2009. május 1., péntek

Sörös kenyér


"Az ónémetben a brauda szó jelentette a kenyeret, ami szabad fodításban a „keleszd meg” jelentése volt.
Az indogermán nyelvcsaládban az élesztés és a kelesztés szavak hasonlóak, hiszen élelmiszeriparilag sem állnak távol egymástól.
A sör tulajdonképpen a kenyér származéka, „édes gyermeke”. A közkedvelt ital is Mezopotámiából származhat, és valószínűleg egy háziasszony „segítette világra” a /legenda szerint./.
A hölgynek annak idején nem volt szíve eldobni a kőkeményre szikkadt árpa kenyeret, ezért azt egy vizes agyagkorsóba felpuhítás céljából, hogy a családjának ne kelljen a rágással erőlködni., amikor az asztalra adja azt a darabot. Véletlenül megfeledkezett róla, a férje viszont két nap múlva észrevette az agyagkorsóban a habzó folyadékot, kortyolgatni kezdte és egyre jobb kedvre derült, aközben míg kiitta a korsót.
Így született meg a világ legnagyobb ital-sikersztorija, ezért a sört már Hammurapi babilóniai uralkodó is lelkendezve „folyékony kenyér”-nek nevezte."
forrás
Bár az előzőek szerint is a sör folyékony kenyér, sörös kenyeret mégis viszonylag ritkán sütök, inkább csak ha teljeskiörlésű lisztet is teszek a kenyérbe. Tapasztalatom szerint ezek a kenyerek lazábbak, könyebbek lesznek a tk. liszt ellenére is, igaz, még így sem teszek bele nagy arányban ilyen lisztet. A sörélesztő jótékony hatása érződik, a kenyér hamarabb kel meg, likacsosabb lesz. Érdemes a sört dagasztás előtt egy órával kinyitni, az állott sörrel könyebb a tésztát összeállítani, a friss sör szénsava nagyon lágyítja a tésztát, odafigyelést igényel. A sör fajtákkal lehet és érdemes is kísérletezni. Egy hagyományos, nem túl karakteres sör íze nem igazán érezhető a kenyéren, míg a barna sörtől karakteres ízű lesz. A méz pedig segíti a sör ízének kiemelését.
A jól bevált kenyeremet vettem alapul:
  • 0,8 dl víz
  • 2 dl sör
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 25 dkg öregtészta
  • 10 dkg tk. tönkölyliszt
  • 40 dkg BL 80 liszt
  • 1 ek. méz
  • 1 dkg élesztő

Szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, kilapogatom, kinyomkodom belőle a levegőt, formázom. Sütőpapírral bélelt kelesztőkosárba teszem, hagyom jól duplájára kelni. Óvatosan átemelem papírostól a jénaiba, a tetejébe vizet permetezek, majd ráborítom. 220 fokos sütőben sütöm kb. 50 percig. Rácsra téve hagyom kihülni.

38 megjegyzés:

Mian írta...

Hát ez a kenyér megint gyönyörü!!!!!
És köszönjük az érdekes történetet is mellé! :)

pazsu írta...

Limara!
Csodás kenyeret alkottál megint. Vagy 2 évvel ezelőtt én is sütöttem sörrel kenyeret, de nekem nem volt ilyen szép cserepes :-))
gesztenye

Scofield írta...

Már azt hittem elakadtál az éterben:) kérdések:
1. nekem ez az öregtésztás móka nincs meg, lehet csak lusta vagyok tárolni, de mi van nélküle? több élesztő+liszt? lehet írtad már csak figyelmetlen voltam.
2.írod a kelesztőkosárban való pihentetést, majd a papírral együtt való átemelést a jénaiba. Ez azért van mert előtte a jénait előmelegíted, vagy csak jópofa a kelesztőkosarad... :) köszi előre is.

Scofield írta...

ja:) megyek sörért:) igaz a hatmagos keverékkel dúsított kenyerem itt kel a napon.

Vesta írta...

Remek, ezt is megsütöm még a hétvégén !

