2009. augusztus 30., vasárnap

Piskóta lekváros linzerágyon

Kisfiam szerint piskótapaplan lekváros linzerágyon, úgy pontosabb a címe. Eredeti recept szerint ez az angol klasszikus sütemény a "bakewell torta". Az én variációmat ez ihlette. Eltértem az eredeti recepttől, ami szerint a piskóta őrölt mandulával készül, én egy egyszerű vajas piskótát tettem rá. Tegnap főztem fügelekvárt, mivel a barátnőm meglepett egy jó nagy adag gyönyörű, friss gyümölccsel. Azzal kentem meg a linzert, de bármilyen lekvárral, sőt friss gyümölccsel is tökéletes lehet szerintem. Azt hiszem a savanykás lekvár jobb is lenne hozzá.
2 db 32 x 11 x 4 cm-es hosszú formában sütöttem, de lehet tortaformában vagy több muffin formában is sütni.
Linzer tészta:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 25 dkg hideg, felkockázott vaj
  • 4 ek. cukor
  • 2 tojás
  • 4-5 ek. hideg víz
Először a hideg vajat morzsolom el a liszttel, majd a többi hozzávalóval gyors mozdulattal összeállítom a tésztát. Legalább 30 percre hűtőbe teszem. Remekül lehet fagyasztani, szinte mindig dupla adagot készítek és az egyik megy a fagyasztóba.
Vajas piskóta:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
A puha vajat a cukorral habosra keverem, belereszelem a citrom héját, majd egyesével adom hozzá a tojások sárgáját. Elkeverem a sütőporos liszttel, majd a tojások keményre vert habjával összeforgatom.
Sütemény összeállítása:
A formák alját hosszában kibélelem egy-egy sütőpapír csíkkal, ezek segítségével majd könnyű lesz a megsült süteményt kiemelni a formából. A linzert 2 egyforma darabba vágom, majd akkorára nyújtom, hogy a tepsiket ki tudjam vele bélelni úgy, hogy az oldalán is legyen a tésztából. Villával megszurkálom, majd 180 fokos sütőben 10 percig elősütöm.
Míg sül összeállítom a piskótát.
Az elősütött linzereket megkenem lekvárral, majd a piskóta tésztát elosztom rajtuk. Tetejét megszórom mandulalapokkal, majd 180 fokos sütőben sütöm kb. 15 percig. Egy fa nyárssal szoktam ellenőrizni, hogy készen van-e. Ha nem tapad rá a tésztából, akkor jó.


10 megjegyzés:

macus írta...

Nagyon gusztusos!
Bálint épp itt szenved, hogy valami finom kellene... De kb. 2 perc múlva már nem érek rá, mert jönnek hozzám.
Mondtam, hogy nézegesse a képet...

Vali írta...

Szia Limara!
Hmm, de jól néz ki, ennék is belőle egy szeletet. Ismét édesség és kenyér elvonás lesz nálam, mert a nyaralás alatt nem fogytam, sőt!!!!!!!

Wise Lady írta...

Fincsi. Én is szoktam piskóta alá linzert, és a piskótába pedig gyümölcsöt, ilyet sütni. De fügelekvárral nagyon finom lehetett!

Eszter írta...

és ma nem volt nálunk süti!:( Nagggyon guszta! Megyek eszek egy kis csokit! Igazán megszervezhetnétek a süti gyorspostát!!:)

trinity írta...

Ez kínzás-nem sütöttem napok óta-és itt nézek és nézek-és nem jön le a képernyőről:)))

Névtelen írta...

Szia. Ha muffinformaban sutom, akkor eleg lesz a linzerteszta a 12 muffin kibelelesehez es a piskota nem lesz tul sok?

Limara írta...

Szerintem mindkettő elég lesz, de még soha nem sütöttem muffin formában.

Andi írta...

Ez a süti nekem nagyon nem sikerült. Sokkal tovább sütöttem, mint 15 perc, de a közepe nyers maradt. Nem tudom, mit rontottam el, de már a piskótatészta állaga sem tetszett. Talán azzal lehetett a gond...:-(

Limara írta...

Sajnálom, lehet, hogy túlkeverted a piskótát? :(

Andi írta...

Hát, nem tudom, túl sűrű lett, nem hasonlított a piskótatésztára. Meg a linzertészta is sokkal vastagabb lett, mint a te képeiden. Legközelebb talán megpróbálom kevesebbel. Azért köszi a receptet.