy kb. szabály.
Rengeteg lehetőséged van keverni a liszteket, attól függően, hogy mennyire szeretnél laza, vagy szorosabb kenyeret, lehet emelni a tk. lisztek arányát. Az összes recept közt találsz nagyon sok ilyen kenyeret, de nekem ez pl. az egyik kedvencem:
http://limarapeksege.blogspot.com/2010/08/magvas-rozskenyer.html

TPéter írta...

Kedves Limara!

Hosszas tervezgetés után úgy döntöttem, hogy teljesen kezdő kenyérkészítő révén a legelső próbálkozásom egy nagyon egyszerű recept lesz. Egy ilyet néztem ki:
45 dkg BL80 liszt
1,5 tk. só
0,5 tk. élesztő
4-5 dl víz

Lisztet, sót és élesztőt összekeverem, majd a vízzel felöntve addig gyúrom, amíg össze nem áll egy nyúlós masszává az egész. Ezt konyharuhával letakarva pihenni hagyom egy tálban, majd 12 óra múlva előmelegített jénaiba szedem, amit 250 fokra melegített sütőbe teszek. Elvileg 35 perc fedővel és 20-25 perc fedő nélkül 230 fokon és már kész is.

Kérdésem, hogy szerinted ez a nagyon egyszerű recept jó-e, tényleg jó kenyér készíthető kovász és igazán dagasztás nélkül? Valamint mi történik, ha a BL 80 lisztet egy az egyben kicserélem BL 112 lisztre és belegyúrok a tésztába lenmagot és napraforgómagot?
Amúgy a receptet innen vettem:
http://divany.hu/alapkonyha/2012/04/12/kenyer/

Ezen keresztül jutottam el a te honlapodra is.

Előre is nagyon köszönöm a választ. Elvileg ma este fogok nekiállni a feladatnak és nagyon izgulok, hogy milyen lesz a végeredmény. Ha véletlenül nem sikerül, akkor sem adom fel, feltett szándékom, hogy egyre bonyolultabb és finomabb kenyereket is el tudjak majd otthon készíteni :)

Üdvözlettel,
TPéter

Limara írta...

Kedves Péter!
Őszinte leszek, nekem ez a kenyér nagyon nem jön be! Amikor jó pár évvel ezelőtt megjelent én is kipróbáltam, de nem értettem mi ez a nagy felhajtás körülötte, igazából még ma sem értem. talán az egyszerűsége, a szinte munka nélküli végeredmény nyűgöz le oly sok embert,nekem meg pont az hiányzik talán belőle, amitől kenyér a kenyér, nincs benne az a szeretet és lélek amit dagasztással, átgyúrással, kelesztéssel beleviszünk. tudom, ez furán hangzik, de....
Ennek ellenére azt mondom, hogy ki kell próbálni! Maga a recept jó. Le lehet cserélni a lisztet, talán egy nagyon kevés folyadékkal többet kíván mint a sima fehér liszttel. A lenmag nem tudom, hogy hoygan viselkedne a hosszú érlelés alatt, nem lenne-e nyálkás...

mesélj majd, kíváncsian várom a véleményedet! Üdv, Limara

TPéter írta...

Kedves Limara!
Ez izgalmasra sikerült, de örülök, hogy hagytam magam meggyőzni.
Végül úgy döntöttem, hogy az öregtészta készítést bevállalom és ennek a kenyérnek (http://limarapeksege.blogspot.com/2011/02/rozskenyer.html) egy saját változatát készítem el.
Az öregtészta készítés gond nélkül ment. Szerda este megcsináltam (az alkarom elfáradt rendesen), gyönyörű szépre megkelt. Kint hagytam a konyhaasztalon reggelig. Továbbra is szép volt, de nem láttam, hogy összeesett volna.

TPéter írta...

