2009. február 26., csütörtök

Sós kifli

Ez a kisfiam kedvenc kiflije. ha rajta múlna, mindig csak ezt süthetném. Frissen, melegen megeszik belőle egyszerre hármat is, magában, nem is kell neki hozzá semmi sem.

Hozzávalók:
  • 50 dkg Bl 80 liszt
  • 1,5 tk. só
  • pici aszkorbin
  • 2 ek. aktív kovász vagy 20 dkg öregtészta
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj
Az olaj kivételével mindent beleraktam a gépbe, és elindítottam a dagasztást. Kb. 5 perc után, mikor már összeáll a tészta, az olajat is hozzá tettem. 20-30 percig kell dagasztani. Majd kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Ezután lisztezett felületre borítottam, majd 10 darabba vágtam, mindet kinyújtottam négyzet alakúra. Az egyik csücskétől elkezdtem szorosan feltekerni, mikor a közepéig értem, a még kimaradó részt nyújtottam tovább a tekerés előtt. Sütőzacskóba tettem, egyben 5 db fér el, majd hagytam ismét duplájára kelni. Vizet permeteztem a zacsiba, és a kifliket megszórtam nagyszemű dekorsóval. 200 fokos sütőben sültek 15 percig.

28 megjegyzés:

Eszter írta...

Szia Limara!

Mi az az aktív kovász? Én egyszer vettem kovászt egy bió boltban, az lehet az? Imádom a sós kiflit és ez a recept talán számomra is kivitelezhető, /bár nem biztos/csak ez a kovász dolog....
Puszi: Eszter

Limara írta...

szia Eszter! nem, nem a bolti kovászpor, szerintem az semmire sem jó! Ezt készíteni kell,a gyorskovászos változatát ha este bekevered reggel már süthetsz vele. Mindjárt kiteszem a linkjét:))

Zita írta...

Okvetlen megcsinálom mert a tejfölös kiflit imádjuk, naponta sütöttem kb. 1 hétig. Eszternek ajánlom figyelmébe az öregtésztát (én is a Limarától tanultam) az is nagyon jó dolog. Julikának üzenem, hogy még mindig nem értem el Limara-féle sikert a kenyér héjának cserepesedése terén, de nem adom fel, küzdök.

certaldo írta...

Hol lehet dekorsót beszerezni? (Budapest és környéke, ha lehet) Köszönöm

szazala írta...

Dekorsó ügyben én is kérek segítséget!!Ha,valaki tudna Pécsen,megköszönném!

Limara írta...

Én a dekorsót szintén a Bako Hungariatól szereztem be, de úgy tudom, nagyobb multikban lehet kapni

Julika írta...

Limara ! Látszik, hogy ez nagyon könnyű kifli lett mint mindig.
Zita ! Sajnálom, hogy még nem érted el a kívánt eredményt. Nem szabad feladni, kitartás!

Eszter írta...

Köszi Limara! Miiii aaazzzz aaa dekorsóóóó? :) de korsó, vagy dekor só, vagy netán dek orsó? :)

Limara írta...

Elmentem ma a gazdaságos multiba, és háromféle sót is találtam. Kristályos vagy csak símán nagyszemű sónak is nevezik. Mind tökéletes a péksütikre!

szazala írta...

Köszönjük!

dortimcsi írta...

Tegnap elkészült a kifli.És ha nem is lett olyan szép és könnyű sem mint a tiéd, az íze nagyon finom lett.Köszönet a receptért!
Íme egy kép róla: http://kepfeltoltes.hu/090303/DSC00196_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Limara írta...

Szia!
Sajnos nem tudom megnézni a képet, nem küldenéd el a mail címemre?

Névtelen írta...

Szia Limara!

