2009. április 9., csütörtök

Bagett

Napok óta bagettet sütök, annyira rákattant a kis családom. A kicsi fiam a foci meccsre is ezt vitt, felszelte, teletömte a zsebeit és szotyi helyett ezt rágcsálta.
Bagettel régóta kísérletezgetek, sütöttem már tepsin, gőzös sütőben, jénaiban, két tepsi között, de a legjobb sütőzacsiban lett. Ebben hirtelen éri a hő, ami jól felhúzza, a körülötte lévő gőztől pedig szép fényes, ropogós héja lesz.
Este kezdem készíteni, egy elő tésztát csinálok:
  • 200 g BL 80 liszt
  • 130 g víz
  • 4 g élesztő
Ezeket összekeverem, nem kell nagyon gyúrni, elég míg szépen összeáll a tészta. Egy tálba teszem, amit konyharuhával letakarok és éjszakára, 10-12 órára a konyha pulton hagyok. Mehet hűtőbe is, ott 12-14 óra kell neki, majd felhasználás előtt hagyom, hogy átvegye a szoba hőt.
Tészta:
  • az összes elő tészta
  • 3,2 dl víz (kenyérsütőgéphez elég 2,8dl)
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
A hozzávalókból tésztát dagasztok, egy kicsit lágyabbat, mint a kenyérnél. Kiolajozott kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma részre osztom. Megformázom a bagetteket, körbe lisztezem őket, hogy a sütőzacsi ne ragadjon rájuk, majd óvatosan belecsúsztatom a zacsiba. Egy tasakban két bagett fér el. Hagyom őket megint duplájára kelni, nekem kellett még egy óra ehhez. A sütőt előmelegítem 220 fokra. Óvatosan benyúlok a zacsikba, bevágom egy éles pengével a tésztákat, majd hagyom tovább kelni, míg a sütő melegszik. mielőtt beteszem, vizet permetezek a zacsiba és a száját óvatosan a bagettek alá hajtom.
Kb. 20-25 percig sütöm, míg szép pirosak, fényesek lesznek. Kibontom a zacsiból, óvatosan, mert a gőz nagyon éget, majd rácsra teszem őket, kicsit lepermetezem hideg vízzel, majd hagyom, hogy kihűljenek.

42 megjegyzés:

Mennyei Manna írta...

Gyönyörűséges!

Névtelen írta...

Jajjj, neeeeee... Most próbálnám kiiktatni az életemből a szénhidrátot, de nem hagyod, kedves Limara. Ha ez így megy tovább, le kell tiltanom a pécémen az oldalad : )

Wise Lady írta...

Köszi a receptet, még a napokban ki fogom próbálni. Gyönyörű kívül-belül.

The Chef Viki írta...

Ez a szotyi helyett bagett nagyon ott van :-D

Rettentően rákattantam a sütőzacskós kenyerekre, annyira ropogós lesz! Zuram tegnap újra el akart venni feleségül 10 év házasság után :-)

Gyönyörűek a bagettek!!!

Fruzska írta...

HÚÚÚÚÚ Limara ez nagyon guszta!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :))
Kedves Névtelen! Ne tedd, kérlek! :))
Viki! Ez már csak jelent valamit! :))

duende írta...

Jaj. Elfelejtettem sütőzacskót venni... Húsvét után! Ezt meg kell csinálnom! Csodásan néz ki! :))

Névtelen írta...

Ez bizony izgatásnak minősíthető. :) Valóban nehéz így a kilók ellen küzdeni.

Julika írta...

Szinte repül ez a bagett ! Látszik, hogy igazi pihe-puha. Mivel mostanában nagyon soakt sütöm a sajtos bagettet ez is terítéken lesz maharosan nálam. Most kel a cukkinis kenyér :)

Millie írta...

Napok óta kenyeret akarok sütni én is. Hol veszed a sütőzacsit hozzá?
Millie

trinity írta...

Limara-megint szenzációs!!!!

