2009. június 7., vasárnap

Csokoládés kenyér

Gondolom sokan láttuk és mosolyogtuk meg Nigellát, mikor előadta, hogy szerinte a magyarok vastagra szelt feketekenyeret, vastagon megkent krémsajttal, bőven megpakolt feketecseresznye lekvárral esznek reggelire. Ő legalábbis így képzelte a mi konyhánkat. Kicsit eltévedt, annyira feketekenyeret nálunk kapni sem lehet, legalábbis erre, minden bizonnyal azért, mert csak igen kevesen vennék meg. Mi bizony, én is, ragaszkodunk a jó kis egészségtelen, de annál finomabb fehérkenyerünkhöz, legalábbis a többség. Még gimis koromban osztálykiránduláson voltunk Leningrádban, ott kínáltak minket ilyen sötét, savanykás feketekenyérrel. Őszintén szólva mély nyomot nem hagyott bennem, Nigella műsorát is csak viccesnek találtam.
Néhány nappal ezelőtt Duende mutatta meg a házi krémsajtot, ami nagyon megtetszett, mi is szeretjük, örültem neki, meg is csináltam, síma, natur változatban egyelőre. Másnap kaptunk egy kosár cseresznyét, tegnap egy részéből lekvárt főztem. Miközben kavargattam a lekvárt, egyszer csak bevillant Nigella műsora. Van krémsajtom, házi, van lekvárom, házi, csak a feketekenyér hiányzik hozzá. Első gondolatom egy intenzíven csokoládé ízű, enyhén kesernyés, nem édes, hanem sós kenyér ugrott be, amit a melasz íze tesz érdekessé. Puha, szaftos kenyérre gondoltam, amit vastagon lehet kenni krémsajttal és lekvárral. Ma összeraktam és az eredmény pont olyan lett, amilyennek képzeltem. Szokatlan, érdekes, de nagyon finom íz, a krémsajttal és a cseresznyével tökéletes harmóniát alkot. Anyósom szerint olyan volt, mint egy könnyű nyári édesség.
Hozzávalók:
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 2 tk. só
  • 3 g vaj
  • 2 ek. (65 g) melasz
  • 2 ek. (30 g) sötét, keserű kakópor
  • 5 g nescafe
  • 200 g öregtészta
  • 500 g liszt
  • 1 dkg élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe pakoltam az összes hozzávalót, hagytam hogy a gép szép hólyagos tésztát dagasszon. Az öregtészta el is hagyható belőle, de akkor az élesztőt 2 dkg-ra fel kell emelni. A tészta nekem így tökéletes lett, de természetesen szükség szerint 1-2 ek. liszt vagy folyadék adható hozzá. A dagasztás végén áttettem kiolajozott kelesztőtálba, hagytam, hogy kb. 1 óra alatt duplájára dagadjon. A gép üstjében is lehet keleszteni, de a dagasztás végén ki kell kapcsolni, hogy ne melegítse a tésztát.
Mikor szépen megkelt, lisztezett felületre borítottam, ketté osztottam., egyenként cipó formára alakítottam őket. A nagy dobozformát kibéleltem sütőpapírral, beletettem a két cipót, hagytam, hogy ismét duplájára keljenek, ez is kb. egy óra volt, majd 200 fokos sütőbe tettem. Azonnal alá öntöttem egy kis vizet, gázos sütőnél ez nem célszerű, oda inkább egy kis lábosban kell betenni. Rögtön rácsuktam az ajtót, 15 percig sült így, majd letakartam a tetejét egy fóliával, hogy ne égjen meg. További 30 percig sütöttem, majd rácsra téve vártam, hogy kihüljön.
A képek sajnos nem adják vissza a színét, a valóságban sokkal sötétebb lett.
Egészen más ízvilág, mint a csokoládés-kesudiós kenyér.

30 megjegyzés:

Brigitta írta...

Limara,ez nagyon érdekes!
Nagyon irígylem,persze jó értelemben ezt a csodás kreativitásodat,hogy csak úgy összepakolsz minden csodát!Én pedig csak eléldegélek az általad alkotott remekművek recijéből,de az biztos,hogy bánnám,ha nem tehetném!
Gratulálok ehhez is!

libi írta...

Már aggódtam! ;-) Bizarr, de megkóstolnám.

KataKonyha írta...

Szívesen megkóstoltam volna:)

lúdanyó írta...

Engem nagyon megfogott az a Nigella- féle magyar szendvics, csak kenyeret nem találtam eddig hozzá. Na de most ! Köszi

szepyke írta...

Jaj de ciki... Nah, Nigella kapott egy feketepontot, Te pedig (megint) egy csillagos ötöst!:)))

Palócprovence írta...