Anett Lazar írta...

Gyönyörû kenyér!

nelly írta...

Kedves egészségedre Limara! Látom, már lassan a kenyérsütés szakértője cím mellé felveszed a sörökét is! Ezt a gyönyörűséget kapják a vendégek a mai május elsejei összeröffenéseteken? (jól megfogalmaztam?!!!) Sajnos, a végét már letörtem...... Bocs....Nem bírtam ki!

Limara írta...

Mian! Köszönöm! :))

Pazsu! A jénai csodákra képes! :))

Scofield! Itt vagyok! Én remélem, azért legalább egyszer kipróbálod az öregtésztát. Ha nem akarsz vele külön bajlódni, akkor a következő kenyered tésztájából vegyél el az első kelesztés végén egy 20-25 dkg-os darabot és tedd a hűtőbe. A következő dagasztáskor csak tedd a többi hozzávalóhoz. Ha mégsem, akkor igen, az élesztőt meg kell emelni, 50 dkg liszthez 2 dkg-ra.
Célszerű kevés folyadékkal és liszttel elkeverve kovászt készíteni belőle.
Nem melegítem elő a jénaimat, csak jópofa a kelesztőkosaram! :))

Vesta! Kíváncsian várom a véleményedet! :))

Anett!Köszönöm! :))

Nelly! Igen, ezt vittük, el is fogyott az utolsó morzsáig! :))

Scofield írta...

Na jó az öreg tésztát ma elteszem:) hatmagosat. A kovászt elvileg csinálom ott helyben:) de annyira finom a kenyerem így is, hogy el nem tudom képzelni mit fokozhatok még rajta...
A kelesztő kosár legalább bejött:) én is gondoltam rá, meg a kis teknőre is, de annyira hülyén nézne ki a kis teknő ahogy a kézi robotgéppel szarakodok benne:)

duende írta...

De gyönyörű! Ezt nekem is ki kell próbálnom. Még soha nem sütöttem sörrel kenyeret, de nagyon jól hangzik!

Wise Lady írta...

Nagyon jól néz ki, mint ahogy minden kenyered.

dalit írta...

Ezt ma én is kipróbálom, csak még nagyon fiatal a nyanyusom:(
De a sőr szerintem segíthet rajta egy kicsit.

Névtelen írta...

Szia Limara! Hát ez a kenyér valami csoda, mindjárt le is törtem belőle egy darabot. Holnap megsütöm én is, hátha sikerül. Itt is megköszönöm a sok segítségedet. Üdvözlettel: Zsuzsus mama

dalit írta...

Limara, eddig is hálás voltam minden nap, de ez a kenyér még az eddigieket is felülmúlta.
Egyszerűen egy csoda.

Köszönöm

Limara írta...

Duende! Köszönöm, majd mesélj! :))
Wise Lady! Köszönöm! :))
Dalit! Nagyon örülök, hogy tetszik! :))
Zsuzsus Mama! Én köszönöm, majd mesélj! :))

Teri írta...

Kedves Limara!

Gyakran járok Hozzád, mindig "elcsenek" Tőled valamit, utólag is bocsánat!! A jólbeváltadat gyakran csinálom, ma a sörös volt soron és isteni lett! Köszi!
Ja, és az "epermisu" is elfogyott egy szemig. Fehércsokim nem volt, helyette több tejszínt tette. De mindenképpen ki fogom próbálni a csokis változatodat. Szerinted ez málnával is finom lehet, ugye?
Köszönet minden "kölcsönbe vett" recidért. További szép vasárnap délutánt!

LadyAni írta...

Szia Limara!
Na ez az a kenyered, amit nem kellett volna megsütnöm.
Ma délre kész lett az kenyér. Alig vártam hogy már csak langyos legyen, muszáj volt megkóstolnom. Le is vágtam a csücskét gyorsan.....
Szalonnával, kovi ubival...... mennyei volt, úgyhogy jött a következő szelet. Pedig nem is vagyok kenyeres. Aztán hazajött a férjem, és nekiállt ebédelni. A halászlé mellé amit tegnap főztem, a háromnegyed kenyeret megette:-))))
Idézem: "Überálesz ez a kenyér, ilyet boltba nem kapni."
Így kénytelen vagyok ma még egy kenyeret sütni, mert holnapra kell a kapros töltött káposzta mellé...
Ez elmond mindent:-)))))))

ferceg írta...

