2009. május 24., vasárnap

Vörösboros eperkrémleves

Még tart az eperláz, sőt! Ki kell használni minden percét, míg ez a csodás gyümölcs kínálja magát a piacon. Sütemény, saláta után leves következett. Vörösboros, Lévai Anikó vörösboros meggylevese után. Az ő szakácskönyvét olvasgatva jött az ihlet. A bort vele ellentétben én az elején a leveshez adtam, mert gyerekek is ették.
Hozzávalók:
  • 1 kg eper
  • 2 dl vörösbor
  • kis darabka fahéj
  • cukor ízlés szerint
  • 1 vaníliáspuding
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek. brandy
  • 2 citromkarika
A megmosott eperből néhány szemet félretettem a díszítéshez. A többit 8 dl vízzel és a 2 dl borral feltettem főni. Ha nem eszik gyerekek, akkor csak a főzés végén, mikor elzárom alatta a lángot, teszem hozzá a bort. Adtam hozzá 4-5 ek. cukrot és egy kis darabka fahéjat. Pár perc alatt puhára főztem. A tejszínt elkevertem a pudingporral, a forrásban lévő leveshez adtam és hagytam, hogy besűrűsödjön, majd botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a brandyt és egy sűrű szövésű szitán átszűrtem. Beledobtam a két karika citromot és hagytam,hogy szobahőmérsékletűre hüljön. Én így szeretem, de természetesen jól lehűtve is remek. Tejszínhabbal és egész szem eprekkel tálaltam.

14 megjegyzés:

Mian írta...

Ez a hétvége a "piros levesek" jegyében telt :) Elöször Duende, aztán én, most meg Te drága Marcsi! :)
Jól néz ki; ilyet még nem ettem, de fogok! :)

Brigitta írta...

Limara,ez megint ínycsiklandozó!Én is főzem a napokban,de bor nélkül.biztosan jó zamatot ad neki.

Szerinted ha egy kis cukorral leturmixolom,és dobozban lefagyasztom télre leveshez,jó íze marad?
Köszi!:))

lúdanyó írta...

Ez jó lenne desszertnek is :)

duende írta...

Hm... :)) Nagyon guszta! És tisztán eperből még sosem készítettem. Levest nem.
De húslevesben főtt húshoz mártás viszont igen. Fergeteges! :)

napmátka írta...

Azta! Borocskával valami fenséges lehet!!!

Maimoni írta...

Hmmm, szuperül hangzik!

trinity írta...

Szerintem is egyben csodás desszert, nemcsak leves!

Fruzska írta...

Kérlek nézz be hozzám:)

Teri írta...

Szia Limara!

Írtam Neked a sörös kenyeredhez, talán mág nem olvastad.
Csak szeretném megköszönni a sok jó receptet, amit innen Tőled vettem, vittem és aztán megcsináltam.
Az epreseket sorban mind ki fogom próbálni. Legelsőnek a roládot!
Még egyszer köszi! További sok sikert a NAGYON KLASSZ blogodhoz! Teri

Scofield írta...

ma nem főztél?

Limara írta...

kedves teri! nagyon szépen köszönöm! :))

Scofield! nem, nem főztem, mardékot ettük. egy nem túl fotogén kenyeret sikerült csak sütnöm! :))

Rozika írta...

Drága Limara!Írtam a kenyér recinél,de nem látom sehol sem.Most azért írok itt.Azt szerettem volna kérdezni,hogy az öreg tészta maradékot le lehet-e fagyasztani.,
Nagyon boldog vagyok mert még ilyen finom kenyeret nem sikerült sütnöm soha.Köszi a jó recit,és gratulálok.

Limara írta...

Szia Rozika! Válaszoltam az öregtésztánál, már ott van! :)

dortimcsi írta...

Még a múlt héten készítettem el ezt a levest,mert szuper áron sikerült epret vennem...és a lekvárnak valóból egy keveset elloptam ennek a receptnek.
Igaz pici módosítás történt: a brandy és a citromkarika hiánycikk volt a kamrában,de nélküle is nagyon finom volt.
Ahogy az Epermisu is azonnal kedvenccé vált:D Köszönet a receptekért:)