2009. augusztus 10., hétfő

Almás pite


Nagyon szeretem ezt a nagymamás süteményt. Finom linzertésztába bújtatott fahéjas alma, nem is kell ennél több. Szerintem langyosan az igazi.
A töltelékkel kezdem:
  • 1-1,5 kg alma
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 vaníliás pudingpor
  • fahéj
Én jó sok almával szeretem. Fahéj almát vettem most hozzá, meghámoztam, lereszeltem. Meglocsoltam citromlével, hogy ne nagyon barnuljon be. Pár perc múlva kinyomkodtam a levét. 3 dl kell belőle, ha szükséges, vízzel kipótolom. Egy vaníliás pudingporral símára keverem, majd lassú tűzön besűrítem. Végül cukorral és ízlést szerint fahéjjal ízesítem. Leveszem a tűzről és beleforgatom a kinyomkodott almát is. Az almát nem kell főzni!
Ehhez a pudingos töltelékhez Illeskrisz meggyespitéje adta az ötletet.
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • tejszín (kb. 0,5 dl)
A lisztet elkeverem a sütőporral, csipet sóval, cukorral, majd elmorzsolom a hideg vajjal. A tojásokkal és egy kevés tejszínnel összeállítom a tésztát. Elfelezem, majd egy közepes méretű tepsit kibélelek az egyik felével. Megszórom kevés zsemle-, vagy kekszmorzsával (rendszeresen elfelejtem, úgy sem lesz baja), majd rásímítom a tölteléket. Kinyújtom a tepsi méretére a másik tésztát is, befedem vele az almát. A kimaradt tojásfehérjével lekenem. Villával sűrűn megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.
180 fokos sütőben sütöm kb. 30 percig.

42 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Tökéletes ez a pite! Jó, hogy eszembe juttattad.

Andi írta...

Szoktam én is a meggyes pitémbe pudingot rakni, de almával még nem jutott estembe. Jó ötlet,szép a pite!

gabojsza írta...

Húúúú...ebből most kaphatnék egy szeletet? :-)))

Judith írta...

O, de jol nez ki! Mar olyan regen keszitettem almas pitet...

Névtelen írta...

Húúúú de nagyot nyeltem. Én eddig nem nagy barátja voltam a pitéknek, de Limara megszeretteted velem. Nagyon jól néz ki. Gratulálok. Ezt hamarosan ki fogom próbálni. Gusztusos nagyon. Viki

Age írta...

Ez a kedvencem!!!!!!!!!!

Moha írta...

Ez a pici lányom kedvence,gyönyörű lett. Megyek almát venni...

Daisy írta...

Én is szeretem! Ez a pudingos huncutság nagyon tetszik. Így az alma párolást kihagyhatom. Köszi.

Vali írta...

Kérem reggelire. Este már nem szabad. Én miért nem látom a képet róla??

lúdanyó írta...

Én is nagyon szeretem :) Nagyon szép lett, olyan igazi almás pite!

Náncsi írta...

ohh ez gyönyörű:)))))

trinity írta...

Az, gyönyörű valóban!! Nekem jöhet este is:))

JD írta...

Imádom, számomra megunhatatlan... és a Tiéd: gyönyörű :)

erika írta...

Mintha aranyból lenne benne az almatöltelék!--úgy csillog!! de megennék egy szeletkét...nem baj ha már kihűlt is

Névtelen írta...

Ma én is megsütöttem az almás pitét.
Az íze mennyei az illata ellenállhatatlanná teszi.
A gyerekeimnek nagyon ízlik.
Holnap viszek a kollégáknak is, remélem nekik is ízleni fog.

Limara írta...

Örül a lelkem, remélem nekik is tetszett! :))

Névtelen írta...

kedves limara,

kern ági blogjából jutottam hozzád! Ez a pite-tészta fantasztikus!! Köszönöm!

Én a tölteléket édesebbre csinálnám.

Üdv!!!

Angéla

Limara írta...

Kedves Angéla! Örülök, hogy rámtaláltál!Köszönöm szépen :)

Névtelen írta...

helló! Én már kipróbáltam és nagyon fincsi,most fogok megint sütni a családnak mert naon finom és pillanatok alatt elfogy,köszi limara!

Limara írta...

Én köszönöm! :))

csalamádé írta...

