2009. február 6., péntek

Variációk gofrira

Ezt a sós gofri receptet évekkel ezelőtt hallottam egy kedves ismerősömtől, gluténmentes lisztekből készül. Szerencsére nincs szükségünk ilyen diétára, de ez a gofri olyan finom, hogy elég gyakran sütöm. Különösen a nagyfiam szereti. Általában magában rágcsáljuk, de kíváló szendvicsalap is.
Pontos receptje nincs is, szabadon variálható, ízesíthető. Így csak egy általam körülbelül használt mértéket adok meg:
  • 2-3 ek. kukoricaliszt
  • 2-3 ek. rizsliszt
  • 1 ek. barnarizsliszt
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. olaj
  • fél tk. só
  • tej vagy víz (vagy kókusztej, rizstej, szójatej)
Egy tálba teszem az összes hozzávalót, annyi folyadékkal, hogy sűrű palacsintatészta szerű masszát kapjak. Lehet ízesíteni lenmagpehellyel, kukoricapehellyel, de akár pizzakrémmel is, a fantázia szabhat csak határt. Annyi ideig pihentetem csak, míg bemelegszik a gofrisütő, majd szép sorban kisütöm őket. Ebből a mennyiségből 3-5 gofri lesz, sütő méretétől függően. Egyszerre többet nem is készítek, mert frissen jó ropogós, ha áll, akkor megereszkedik.


Ez pedig a mindenki által kedvelt édes gofri. Ezt is szeretjük, ha valami könnyű, gyors édességre vágyunk, gyakran készítem. A fiúk tejszínhabbal és gyümölcs-, vagy csokiöntettel szeretik a legjobban. Könnyű, ropogós gofrik. Elég nagy adag, többnyire elég a fele is.
Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dl tej
  • 3 tojás keményre vert habja
A tojásfehérje kivételével mindent egy tálba teszek, símára keverem, majd óvatosan beleforgatom a fehérjehabot is. Azonnal sütöm.

8 megjegyzés:

harmony írta...

szia. nagyon nagy köszönet ezért a sós gofri receptért, isteni finom, megemlítettelek a blogomon. :)

Anett írta...

Már régóta kerestem egy jó receptet. Lenne viszont egy kérdésem: az édes gofri receptjében szereplő kukoricaliszt a sárgás színű kukoricaliszt, vagy a fehér kukorica keményítő? Mert sokszor találkoztam már azzal a problémával, hogy a kukorica keményítőt kukoricalisztnek írták és az eredmény nem lesz ugyanaz.

Köszi a segítséget!
Anett

Limara írta...

Szia Anett! A sárga kukoricaliszt, nem keményítő! :)

Anett írta...

Köszönöm a gyors választ és remélem nem bántottalak meg a kérdéssel!

A receptet feltétlenül ki fogom próbálni!

Anett

Limara írta...

Nem, miért bántottál volna meg? :))

Pilchard írta...

Limara!Ez a sós gofri valami nagyon szuper,annyira örülök hogy ráakadtam .

Rita írta...

Kedves Limara!

Évek óta alkalmazom a receptjeidet, sokat hozzájárultál a péktudományom fejlesztéséhez is. Gofrit is sokat sütöttem már a fenti receptekből, de az utóbbi időben valami megmagyarázhatatlan ok miatt állandóan beleragad a sütőbe a tészta. Mikor nyitnám ki, széthúzódik a tészta két oldalra, és teljesen bele van ragadva. Próbáltam kenni olajjal, margarinnal, kókuszzsírral - mindhiába. Ugyanazokat a jó hozzávalókat használom, tudtommal semmi nem változott. Szerinted?

Köszi előre is: Rita

Limara írta...

Próbáld meg forróbbra állítani a sütőt! Valószínűleg nem elég meleg!