2009. május 3., vasárnap

Grilleztünk
















Anyáknapját ma grillezéssel ünnepeltük. Meghívtuk a Mamákat is. Mivel az idén először gyújtottunk a faszén alá, több féle húst is sütöttünk, no meg persze, hogy mindenki választhasson kedvére. Érleltem tarját, magyaros pácban, csirkemellet gyros fűszerkeverékben a gyerekek kedvéért, és az én nagy kedvencem a BBQ oldalas is készült.
Köretnek zöldfűszeres újburgonyasalátát készítettem, joghurtos padliszánsalátát, és sült rizs, uborkasaláta a hagyományos ízek kedvelőinek. Desszert pedig epermisu volt.
Ennek az oldalasnak a receptjét már jó ideje öriztem, mire végre megsütöttük, azóta szinte minden grillezésnél elkészítem. Nagyon finom, különleges íz. Előnye, hogy előző nap előkészíthető, a faszénen csak a mázat kell már rásütni.
John Maydeck legendás BBQ oldalasa:
  • 1 kanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 4 g fokhagyma
  • 3 e.kanál mustár
  • 4 kanál barnacukor
  • 1 dl sör (vagy vörösbor)
  • 2 kanál worcestershire szósz
  • cayenne bors
  • fekete bors
  • 4 ek. szójszósz
  • 1/2 l ketchup
Olajon puhára párolom a finomra vágott hagymát, majd a fokhagymát is hozzáreszelem. Ráteszem a barnacukrot, pár perc alatt karamelizálom. Erre jön a mustár, a fűszerek, kechup, sör. Mivel füstízű por itt beszerezhetetlen egy füstölt ízű leveskockát szoktam beletenni jobb híján. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön legalább egy órán át főzöm, míg jól besűrűsödik.
A jó szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben. Ez az adag 2-2,5 kg oldalasnak elég
Míg fő a mártás, felteszem az oldalast is főni. Vékonyabb, zsírmentes oldalast szoktam ehhez vásárolni. Nem darabolom össze, így teszem fel egy nagyobb fazékban főni, füstölt leveskockákkal, egy nagy fej hagymával, amit csak kettévágok, 2 babérlevéllel, szemes borssal, fokhagymával. Addig főzöm míg teljesen megpuhul.


Grillezéskor csak megkenem a mártással és a forró grillen megsütöm.

3 megjegyzés:

Scofield írta...

ez öv alatti volt

Limara írta...

:)))

Gyöngyi írta...

Az oldalast amikor megfőzted, a lében hagyod? Vagy kiveszed, és már bekened a páccal, úgy teszed másnapig a hűtőbe? Egy darabban hagyva sütöd meg a grillen?