2009. január 15., csütörtök

Tejszínes sült rizs

Ez a tejszínes sült rizs nagyszerű köret. Mikor a kedves ismerősömtől, kisfiam tanárnénijétől hallottam róla azt gondoltam, hogy  tejberizs szerű lesz. De nem, fantasztikusan finom, krémes állagú. Érdemes kipróbálni, mert pl. a  férjem, aki egyébként nem rajong a rizsért, így nagyon szereti.
Nem szeretem a belsőségeket, ki lehet üldözni velük a konyhából, de évente egyszer megkívánom a rántott csirkemájat. Csak ezzel a körettel tudom elképzelni, a kissé kesernyés, ropogós bundájú máj és a krémes, zöldséges rizs mennyei együtt.
Hozzávalók:
  • 1 bögre rizs
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 szép sárgarépa
  • zöldborsó,
  • brokkoli
  • só, bors
  • 1 bögre tejszín
  • 1 bögre húsleves
  • petrezselyemzöld
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kevés olajon megfuttatom az apróra vágott lilahagymát, ami persze lehet újhagyma, póré, akár vöröshagyma is, ízlés szerint. Hozzáteszem a kockára vágott sárgarépát, és a többi friss zöldséget, ami lehet bármi, amit szeretünk, gomba, brokkoli, kukorica, stb.. Ezután teszem bele a bögre rizst, 2-3 percig pirítom kevergetve. A fagyasztott zöldségek csak ezután következnek. Felöntöm egy bögre forró húslevessel, majd a tejszínnel. Sózom, megszórom frissen őrölt borssal. Megvárom, míg felforr, szorosan lefedem alufóliával és 15-18 percre beteszem a meleg sütőbe. Ezután egy villával átkeverem,  majd visszateszem a kikapcsolt sütőbe 10-15 percre. Petrezselyemzölddel megszórom tálalás előtt.



16 megjegyzés:

Brigitta írta...

Nagyon finom lehet,ki is próbálom,köszi Limara!
A rizs mindegy milyen fajta?

Limara írta...

Szia! Jó minőségű, hosszúszemű rizs kell hozzá.

Brigitta írta...

Szióka!
Köszönöm!:)

Julika írta...

Én már tudom, hogy ez a sült rizs nagyon finom. Érdemes kipróbálni. Köszönöm Limara, hogy már korábban megosztottad velem ezt a receptet.

Pusztag írta...

Kedves Limara!
Nagyon tetszik az oldalad, utólagos engedelmeddel felvettelek a kedvenceim közé :)

Üdv.
Szilvi

nagyzsuzsa írta...

A világ legfinomabb rizse! A családom ezután nem akar másféle rizst enni. De legalább esznek rizst anélkül, hogy erõltetném õket. Sõt, õk kérik!
Köszönöm Limara! :))

Mária írta...

Milyen meleg legyen a sütő?

Limara írta...

180 fokos :)

Névtelen írta...

Nagyon kezdő kérdésem van:
Hogy csinálod, hogy ilyen szép legyen a tányéron a rizs alakja?

Petra

Limara írta...

Petra! Belenyomkodtam egy kis pohárba és kiborítottam :)

Eisenstock Ildikó írta...

Ez nagyon guszta. Biztos, hogy kipróbálom legközelebb a szokásos tűzhely szélén duzzasztós módszer helyett.

Liloocska írta...

Szia!

nagyon klassz ez a recept :) én tarhonyával csináltam, a rizs éppen elfogyott. tettem bele egy zacskó fagyasztott zöldséget. az egész család imádta!!!

Limara írta...

Szia! A tarhonyát is tejszínnel főzted?

Liloocska írta...

igen, nagyon finom volt úgy :) most próbálom rizzsel, remélem így eredetiben is finomra sikeredik :) mostanában sokszor főztem ezt a recepted, nagy sikere van a családban!!!!

Névtelen írta...

Ez isteni finom:))Hát amit Te ajánlasz,azt nem lehet nem szeretni!Köszönöm kedves Limara!
Üdvözlettel:Judit

orsi írta...

nálunk majdnem mindenhez ez a köret...