2009. július 22., szerda

Szabadkai palacsinta

Gimis koromat idézi ez a palacsinta. Néhány héttel ezelőtt Bea palacsintája juttatta ennyi idő után eszembe, annyi szép emlék jött elő, hogy egyszerűen muszáj volt elkészíteni.
Szegeden a Hági Étteremben lehetett ezt annak idején kapni. Sokszor jártunk oda, osztálytársak és még néhány barát, hogy egy ilyen palacsinta, és félve írom, egy pohár sör mellett beszélgessünk, jól érezzük magunkat. Remek barátok voltak, fantasztikus csapat jött össze. Az élet kissé messzebb sodort egymástól minket, de ha találkozunk hosszú idő után, ott tudjuk folytatni, ahol évekkel ezelőtt abbahagytuk.
Nem nosztalgiázom tovább, inkább a palacsintáról. Egy egyszerű, ízes alma töltelék van benne, és csokoládé illetve karamell öntettel van leöntve. Elég tömény, egy max. két darabbal tökéletesen jól lakik az ember. Nem tudom, miért hallgatott a szabadkai palacsinta névre. Próbáltam utána keresni, de semmit sem találtam.
Hagyományos palacsintát kell sütni, a recept szerintem mindenki számára egyértelmű, nem is írom le.
Töltelék:
Egy kiló almát meghámoztam, majd lereszeltem, citromlével meglocsoltam, hogy ne barnuljon nagyon meg. Egy-két evőkanál cukor kell csak rá, az almától függően, nem kell édesnek lennie. Ízlés szerinti fahéj, én egy teáskanállal tettem rá.
Az almát a fahéjjal és a cukorral összepároltam, de nem szárítottam ki, épp csak elföjje a levét.
Csokoládé öntet a Szakácsok könyvéből:
  • 250 ml víz
  • 70 g cukor
  • 130 g étcsokoládé összetörve
  • 125 g tejszín
Felforralom a vizet, majd beleöntöm a cukrot, a csokoládét és a tejszínt. Néhány percig forralom, míg a belemártott kanalat szépen bevonja.
Karamell öntet:
  • 200 g cukor
  • 70 ml víz
  • 1 mk. ecet
  • 1 dl tejszín
A vizet és a cukrot felforralom, majd beleöntöm az ecetet is, majd addig karamelizálom, míg a megfelelő színt eléri. Leveszem a tűzről és belekeverem a tejszínt is. Óvatosan, mert nagyon felhabzik!
Tálaláskor a palacsintát megkenem az almás töltelékkel, két végét visszahajtom, majd feltekerem. Egyik felét csokoládé, másik felét karamell öntettel vonom be.




23 megjegyzés:

libi írta...

Szia!
Én is palacsintát sütöttem ma. Balázs múlt héten a Balcsin rájött, hogy az egyszerű kakaós palacsintát is szereti. Mindezt 8 db elfogyasztásával bizonyította is (120Ft/db). Eddig csak a túrós rakottat ette. Szerencsére ma nem kellett beizzítani a sütőt!

Mian írta...

Ez valami szuper!!! Össze is futott a nyál a számban, rögtön!
A fotóktól med odavagyok! Nem tudom, hogy csináltad, de nagyon jól néz ki! 3D??? :)

erika írta...

Hát, hát most be tudnék "nyomni" belőle egy párost!! no nem csak azért, mert olyan gyönyörűen csillog az öntet...

sedith írta...

Jaj, de guszták! Azt a max. kettőt most szívesen megenném!:)

macus írta...

Igen! Ez nagyon jó volt régen.
De szerintem a tied biztosan finomabb!

Már nem kell regisztrálni nálam comment írásához...

Csibe írta...

Még nem ettem ilyet, nagyon finom lehet...na és a fotók!!

Tari írta...

Ezt nekem is meg kell csinálnom:))

Ági, aki főz írta...

Mint szabadkai, elmondhatom, hogy ennek a receptnek nem sok köze van SZabadkához, mint olyanhoz. Egyik hozzávaló sem autentikus szabadkai, mint pl. szatmári szilvatorta. Inkább valami olyasmi lehet, hogy valaki egy odavalósi ismerősétől hallotta először a receptet.

Maga a kombináció viszont nagyon ott van, én is benyomnám azt a max. kettőt.

Daisy írta...

Azt mondják, hogy először a szemével eszik az ember. Hát, én rögtön gyomorrontással kezdtem, de már jobban vagyok! Palacsinta bármikor jöhet, még akkor is megsütöm, ha utána hőgutát kapok.A francia salátának sincs köze a franciákhoz, még is népszerű volt 40 évig.Nem lehetne, hogy ne én csináljam meg, csak ehessem?

irikova írta...

Ismét el vagyok ájulva, tetszik!

Névtelen írta...

Marcsi!
Mi naggyon szeretjuk a palacsintat, de ez a recept a korona. hihi Jool megcsortam! Koszi hogy betetted ezt a recidet.Hamarosan asztalra fog kerulni Nalunk is ha Szatmari ha nem. Puszka! ILDIKO

Scofield írta...

nekem meg nincs palacsinta sütőm:(

Vesta írta...

Azért a Hágiban a túrós csusza is nagyon menő volt anno, egy kancsó fehér borral :)Tényleg,üzemel már valami a Hági helyén?

libi írta...

Vesta: Egyelőre semmi. Üresen áll. :(

Edina írta...

Nagyon jól hangzik, én is ki fogom próbálni! :) Viszont a karamell öntettel kapcsolatban lenne egy kérdésem, miért kell bele az ecet? Még nem hallottam róla, igaz nem is csináltam még karamell öntetet! :))

trinity írta...

Csúcs ez a palacsinta...Most is legyűrném:)))

Ottis írta...

Fincsi lehet ez a palacsinta, meg tudnék enni nlhányat belőle!

H. Bea írta...

Hű de guszta! :)))

napmátka írta...

Micsoda ízkombináció!Nagyon megtetszett, köszi a receptet!

Science Bloggers Association írta...

Nice Blog. Congrats.
-Zakir Ali ‘Rajnish’
{ Secretary-TSALIIM & SBAI }
[Editor- Children’s Poem & Adult’s Poem]

Névtelen írta...

Szia Limara!

A kerdesem a kovetkezo: a karamellkrem menyire folyos? Karamellkremet/ontetet keresek sajttortara. Vajon ez is jo lenne? Mi tehetek esetleg, ha suriteni kell?
Koszonom: Maja Nottinghambol

Limara írta...

Kedves Maja! Ez hígabb, folyós krém.
Ha beírod a keresőbe, hogy dulce de leche sok -sok receptet kapsz:))

irikova írta...

Nagyon örülök, hogy megosztottad velünk! Kellemes pünkösdi ünnepeket kívánok!