2009. szeptember 25., péntek

Fokhagyma krémleves



















Természetesen szigorúan makói hagymából! Kedvenc krémlevesünk, mármint a férjemnek és nekem, a fiúk még megkóstolni sem hajlandóak. Én ezen nem bosszankodom, majd változik az ízlésük, én sem ettem meg mindent gyerekkoromban, és ha őszinte akarok lenni, most sem. Bezzeg a mellé tálalt sajtos pirítós az kell nekik is!
A leves nagyon egyszerű és nagyon finom. Fél óra alatt elkészül és máris tálalható.
Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb fej fokhagyma (kb. 12 gerezd)
  • 7,5 dl húsleves
  • 1 doboz tejszín
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. liszt
  • só, bors
  • csipet barnacukor
  • frissen facsart citromlé
  • frissen reszelt szerecsendió
  • sajtos pirítós
A vöröshagymát finomra vágom, majd a vajon puhára párolom. Óvatosan, nem pirítani akarom, csak párolni. Ezalatt megpucolom a fokhagymát, majd apróra vágom és a megpuhult vöröshagymához adom. Csak rövid ideig párolom együtt, majd megszórom egy csapott evőkanál liszttel. Lepirítom. Felengedem a húslevessel, tejszínnel, óvatosan sózom, borsozom és felforralom. Célszerű nagyon résen lenni, mert egy pillanat alatt kifut, bármekkora edényben is készítem. Fedővel letakarom, majd kb. 20 percig főzöm. Botmixerrel simára turmixolom. Csak ezután ízesítem. Egy csipet barnacukorral, egy evőkanál citromlével és egy leheletnyi szerecsendióval. Friss sajtospirítóssal tálalom.

15 megjegyzés:

Macus írta...

Guszta! Én is szeretem!

barbette írta...

Látványos és finom!!!!!Főleg ebben a szép tálkában! Ez is korondi?
Nálunk mindig akkor készül, amikor "gyorsan " kell főzni valami finomat!
Az én kisfiam is utálta, de már minden krémlevest megeszik , hál istennek!

Edó írta...

A gyerekek nalunk sem eszik ezt a levest:))ugy latszik ez nem egy gyermek-alom.A krutonokat magara megettek..

tamas írta...

Holnap megfőzöm. :)
Csak egyet árulj el légyszi. Mit takar az egy doboz tejszín nálad? (2,5 dl?) Mert nekem literes tejszínem van :)

trinity írta...

Nem tudják, mit hagynak ki...
A tálka Ikea, nem?? Nekem ismerős, ilyenem van és imádom..(igen, megéztem magamnak közelről is:DD)

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm! :))
Igen, a tálka Ikea, most kaptam, gyönyörű szerintem is! :))

Tamas! A tejszín 2,5 dl! :)

Julika írta...

Tanusíthatom, hogy nagyo nfinom ez a leveske. Én már nagyon régen ezen recept alapján főzöm, köszönöm Limara. Sőőőt olyan könnyű, hogy a párom is könnyedén elkészíti.

Névtelen írta...

Kár, hogy csak most láttam meg, mikor beszereztem a hozzávalókat a palócleveshez...

Kemiviki írta...

Isteni finom!

Anett Pintér írta...

az lenne a kérdésem hogy húsleses helyett mit lehet? mert az sajnos most nincs és holnap szeretnéém elkészíteni ezt a finom levest! :)

Limara írta...

Zöldségleves vagy esetleg víz, de akkor nem lesz olyan ízes...

Csabainé Dóczé Mariann írta...

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Hány dl-főző tejszín kell hozzá?

Limara írta...

2 dl, de nem használok főzőtejszínt, csak habtejszínt....

Ka Bóca írta...

A habtejszín jobb, mint a főző? Ennek mi az oka?
Köszi előre is!

Limara írta...

a főzőtejszín tele van adalékanyaggal....