Mivel csütörtök reggel nem volt időm, ezért egy fedeles tálban hűtőbe tettem és csütörtök este álltam neki. Bekevertem 300g teljes kiőrlésű rozslisztet és 300g BL80 lisztet (világos rozslisztet külön nem vettem). Ebbe tettem 1g friss élesztőt, egy púpos evőkanál nádcukrot és sok lenmagot szórtam bele. Közepébe az öregtészta és a víz. Nos itt azt hiszem néhány rutinosabb ember könnyesre nevette volna magát rajtam. Írtad, hogy ragacsos lesz a tészta, de ez konkrétan hozzáragadt mindenhez. Mikor úgy gondoltam, hogy kellően össze van gyúrva, akkor nagy nehezen kiszabadítottam a kezem és pihenni hagytam 40 percet. Egy sík felületet jól beliszteztem és kiborítottam a masszát. Na ebben nem volt köszönet. Mindenhova ragadt, nem bírtam ellapítani, mert amerre húztam a tenyerem arra ment a teljes massza. Nagy nehezen valahogy egy lapos szerű formát kihoztam amit lendületből fel is tekertem. Nem igazán volt kenyér alakja, de nem érdekelt, örültem, hogy szabad a kezem és bele is tettem az előkészített, sütőpapírral kibélelt jénaiba. Úgy döntöttem, hogy ez így nem lesz jó. Újra kiborítom és valahogy szépen megformázom. Újra, most még jobban beliszteztem a felületet. A kiborítás nem ment könnyen, mert teljesen hozzáragadt a sütőpapírhoz. Nagy nehezen kikapartam és ekkor csoda történt. A lisztes felületen szépen elterült, könnyen formázható lett. Nagyon szép lett a felülete is. Könnyedén elnyújtottam. Szépen visszahajtottam a szélét, ahogy írtad, majd feltekertem. Figyeltem, hogy a levegőt kinyomkodjam. Azt kell mondjam ekkor éreztem először, hogy ebből még lehet kenyér. Újrabéleltem a jénait és belehelyeztem. Ekkor jött a következő akadály. Nagyon megcsúsztam időben és el kellett mennem. Hagytam kb 45 percet ismét állni, hogy megdagadjon. Szépen pont akkorára dagadt, amekkora a tálam volt. Jól lespricceltem a tetejét vízzel és tettem két jégkockát mellé (mivel nem volt itthon jégkocka-készítő, ezért két feles pohárban gyártottam jeget a mélyhűtőben :))Egy éles késsel határozott vágást produkáltam keresztbe a tésztán és finoman megszórtam a tetejét is lenmaggal. A sütő viszont még nem volt szerintem annyira meleg, mint kellett volna, de nem volt mese sietnem kellett. Beletettem. Kezdetben talán hiba volt, rátettem a jénai fedőjét. Így volt bent 230-240°C-on 15 percet. Levettem a fedőt és visszavettem a hőmérsékletet 200°C-ra. Így még 35 perc. Ekkor már nem tudtam tovább várni, már így is nagy késésben voltam, kivettem a sütőből. Kitettem hűlni és láttam az egyik sarkában, hogy még szinte folyik a tészta. Sajnos el kellett mennem, de 40 perc alatt elintéztem a dolgom és rohantam vissza a kenyeremhez. Sütő újra melegít. Mivel már nem kellett rohannom, ezért szépen megvártam, hogy 200°C-ra felmelegedjen és még további 30 percig sütöttem. Végig figyeltem a tetejét, hogy nem ég-e meg. Amikor már kezdett picit megkapni a teteje, akkor kivettem.

TPéter írta...

Ez lett az eredmény:
http://kepfeltoltes.hu/view/120420/IMAG0988_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Este hazajött a barátnőm, akinek az egész meglepetés volt. Hagytam, hogy ő szelje meg:
http://kepfeltoltes.hu/view/120420/IMAG0990_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A formája, a héja isteni lett. Nagyon szép lett a kenyér, az illata betöltötte az egész lakást. Az első szelet után rájöttünk, hogy az íze is fantasztikus. Sót nem tettem bele (nevetni fogsz, nincs itthon só), az érezhetően hiányzik. A belseje egy nagyon picit nyúlós, de szerencsére nem zavaróan. Van még hova fejlődni, de a kezdet biztató. Nagyon lelkes vagyok. Maradt egy kevés öregtészta, már azon gondolkodom, hogy milyen legyen a következő.
Elnézést, ha kicsit hosszú voltam, de gondoltam részletesen megosztom az élményt :)
Köszönöm a segítséget.
Üdv,
TPéter

Limara írta...

