2009. augusztus 23., vasárnap

Fügés kenyér

Friss fügét vágtam csíkokra ehhez a kenyérhez. Az első kelesztés után, csak formázáskor került a tésztába. Különleges ízű kenyér lett, a jó érett füge lekvárrá sült, kis halmokban ült a kenyér belsejében. Egy pohár teával vagy tejjel kiváló reggeli volt.
Hozzávalók:
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 tk. só
  • 2 dkg vaj
  • csipet aszkorbin
  • 20 dkg öregtészta
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 10-12 db füge
Természetesen öregtészta nélkül is elkészíthető. Az összes többi hozzávaló meghagyásával, csupán az élesztőt kell 2 dkg-ra felemelni. Majd ugyanúgy eljárni, mint az öregtésztás változatnál.
A hozzávalókból rugalmas, hólyagos, jól formázható tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett felületre borítottam, majd 2 egyenlő részre osztottam. Elrendeztem rajta a csíkokra vágott fügét, két végét kicsit visszahajtottam, majd feltekertem őket. Külön-külön tettem sütőzacskóba, hagytam ismét duplájára kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35-40 percig.
Rácsra téve hagytam kihülni.



5 megjegyzés:

Katina írta...

Csak egy kérdés: miért nem hagyod hogy a gép kelessze meg először?

Limara írta...

A sütőben sült kenyereknél nem szeretem, ha gép keleszti, mert nem egyenletesen melegíti át a tésztát. Az alja túlságosan ellágyul. Max. kikapcsolt gépben szoktam keleszteni.

Timi írta...

Szia!Nézz be hozzám,játszani hívlak!:)
http://cukotas.blogspot.com/

Fruzska írta...

Azt a betyár, most megint elkábultam:)))))))))

nyarikonyha írta...

örülök hogy nem csak nálam érik a füge:-))