2009. május 8., péntek

Aszalt paradicsomos-rozmaringos kenyérkék

Fantasztikus illatuk volt, ahogy sültek. Már csak 10-12 db aszalt paradicsom volt az üveg alján abból, amit tavaly aszaltam és tettem el fűszeres olajban. Ezeket használtam most el a mediterrán kenyérkékhez.
Hozzávalók:
  • 1 doboz joghurt (140 g)
  • kb. 2 dl víz
  • 1,5 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 20 dkg öregtészta
  • 5 dkg tk. rozsliszt
  • 45 dkg BL 80 liszt
  • 3 ek. a fűszeres olajból vagy olívaolaj
  • 10-12 db aszalt paradicsom
  • 2 ek. friss rozmaring aprítva
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
A paradicsom és a rozmaring kivételével mindent a gépbe pakoltam és hagytam, hogy szépen megdolgozza a gép. Ezalatt összevágtam a rozmaringot, lecsepegtettem a paradicsomokat és azokat is felkockáztam. Síma, olaj nélküli aszalt paradicsom is jó, de azt egy órára melegvízbe kell áztatni, hogy felpuhuljon. A dagasztás vége felé beletettem a rozmaringot, majd kikapcsoltam a gépet és kézzel gyúrtam bele a paradicsomot. Kiolajozott kelesztőtálben kelt bő egy órát. Lisztezett felületre borítottam, majd öt egyforma darabba vágtam. Ovális alakúra formáztam őket, majd minden bucinak a felét kinyújtottam. Ezt a részt három felé vágtam, majd megfontam. A fonatot visszahajtottam a bucik tetejére. Sütőzacskóba tettem őket, hagytam, hogy duplájára keljenek. A zacsiba vizet permeteztem, a száját behajtottam az első bucik alá, majd 220 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem őket.

Laza bélzetű, vékony, ropogós héjú kenyérkék lettek, fantasztikus illattal.

19 megjegyzés:

libi írta...

Cserét ajánlok! Egy üveg aszalt paradicsom egy tepsi ilyen finomságért. No?

Limara írta...

Velem lehet alkudni! :)))

Mian írta...

Marcsi, eszelös, hogy milyen csodákat müvelsz!!!! Idáig érzem az illatát! :)

erika írta...

Ismét egy "remek-Mű" született!! Fantasztikus vagy Limara!!

KataKonyha írta...

Annyira szép minden, ami a kezed alól kikerül...nagyon ügyes vagy:)

Gyöngyi írta...

Nagyon izgalmas ez az aszaltparadicsomos kenyérke:) Szuperul néz ki, mint minden, amit csak sütsz!

Raindrop írta...

Ohhh, erre már nem is írok semmit. :) Meseszerű!

Imádom az aszalt parikákat.

Szilda írta...

Jujj de meséseket csinálsz, hogy nem találtalak eddig meg, még jó hogy Te megaláltál engem:D, mert így most gyönyörködhetek a receptjeidben.

Hanga írta...

Kenyerek, tészták miatt jöttem az oldaladra, de itt annyi más finomság is van, gyönyörű fotókon tálalva, hogy hű olvasóddá tettél:)

Palócprovence írta...

Hmmm... és így próbálja az ember hanyagolni a kenyeret! :)
Hogyan csináltad, hogy kitartott mostanáig az aszalt paradicsomod?!

Névtelen írta...

Megsütöttem, isteni :) köszönöm
Petra

Limara írta...

Sikerült a hűtőben úgy elrejtenem, hogy nem találta meg a párom! :)) No, meg vettem is egy-két üveggel közben:))
Petra! Én köszönöm! :))

Nóra írta...

Most találtam Nálad ezt a receptet, el is készítettem tegnap. Hű de klassz lett! Még a formát is igyekeztem megtartani.

Limara írta...

nagyon örülök! :))

Noémi írta...

Szia Limara, nagyon tetszik ez a recept. Öregtészta nélkül is el lehet készíteni? Hogyan? Nem sütök túl gyakran, nincs gépem és sütőzacskóm sem. De nagyon szívesen kipróbálnám, mert imádom az aszalt paradicsomot. Köszönöm szépen.

Limara írta...

Noémi! Igen, el lehet öregtészta nélkül is készíteni. Emeld meg az élesztőt 2 dkg-ra. Kevés,kb. fél dl langyos tejben keverd el, annyi liszttel, kb. 2 ek. amennyivel galuska sűrűségű lesz, majd a tetejére is szórj lisztet. hagyd állni kb. 30 percig, majd a többi hozzávalóval dagaszd be. Sok sikert! :))

max16 írta...

Szia! És hogyan lehet paradicsomot aszalni, úgy a'la Limara módra (csakis, mert az a tuti)? :)

Limara írta...

Szia! :)) kettévágom a jó húsos paradicsomokat, kicsit megsózom és vagy a napon, vagy langyos sütőben aszalom. Lehet tepsin, de legjobb neki (a napon) egy keretre kifeszített szúnyogháló:)

Dóra Kis írta...

Szia! Egybe lehet e sütni? nem pedig 5 kicsi kenyérkét formálva. Próbáltad úgy már?
Köszi Dóra