Megprobálkoztam ezzel a kenyérrel, csak nem öregtésztával, hanem kovásszal (nekem a kovásztéma szimpatikusabb). Hát, a legjobb kenyér lett, amit valaha összehoztam :)
Kb. másfél deci sört kívánt a tészta, persze szénsavas volt, úgyhogy kicsit megmikróztam, meg megkavargattam, hogy kijöjjön (amúgy gusztustalan az a langymeleg sör :) ).
A végén szokásomhoz híven bentfelejtettem a sütőben, úgyhogy nem lett sületlen a teteje, khm... :) Mondjuk én úgy szeretem, ha jól meg van sülve.
http://kepfeltoltes.hu/view/091203/soroskenyer_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

FZF írta...

Szia Limara!

Kipróbáltam ezt a recepted is, tökéletes mint a többi! De a lényeg nem is az én dicséretem, hanem 80 éves nagymamámé, aki megkóstolta, s miután élvezettel mind megette a régi falusi kenyerekhez hasonlította, azok voltak ilyen finomak! :)
Köszönöm!

Dia

Limara írta...

Szia Dia! Ennél szebbet tényleg nem mondhatott volna a nagymamád! :) Add át neki kérlek a jókívánságaimat! :))

4gyerek írta...

Nálam eddig a tökély a krumplis kenyér volt.
Hát megingott rendesen a poziciója.
Még ki sem hűlt, de a lányok már szinte a felét megették. S a kicsi most is fújja, hogy "még kapatok"?
Szóval ez tuti, ilyent sűrűn fog a jénaim kapni.

Névtelen írta...

Sör? Kenyér? Ők ketten együtt? A hitvesem imádni fogja! Most fogok nekilátni, nagyon izgulok, milyen lesz?

Katina írta...

drága Limara,
nagyon fincsi lett! pedig véletlenül fele adag élesztőt tettem bele,de az öregtészta elég ügyes volt úgy tűnik:)

Borsó írta...

És ennek is nagy sikere volt :)

(évek óta gyúrok, dagasztok és kelesztek, kézzel, hagyományosan, imádom a kelt tésztát minden formában)

Szuper ötletek, állati jó kivitelezéssel, köszönöm :)

Limara írta...

Én köszönöm!:))

Névtelen írta...

be vannak téve az anyagok a gépbe. mindjárt dagaszt. a jénai és a pataki tál ugyan az? mert nekem patakim van...
és sütés előtt be kell áztatni?
előre is köszi!
Drenkii

Limara írta...

Nem, nem ugyanaz. Lehet patakiban is kenyeret sütni, csak kicsit másként.
A tésztát megformázod, addig ugyanaz. A tál alját sütőpapírral béleled ki, beleteszed a tésztát, egy ruhával letakarod, a tál tetejét beáztatod. 30 perc után vizet kiöntöd, a tésztát bevágod, rá a tető és hideg sütőben kezded sütni...

Névtelen írta...

Tehát, Kedves Limara! Ezek a receptek bomba sikert aratnak nálunk...
Az utóbbi két hétben megsütöttem a sörös kenyered, a cukkinis kenyeret, a burgonyás kenyeret, a zsemléket és azt a "klasszikus" fehér kenyeret. Most éppen a krumplis pogácsára készülök (amelyiket kemencében sütötted). Maradt ki egy kis törött krumpli, azt kellene hasznosítani.

