2009. szeptember 3., csütörtök

Scali kenyér

A scali egy italiai kenyér. A sok szezámmagtől enyhén dió ízű, gyönyörű, hófehér, foszlós bélzetű kenyér, ami remek szendvicsek készítéséhez. Nálunk nagy sikert aratott. A kenyeret bátran ajánlom kezdők kenyérsütőknek is, nem igényel nagy gyakorlatot az elkészítése.
Az elkészítése 2 lépésben történik. Előző este kell egy gyorskovászt készíteni, majd abból másnap a végleges tésztát. Ez egy keményebb állagú kovász, tulajdonképpen inkább öregtészta. Ha van a hűtőben öregtészta, akkor helyettesíthető is vele, 250 g mennyiséggel.
Gyorskovász:
  • 140 g liszt
  • 80 ml hideg víz
  • csipet szárazélesztő
Ezeket jól elkeverem, majd éjszakára egy ruhával letakarva a konyhában hagyom. Én mindig beteszem az ilyen kovászokat a mikróba vagy a sütőbe, hogy egyenletes hőmérsékleten maradjon.
Végleges tészta:
  • az összes kovász
  • 280 g BL 80 liszt
  • 1 és 1/4 tk. só
  • 160 ml víz
  • 2 ek. tej
  • 2 tk. szárazélesztő
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
tetejére:
  • egy tojásfehérje
  • 1/2 csésze szezámmag

A szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, három egyenlő részre osztom. Gömbölyítem őket, majd kb. 10 pihenés után rudakat sodrok belőlük.
A tojásfehérjét elkeverem egy ek. vízzel a rudakat egy ecset segítségével körbe bekenem vele. A szezámmagot egy tálcára öntöm, majd a lekent rudakat egyesével megforgatom benne. Ezután a három szálat összefonom. Hagyom, hogy ismét duplájára keljen, majd 200 fokos gőzös sütőben sütöm kb. 35-40 percig.


Eredeti recept itt.

38 megjegyzés:

Moha írta...

Ez micsoda szépség lett!! Ugye kenyérlisztből készíted? Ezt is ki kell próbálnom,imádom a szezámmagot!

Yasmine írta...

Micsoda gyönyörűség!!! Nagyon szép ismételten! :-))

Fruzska írta...

Imádom a szezám magot ki fogom próbálni. Nagyon örülök az új receptnek köszönöm szépen, csodálatos lett a kenyered:)

szepyke írta...

Limara, komolyan mondom, hogy olyan dolgokat csinálsz, ami miatt már kezdek kételkedni, hogy nem vagy e véletlenül UFO, mert nem hiszem el, hogy egy ilyen gyönyörűséget, (már jó párnál írhattam volna...) egy "normál" ember is elő tud állítani!
Komolyan mondom, hogy egy perces néma vigyázbanállással adózom a tudásod előtt. Kész vagyok, ez gyönyörűűű már megint!

Névtelen írta...

Szepyke megjegyzését nem tudom szó nélkül hagyni, mert erre már én is gondoltam :))))))))))) Tényleg irigylésre méltó a tehetséged akár UFO akár nem. Távoli tisztelőd: Heni

gondaanyu írta...

Valami mágikus erő biztos van a kezeidben.
Én csak így magamban csodállak, de az első mindig, hogy megnézem , sütöttél-e valamit.

Gondolom írígylik a kosztosaidat:)

marcsi írta...

Csak röviden ennyit HŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ!!
Megint egy csoda!

Kiskukta írta...

Nagyon gyönyörüséges!

Wise Lady írta...

Hát igen. Szóhoz se jutok.

macus írta...

Na! Ez megint szuper lett!

egycsipet írta...

Hát ez nem semmi!
vagy:
Hát ez sem semmi! :)))
Gratulálok, csodás! Jajj, de kár, hogy elfogyott a szezámmag itthon. :))

trinity írta...

Limara, nem bírlak követni!!MINDENT meg szeretnék sütni, de egyszerűen nem bírom ezt a tempót...
Na, nem baj..Azért csak így tovább! Gratulálok!

Mian írta...

Trinity mindenhol elöttem kommntel és épp azt írja, amit én is szeretnék! Ez nem ér!!!!! :)
Tegnap megcsináltam a spanyol brióst! Most akkor meg majdn állhatok neki ennek a kenyérnek!!!! Csak 1-2 nap szusszanásnyi idöt engedélyezz, drága Marcsi!!!! :) Nem bírom ezt a tempót!!!!!

Limara írta...

Sziasztok!
Köszönöm szépen a kedves bejegyzéseket! Felvidítottatok!
Jól van, lassítok, bár akkor meg kapom a maileket, hogy elromlott a sütőm!? :)))

Brigitta írta...

