2009. október 31., szombat

VKF XXIX. - Mákos buborék kalács

Max nagyon ötletes VKF kiírása alaposan feladta a leckét. A  XXIX. VKF témája ugyanis a gombóc. Mondhatnám, hogy gombóc lett azonnal a torkomban, ugyanis sajnos meglehetősen hadilábon állok a gombóccal. A klasszikussal, ami először jut eszébe a gombóc szóról bárkinek. Nem az a baj, hogy nem szeretem, szeretem én, de nem tudok jó gombócot főzni. Ez sajnos tény. Bár a férjem szerint nagyon jó a gombócom, én tudom, hogy nem. Talán életemben egyszer sikerült olyan gombócot készítenem, amire azt mondtam, hogy na ez gombóc. Máskor mindig olyan mintha nyers lenne, vagy túl főtt lenne, vagy mázgás, nem tudom jobban leírni, nem jó és kész.
Szerencsére Max nem szűkítette le a témát a krumplisgombóc köré, sőt. Így aztán egy pillanatig sem jutott eszembe, hogy az én retteneteimmel kápáztassam a tisztelt nagyérdeműt, inkább a nekem jobban testhez álló kelttészták felé fordultam. Szinte azonnal körvonalazódott egy kalács ötlete amit gombócokból állítok össze, valamilyen töltelékkel. Először egy fahéjas kalács ugrott be, aminek a tésztáját sok kis darabba vágok, majd megkenem fahéjas cukorral, olvasztott vajjal, feltekerem, kettévágom, így teszem egymásra a kis gombócokat. Az ötletet nem véglegesen vetettem el, de ezek nem gombócok, inkább kis hordók lettek volna. Ezután jutott eszembe a mák töltelék. Olyat akartam, ami nem csak ízesített mák, hanem mákos tésztaként fog működni, azaz kicsit az is kelni fog a tésztaburokban. Sikerült elsőre, nagyon finom lett.
A kalács tésztája természetesen a hokkaidó, de csökkentett adagban, hiszen a töltelék is tekintélyes mennyiség benne.
Hozzávalók:
  • 14 dkg tej
  • 12,5 dkg tejszín
  • 1 kisebb tojás
  • 6 dkg cukor
  • 1 ek. burgonyapehely
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet só
  • 30 dkg finom liszt
  • 15 dkg BL 80 liszt
  • 2 dkg élesztő

Szokásos módon a gépre bíztam a dagasztást, majd kelesztőtálban kelesztettem 45 -50 percig.
A tölteléket csak ekkor készítettem el, mivel sütőpor is van benne, nem akartam, hogy hamarabb beinduljon.
Töltelék:
  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg finom liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg olv. vaj
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl friss narancslé (vagy tej)
  • 1 narancs (citrom) reszelt héja
  • 2 tk. sütőpor
  • csipet fahéj
A hozzávalókat összekevertem egy tálban.

A megkelt tésztát kiborítottam, majd 16 egyforma darabba osztottam. Én szeretem, ha tényleg egyformák, ezért pontosan megmértem őket. A tésztákat kis gombócokká igazítottam.
Egyesével kör alakúra húzkodtam őket, kb. 2-3 mm vastagra, majd a közepükre tettem egy-egy kanál tölteléket.
A töltelék felett óvatosan összehúztam, majd össze is csíptem a tésztát, igyekeztem jól lezárni.

A nagy méretű doboz formát kibéleltem sütőpapírral, majd az aljába tettem 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva.

A második sor gombóc jött a tetejére, úgy, hogy ne pont az alatta lévőre kerüljön, hanem az alatta lévő kettő közepére. Egy vastagabb ruhával letakarva kelt egy órán keresztül. Ezután lekentem tojással, majd megszórtam egész mákszemekkel.
170-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. 10-15 perc után a tetejét egy alufólia darabbal leborítottam, különben a villanysütőben nagyon megég. Rácsra téve hagytam kihülni.
Nagyon mutatós volt, minden szeletnél máshol bukkant fel a máktöltelék.

40 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Nagyon ötletes és még gyönyörű is! Az ízét sajnos, csak elképzelni tudom, de szerintem nagyon kedvemre való lenne.:))

Palócprovence írta...