Kedves Péter! Nagyon jó volt olvasni, egészen magával ragadott a lelkesedésed és kitartásod! A kenyér nagyon szép lett, gratulálok! Legközelebb, ha hagyod teljesen megsülni egyszerre, akkor igazán tökéletes lesz! :)kíváncsian várom a következőt! :)

TPéter írta...

Kedves Limara
Továbbra sem fogytam ki a kérdésekből :)
Az öregtésztából lecsípott részt a következő sütés melyik fázisában kell felhasználni? Vagy úgy is kérdezhetem: mit csinaljak azzal a kb 15 dkg tésztával?

Limara írta...

Helyes, bár ezt most nem értem! Az öregtésztából nem kell lecsípni, az mind felhasználható kenyérsütéshez! :)

Narandin írta...

Kedves Limara!Ma pizzát sütöttem, egy egyszerű vizes-tejes kelt tészta receptem van ami mindig jól sikerül.Ma tettem bele egy jó nagy maréknyi öreg tésztát és olyan fantasztikus pizza kerekedett belőle, hogy magam is elámultam.A fiam azt mondta: anya ezzel versenyre lehetne menni!!Gondolhatod milyen boldog voltam:) Ezt neked köszönhetem Limara!

Limara írta...

De jó! Nagyon köszönöm! :))

TPéter írta...

Kedves Limara!

Nos a kérdésemet újra olvasva rájöttem, miért is nem szabad reggel ébredés után olvasni/kérdezni. :)
Igazából az öregtésztát hirtelen összekevertem a kovásszal, de azóta már túlléptem ezen.
Elkészítettem a második kenyeremet, ami ismét teljes kiőrlésű rozskenyér volt lenmaggal, de ez most tényleg tökéletes lett. Az első finom volt, ez zseniális. Könnyen vágható volt, végig az elkészítés alatt jól viselkedett a tészta, szépen megsült. Nagyon finom lett.
Azóta egy darab maradék öregtésztából csináltam fokhagymás-tejfölös-vargányás-sajtos kenyérlángost. Az is nagyon jó lett :)
Most épp egy újításra készülök. Épp most kel egy szép adag rozsos öregtészta. Estére elvileg szépen túlkel, akkor majd egy sokmagos rozsos kenyeret szeretnék belőle készíteni. Nagyon belejöttem a tervezgetésbe, sütögetésbe. Barátnőm kimondottan örül neki és élvezi az új hobbi eredményét :)
Narandinhoz hasonlóan én is köszönetet szeretnék mondani, mert a te blogod olvasgatásának köszönhetően merült fel bennem a gondolat, azóta tényleg új hobbivá nőtte ki magát :)

Névtelen írta...

Szia Limara!
Elöször is köszönöm az összes receptet, egy héten legalább 3-4 alkalommal sütök innen:)
Egy hülye kérdésem lenne, matematikailag logikusnak tünik, de sütésileg nem tudom...
Azt írod, hogy 1 dkg friss élesztö kell, az annyi mint 2 csomag? Tudom, ha összeadom, akkor igen, de soknak tünik, ezért gondoltam megkérdezem...Elöre is köszi:))

Limara írta...

Szia! Ááá, bele ne tegyél 2 csomagot!! Az már 10 dkg! 1 csomag élesztő 5 dkg, annak az ötöde kell csak...:)

Limara írta...

Kedves Péter! Ez szuper! :)

Névtelen írta...

