2009. november 6., péntek

Csokis keksz csokilencsével és chilivel


A chilis csoki nagy kedvencem, bármikor képes elcsábítani. A csokis-chilis kávéról már nem is beszélve. Tegnap mikor megláttam ezt a kekszet nem is volt kérdés, hogy ki fogom próbálni. Még meleg, vigyázzatok.
A glükóz szirup ugyan okozott némi fejtörést, de kiváltottam mézzel. Bár nem ugyanaz, a keksz így is nagyon finom lett. Csokilencsém mindig van itthon, melasz is, chiliről már nem is beszélve.
A keksz összeállítása pár percet vesz csak igénybe a sütéssel együtt még fél óra sem kell, hogy elkészüljön. Ez a nekem való.

Hozzávalók:
  • 200 g liszt
  • 25 g kakaópor (keserű)
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • őrőlt fahéj vagy gyömbér
  • 100 g barnacukor
  • 1/2 tk. chilipehely
  • 100 g puha vaj
  • 40 g melasz
  • 40 g glükóz szirup (méz)
  • 200 g csokilencse
Egy nagyobb tálban összekevertem a száraz hozzávalókat. A barna cukrot érdemes ledarálni ha nagyobb szemű, mert a rövid sütési idő alatt nem tud teljesen felolvadni, ropog a fog alatt. A puha vajat, melaszt, mézet összekevertem, majd a lisztes keverékhez adtam. Kézzel gyúrtam össze, eleinte reménytelennek tünik, de a kéz melegétől gyorsan összeáll.
A tésztát ketté vettem, majd 12-12 darabba osztottam. Kis golyókat formáztam belőle, sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, kissé ellapogattam őket. 180 fokos sütőben sültek 8 percig.

Miután kivettem a sütőből 2-3 percig a tepsin hagytam őket, ezután tettem rácsra hülni.

17 megjegyzés:

libi írta...

Biztos finom, küldj egy falatot, hogy jobban menjen a tanulás! De pont úgy írtál róla, mintha neked nem lenne türelmed hosszabb sütéshez.;-)

Macus írta...

Jaj, ebben a cudar időben jó kis csokis finomság4

Puszedli írta...

Nagyon finom lehet!

napmátka írta...

De jól néz ki!! Köszönöm! Odavagyok a kekszekért, ezt is kipróbálom!

Névtelen írta...

Melaszt mivel lehetne pótolni?

Krisztina írta...

Finomnak hangzik! Lenne egy kérdésem melaszt hol lehet vásárolni? És még egy olvastam Szepykénél hogy a Bako Hungáriától rendelsz csokilencsét, mekkora kiszerelésben árulják ?
Köszi előre is.

Chef Viki írta...

Elaléltam :-)) Jaj de nagyon szeretem a csokis témát! Gyönyörű ez a keksz... Csupa csoki!

lúdanyó írta...

Nagyon tetszik ez a keksz!
Melaszt láttam G-Roby üzletben, lehet kapni az Ázsia boltban -de sajnos ezek csak budapesti lelőhelyek.

t3v, az okostojas írta...

glükózszirup: bioboltban, patikában szőlőcukrot venni, fele annyi vízzel felfőzni, nem karamellizálni. vagy kihagyni.

csokilencse helyett a darabolt étcsoki simán jó, egyébként a keserédesben is kapni (bp.)

a melasznak jellegzetes kávés illata/íze van, mintha kb. sötét nádcukrot olvasztanánk meg, talán azzal váltanám ki valahogy, ha szabad kotnyeleskedni :) herbaházban, angol csemegében kapható, mintha golden syrup is lenne.

trinity írta...

Limara,
én sem tudnék ellenállni...Szuper!!
t3v,
köszi a tippet, nekem sincs glükózszirup-lelőhelyem-de ez egyszerűnek tűnik!!!

Névtelen írta...

Köszönöm!!!

ancsika1 írta...

Bár én nem szeretem a chilis csokit, azért ezt a kekszet megkóstolnám, ha gurítanál ide párat! :)

Limara írta...

Sziasztok!
Köszönöm! :))
Hugicám! Máris küldöm! :))

Melaszt még itt a világ végén is kapok a bio boltban. De lágy melaszos barnacukorral helyettesíteném.

t3v! Köszönöm a szirupra a tippet, tudtam, hogy benned bízhatok! :)

Krisztina írta...

Köszi ! Nem igen szoktam bio boltba járni.

Orsi írta...

Ma délután megsütöttem ezt a kekszet,uhhh nagyon finom.Ahogy mondani szoktuk szobahőmérsékleten párolog.Köszönöm hogy feltetted ezt a receptet is!

Viktória Balláné Fekete írta...

Help! :-)
Elterültek...mintha se sütőpor, se sz.b.bóna nem lenne benne. :-(
Túlsütöttem? Vagy sütőnyitogatástól?
Amúgy ízre nagyon ott van!
Segítség!!!
:-)

Viktória Balláné Fekete írta...

Második próbálkozásra is elterült.... :-( Tojás nem kell bele tuti?