Ja, a sütőporcsipet fahéj összeírás, nem?!

Limara írta...

Köszönöm szépen!:))
Javítottam! :)

Tinca írta...

Ez valami szenzációs, ahogy kinéz!
Fenébe is, hogy nem vettem formát, amiben megsüthetném.
Jövő héten viszont egészen biztos, hogy kipróbálom. Sőt, már kicsit tovább is gondoltam, de majd úgyis jövök dicsekedni, ha sikerült. :-)
Köszi Limara, megint egy olyan receptet adtál nekem, ami egész biztosan rendszeres használatban lesz.

linbori írta...

Hűűűűha ez megint valami szenzációs! Gratulálok!

Lucja írta...

Szia Limara!
Olyan jó, hogy ilyen ötleteid vannak. Köszönöm én is a sok-sok hozzászóló után.

Tinca írta...

Limara! A tésztájába nem kell olaj, vagy vaj, csak a töltelékbe?

Macus írta...

Olyan jól néz ki, hogy "csuda", ahogy gyerekkoromban otthon mondták.

barbette írta...

Nahát Limara!
Ez fantasztikus!!!
Már éppen aktuális a mákos , ki fogom próbálni! Még egy kérdés,mennyire húztad szét a dobozt?

szepyke írta...

Limara!
Ez.... ez valami gyönyörűűűűséges!
És mák hegyek!
Imádlak!:)

Tinca írta...

Széthúzni a dobozt? Milyen doboz ez pontosan? Mutassátok meg légyszi, milyet kell vennem!
Köszönöm előre is!

Raindrop írta...

Egyszerűen csodás!

Ottis írta...

Nagyon ötletes és gyönyörű!

Edó írta...

Nagyon szepseges lett ez is,biztos nagyon finom is!:)

ancsika1 írta...

^Marcsi, minden alkalommal felül múlod önmagad! :)

Thrini írta...

Minden elismerésem :))

libi írta...

Nagyon finom volt! :-)Köszönöm.

libelle írta...

Kedves Limara,

sajnálatomra nem lakom a közeledben. De mág ha egy kis Restaurantod is lenne, akkor pedig nagyon sürün betérnék hozzád, persze mindent meg is ennék. Oje´szegény én, és a ruhatáram. Szivélyesen Libelle
ui. az öszibarackok nemcsak nagyon mutatósak, de isteni az izük. a probléma az, hogy nem lehet abbahagyni az evését.

Curi írta...

Van egy mákoshasúnk a családban, aki a kalácsot sem veti meg, úgyhogy biztosan kipróbálom. Gyönyörűen néz ki és az íze sem lehet kutya! De milyen is pontosan ez a dobozforma?

Wise Lady írta...

Ez gyönyörű lett!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Tinca! Nem, a tésztájába nem kell külön zsiradék, elég ami a tejszínben van. Tejet is érdemes zsírosabbat választani hozzá.

A doboz formáról mindjárt teszek fel képet.

Andi/cuki írta...

Micsda szuper ötlet! Gratulálo!

Vali írta...

Limara ez nagyon szép lett.

Brigitta írta...

Gyönyörű mestermunka,gratulálok!!!

Moha írta...

Limara ez csodajó ötlet, gyönyörű is, mákos is,jöhet!!!

nelly írta...

Nahát Limara! Ez megint csodaszép kalácska lett! És a mákos ötletet külön díjaztam! Gratulálok! Ha egy kicsit észhez térek, ki fogom próbálni, mert ezt muszáj! Addig pedig törtem egy darabot a Tiedből.... Hmmmmmm.

Lucja írta...

Szia Limara! Azt szeretném megkérdezni, megoldható-e szerinted, hogy este előkészítem sütőkészre, hűtőbe rakom, és reggel sütöm?
Köszönöm

Limara írta...

Köszönöm, kedvesek vagytok!:))

Lucja!Szerintem megér egy próbát!Kicsit csökkenteném talán az élesztőt és a hűtő leghidegebb részébe tenném. :)

Lucja írta...