Kedves Limara,
régen próbálkozom kenyérsütéssel, de azóta sikerül, mióta rátaláltam a blogodra. Köszönet a sok megosztott tudásért! Még csak nagyon az elején járok, kísérletezgetek, de a fehérkenyérrel már elégedett vagyok :). Az öregtésztával kapcsolatban kérdezném, szerinted le lehet fagyasztani? Eröre is köszönöm a véleményedet!
Üdv, Éva

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök! :) Igen, jól fagyasztható, ki kell adagolni és úgy fagyasztani:)

Harth írta...

Kedves Limara, kukoricalisztből is működik az öregtészta? Bea

Limara írta...

Bevallom őszintén, fogalmam sincs. A kukoricaliszt gluténmentes, nem tudom, hogy működne -e...

helen írta...

Nekem is lenne kerdesem :) Szted mennyi ideig lehet ezt a fajta oregtesztat tarolni a hutoben? Ertem en, hogy a kovetkezo sutesig, de ha en csak hetvegente sutok, vajon addig is elall?

Limara írta...

Kedves Helen! Ott van a szövegben: " hiszen a hűtőben remekül eláll akár egy hétig, tíz napig is." De ha ez alatt sem használod fel, akkor kiméred a megfelelő adagokba és lefagyasztod. Miután kiengedett a konyhapulton lehet is használni...:)

helen írta...

Upsz, valoban, en csak a leegyszerusitett verziot olvastam el... Koszonom a valaszod!
H.

SzKriszti írta...

Kedves Limara!

Egy héten belül vagyok még, de az öregtésztámnak enyhén erjedtkés, sörös illata van. Fel merjem használni még szerinted?

Limara írta...

Igen, nyugodtan!

Katalin Buzsákiné írta...

Kedves Limara !
Nagyon szépek a kenyereid ! Én is próbálkozom egy ideje ,de nem is hasonlít sajnos.Nekem gázsütőm van ,az sem elsőosztályú. Legalább 3 órát sül egy kenyér ! Te villanysütőben sütsz ? Érdemes tovább próbálkoznom ?
Köszönöm a válaszod
Üdvözlettel Katalin

Limara írta...

3 órán át?? Sütöttem már kenyeret 30 éves gáztűzhelyben is, gyönyörűen megsült egy óra alatt..
Mindenképpen érdemes tovább próbálkozni, lehet, hogy túlkel a tészta, azért sül olyan sokáig...

Katalin Buzsákiné írta...

Nagyon köszönöm !
Akkor továbbra is lelkesen kísérletezek !
sok sikert ! Katalin

Unknown írta...

Kedves Limara!

5.! 5. alkalomra sikerült a Te öregtésztás fehérkenyér recepted - és megosztott tapasztalataid- alapján megalkotnom egy szuper kenyeret:-)! (Persze az elsőt is benyomtuk hipp-hopp:-), de meg sem közelítette a Numero 5-öt!) Tényleg igazán nagy élmény itthon sütni a kenyeret....gyakorolni, figyelni, tapasztalni, fejlődni (számomra még van mit)! Tehát, köszönöm a csodás recepteket, ötleteket és az inspirációt!!!További töretlen alkotási kedvet:-)!Ilka

Limara írta...

Szuper! :)) Gratulálok és köszönöm szépen! :)

Jamina7 írta...

Kedves Limara!

Nekem nincsen kenyérsütőgépem. Hogyan készítsem ezt az öregtésztát? Az eredeti változatot, vagy az egyszerűsítettet? Az élesztőt először fel kell futtatni és úgy összedagasztani a tésztát, vagy csak összedobok minden hozzávalót egybe és bedagasztom?

Köszönöm!

Ildikó Nagyné Tóth írta...

Szia Limara!
Lehet, nem jól figyeltem, de nem látom sehol, ebből az öregtésztából mennyit teszel a következő adag kenyérbe?

Limara írta...

általában 20-25 dkg-ot, de mindig pontosan írom a konkrét receptnél...

Berta Anett írta...