Millie,
én a multikban veszem az Alufix márkájú extra nagy sütőzacsit-ez nem durran ki!
De majd Limara is nyilatkozik az ügyben biztosan...

Limara írta...

Köszönöm! :))
Millie! Itt mnden boltban kapható, még a legkisebben is a HEWA márkájú XXL méretű zacsi, én ezt szeretem a legjobban. Az Alufix is jó persze. A tescoban van olyan, saját márkás, ami méterre van, szabható, az is remek. :))

Brigitta írta...

Nagyon szép a bagetted! Szárított vagy "hagyományos" élesztőt használsz?

Limara írta...

Brigitta! Mindig friss élesztőt használok! :))

Brigitta írta...

Szia Limara!
Gyönyörű a bagett,mint mindig!
Úgy látom,van egy druszám is!!:))

Julika írta...

Én is megsütöttem ma. Nagyon fincsi lett. Köszönöm Limara, hogy megosztottad velünk a recit.

Gabriella írta...

Én is megsütöttem, de nekem a borzasztó határát súrolta. Az íze nagyon finom volt, de a formája... Egy nagy lepény lett, és a kettő összeragadt a zacskóban, amíg keltek. Ja, és a sütőmmel is baj lehet, mert több, mint 45 percen át sütöttem, de a teteje így is hóka marad. :(
Most néztem csak meg, hogy talán fel kell tekerni?
Azt hittem a férjem elhül, ha meglátja, de megkóstolta, és azt mondta, csináljak máskor is ilyet, csak bagett alakúban. :)
Köszönöm a receptet.

Névtelen írta...

Nagyon szépek ezek a bagettek, én is szeretném megcsinálni!Kb hány db lesz ebbôl az adagból? 4 g vagy 40 g élesztô kell az öregtésztába ?
Köszönöm a segitséget elöte is
E

Timie írta...

Szia Limara!Két kérdésem lenne. Az egyik: a bagett tésztájából lehet csinálni zsemlekenyereket? Érdemes?Ajánlod?
A másik: a zsemlekenyérnél írt kovász lehet EMargitka féle gyorskovász is amit előző készítek és hagyom hűtőben pihenni ?

Limara írta...

Szia Timi!

Mindkét kérdésedre igen a válasz! :))

Timie írta...

Szia Limara!Köszönöm a gyors választ:)

Névtelen írta...

Szia Limara!
Van valami trükkje a bagett formázásának?
Köszi,
Panni

Limara írta...

Panni! Az aszalt áfonyás-kesudiós bagettnél vannak fázisfotók, hogyan formázom:)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
örülök,hogy ide találtam, nagyon tetszik ez a bagett recept és sok más is, de most ez van tervben :D
kérdésem, hogy a BL80as liszt az minek felel meg? egy sima lisztnek?

Limara írta...

Köszönöm, én is örülök Neked!:) A BL 80 kenyérliszt. Helyettesíthető jó minőségű finomliszttel, vagy finom és rétesliszt keverékével.

Névtelen írta...

Jól néz ki a kenyered, csakhogy ez nem baguette, inkább egy jól sikerült zsemlekenyér. A baguette-ben nincs cukor, pehely, sem olaj, kizárólag az "öregtészta", liszt, víz, só, pici élesztő. Az ízét a 2x1 +1 órás kelesztésnek és az "öregtésztának" köszönheti.

Névtelen írta...

Mar irtam egy bejegyzest de eltunt...:( Szoval nincs sutozacsim, de utanajarok lehet e itt kapni(USA), friss elesztot viszont kizart hogy kapok:(de eddig az instant bejott a receptjeidnel:) Burgonyapelyhet mar kerestem, de meg nem lattam, illetve olyan kerdesem lenne ha csak bevizezem a jenai tetejet ugy is jo?mert spriccelom sincs:( Koszi: Petra

Limara írta...