Limara!
Köszönöm!

mufurc írta...

Szia Limara!

Rendszeresen a honlapodról sütök, az ismerősök között terjesztem a receptjeidet! :D
Ezt a kalácsot azonnal meg kellett csinálni, annyira jól néz ki. A párommal csak úgy tömtük magunkba, annyira finom! Szerintem rendszeresen sütni fogom!!
Érdekes módon a kalács állaga még soha nem lett ilyen jó, mint ebben a receptben, pedig a hokkaidót sokat sütöm.

Szóval köszönöm szépen a receptet, és további sok sikert kívánok Neked!!

Limara írta...

Szia Mufurc!Köszönöm szépen, nagyon boldoggá tettél! :))

szemirámisz írta...

Szia Limara!
Végre én is megsutottem ezt a mákos buborékot. Hát valami fantasztikusan finom lett! A férjem a fő mákimádó a családban, rogton 3 szeletet bevágott belole,pedig vacsora után voltunk! :))
Azthiszem ki fogom próbálni diós toltelékkel is,azt is nagyon szeretjuk.
Koszi a sok finomságos receptet,amit itt rendre megosztasz velunk!

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Az elmúlt két hónapban Limara-blog függő lettem:-)) (nyitott laptoppal sütögetek:-)

A fehér kenyérrel kezdtem a vadiúj karácsonyi kenyérsütőmben, de aztán átszoktam a hagyományos villanysütőmre. Főleg az öregtésztás zsemléidet készítem el különféle lisztekből, na és persze a hokkaidot kakaóval és a puha tejfölös kiflit. Egytől-egyig nagyon jól sikerülnek (kizárólag francia élesztőt használok) és gyorsan elfogynak.

Ma elkészítettem az isteni mákos buborékos süteményedet. Nekünk egy kicsit édes lett, de nagyon finom és ugyanolyan jól néz ki, mint az általad felcsatolt képen.

Köszönöm a sok-sok receptet, a megosztott tapasztalatokat, és további sok sikert kívánok neked.

Kati

rossina írta...

Kedves Limara!
Amikor először láttam ezt a fotót, és olvastam a receptet, meg sem fordult a fejemben, hogy csináljak ilyet. Olyan volt, mint egy művészi alkotás, csak gyönyörködtem benne.
Aztán egyszer vettem a bátorságot, és kipróbáltam az első receptet Tőled, a mindennapi kenyeret :)Elsőre sikerült. Aztán kipróbáltam a tk. tönkölykenyeret is. Az még jobban ízlett :) Tegnap pedig reggelire almás amerikai palacsintát csináltam, utána hozzáfogtam a buborékkalácshoz. Kicsit elszámoltam az időt, mert mozijegyünk volt, és talán rövidebb ideig kelesztettem, mint kellett volna, de így is nagyon finom lett. Köszönöm.
Majd küldök róla fotót is :)

rossina írta...

Ide tettem a képeket. remélem még sok művem kerül ide :)


http://kep.tar.hu/vizilily/50669489/73776069#2
http://kep.tar.hu/vizilily/50669489/73776067#2

Limara írta...

Rossina! Köszönöm szépen! :))
Gyönyörű lett a kalácsod! :) Várom a többi sütésről is a képeket! :))Üdv, Limara

Boroka írta...

Hogy ez a kalacs mennyire nagyon jol nez ki es mennyire nagyon finom. :)
Nekem csak 2 formaba fert bele. De nem bantam, mert igy az egyiket el tudtuk vinni vendegsegbe. :)
Hat, nem erkezett ra panasz.

Tündi írta...

Ez nekem nagyon tetszik, na most aztán el bizonytalanodtam... Eddig határozottan tudtam karácsonyra mákos kalácskoszorú lesz, de most már nem vagyok olyan határozott :D Lehet ez lesz, vagy a koszorú? Jáááj :D

Jámborné Budai Mónika írta...

Ma elkészítettem a mákos buborékot.
Nagy sikere volt.
Köszönöm a receptet:))

benettke írta...

a nagylányom ovis ballagására ezt csinálom, és a napraforgó kenyeret :D Remélem, lesz sikere :D