2009. május 4., hétfő

Epermisu


Ez a finom epres édesség volt a tegnapi desszert. Stahl Judit receptje. Azt hiszem még többször fogom készíteni az eperszezon alatt, de talán utána is, mert egy kicsi módosítással akár eperlekvárral is készíthető.

Hozzávalók 6 adaghoz:
A sziruphoz:
10 dkg cukor
2 dl víz
2 citrom
A krémhez:
50 dkg eper
30 dkg mascarpone krémsajt
20 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín
+ 40 db babapiskóta
30 dkg eper
a tetejére cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: Először a cukros szirupot készítjük el. Ehhez beleszórjuk egy kis lábasba a cukrot, ráöntjük a vizet, és kevergetve felmelegítjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. Lereszeljük a citromok héját, beleszórjuk a cukros szirupba. A két lereszelt citrom kifacsart levét átszűrve hozzákeverjük a sziruphoz.Hozzáfogunk a krémhez. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és felaprítva beleszórjuk a turmixgépbe, amellyel egy perc alatt pépesre törjük. Az eperturmixot összekeverjük a mascarponéval, és mehet bele a gőzön megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel végeztünk, fellazítjuk a krémet a tejszínnel.Egy tálba lerakunk egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre rákenünk egy kis krémet, amit megszórunk apróra vágott eperdarabokkal, és addig folytatjuk a babapiskóta, krém meg a gyümölcsdarabok rétegezését, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg legyen, hogy a rászórt kakaópornak legyen mihez tapadnia.Néhány órát, vagy akár egy éjszakán át hűtőben hűtjük.

Kicsit módosítottam csak az eredeti recepten. Mivel 25 dkg-os a mascarpone, így csak annyit tettem bele, nem akartam még egy dobozzal felbontani. Így viszont másfél deci tejszínt vertem fel és 22 dkg volt a fehércsoki.

14 megjegyzés:

duende írta...

Csorog a nyálam... :))

Alig várom már az eperszezont, isteni gyümölcs!

Palócprovence írta...

Csak ismételni tudom Duendét! :))

The Chef Viki írta...

Megvan a könyv, s pár éve én is megcsináltam. Mit mondjak: ketten bekajáltuk az egész adagot :-)

Tűkön ülve várom én is a zamatos hazai epret!

Maimoni írta...

Limara, ez gyönyörű!
Ma vettem először epret, még aranyáron van, és hát esélye sem volt arra, hogy sütibe maradjon belőle...:))

Scofield írta...

Ez az epermisu:)))) annyira gáz név egy ennyire gusztusos süteményhez.a "tirami sú" annyit jelent dodj fel és pont a kávé és a kakaó miatt és az a krém ami ebben is megtalálható az a "zabaglione". Tehát nem tudom kitalálta ki ezt a nevet, de találjatok már ki valami magyarosat, vagy nem tudom én mit. De megkérdezik tőlem mit csináltál. (kilencven kilós férfiembert) mit sütöttél, erre én Epermisu-t, hát... magyarázkodhatnék órákig.

Vali írta...

Csukott szemmel írom, tudod miért, de félszemmel meglesve isteni lehetett.

Névtelen írta...

Limara, sokkal finomabb lesz legközelebb, ha a cukros lötyi helyett narancslikőrös tejbe "áztatod" a piskótát. én a fehércsokit is kihagyom, úgy még könnyebb és még epresebb.

Helga

Zita írta...

Nem süti, hanem kenyér ügyben írok most neked Limara. Én kenyérőrült vagyok a süti hidegen hagy, bár tiramisut szoktam csinálni, ennek most a tvpaprikából tanultam egy jobb változatát, amikor nincs benne nyers tojás. Szóval én sörös kenyér ügyben jöttem, nagyon szuper a recept, tegnap is, ma is és valószínű holnap is ezt sütöm mert a család rögtön megette. Ma felezek a barátnőmmel, tehát ma sem sok marad, most ez a sláger. Van nekem is hasonló receptem, de ez attól ezerszer jobb. Ja és képzeld JULIKA ez cserepesedik a legjobban a tőled tanult módszerrel!

Limara írta...

köszönöm! :))tényleg csak ajánlani tudom, nagyon finom! :))

Scofield! A neve szerintem is nagyon gáz, gondolkodtam máson, de mivel ez egy az egyben Stahl recept nem lenne illendő:)))

Vali! egy kis bűnözés...:)))

Helga! Az alkoholos áztatás nekem is megfordult a fejemben :))), de gyerekek is ették, így maradt az eredeti verzió! :))

Zita! Örülök a kenyér sikerének, irigyellek, hogy a sütik hidegen hagynak. :))

Julika írta...

Limara ! Ez az Epermisu nagyon jól néz ki, biztos fincsi is volt.
Zita ! Örülök, hogy már van sikerélméyned a cserepezők által :)

Névtelen írta...

Próbáljátok ki kávéba (rumos of course :-))) mártogatott piskótával, szerintem naaagyon finom! A tetejére a szokásos keserű kakaó dukál. Nekem ez az ízkombináció jobban bejön, bocsi. Persze pont ez a jó, hogy "mindenki másként csinálja" (idézet Presser Picitől)
üdv,
Marabuuu

dortimcsi írta...

A hétvégén elkészült a sárgabarackos változata is ennek az édességnek. Eper helyett barack....Nem rontott az összhatáson. Nagyon finom üdítő lett:D

Névtelen írta...

Scofield, szerintem erre nincs jó magyar kifejezés, hisz a tiramisu is egy az egyben olasz... Az epermisu meg tényleg béna. Köztes megoldás lehet epres tiramisu, mert az olaszoknál is létezik a tiramisu alle fragole, mégha nem is ebben a felfogásban.
http://ricette.giallozafferano.it/Tiramisu-alle-fragole-con-crema-di-limoncello.html
Üdv,
Z.

Névtelen írta...

Scofield@ ... kevésbé komoly de találó név lenne a "Darált Hellokitty piskótával és kakaóporral" elnevezés. ;)

déjé