Nekem ezer kérdésem lenne... de ami a legszembetűnőbb gond, hogy két helyen is elrepedt a kenyerem. Lehet, hogy nem hagytam eleget kelni, de mit is jelent az, hogy "ha jól megkelt"? Egyébként sótlan lett, mert az öregtésztába elfelejtettem sót tenni. Az lehetett a gond? Nekem egyelőre több volt vele a munka, mint az élvezet, és mivel csak 5 literes tálat kaptam, így nagyon kevés kenyérrel dolgoztam nagyon sokat... képet nem tudok itt feltölteni? Anett

Limara írta...

Így látatlanban sajnos nem tudom megmondani mi lehetett a gond. lehetett alul kelesztett , de lehetett túlkelesztett is, valamint lehetett technikai probléma is.....sót meg nyugodtan tegyél bele többet, ha sótlannak érezted

Eszter Rápolti írta...

Szia. Csak a kenyerbe kell oregteszta? Kiflit sutnek, de nincs oregtesztam. Vajon mukodne?

Limara írta...

persze. van is pár ilyen kifli recept a blogon...pl. a tejfölös kifli

Monika Szabo írta...

Kedves Limara!
Szeretném az öregtésztát lefagyasztani kis adagokban. A kérdésem annyi lenne, hogy ezt mikor célszerű? Amikor a gép összegyúrta utána rögtön, és kiolvasztásnál "érleljem", vagy a 14-16 órás pihentetés után cincáljam szét?
Válaszodat előre is köszönöm, szép napot!
Moncsi

Limara írta...

pihentetés után :)

Vanyi Csalad írta...

Kedves Limara,

A velemenyedre lennek kivancsi.
Kenyersutogepet hasznalok mindig.
Ez az 1kg feher kenyer receptje amit mostanaban sutok:
380 ml viz
670 gramm liszt
15 gramm eleszto
1 kk cukor
2 kk so
1 kk ecet
2 kk olaj

Oregtesztat igy keszitem majd el:
50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő

Az lenne a kerdesem, szerinted, mit valtoztassak az eredeti receptemen, ha peldaul 200 gramm oregtesztat szeretnek hozzaadni?

Koszonom!

Limara írta...

tapasztalatom szerint a gépi kenyérhez elég a 10 dkg öregtészta, ha több megy bele kijön a gépből. csupán az élesztőt kell csökkenteni, elég bele 1 dkg

Vanyi Csalad írta...

Kedves Limara!

Eloszor is koszonom valaszod.
Azota mar 3x sutottem kenyeret kenyersutoben es nagyszeruen sikerultek. Izletes, szep a szine, nem morzsalodik.

Eddig a pontig bamilyen adagolasi modszerrel probalkoztam a feher kenyer CSAKIS porelesztovel sikerult.
Mostantol poreleszto elfelejtve.

Meg lenne par kerdesem hozzad:
1. A kenyer hozzavalokat a kenyersuto szerint adagoltam, eloszor viz, cukor, so, liszt majd eleszto es a legvegen a tetejere tettem az oregtesztat. Helyes-e ez igy, marmint hol lenne a legalkalmasabb helye az oregtesztanak? Tehetnem akar a vizbe is?
2. Amennyiben este ~ 20:00-kor szeretnem odatenni a kenyeret, idozitessel, hogy reggel 6:00 legyen kesz, nem-e lehet ez problema a friss eleszto miatt? Nem-e romlik meg a friss eleszto? Idoziethetek friss elesztovel ilyen hosszu idot (kb. 7 orat)?
3. Alkalmazhatom az idozeites oregtesztaval (kb. 7 orat)?

Millio koszonet!

Limara írta...

A hozzávalókat érdemes fordítva a gépbe készíteni, alulra a száraz anyagok, köré a folyadék, így a gép élettartalma jelentősen megnövelhető. Ha ugyanis a folyadék közvetlenül a tüskére kerül az szép lassan elkezd a tömítés alá szivárogni.
Nem gond a friss élesztő programozásnál sem, én úgy csináltam, hogy a lisztet felpúpozva tettem a gépbe és a tetejére morzsoltam az élesztőt, így az nem érintkezett a folyadékkal...
igen, mehet bele az öregtészta, az nem baj, ha találkozik a folyadékkal :)

inf3rno írta...

