2009. július 20., hétfő

Spirál süti

Mikor megláttam ezt a sütit teljesen elámultam. Művészet ilyet készíteni, nekem nem is sikerült olyan tökéletesre, de az elmegy kategóriát megüti szerintem. Nem könnyű a tésztával bánni, őszintén szólva én ízre többet is vártam tőle. A kész sütemény kívül száraz, nehézkes, csak a jó töltelékkel élvezhető.
A töltelék gondot is okozott, ezért kétszer futottam neki. Az eredeti recept szerint panda paszta kell bele, fogalmam sincs, ez mit takar. Marcipán szerű masszának nézem, de lehet, hogy tévedek.
Első nekifutásra egy mogyoróvajas keksz tésztát csomagoltam bele. Totális katasztrófa lett. A töltelék annyira megnőtt sütés közben, hogy a legtöbb szétnyílt. Betartottam az eredetileg előírt 30 perces sütési időt, pedig gyanakodtam, de 25 perc után égett szag terjengett. A süti ehetetlenül száraz, kemény lett, nagy része a kukában végezte.
Most a második próbán egy brownie tészta került bele, ezzel már sokkal jobb. A töltelék mennyiségét nagyon el kell találni, mert ha nagyon megemelkedik szétreped a tészta.
Hozzávalók:
Fehér tészta:
  • 100 g liszt
  • 14 g porcukor
  • 40 g hideg vaj kockákra vágva
  • 40 g víz
  • csipet só
Csokoládés tészta:
  • 90 g liszt
  • 45 g olaj
  • 1 ek. porcukor
  • 2 tk. kakaópor(eredetileg 2 evőkanál)
  • csipet só
Késes robotgéppel állítottam össze a fehér tésztát, nem kell kézzel gyúrni. A csokoládés tészta egy kanállal is elkeverhető.
A fehér tésztából 20 g-os golyókat, a csokoládésból 15 g-osakat készítettem.
A fehér tésztát kinyújtottam kör alakúra, közepébe tettem a csokis golyót, majd a fehéret batyu szerűen összefogtam. A köröket kb. 4-5 mm-es téglalapra nyújtottam, feltekertem. Ennél vékonyabbra nem érdemes, mert törik a tészta a későbbi formázáskor. A feltekert csigákat függőlegesre állítottam, majd megint kinyújtottam, feltekertem.



Az így kapott, kis hórdóra emlékeztető tésztát éles késsel kettévágtam. Hűtőbe tettem pihenni legalább 10 percre.


A tekercseket a vágott felükkel lefelé fordítottam, majd óvatosan kör alakúra nyújtottam. A töltelékből egy mogyorónyi darabot tettem a közepére és lezártam.
170 fokra előmelegített sütőben sült kb. 14-15 percig.


Töltelék:
  • 45 g vaj
  • 80 g étcsokoládé
  • 1 tojás
  • 70 g cukor
  • 1 tk. vanília
  • 70 g liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • csipet só
A vajat és a csokoládét mikróban a legkisebb fokozaton egy perc alatt összemelegítettem, símára kevertem. A tojást a cukorral, vaníliával habosra kevertem, majd az olvadt csokival összeforgattam. Egy külön tálba mértem a lisztet, kakaóport és a csipet sót. A csokis keverékbe szitáltam. A hűtőbe tettem, míg megdermedt és kiskanállal adagolhatóvá vált.

Azt hiszem, még egy nekifutás lesz még valamikor, a nagyszerű zserbógombóc töltelékkel is ki kellene próbálni.

19 megjegyzés:

libi írta...

Nagyon mutatós, de macerásnak tűnik! ;-)

Lilahangya írta...

Ugy neztem, hogy a pandan paste egy palmafele magjabol keszult izesito es valosznuleg szinezoanyag. Amugy mar en is keszitettem ezt a sutit (Thousand layer moon cake neven lattam), ill. probaltam, hat nekem sem lett egy toplistas darab! ... s szintugy szaraz... en birsalmasajtot toltottem bele, no belul jo finom is volt!