Petra! nem baj, ha nincs sütőzacskód, akkor gondoskodj a sütő gőzösítéséről, tegyél vizet az aljába, vagy még jobb, ha bedobsz pár jégkockát! Burg. pelyhet elhagyhatod, de mondjuk ha főzől krumplit, akkor ne öntsd ki a főzővizet, tedd el és azt használd egészben vagy részben folyadéknak. Ha jó minőségű a porélesztő, akkor az is tökéletes, itthon megbízhatatlanok sajnos. Igen, úgy is jó, de permetezőnek megteszi bármi, virágspricni, vagy egy kiürített, tisztára mosott permetező.

Névtelen írta...

Koszi, hogy valaszoltal:) Sajnos meg viragaink sincsenek, ezert nincs spriccelonk:) Most epp a turos batyudat probalom, ahhoz volt mindenem. :) Koszi a tippeket, legalabb jegkockam van:) Holnap megprobalkozom a baguettel, mert a zsemleid veszesen fogynak:) Koszi megegyszer, Petra

Lolinda írta...

Ó Limara! Most lettek kész a bagettek. Olyan szépek lettek! :) Úgy örülök! Tegnap a kenyeret sütöttem meg,de az nem lett olyan,mint a Tied a képen. Ízre finom volt,de nem volt cserepes. De ezek...:) Köszönöm!:):):)

Limara írta...

Szívesen Petra!:)

Lolinda! Szívesen, nagyon örülök! :)))

Névtelen írta...

Kedves Limara,
a keszre sült bagetteket le lehet fagyasztani?Milyen lesz mikor kiolvad?Szeretnem megcsinalni,reggelire jönnek a barataink,de ezert nem akarok hajnalok hajnalan kelni:-)
Ezert gondoltam,hogy megcsinalom,es lefagyasztom,majd ha kell,csak elöveszem,hagyom kiolvadni,esetleg rövid idöre betenni a meleg sütöbe fogyasztas elött.Mas kenyerfeleket mar fagyasztottam le,es nem volt velük gond.Valaszodnak nagyon örülnek,üdvözlettel:Ildó

Limara írta...

Igen, nyugodtan! Ugyanúgy fog működni, mint a kenyér:)

Névtelen írta...

Kedves Limara,szuper,akkor meg is sütöm a hetvegen:-)
Köszönöm a gyors valaszt,es a finomabbnal finomabb recepteket,üdv:Ildó

Sunyi írta...

Kedves Limara!
Milyen aranyban kevered a finom es retes lisztet?

Limara írta...

Fele-fele megfelelő arány:)

Gabicu írta...

Szia Limara, sütés előtt is le lehet fagyasztani? Ha igen, sütés előtt kiolvasszam?Elomelegitett sutobe tegyem?

Kata Halász írta...

Kedves Limara..

Kezdő sütő vagyok és kérdezném,h csak BL80as lisztel lehet dolgozni pl a bagett esetében vagy nem? és hogy csak sütőzacskóban lehet megsütni vagy simán a sütőben is jó??
Köszönöm a válaszod.. Kata

Limara írta...

Nyugodtan használhatsz finomlisztet is, ha tudod keverni egy kis rétesliszttel, akkor még jobb. És persze, sütőzacsi nélkül is megsüthető....

kisvirag írta...

Most készülők elkészíteni a tésztát. Az elő tésztát már bekészítettem, és most szembesültem azzal, hogy már régen lejárt az aszkorbinsav, ami volt itthon, így kidobtam. Elhagyható vagy holnap, vasárnap nevében a föld alól is kerítenem kell? :)) Köszi!

Limara írta...

egész nyugodtan hagyd el, ma már én sem használom (egyébként meg 1 ek. enyhe ecettel lehet helyettesíteni)

kisvirag írta...

Köszönöm a válaszod. Azóta hetente 2x-3x elkeszitem ezt a receptet, igaz kenyerformajaban, de mindig isteni finom lesz. Köszönet a receptert :) olyan kérdésem lenne, hogy bekeszitettem az elő tésztát, de holnap mégsem lesz időm megsutni. Nem lesz baja a hűtőben? köszönöm!