2009. június 27., szombat

Levendulás panna cotta karamelizált sárgabarackkal

Anyósomat vártuk tegnap, tudom, hogy szereti a könnyű desszerteket, édességeket. Ezt a levendulás panna cotta-t nem régen találtam. A kapun belépve nálunk azonnal egy levendulabokor virágzik, ontja az illatát. Anyósom mindig megáll, megszagolgatja, nagyon szereti. Reméltem, hogy az ízét is, ezzel vártam. Én féltem kicsit, hogy szappan ízű lesz, de nagyon kellemesen csalódtam. Csodás ízű, fantasztikusan krémes állagú lett, még a férjemnek is nagyon tetszett. A karamelizált sárgabarack pedig tökéletes volt hozzá. 4 adag lett.
Hozzávalók a karamelizált barackhoz:
  • 6-8 db sárgabarack
  • fél csésze cukor
A barackokat félbevágtam, kiszedtem a magjukat és sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket. Megszórtam a cukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem őket kb. 30 percig. Érdemes figyelni közben. Amikor kihűlt botmixerrel simára pürésítettem.
Levendulás panna cotta hozzávalói:
  • 2,5 dl tejszín
  • 2,5 dl tej (zsíros)
  • 2 ek. cukor
  • 2 tk. levendulavirág
  • 2 csapott tk. zselatin
A tejet, tejszínt felforraltam, hozzáadtam a cukrot és a levendulavirágot. Elzártam alatt a lángot és 20-30 percig pihenni hagytam. Átszűrtem.
A 2 csapott teáskanálnyi zselatint elkevertem 2 ek. vízzel, majd a mikróba tettem a legalacsonyabb hőfokra 8 másodpercre. Azonnal az illatos tejhez adtam.
A poharak alján elosztottam a sárgabarackpürét, majd ezekre mertem óvatosan a tejpudingot. Hűtőbe tettem, 3-4 óra kell neki, hogy megdermedjen. Tálaláskor kevés pisztáciát szórtam a tetejére.

19 megjegyzés:

stampoasis (alias nokedli) írta...

hú, de fantasztikus - a kép is és a recept is!

starfokker írta...

nagyon klassz!:)

Palócprovence írta...

Szuper! :)

lúdanyó írta...

Nagyon klassz lett! Anyósod mit szólt hozzá?

szepyke írta...

Ez, ez, ez gyönyörű! Még soha nem ettem semmit, amiben levendula volt. Meséljetek, milyen az íze? Egyáltalán van íze, vagy csak illata? Az illatát imádom, és azért a bokorért a bejáratnál, hát sárgulok...

Belly írta...

Ez nagyon szép!Én is kíváncsi vagyok az anyósod véleményére

Flat Cat írta...

Ez csodálatosan hangzik! És a kép is gyönyörű! :)

Millie írta...

Szívesen megkóstolnám!

KataKonyha írta...

Nagyon szupi!

trinity írta...

Nagyszerű!!
Nekem is van egy nagy levendulabokrom, ki kellene próbálni....
Anyós mit szólt???

Chef Viki írta...

Remélem anyós kellőképpen elalélt :-)) Szuper jó ötlet!

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm szépen! :)) Anyósomnak tetszett nagyon, legalábbis ezt mondta! :)) Maradt másnapra egy kis pohárral, és annak sokkal intenzívebb íze volt, mint az előzőeknek!
Olyan az íze pont, mint az illata! :))

Titta írta...

Kedves Limara!Már készül....naná,hogy muszály volt belenyalakodnom az illatos tejes cuccba-és önuralmat gyakorolnom,hohy abba tudjam hagyni...:DKiváncsi leszek a végeredményre,mert maradék téli aszalmánnyal próbálkozom gyümolcs gyanánt(alma-körte-kajszi),de annyira bejött a levendula ize,hogy megyek is szüretelni,jó lesz teába is télire....köszönöm a receptet és az ihletet.Üdv:Titta :)

Limara írta...

Szia Titta! Ugye milyen csodás, örülök, hogy tetszik!:))

Timberke írta...

Szia Limara! Szárított vagy friss levendulavirágot használsz? Köszönöm.

Limara írta...

Szia! Teljesen mindegy, én itt frisset használtam, de szoktam szárítottat is. Abból kicsit kevesebb is elég...

Katina írta...

Azt hiszem, ez a legelső levendulás recept, úgyhogy ide írok. Tudja valaki, hol lehet Budapesten levendulát szerezni? Úgy értem a körúti mexikói árusok kivételével meg hogy szedjek ahol találok

Köszi!

Limara írta...

Szárított levendulavirág kapható Herbáriás (gyógynövényes barna tasak) kiszerelésben. Én pl. a DM-ben szoktam venni.

Katina írta...

óó én abban a hitben voltam hogy ez csak "frissen" az igazi. köszönöm!!!