2009. június 12., péntek

Töltött paprika egy csepp tejszínnel


Mikor a kicsi fiam még óvodás volt, szinte hetente főztem töltött paprikát vagy csak paradicsomos húsgombócot. Nagyon szerette. Az a pici gyerek 2-3 gombócot is képes volt megenni, öröm volt még nézni is, milyen jóízűen eszik. Ma már ritkábban kerül terítékre, pedig még ma is szereti.
Hagyományos módon készítem, gondolom, ahogy mások is, de a végén teszek bele egy kevés tejszínt. Nem sokat, talán csak egy fél decit, ennyitől nem csak lágyabb, selymesebb lesz a mártás, hanem a tejszín megköti a paradicsom savasságát és nem bántja az érzékenyek gyomrát sem. Nincs gyomorfájás, gyomorégés és az íze is sokkal finomabb így.
Hozzávalók:
  • 2 dl rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg darálthús
  • só, bors
  • pici majoranna
  • 1 tojás
  • paradicsomlé
  • kevés tejszín
  • 2-3 ek. cukor
  • 8-10 db paprika
A vöröshagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Rádobom a megmosott rizst, kicsit átforgatom, felöntöm 2 dl vízzel, megsózom és fedő alatt félig megfőzöm. Langyosra hűtöm. A rizst elkeverem a darálthússal, fűszerekkel, tojással. Kivágom a paprikák magházát és megtőltöm a fűszeres hússal, a maradékból gombócokat formázok. Sorba teszem egy fazékba, majd felöntöm annyi paradicsomlével, ami ellepi. Lefedem és kb. 50-60 perc alatt puhára főzöm. Kiszedem a paprikákat a paradicsomléből és vékonyan berántom. 2 ek. olajat felmelegítek, egy csapott evőkanál lisztet világosra pirítok benne, felöntöm vízzel, símára keverem, belekeverem a paradicsom mártásba. Ekkor teszem hozzá a kevés tejszínt, de jó helyette egy kevés tej is. Szórok bele 2-3 ek. cukrot is. Visszateszem a paprikákat, hagyom, hogy egyet forrjon, és máris tálalható.

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Jaj, megnyugodtam, hogy cukor is megy bele, mert én édesen szeretem. És majd kérnék hozzá egy, vagy két szelet fehérkenyeret is! Köszönöm! :DD

Mian írta...

Bármikor, bármennyit!!! :)

Palócprovence írta...

Milyen régen készítettem! Ezt a tejszínes trükköt majd kipróbálom! :)

napmátka írta...

Öcsém és párom kedvence. Én gyerekkoromban nemigen szerettem, mert a legtöbb paradicsomos ételt édesen kaptuk. Ma már másképp csinálom, de tejszínnel még sosem próbáltam. Itt az ideje!

duende írta...

Nagy kedvencem. Egyszerűen imádom! :)
A világ egyik legjobb étele. nemsokára csinálok én is, most már jó áron van a parika hozzá.

lúdanyó írta...

Nekem is nagy kedvencem! A tejszines verziót én is kipróbálom :)