2009. július 15., szerda

Őszibarack krémleves

A hőség kiütött minket is, nem kívánunk mást, csak könnyű hideg ételeket. Valamilyen krémleves, saláta egy kis grillezett hússal.
Ez az őszibarack krémleves az egyik kedvenc gyümölcslevesünk, egy gombóc vanília fagyival desszertnek is elmegy.
Hozzávalók:
  • 5-6 nagyobb őszibarack
  • cukor
  • fahéj, szegfűszeg (kardamom)
  • citromhéj
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek. brandy
Eredetileg nyers tojássárgájával készül, de én félek tőle, jobban szeretem hőkezelni, mint akár csak véletlenül is lefertőzni a családomat.
Az őszibarackok héját lehúzom, feldarabolom és annyi vízzel teszem fel főni, ami jól ellepi, hozzáadom a fűszereket is. Épp csak felforralom, nem kell halálra főzni. Hozzáadom a tejszínt is, majd egy perc múlva el is zárom.Kihalászom a fűszereket és turmixolom a levest. A tojások sárgáját vízgőz fölött krémesre keverem a cukorral, 3-4 ek. elég szokott lenni, gyümölcs függő. Akkor jó, ha szép krémes, kifehéredik, besűrűsödik. Lassan hozzáadom a levest, a brandyt. Ha szükséges még kevés cukorral, édesítővel igazítok az ízén.Behűtöm.
Tálalás előtt szeretek néhány barackot nyersen leturmixolni és a leveshez adni, intenzívebb lesz az íze.
Egy-egy gombóc vanília fagyi is jár hozzá.

15 megjegyzés:

Fruzska írta...

Hú de szép színe van, biztos nagyon finom is:)

Mian írta...

Itt nagy meleg, de azért szívesen megkóstolnám!! :))

Mian írta...

:)))) azt akartam írni, hogy itt nincs nagy meleg!!!! :)

Edina írta...

Köszönöm a recept leírását, éppen ma gondoltam rá, hogy őszibarack krémlevest főznék :)

Csibe írta...

Biztosan nagyon finom...és a színeee, csodás!

duende írta...

Nekem is nagy kedvencem!
Nagyon guszta, meg is enném most szívesen! :))

Scofield írta...

kivételesen itt is meleg:) és én is kérnék:)

szepyke írta...

Mian annyira kihűlt, hogy már félrebeszél! :DDD (bocsánat!)

Limara, ez a kedvenc levesem (hideg)!

Ez valami mesésen hangzik, és van is konyak otthon, tehát hajrá!
Köszönöm, imádom!

Zsófi írta...

Szióka!
Nagyon guszta dolgokat készítesz.Már jó ideje olvasgatlak,és valami fantasztikus,hogy micsoda alkotások kerülnek ki a kezed alól:)
Épp az este készítettem én is barack krémlevest,Ezek a hideg gyümölcsös finomságok nálunk is nagyon kelendőek:)
További jó sütés-főzést!!!!:):):)
Zsófi:)

napmátka írta...

Ez most így és azonnal bekanalaznám!
Nagyon szép, az íze-színe is valami csoda!

Cinella írta...

Kedves Limara! Köszönöm a receptet, ma megcsináltam a levest kis családomnak. Nagyon ízlett nekik is és nekem is. Én a magam részéről nagy krémleves rajongó vagyok. Fagyi most nem került beled, de legközelebb úgy is megpróbálom. Ja én tettem bele egy kis vaniliát is.

Névtelen írta...

Szia Limara!

Már régóta kerestem a férjemnek egy szuper őszibarack krémleves receptet. Sajnálom, hogy nem találtam meg a receptedet hamarabb, mert igazán nagyon finom lett! Az eddigi próbálkozásaim után elmondhatom, hogy a te recepted lett a befutó! Köszönet érte! :)

Emma

Limara írta...

Szia Emma!

Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszett! :)

Liloocska írta...

Konyak nem volt itthon, de így is nagyon fonom lett :)

Zsuzsanna Lengyel írta...

Limara, ez csodálatos! Most várom haza a férjemet, hogy leüljünk végre a leves mellé. Én már persze kóstolgattam. Köszönjük!