Isten ments,Limara,ne lassíts!Majd jön a szép hosszú tél,és akkor csak sütök,és sütök!
A többieknek üzenem,nyugi,minden benne lesz a könyvben,ami remélem minél hamarabb...léccccci,Limara!!
És persze a kenyérke gyönyörű!:)))

Névtelen írta...

Támogatom a könyv ötletét, vagyis az ötlet megvalósulását! Mindenben egyetértek az előttem írókkal!
Orsi

Ildikó írta...

Limara!
BL-80-as lisztből készítetted úgye? Csak azért,mert ez a hozzávalókból kimaradt.
Ildikó

Palócprovence írta...

Csak ismételni tudom az előttem szólókat! :))

napmátka írta...

Már megint Nálad gyönyörködöm...

anima írta...

Könyvet, könyvet! :)

Én mindig attól félek, hogy a kenyereknek ez a kiapadhatatlan forrása egyszer csak eltűnik innen a virtuális térből valamilyen oknál fogva - és akkor mihez kezdünk?! ;)

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!

Anima! remélem, nem tünik csak úgy el, rendszeresen mentem le az egészet! :))

Nóra írta...

Ezt muszáj kipróbálnom jövő héten! :-)

Névtelen írta...

Na én kezdő vagyok(3-4 sütéssel eddig), és sikerült :)
Én BL-55tel és egy kis kanál sikérrel csináltam, aszkorbinsav nem volt benne, ill. még annyit variáltam, hogy a gyorskovász valahogy nem akart elindulni (Oetker), ezért a végleges tésztába abból kevesebbet tettem és raktam bele egy kevés rendes, megfuttatott élesztőt.
Szóval száz szónak is egy a vége: Szuper! Köszönöm! :)

Névtelen írta...

Mármint a szárazélesztőből tettem kevesebbet...

Limara írta...

Én köszönöm! :))

Nóra írta...

Kipróbáltam! Ő az új kedvenc!

Edó írta...

Regota keszulok ra hogy megsussem.Most elkeszitettem a gyorkovaszt,viszont nekem egy kemeny teszta lett belole,en ugy gondoltam hogy hig kell legyen..ilyen kell legyen?Megkoszonnem ha valaszolnal!

Limara írta...

Edo! Jól csináltad, keménynek kell lennie!

Edó írta...

Koszonom a valaszt!Elkeszult,isteni,koszonet ezert is;)

a Vica írta...

Nem hiszem el, hogy eddig én ezt nem vettem észre! :o Hogy lehettem ennyire figyelmetlen?! :o Nem térek magamhoz... Ez a kenyér szuper! Este keverem is a gyorskovászt, holnap este mesélek, milyen lett. :)
Köszönöm ismét a remek receptet, Limara!

Gyé írta...

Kedves Jó Limara!

Minthogy többnyire barnakenyeres vagyok, nem gondoltam volna, hogy ezért a kenyérért eeeeennyire odaleszek! A legjobb szendvicskenyér, amit valaha ettem! (Legközelebb a tk, amit nemrég posztoltál is kipróbálós lesz :)
De ezt meg köszönjük szépen, most hűlik épp három darab belőle!
:)

Limara írta...

Kedves Gyé! Őszintén örülök, ez a kenyér eddig még mindenkit levett a lábáról!:)

Névtelen írta...

Szia Limara! Lehet, hogy csak nekem ismeretlen ez a kifejezés, de mit jelent az, hogy gőzös sütőben kell megsütni? :-)
Várom válaszod, mert én is szívesen megsütném, ugyanis imádom a szezámmagos dolgokat. Anikó

Limara írta...

Szia! Vizet kell tenni a sütő aljába, vagy még jobb, ha bedobsz 3-4 jégkockát, amikor elkezded a sütést. A gőz nedvesen tartja a tészta felületét, ezáltal magasabbra tud kelni, valamint megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta, illetve szép cserepes lesz a kenyér.

Névtelen írta...

Szia Limara!
Értem, így fogom csinálni, hogy minél tökéletesebb legyen. :-) Most kaptam meg a régóta áhítozott villany tűzhelyemet, tehát tapasztalatom sincs még a sütést illetően. Általában a kenyereket vagy éppen ezt a kenyeret melyik "programon" érdemes/kell sütni? Köszi szépen előre is a választ. Üdv, Anikó

Limara írta...

:)) Alsó-felső sütést válaszd! :)

Marika írta...

Istenien néz ki ez a kenyér is! Szuper vagy!!!

gasztromanko írta...

Szia Limara!
Épp most készítettem el a fonást. A tészta túl lágynak tűnik, eléggé ragad. Aggódom, miylen lesz, sajnos "visszacsinálni" már nem tudom :(
Szurkolj, mert nincs itthon kenyér, mondván, majd én sütök :)