Személy szerint én hangosan röhögtem Nigellán, de hagyjuk...
A kenyered viszont nagyon izgalmas! :))

Raindrop írta...

Igazán megérdemelnél már egy könyvet! :) Ennyi ötletet ki kellene adni. Zseni vagy!

gizi írta...

Gratulálok!!! Ez megint egy remekmű, mesésen néz ki, szinte felkínálja magát egy harapásra.

napmátka írta...

Nálunk is mindenki örömmel fogadná ezt a kenyeret, így mentettem is a receptet, köszi!

Julika írta...

Nem semmi Limara ! Ismét remekeltél az új ötleteddel.

Vegavarázs írta...

Na tessék, végül csak igaza lett Nigellának :-) Nagyon szép és izgalmas kenyér!

Dóri írta...

Szia Limara!
Ez csúcs :)))))
Ki kell próbálnom! (remélem, valahol kapok melaszt, mert eddig bárhol kérdeztem, csak néztek rám nagy szemekkel...)
Megírod, mekkora a formád, amiben sütötted?
Köszi!

Scofield írta...

limara ez így nem jó:))) léböjtölni próbálok....

Mian írta...

Eszméletlen vagy!!! :)

Macaroon írta...

Szia,
Ez az orosz fekete kenyér receptje. Amúgy én IMÁDOM a sajtot lekvárral, sajtkrémet, nekem mindegy:-)
Melasz: Ázsia boltban van, de szerintem nagyobb hiperekben is erősen valószínű.
M.

Maimoni írta...

Limara, küldenék Neked valamit, itt találod:
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/06/szemelyeskedes.html

szepyke írta...

Nahát már megint másodiknak érkeztem. http://szepsegtar.blogspot.com/2009/06/kis-titkok.html

Makka írta...

Az is vicces volt, ahogy "magyar kőrözöttet" csinált. Az általa készített túrókrém rendkívül finom, de sok köze nincs...:)

Eszter írta...

Limara kedves, Mondd csak neked minden sütésed ilyen remekül sikerül, nem landolnak néha a szemétbe a sütéskezdemények? :) Ez is és más is érdekelne rólad, ezért kérlek kukkants be hozzám!
Puszi

Scofield írta...

Limara automatára tetted a konyhát?

Csillagos írta...

Kedves Limara, igazi megtiszteltetés, hogy az olvasóim közt láthatlak. Régebben is jártam már nálad, lenyűgöző péksütiket készítesz... Ezt a csokis kenyeret muszáj lesz kipróbálnom!!!

szepyke írta...

Limara, ugye nem zártál be? Már annyira izgulok, gondoltam ráülök a csengőre, hogy kicsalogassalak...
Most ez kb így hangzik:

csiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnngg!

libi írta...

Sziasztaok!
Nem zárt be LIMARA konyhája, csak elromlott a számítógépe. Talán már ma készen lesz. Már én is aggódtam érte!

Mian írta...

Remélem már jösz hamarosan! Ha igen, akkor nézz be hozzám kérlek! Játszani hívlak, ha van kedved! :)

Raindrop írta...

Hozzám is less be kérlek! :)

Lekvároskukta írta...

Óóóó, de csodás lett!!!

Limara írta...

Sziasztok! Végre, megjavult a gépem, lekopogom. Hiányoztatok, köszönöm, hogy én is nektek! :))
Köszönöm a sok kedves bejegyzést a kenyérről, ha valaki megcsinálja, meséljen, nagyon kíváncsi vagyok! :))
Köszönöm, hogy a titkaimra is kíváncsiak vagytok, igyekszem is mihamarabb megválaszolni! :))

Dóri írta...

Kedves Limara!

Ma kipróbáltam ezt a remekedet is, és nagy sikere volt. :)))
Mi ugyan nem cseresznyelekvárral ettük, de másfajátval is nagyon finom. Az külön tetszik ebben a kenyérben, hogy nem szárad ki, ha megvágja az ember. Talán a kakaótól?
A lényeg, nagyon finom, köszi a receptet :)))

Éva írta...

Kedves Limara! Már régóta szemezgetek a blogoddal,csak őszinte csodálat van bennem a munkád iránt,gratulálok!! Már kipróbáltam több receptedet is,csak sikerélmény ért,és a családom osztatlan öröme a sok finomság miatt!Most ezt a csokis kenyeret sütöttem meg,hát mit mondjak isteni lett finom házi meggydzsememmel amit a napokban
készítettem! Köszönök mindet és további sikeres kísérletezést kívánok!
Vicuska

Limara írta...

Szia Vicuska! örülök, hogy tetszik ez a kenyér! A fejemben van egy másik csokis is, amint lesz rá időm elkészítem, remélem, az is tetszeni fog!:))