Judith írta...

Nagyon szep lett!

Sajtkukac írta...

a pandan pasztát esetleg macha teával lehetne kiváltani, szép zöld gombóckák lennének :-)
Én is lementettem anno az eredeti receptet, de nehezen állok neki ilyen macerás dolgoknak....
Niki

Névtelen írta...

szia! En eddig soha nem szoltam h ozza a dolgaidhoz bar megvallom oszinten allandoan csak allok (jelen esetben ulok a gep elott) es bamulok. gyonyoru!!!!!!!!!! mindened!!!!!!!!! barmelyik alkotasodat nezem az ehhalal tor ram :-) szoval gratulalok egyszeruen fantasztikus vagy :-)
es ezek a sutik amiket most alkottal. muszaj volt nekem is hozzaszolnom :-)
Eva

Kati írta...

Szerintem ez több, mint az "elmegy" kategória. Nagyon ügyes vagy! :-) És türelmes. ;-)

Scofield írta...

hááát, de ráérünk kérem:)

napmátka írta...

Pedig annyira gyönyörű ránézésre! Meg mernék esküdni rá, hogy nagyon finom...

trinity írta...

Ránézésre gyönyörű..Biztos, csak a maximalizmusod beszél és nagyon finom!!!

Renata írta...

Nagyon jól néznek ki!
Jól látom, hogy csak a töltelékben van tojás?

Palócprovence írta...

Nagyon jól néz ki! Nekem a Tiéd jobban tetszik, mint az eredeti! :)

Scofield írta...

szabira mentél, vagymi?

Fruzska írta...

Gyönyörűek:). Nekem nagyon időigényes most, annyi a teendő itthon, egyszer majd ráveszem magam.:)

Limara írta...

Libi, Trinity, Napmátka, Judit,Kati!Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!:))
Lilahangya, Sajtkukac! Igen, ezt a panda pasztát néztem már a hokkaidó kalácsnál is..Tényleg kicsit száraz, de félretettem 2 darabot és másnap sokkal élvezhetőbb volt.
Eva! Nagyon köszönöm, igazán jól esik! :))
Renata! Igen, csak a töltelékben van tojás, de azt is ki kellene váltani, hogy ne emelkedjen meg sütés közben!
Palocprovensz! Kedves vagy! :))
Scofield! Igen, rá, mert akit vártam, másodszor mondta le a találkozót és bosszúságomban nekiálltam! :))Még itt vagyok, de hamarosan...! :))))
Fruzska! Idő és türelem is kell hozzá! :))

gesztenye írta...

Limara!

Látom Te is fogékony vagy a macerás dolgok iránt.

Én is így vagyok vele, meglátok valamit és muszáj kipróbálni.
Nagyon klasszul néz ki!

Gyöngyi írta...

Mutatós, de nagyon macerás...

chriesi írta...

Húúú ez csúcsszuper!!

Névtelen írta...

Kedves Limara! Egy ismerosom kenyercsodain keresztul kerultem a blogodra es azota nem es nem tudok szabadulni :) Hosszu a lista, mi mindent fogok a kozeljovoben kiprobalni :) Ez a suti is rajta van, de egy dolgot nem ertek - elmagyaraznad, lennel szives, hogy a legvegen hogy is van az a koralakra nyujtas, toltelek es lezaras? A feltuntetett adagbol hany db suti jon ki? Koszi szepen! :) Azt is, hogy megosztod velunk ezt a sok finomsagot! :)
Kriszta

Limara írta...

Kedves Kriszta! Nem emlékszem pontosan már hány darab lett, de nem sok.
Amikor elkészíted a hordókat, félbevágott őket. A vágott felükkel lefordítod és tulajdonképpen kilapítod a tésztát kör alakúra. Közepébe teszed a tölteléket és összefogod felette a tésztát. Ennyi, de a képeken jól látszik.