2008. december 13., szombat

Luca pogácsa - hajtogatott tepertős

Luca napjához fűződik a legtöbb hiedelem és népszokás. Azt tartják, hogy ezen a napon garázdálkodik a legtöbb gonosz boszorkány és szellem. Felismerésükre készül a Luca széke.
Luca előestéjén bezártak minden ajtót, ablakot, a kulcslyukba fokhagymát dugdostak. Ezen a napon tilos volt jó néhány női munka végzése, de ez a nap alkalmas volt házasság-, halál-, és időjóslásra is. Azt tartották, ha ezen a napon valaki varr, akkor bevarrja a tyúkok fenekét.
Tilos volt kenyeret sütni, mert Luca ráült a lapátra és összenyomta a tésztát. Lepényt sütöttek helyette.
Szerelemjóslásra használták a Luca pogácsát. A pogácsákba cetliket sütöttek, amire egy-egy férfinevet írtak, azt tartották, ki melyik pogácsát vette ki, olyan nevű férje lesz. Máshol pénzérmét sütöttek a pogácsába, aki megtalálta, annál köszöntött be a gazdagság.

Ma hajtogatott tepertős pogácsát sütöttem Luca pogácsának. Cetlit kihagytam, nekem már van férjem, és csak fiaim születtek:)) Pénzérmét azért sütöttem az egyik pogácsába, biztos, ami biztos....

Hajtogatott tepertős pogácsa:
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 tk. só
  • 3-4 ek. bor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 40 dkg darált tepertő
A fenti anyagokból a tepertő kivételével, géppel tésztát dagasztattam, majd hagytam 30-40 percig kelni. Ezután kinyújtottam, először duplán, majd szimplán hajtogattam. Azaz a kinyújtott tésztát megkenem egy adag tepertőkrémmel, megszórom frissen őrőlt borssal.Gondoltaban három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom. Az így kapott csíkot megint megkenem tepertővel, majd a tésztát fentről és lentről is a közepéig visszahajtom, majd még ezt is félbehajtom.


Egy nagyobb tállal letakarom és hagyom 30 percig pihenni, A hajtogatást és tepertővel lekenést még 2x megismétlem, közte 30 perc pihentetéssel.
Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtom, a tetejét berácsozom. Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A rétegek szépen látszódnak.

A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem, hagyom őket 20- 30 percig pihenni. Megkenem tojással a tetejüket, ügyelve, hogy ne csorogjon le az oldalán, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni. 180-190 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütöm.

35 megjegyzés:

Fehérnyúl írta...

Na megyek cetliket írni :):):)

"saját levében" írta...

Ez annyira tökéletesen levelesre sikeredett, hogy cetli nem is kell hozzá!

Vali írta...

Hát már megint feladtad a leckét szívem. Ezek a pogácsák olyan csábítóak, hogy cetli nem is kell bele, aki ilyet süt az elkel cetli nélkül is.

Limara írta...

Köszönöm! :))

Edit írta...

Szia Limara!:)

Életem első töpörtős pogácsáját a Te recepted alapján készítettem.Jól sikerült és tényleg nagyon finom lett.Köszi.:)

Üdv.Edit (edit-a)

Limara írta...

Szia Edit! Nagyon örülök :)) Köszönöm, hogy megírtad! :))

Névtelen írta...

Szia Limara!
Egy újabb fantasztikus recept, most mondjam hogy már meg sem lepödöm? :-) Már sütöttem korábban is tepertös pogit, de ez felülmúlja. A kis bor aromája benne a hab a tortán, rafináltan megbolondítja.
Köszi!
Zsuci

Névtelen írta...

Jaj, már megint nem tudom itthagyni az oldalad Limara, szebbnél szebb képek és finomnál finomabb finomságok tartanak vissza! Most nagyon szeretném megcsinálni ezt a pogit, de mondd meg légyszíves milyen bort teszel bele? Fehéret vagy vöröset?
nagyzsuzsa

Limara írta...

Szia Zsuzsa!
Ha nem haragszol, én ennek nagyon örülök! :))))
Fehér bort teszek bele:)

Névtelen írta...

Köszönöm, már készül is!
nagyzsuzsa

Laci írta...

Szia Limara!

áááááá nagggyon király lett! Libatepertővel csináltam és lesütött hagymát is perdítettem bele (hagymáspogi recepted). A kollégáim a Tűzoltóságon 1 pill. alatt felfalták.))))))

Limara írta...

De jó! :)) Üdv a tűzoltó csapatnak! :))

ildikó írta...

Szia Limara! Ide írok mert az egy istennek sem találom a croissont receptedet azt a kereken hajtogatósat. Szóval tegnap ebéd után nekifogtam, megcsináltam.Ogyúrtam,hajtogattam füstölt sajttal megtöltöttem és jó nagyratekertem felúgy,h. egy is elég volt reggelire 1pohár tejjel. Ehhez a nagysághoz kevés volt a 30 perc sütési idő, 40kellett. Summasummárum megállapítottam,hogy Te valószínű valami jólelkű misszionárius voltál elöző életedben azzal a küldetéssel,hogy felhízlalsz minden bulémiás nőcit. Merthogy lőttek az én 54 kg-nak az certo. De már meg van a jövőheti művem:ez a tepipogi.