Már nagyon sok receptedet kipróbáltam és mind nagyon jól sikerült, van amelyiket hetente sütöm, annyira szereti a családom.
Viszont lenne egy kérdésem a sós kiflivel kapcsolatban. A formázás utáni kelesztés alatt nekem majdnem mindegyik darabnál elszakad a tészta. Ez miért lehet?
Előre is köszönöm a választ, a család is kézcsókját küldi, a sok finomságért amire megtanítottál a blogon keresztül.:)
Üdv.
Szilvi

Limara írta...

Több oka is lehet, jó lenne látni, de próbáld meg egy kicsit lágyabbra készíteni a tésztát, valószínűleg túl szoros

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a válaszodat, megpróbálom lágyabbra csinálni a tésztát, ha nem sikerül így se akkor lefotózom. Azért ilyen szépséghibásan is elfogy mert ízre nagyon finom.:)

Cita írta...

Szia Limara!

Megsütöttem (egy este kétszer is), nem volt ideje kihűlni. :) Viszont a héja nem lett ropogós és viszonylag sápadt maradt.
A sütőzacsis verzió jó levegős lett, belül gyönyörű, puha. A zacsi nélküli (hiába permeteztem le sütés előtt) szárazabb, tömörebb lett. Légkeveréses sütőben alul-felül sütésre állítva készítettem.
Van ötleted, hogy miért nem pirul?

Végre a régi ízeket kóstolhattam ismét és nem papír kiflit ettem a multiból. :)

Limara írta...

Bízom benne, hogy így már jó lesz, de ha nem, akkor tovább agyalunk:)

Kedves Cita!Légkeverés nem kell a péksütihez, ugyanis kiszárítja azt, pont, ahogy írod.
Ha sápadt maradt és nem lett ropogós, akkor nagy valószínűséggel túlkelt. Hamarabb kell betenni a sütőbe.

Zsóka írta...

Kedves Limara! Azt szeretném megkérdezni, hogy sütőzacsi nélkül is megsüthetem? Ha igen, akkor formázás után a meddig kelesszem? És. Sütés előtt akkor is permetezzem? Ha mindenképpen kell a sütőzacsi, akkor milyet érdemes venni? Köszönöm: Zsóka

Limara írta...

Persze, megsütheted zacskó nélkül is. A kelesztési idő változatlan, a tepsin is duplájára kell kelnie. Közvetlenül sütés előtt alaposan le kell permetezni.

Zsóka írta...

Köszönöm szépen a gyors választ :)! Szép napot! Zsóka

Zsóka írta...

Limara! Megsütöttem a kiflit, nagyon finom lett :)! Nagyon hálás vagyok a receptért (és az összes többiért is)!

U.i.: A család is "csókoltat" :)!

Zsóka

Happyorsi írta...

Szia Limara!
Nagyon szeretjük a receptjeidet, sokat sütjük a finomságokat :)
Annyi lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, hogy az aszkorbin elhagyható/helyettesíthető-e, mivel mi Dublinban élünk, és itt sehol nem találtam... Még azért keresem :)
Köszi!
Orsi

Limara írta...

Nyugodtan hagyd el, ma már én sem használom, egyébként egy ek. ecettel helyettesíthető.

BeBo írta...

Szia!
Az öregtésztánál a receptben dkg a mértékegység? Köszönöm!!

Neszti írta...

Kedves Limara!

Öregtésztám elfogyott, de szeretném délután megsütni a kiflit. Öregtészta kihagyható?
Köszi! Eszti

Zsuzsanna Pintér írta...

Kedves Limara!
Imádom az összes receptedet, és persze a családom is ! :-))A kisfiam tejfehérje allergiás,ez a kifli megsüthető csak vizzel vagy úgy nem lesz jó! Mit tanácsolsz? Nagyon szépen köszönöm

Limara írta...

nem lesz ugyanolyan, de jó lesz úgy is! :) esetleg használhatsz hozzá burgonya főzővizét :)

Mariann Kovács írta...

Kedves Liamara,

Ha csak tepsin sutnem a kifliket, sutozacsko nélkül, akkor hány fokon es meddig kellene sütni?

Előre is köszönöm a választ!