2009. április 26., vasárnap

Töltött csirke

Ritkán készítek töltött csirkét, talán csak évente egyszer, nem is tudom, miért. Most is egy újság adta az ihletet, hogy ez legyen a vasárnapi ebéd.
A hagyományos, zsemlés, májas töltelékkel készült, egy kis medvehagymával turbózva. A töltelékből mindig dupla adagot készítek, és így, a sütőtálba terítve sütöm, tetejére teszem a félbe vágott pipit. Így sokkal ízletesebb, sül, nem párolódik mint a hasüregében.
Hozzávalók:
  • egy szép csirke
  • 3-4 db zsemle
  • 3 csirkemáj
  • 30 dkg gomba
  • 1 póréhagyma vagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10-15 levél medvehagyma
  • só, bors
  • 2 tojás
  • tej a zsemle áztatásához
  • vaj
A csirkét megtisztítom, félbevágom, sózom, ízlés szerint fűszerrel beszórom.
Elkészítem a tölteléket. A zsemléket összetépkedem, tejjel megöntözöm, hagyom, hogy magába szívja. A hagymát egy kevés olajon megpárolom, majd belereszelem a gombákat. Reszelem, mert a kicsi fiam nem eszi meg, ha darabokban megtalálja. Adig párolom, míg elfővi a levét, ekkor hozzáteszem az elkapart májat. Lepirítom, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és medvehagymával. Lehúzom a tűzről, hozzá teszem a zsemlét és a tojásokat. Sóval, borssal ízesítem, alaposan elkeverem. Egy kivajazott tűzálló tálba símítom, tetejére ültetem a pipiket, bőre alá és a tetejére is vajdarabkákat teszek, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütöm.
Nagy tál saláta mindenképpen jár hozzá.

6 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Én is ritkán csinálom, pedig annyira szeretem. Ez a dupla adag töltelék pedig szintén nagyon jó ötlet! Gyerekkoromban anyu rengetegszer csinálta, de sose terítette így ki. Ezt most nagyon megkóstoltam volna, így medvehagymásan.

Vali írta...

Szia!
Én múlt vasárnap csináltam, töltött csirkecombot. A lányomnak amikor vega volt tölteléket kellett sütnöm főételnek.
Jól néz ki.

Mian írta...

Imádom a töltött pipit! Nálunk is mindíg dupla adag töltelékkel készül, mert nagyon nyerö a töltelék. Eszméletlen vagy, hogy ide is becsempészted a medvehagymát :))

Wise Lady írta...

Ez nagyon jó ötlet, hogy a töltelékre megy a husi. Mindkettő finomabbra sül. Engedelmeddel lekoppintom.

Andrea írta...

Én mondjuk elnézegetném ezt egy gasztronaptárnak...
Nagyon szép (ez is)

Andrea írta...

Én mondjuk elnézegetném a falon egy gasztronaptárnak....
nagyon szép (ez is)