Limara írta...

:))))express croissant:) Szuper! Nálunk is nagy kedvenc, kilókra valóban veszélyes (ez is).:))

ildikó írta...

Szia! Bocs,hogy már megint nem az odavaló helyre írok de nem találtam Nálad császármorzsát pedig nyakam rá ,hogy szoktál csinálni-ki nem? Nem raknál ki egy olyan igazi JÓT a tutti tippjeiddel? Köszipuszi érte

Limara írta...

A Horváth Ilona félét szoktam csinálni, nekem az a legtutibb:))

Névtelen írta...

Drága Limara! Tavaly is ez volt a Luca-napi pogácsám, és idén is ez lesz! Fantasztikus! Én nagyon ritkán csinálok kelt tésztát. Ugye valószínűleg jól emlékszem tavalyról, hogy az élesztőt a tejben felfuttattam?
További szuper recepteket, és mostmár mondhatom, hogy Kellemes Ünnepeket Kívánok! Melinda

Limara írta...

Kedves Melinda! Köszönöm szépen! :) Igen, fel kell futtatni az élesztőt (ha géppel dagasztod akkor nem fontos).
Boldog Karácsonyt kívánok! :)

bibolya írta...

Kedves Limara, én is Luca napra kerestem és jól választottam, mikor itt kötöttem ki :) annyiban változtattam, hogy olajban pirított hagymával hajtogattam és a lisztet is kevertem 1/3 arányban tk. liszttel...nem vártam ki minden hajtogatás utáni időt, mégis nagyon fincsi lett. Köszönjük: Ibolya és a lányok

Limara írta...

Nagyon szívesen! Tul.képpen, akkor hagymás pogácsát készítettél:))

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Szilveszterre szeretném megsütni ezt a pogácsát ( már többször készítettem, és valóban isteni), és arra lennék kíváncsi, hogy megoldható-e, hogy előző nap összeállítom, hajtogatom a tésztát, és csak másnap sütöm ki. Lesz valami baja, ha egy éjszakát a hűtőben pihen?

Limara írta...

Szia! Szerintem nem, de az élesztőből kevesebbet, csak 2,5 dkg-ot tennék bele ebben az esetben:)

Névtelen írta...

köszönöm :)

Orsi Toth-petho írta...

Kedves Limara,
Sajnos nem sikerultek a pogacsak. Azazhogy izre nagyon finomak de nem lettek levelesek, es nem pirult meg a tetejuk sem. Mit csinaltam rosszul?
Koszonom elore is valaszod.
Orsi

Limara írta...

Kedves Orsi! nagy a valószínűsége, hogy túlkelesztetted! :(

lividori írta...

Kedvas Limara láttalak vasárnap (12.05. 2013) az RTL TV. Hiradójában és kedvet kaptam a Tepertős pogácsa sütésére .Megkerestem a receptjeidet és kiválasztottam ezt a receptet ..mondhatom Istenien sikerült az egész családban nagy a sikere ...Köszönöm a remek receptet ...további jó munkát erőt egészséget kívánok sok -sok szeretettel Livia Nagyváradról

Limara írta...

Kedves Lívia! Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett a recept és sikered volt vele! Üdvözlettel, Mara

Melinda Pálné Laczkó írta...

Kedves Mara! Az elmúlt két hétvégén egymás után kétszer is sütöttem töpörtyűs pogácsát, de sajnos egyik sem sikerült jól. Ma megsütöttem a te receptedet és tökéletes lett, köszönöm szépen a receptet és a leírást! :) Ezt az ízt kerestem, ezentúl mindig itt keresek receptet először. Sok sikert kívánok neked, és még egyszer KÖSZÖNÖM! :) Melinda

Kovács Babi írta...

Kedves Limara!
Nagyon szerettem volna tepertős pogit sütni, de nem volt itthon élesztő. Viszont volt öregtészta, úgyhogy nekiálltam azzal. Lisztből csak 40 dekát tettem a pogiba, a nyanyából 20 dekát. Élesztő ugye nem volt. Bor sem. Egyebekben a recepted szerint jártam el. Nagyon finom lett, leveles, ropogós, foszlós..El is fogyott mind egy szemig :)
Köszönöm a receptet :)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Nagyon-nagyon örülök! :)

Anita Borosán írta...

Limara,
elárulnád, hogy a tepertőkrém - amivel kenjük a tésztát -milyen összetevőkből áll?

Köszönettel:Anita

Limara írta...

ledarált tepertőből...lehet borsozni

Unknown írta...

Kedves Limara!
A bort ki lehet hagyni belőle? Ez esetben kell helyettesíteni valamivel? Sajnos most nincs itthon fehérbor, de nagyon szeretném megsütni.

Limara írta...

Persze, nyugodtan kimaradhat :)

nesztelenke írta...

Most sül, gyönyörű réteges!
Újfent hála Neked! :)
Mariann