Szia, Limara! A hétvégén én is elkészítettem ezt a pitét, de a tésztával nem voltam megelégedve... Omlósnak kell lennie, ugye? Mert én azt hiszem túlgyúrtam... Légyszíves, leírnád, hogy te mennyi ideig gyúrod a tésztát? Köszi!

Limara írta...

Kedves Csalamádé! Omlósnak igen, de azt azért ne várd, hogy olyan legyen, mint egy linzer. Nem kell gyúrni a tésztát!! Csak épp összeállítani. Ha túlmelegszik, megolvad a vaj benne, akkor tedd a hűtőbe fél órára. ha van késes robotgéped azzal a legegyszerűbb összeállítani. Üdv

Névtelen írta...

Limara kedves, a pudingpornak fozos?

Koszonom segitsegedet,
Barilla

Limara írta...

Igen, főzős:)

Névtelen írta...

Limara, mekkora a tepsid es milyen vastagra kell nyujtani a tesztat? Nagyon megno sutes kozben?

Limara írta...

Kb. duplájára nő. A tepsim 39x23 cm.

Szendrődi Orsi írta...

Tökéletes lett! Ilyen jó almás pitét talán még soha nem ettem. Köszönöm! Holnap vinné a fiam az oviba a farsangra. Remélem, marad!

Limara írta...

De jó! nagyon örülök, köszönöm szépen!:)

Mimmo írta...

Tegnap megsütöttem életem első almás pitéét;)és büszkén mondhatom:D, hogy nem az utolsót;)
Zseniális a pudingos töltelék!!Nagyon jól sikerült!
Köszönöm a receptet

Névtelen írta...

Milyen tejszín kell hozzá? Katus

Limara írta...

Bármilyen habtejszín:)

Katus írta...

Most lettem kész vele, NAGYON FINOM lett! Bár én tejszín híján tejfölt használtam. :)

Zsuzsanna 47 írta...

kedves Limara a pite tésztához kötelező a vaj? Margarin nem jó?

Limara írta...

Vajjal az igazi, de jó a margarin is természetesen:)

Györgyi írta...

Kedves Limara!
Ma este egy almás pite rajongó vendégünk volt és a te receptedet használtam, hatalmas sikert arattam vele.
Köszönöm ezt a remek receptet.

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök! :))

Gabriella Germain írta...

Kedves Limara!
USA-ban elo magyar haziasszony vagyok. Ma kerdeztem az Edesanyamat aki Mo-on el, hogy hallott e mar fahejalmarol. Ugyanis Te azt irtad, hogy azzal keszitetted. O se tudta, hogy az mi. Itt altalaban nem az edesebb almakat hasznaljak edessegekbe. Ebbe is inkabb a kevesbe edes (nem tudom, a Granny Smith mond e Neked valamit), inkabb savanykasabb alma kell? Elore is koszonom a segitseget.
Gabi

Limara írta...

Kedves Gabi! A Granny Smith tökéletes lesz hozzá! :)

Gabriella Germain írta...

Koszonom szepen a segitseget, nagyon finom lett! Semmi tapasztalatom nem volt az ilyen teszta gyurasaval, nem volt konnyu, omlott szet. Muszaj volt meg jocskan tejszint tennem bele a gyuras kozben. Arra gondoltam, hogy hatha tejfollel jobban osszeallna? Mit gondolsz? Estere lett kesz, muszaj volt belekostolni. Akkor meg esett szet egy picit, de a hutoben jobban osszeallt. En zsemlemorzsa helyett daralt diot tettem bele. Mindenkeppen fogok meg csinalni, nagyon hamar elfogyott. Legkozelebb kiprobalom kulonbozo fajta almakkal, hogy az ize meg osszetettebb legyen. Az is lehet, hogy nem nyomom ki az osszes levet (vagy 5 dl-t kaptam 9 almabol), hogy egy picit zaftosabb legyen. Megegyszer koszonom a gyors segitseget! Es a fincsi receptet is persze!

Juli írta...

Kedves Limara!
En Angliaban elek mar nagyon regen es fogalmam sincs mit hasznaljak a vanilias pudinpor helyett. Talan kukoricaliszt vanilias cukorral?
Kulonben pont ugy nez ki mint a nagymamame a hatvanas evekben.
Juli

Limara írta...

Igen, kukoricalisztet vagy keményítőt és vaníliát! :)

BenceIldije írta...

3 éves kislányom, amikor a tölteléket simítgattam a tésztára: "Anya, miért kened rá a tökfőzeléket a tésztára?" :-D