Nagyszerű, hogy belekezdtél annak idején ebbe a blogba és, hogy jobbnál-jobb receptekkel kápráztatod a sütni vágyókat. Imádok sütni, és ezek a jól bevált, kipróbált receptek tök jól jönnek. A szüleim se mondhatják, hogy elpancsolom a pénzüket, és még jól is laknak.
Ne tudd meg, mi van akkor, amikor berakom a kenyeret. Telefon időzítője beállít kb.40 percre. 40 perc múlva telefon csörög. Szaladok a konyhába. A többiek is szaladnak a konyhába. Sütő kinyit. Gőzt megvárjuk míg kijön (most már ösztönösen). Pataki tál kivesz. Teteje levesz. Szem tágra nyílik. Mindenki csodálkozik. Én vigyorgok. Kenyér rácsra megy. ŰŰŰhha kenyér kihűűűűlt!!! Kenyér felszeletel. Kenyér elfogy...

Nagyon köszönöm ezeket a recepteket. Még nem csalódtam, és biztos vagyok benne, hogy nem is fogok.
További sok kitartást a sütés-főzéshez, és az azzal járó sikerekhez is.

Limara írta...

Nagyon örülök, szinte magam előtt látom...:))

Ami írta...

Kedves Limara!
A kenyérhez szükséges öregtésztát meddig kell a hűtőben hagyni? Például ha ma összeállítom, akkor holnap akár már fel is használhatom a sörös kenyérhez?

Limara írta...

Igen, ma összeállítod, holnap már használhatod is. A maradék mehet a hűtőbe, kb. egy hétig tökéletes:)

Annamari írta...

Életem első dagasztott kenyere lesz holnap reggel! Kérdés, hogy a jénai tetejét végig rajta kell hagyni, amíg meg nem sül?? Köszi

Limara írta...

Az attól függ, hogy mennyire szeretnéd, ha vékony hája lenne a kenyérnek. Ha végig rajta hagyod, akkor ugyanis vékony lesz, ha leveszed az utolsó 10.15 percre, akkor kicsit vastagabb. Sok sikert!:)

Névtelen írta...

Én csak néha sütögetek kenyeret, mert a gyerkőcök inkább a boltit szeretik :S
Na de két hónapja kész lett a kemencénk. Sütöttem benne egy sima fehérkenyeret, meg egy söröset. Hát ez utóbbi valami isteni lett.
Mivel a kemencébe vétek betenni jénaiba a kenyeret elláthatnál néhány jótanáccsal.
Pl.:tegyek be vizet tepsibe a kenyerek mellé? A múltkor raktam, de nem tudom kell-e. (ez volt a spriccelés helyettesítője)
Hogyan kell egyszerűen berakni a kemencébe a kenyeret? Ha megkelt, akkor már nem akarnám macerálni, hogy akkor teszem a lapátra és még utána becsúsztatom-lerázom a lapátról. Merthogy a kövön akarjuk sütni nem formában.

Várom válaszod
Köszi
Olgi

Limara írta...

Kedves Olgi! Semmiképpen se tedd jénaiban a kemencébe a kenyeret! Kelesztőkosárban kell ilyenkor keleszteni, amit péklapátra kell óvatosan átfordítani, bevágni, vizes kefével átmosdatni, majd betolni a kemencébe. nem kell félni, a kellően kelesztett kenyér szépen fel fog emelkedni.
Nem tudom, hogy a facebook-on fent vagy-e, mert ott van egy csoport, Akik szeretnek kenyeret sütni címmel és azon belül a nagy tapasztalattal rendelkező kemencés kenyérsütők sok-sok hasznos infót megosztottak már. Ha van kedved örömmel vesszük, ha csatlakozol!

Mariann Komlosi írta...

Szia! az aszkorbinsav helyett nem hasznalhatok valami mast? itt nalun knem beszerezheto. Koszi

Limara írta...

Szia! Egyszerűen csak hagyd el, ma már én sem használom! Egyébként egy ek. ecettel helyettesíthető!

Kata írta...

Kaptam nemrég egy fél kiló sörélesztőt (por). Sajnos nincs rajta semmi útmutató, nem tudod véletlenül hogy tudnám felhasználni? Ugyanúgy működik, mint a rendes élesztő?
Köszi, Kata