Szvsz. a kovász meg eközött annyi a különbség, hogy a kovásznál a levegőből kerülnek bele a mikrobák, ennél pedig akár a bolti pékélesztő is lehet a kultúra alapja (természetesen kovász is, vagy akár fele-fele arányban mindkettő). Hatalmas különbségek lehetnek a kovász és a bolti élesztő között, a levegőben szálló mikrobák fajtái akár még lakóhely szerint is eltérhetnek. Egyébként a régi típusú söröknél ugyanúgy a levegőben lévő mikrobákat használták, a beoltás egy újabb keletű módszer. Szerintem sokkal biztosabb az öregtésztás megoldás, nem hiszem, hogy maga a kovász 100%-ban mindenhol sikerülne, mert nagyon függ attól, hogy mi van a levegőben. Az aludttej sem sikerül mindenkinek, kivéve ha bolti kefirt vagy joghurtot kevernek hozzá.

Erika Sebők írta...

Szia!
Most próbálkozom a kenyérsütéssel, úgy gondoltam, először készítek öregtésztát. A legutolsó kiegészítésed szerint gyúrtam, hamarosan beteszem a hűtőbe/fagyasztóba, csak azt nem tudom, hány darabban érdemes eltenni?

Limara írta...

20-25 dkg-os darabokra kell osztani

Zsuzsa Varga írta...

Kedves Limara!
Én is kenyérsütésre adtam a fejem, beletörődve abba, hogy az első 5 olyan lesz, amilyen. Ehhez képest... Csodálatosanfantasztikusanfinom és még ennél is szebb lett. Másnap aztán ráugrottam a kakaós csigádra (amit évek óta kerülgetek, de tehetségtelennek éreztem magam az ilyen komoly kelttésztákhoz) és hasonló sikere volt! Nagyon köszönöm (ma a pizzacsiga a soros), legfőképpen azt, hogy amit leírsz, az valóban úgy is van! A kenyér pattogása...hmmm... tényleg nagyszerű érzés:)
Köszönöm!
VArga ZSuzsa

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök! :)

Martonné Nagy Éva írta...

Kedves Limara,

nagyon jók a receptjeid, meghoztad a kedvet a kelt tésztákhoz is :)

Szeretnék kenyérsütő gépet venni, de nem tudom, hogy milyet. Drágábbat vagy az olcsóbb kategória is jó? Neked mi a véleményed? Esetleg típust is írhatsz. OLvastam a Panasonic tesztedet, de az már nagyon régi bejegyzés. Mire kell figyelni, ha kenyérsütő gépet választok? Naponta sütök kenyeret, de csak fél kg-os cipókat. Köszönöm előre is a válaszodat!
Martonné Évi

Limara írta...

Köszönöm :)

itt írtam róla: http://www.limarapeksege.hu/2010/02/milyen-gepet-vasaroljak.html

Pál írta...

De miert kell azt öreg t nek nevezni....mikor kovászrol beszelunk nem?

Limara írta...

Mert sajnso a magyar nyelv nem tesz különbséget a különböző kovászfajták között. A 10 perc alatt felfuttatott élesztőt ugyanúgy kovásznak nevezi, mint a 8-10-12 órás élesztős előtésztát vagy a természetes kovászt. Az öregtészta egy élesztős előtészta...

Picur írta...

Kedves Limara!

Én a harmadik verziójú öregtésztát csináltam meg reggel. Azt mennyi idő után használhatom fel leghamarabb? Az elején olvastam, ahogy 10-12 órát kell hagyni, de ugyanígy igaz ez erre a verzióra is?

Most fogok először próbálkozni zsemlével, kiflivel vagy kenyérrel és nem szeretném rögtön az elején elrontani. :)