2009. augusztus 18., kedd

Paprikás kifli

A képet nem festettem pirosra, ez bizony a paprikás kifli. Állítólag Kalocsán és környékén kapható volt régen, én sajnos nem találkoztam vele, vagy nem emlékszem rá. Jó ideje a kipróbálásra váró receptek között volt, nagyon örülök, hogy végre sort kerítettem rá. Receptet nem találtam hozzá, a Pékek Fejedelmi Rendjének oldalán van leírás, az alapján készítettem.
Tejes kifli vajjal készítve, őrölt paprikával ízesítve. A tejfölös kifli kiindulásnak tökéletes volt hozzá.
Hozzávalók:
  • 2 dl tej (+ kevés szükség szerint)
  • 2 nagy ek. tejföl
  • 2 tk. só
  • 3 dkg vaj
  • csapott ek. őrölt pirospaprika (esetleg csípős)
  • 20 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
Természetesen öregtészta nélkül is készíthető, akkor kicsit több élesztővel. Ebben az esetben az élesztőt kevés langyos tejjel, pici cukorral és annyi liszttel keverném el, hogy galuska sűrűségű legyen, majd a tetejére is lisztet szórva pihentetném, míg a felszíne megrepedezik. Azaz kovászt készítenék. Majd a többi hozzávalóval dagasztanám szép hólyagosra a tésztát.
Most viszont öregtésztával készült. A hozzávalókkal a kenyértésztánál kicsit lágyabb, hólyagos tésztát dagasztattam. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett felületre borítottam és 120 g-os darabokra osztottam szét. Egyesével gömbölyítettem őket, majd hagytam 10 percig pihenni a tésztát, hogy a sikérszálak ismét megnyúljanak, majd jól formázhatóak legyenek. Mindet vékonyra, oválisra nyújtottam, feltekeretem, kifli formára igazítottam. Hagytam ismét duplájára kelni, megszórtam nagyszemű sóval, köménnyel. Gőzös, 220 fokos sütőben, vagy még jobb két tepsi között, vagy sütőzacskóban, sütöttem 15-20 perc alatt ropogósra.
Rácsra téve hűtöttem ki.
Nagyon finom, ropogós héjú, lágy bélzetű péksütemény lett a paprika aromájával.



21 megjegyzés:

Julika írta...

Hmmmm, de megkóstolnám !!!! Szuper lett !

Limara írta...

Julika! remélem meg tudod majd kóstolni! :))

Yasmine írta...

Ez tényleg gyönyörű lett, gondolom, isteni az íze is! :-))

egycsipet írta...

Csodás! :)

Annamarie írta...

Ez nagyon szép! Pesten néhány üzletben lehet kapni olyan kiflit "paprikás kifli" néven, hogy a tésztája csíkos. Nem tudom, hogy csinálhatják, de az íze annak is nagyon finom.

trinity írta...

Hű, Limara, ez gyönyörű...Étvágygerjesztő!!!

Brigitta írta...

Nagyon jól néz ki,Limara,de jó lesz Julikának!:))

Beatbull írta...

Nagyon szépek! Kimondottan jól el tudom képzelni rajta a rászórt köményt - pedig nem rajongok a köményért. S milyen finom lehet friss túróval vagy camemberttel... ;) Nagyon tetszik!

Andi írta...

Megenném egy kis kőrözöttel,nagyon guszta!

Palócprovence írta...

A 70-es években Pesten is volt stangli formájában. Az öreg pedellus bácsi hordta a gimibe hátikosárban a közeli pékségből. Nagyon szerettem! :))

Vali írta...

Egy kóstolásra én is sorban állok majd. :)

jókaja írta...

Csodás!
Gyerekkoromban ünnepi pillanat volt, ha Nagyapám vett nekem egy paprikás stanglit a Böszörményi úton a péknél.

Wise Lady írta...

Hát ez de jó!

Raindrop írta...

Limara!

Anyukám nagymamája anno mindig sütött grízes kalácsot. Tudsz segíteni? Sehol nem találunk receptet. Köszi! :)

Tűzpadka írta...

Újra egy nagyon különleges recepttel leptél meg...
Szeretettel meghívlak a szegedi halfesztiválra szept 5.-én szombaton az Újszegedi partfürdőn lesz. Ha van rá módod és időd tekintsd meg élőben mit készítünk a barátommal. Akad egy kis sült hal és egy kis finom bor is a látogatóimnak:)

gondaanyu írta...

Mi Kalocsához közel lakunk :)
Paprikás kácsi néven ismertem, egy kelt tészta, kinyújtották, megszórták őrölt paprikával, cukorral és felsodorták. Tehát az rúd volt.

Én is sütöttem már.

Limara írta...

Sziasztok!
Köszönöm szépen! :))
Yazmin! Egycsipet! Trinity! Köszönöm! :))
Brigitta! Remélem! :))
Julika! Hogy ízlett? :))
Annamari! Készítenek egy síma és egy paprikás tésztát, egymásra teszik, úgytekerik fel! :))
Beatbull! Én sem szeretem a köményt, de erre rákívánkozott! :))
Andi! Hmm.. Kőrözött, de jó ötlet! :))
Wise Lady! Köszönöm! :))
Jókaja! Boldog emlékek! :))
Raindrop! Utána járok!:)
Tűzpadka! Köszönöm szépen! Boldogan meglátogatlan, nagyon kíváncsi vagyok! :))
Gondaanyu! Igen, hallottam róla, azt is szeretném kipróbálni! :))

Julika írta...

Limara ! Nagyon finom és különleges ízű volt a kifid :))) Hamarosan sort kerítek rá és megsütöm.

Zsuci írta...

Szia Limara!

Megsütöttem a kiflikét, és nagyon finom lett. Tartalmas, van benne matéria (nem úgy mint a bolti), de mégis puha... nyami.
Kinézetre még nem lett az igazi, a formázást még gyakorolnom kell :-)
Köszi!

Zsuci írta...

Szia Limara!
Megsütöttem a kiflikét, és nagyon finom lett. Tartalmas, van benne matéria (nem úgy mint a boltiban), de mégis puha...nyami.
Kinézetre még nem az igazi, a formázást még gyakorolnom kell :-)
Köszi!

somrea írta...

Régi gyerekkori kedvencem, köszönöm!
Szokás szerint isteni lett, gondolom ezt már mondanom sem kell :)