2008. december 22., hétfő

Diós batyuk

Ezt a receptet évek óta őrizgetem, a húgom barátnőjétől származik. Tegnap, mikor keresgélni kezdtem, találtam egy másik, szinte teljesen ugyanilyet, az Fecskefarok néven fut. Mindegy minek nevezzük, nagyon finom. Először, de nem utoljára készült.

Diós batyu:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 6 tojás sárgája
A hozzávalókból tésztát készítettem (késes robot), majd dió nagyságú golyókat formáztam belőle. Egy éjszakára hűtőbe tettem.

Töltelék:
  • 6 tojás fehérje
  • 30 dkg cukor
  • csipet só
  • 30 dkg darált dió
  • reszelt citromhéj
A tojásfehétjéből, csipet sóból, cukorból kemény habot vertem, majd beleforgattam a diót és a citromhéjat is. Másnap a golyókat vékonyra nyújtottam, közepébe tölteléket tettem, batyu szerűen összefogtam. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütöttem. porcukorral megszórtam.

Nem tudom, hogy miért ír a recept ilyen sok tölteléket, nekem jó, ha a harmada elfogyott. A maradék felhasználására készítettem Linzervirágot.

16 megjegyzés:

pazsu írta...

Limara!
de örülök, hogy látom ezt a sütit, évek óta készítem én is, mi nagyon szeretjük.
én sok tölteléket szoktam beletenni, de nekem is mindig marad ki belőle.
én is a barátnőmtől kaptam vagy 10 éve.

pazsu írta...

gesztenye voltam:-))

Limara írta...

Szia Gesztenye! Most sajnálom már, hogy ennyi ideig vártam vele, de ami késik nem múlik! :))

Névtelen írta...

Szia Limara!
Én is szoktam ezt a sütit süti,mi is nagyon szeretjük.Lenne egy tanácsom/eddig sokat tanultam Tőled/,én muffin formában sütöm,így szebben megtartja formáját és az összes hab is belefér,kb.30-40 db lesz ebből a mennyiségből.Régebben az E.Margit oldalán is beírtam Diós kosárka néven ezt a sütit.Szép karácsonyt !Gyöngyi

Limara írta...

Szia Gyöngyi! Milyen jó ötlet, köszönöm! :))

sedith írta...

Én Homokzsákként ismerem, de ugyanaz a süti. Anyósom sütötte egyszer, én még nem próbáltam ki. Bár gondoltam, hoyg most kipróbálom, de nem került rá sor. Majd, talán, ha nagyobbak esznek a gyerekek és több időm lesz...
Üdv, Edith (Kalandok a konyhában)

rolvisa írta...

Biztosan finom.
Nem lehet egyben kinyújtani a tésztát és úgy eldarabolni, vagy kiszúrni? Könnyebb lenne, nem?

Limara írta...

Persze, lehet:)

margelis írta...

Kedves Limara!
Nekem máshonnan származik a receptem, de most már nagyon mérges vagyok, hogy sütés előtt nem nézelődtem a net-en, mert őszintén szólva az én batyujaim szétfolytak, katasztrófa lett a konyhában! Pedig az adagok nagyon hasonlítanak a Te receptedhez, és mégis más! Legközelebb a tiédet próbálom ki!

Névtelen írta...

Szia Limara,
készülök megsütni ezt a sütit karácsonyra,mert egy időben anyukám barátnője lepett meg minket vele minden évben, de most én akarom elkészíteni. Az lenne a kérdésem, hogy bár ugyan még soha nem csináltam, de szerinted a megmaradt töltelékből habcsókot nem lehet sütni? Nagymamám azt is csinált minden karácsonyra, bár ott csak diót nyomott bele, ha jól emlékszem a habban nem volt.

Előre is köszönöm, Timi

Limara írta...

Timi! Nem próbáltam, de talán megérné kipróbálni!

Dzsulia írta...

Helló!
Én tésztanyújtó géppel nyújtom ki papír vékonyra úgy pont elég a töltelék!
Üdv!
Csiffy

kattkat írta...

Kedves Limara!
Szeretném holnap megsütni (ma begyúrni) ezt a sütit, csak most elbizonytalanodtam...Valóban nem kell cukor a tésztába???
Csak vaj, liszt és tojássárgája???

Limara írta...

Valóban nem, a töltelékben van bőven:)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Limara!
Szerintem itt a Te képedet használták fel:
http://www.fozniakarok.hu/dios_batyu

Én is találtam náluk saját képeimet, írtam nekik és már le is vették!

Limara írta...

Igen, az enyém...:((