2009. november 15., vasárnap

Kolbásszal töltött karaj


Kisfiam szerint a legjobb vasárnapi ebéd. Igaz, ezt majd minden vasárnap elmondja. Muszáj is neki, hiszen ilyenkor a kedvenceit készítem. Kolbásszal töltött karajt szívesen eszi, csak legyen hozzá majonézes kukorica. De a kolbászt mindig átteszi a férjem tányérjára. Egyszerűen nem hajlandó megkóstolni. Sült kolbászt se, hurkát viszont imádja.
Körülbelül másfél kilós karaj szoktam venni, amit kicsontoztatok a hentessel, megkérem, hogy szúrja is fel. Házi kolbászt szoktam belehúzni, olyat, ami szaftos, puha, nem száraz. A húst kívülről sóval, borssal, őrőlt köménnyel bedörzsölöm. Egy nagyobb teflon edényben kevés olívaolajat melegítek, dobok bele egy darabka vajat is. A húst körbe sütöm benne. Nem kell sokáig, csak szép kéreg legyen rajta. Villát nem szúrok bele, két lapát segítségével forgatom.
Egy kisebb tepsit, sütőtálat, amiben a hús épp elfér, kibélelek sütőpapírral, így a mosogatás nem lesz problémás. Teszek bele félbe vágott vöröshagymát, gerezdekre szedett fokhagymát, almát, darabokra vágott sárgarépát. Ha van itthon, azaz kapok, akkor kerül mellé édeskömény is. Ezekre a zöldségekre ültetem a húst, teszek mellé friss rozmaringot, kakukkfüvet, majd öntök alá egy pohárka bort.

Egy nagyobb sütőpapírt letépek, összegyűröm és jól bevizezem. Ezt terítem a húsra. 180 fokos sütőben sütöm míg a hús puha, omlós lesz. Ez kb. másfél óra.

Kb. fél órát pihentetem mielőtt felszeletelem. Addig a szaftját leszűröm, a zöldségeket szitán átpaszírozom. A zsír nagyját leszedem a tetejéről. teszek hozzá egy tk. sűrített paradicsomot. Addig forralom, míg mártás sűrűségű lesz. Ezzel tálalom.

21 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ebéd után vagyok, de még így is megkívántam :)

Maimoni írta...

Nagyon jól néz ki! Miért teszed a tetejére a sütőpapírt? Ropogósabbra sül?

ancsika1 írta...

De rég ettem ilyet! pedig nagyon szeretem. Csodásan néz ki! :)

Krisztina írta...

Mi is nagyon szeretjük! Egyszer a hentes azt ajánlotta próbáljam ki sütni való kolbásszal, mert nagyon finom lesz, és igaza volt.

"saját levében" írta...

Imádom! Hidegen is, melegen is. Hidegen vékonyra szelve a svédasztalok királya.

Andi írta...

Nekem is mindig kiszárad, nem lesz ilyen szép piros a teteje....stb.
Legközelebb így csinálom. csak a mártást adod hozzá köretnek?

barbette írta...

Limara! Nagyon jó rágondolni erre a finom ételre. Gyerekkoromban mindig ilyen készült , amikor valamilyen ünnepet ültünk.

Macus írta...

Azt hiszem, hamarosan készítek én is. Nagyon régen ettünk ilyen finomságot. És milyen szép!

Palócprovence írta...

Nagyon jól néz ki! :) Mi is szeretjük nagyon! Van egy fedeles kacsasütőm, abban szoktam sütni, így nem szárad ki, de abban is megpirul. Sokszor nem is karajból, hanem szűzpecsenyéből készítem...

Sütis néne írta...

Én tavaly karácsonykor készítettem ilyet, ízlett mindenkinek! ;-)

Tűzpadka írta...

Ez a gyengém! isteni ,gusztusos, és nagyon finom ételt készítettél. Megjegyzem a libacomb is nagyon tetszett!

Tinkmara írta...

Jaj, de gyönyörű lett. Csorog a nyálam. ;)) Anyukámnak sikeredett mindig ilyen szép piros, ropogósra, én valahogy mindig kiszárítom és/vagy nem sül át.

Drága Limara, ha még nem említettem volna, hálásan kösöznöm, hogy kilinkeltél.
És kérlek tudd, hogy nagyon gyakran járok ám feléd és csodállak.

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Lúdanyó! :))
Maimoni! A sütőpapír megakadályozza, hogy kiszáradjon, de alatta szép pirosra tud sülni :)
Ancsika! Köszönöm! :)
Krisztina! Igen, úgyis mennyei! :)
Saját levében! Igen, sosem marad le a hidegtálról, a legjobb szerintem is! :)
Andi! Az elősütés és a sütőpapíros letakarás csodákat tesz vele! Nem, a mártás mellé jár még köret, tepsis krumpli nekünk, majonézes saláta a fiúknak! :)
Barbette!Bennem is nosztalgiát ébrszt mindig :))
Macus! Köszönöm!:)
Palócprovence! Abból is nagyon finom tényleg! Én régebbencserépedényben is sütöttem ! :)
Sütisnéne! :))
Tűzpadka! Köszönöm szépen! :))
Tinkmara! Köszönöm szépen! :)) Nagyon szeretem a blogodat, a hangulatos írásaidat, a gyönyörű fotóidat! :))

Névtelen írta...

Sziasztok!
Itt is szeretném megköszönni Limarának ezt a receptet, mert nagy sikert arattam vele a hétvégi vendégeimnél - kezdő háziasszony létemre. Külön köszönöm Neked Limara a kedvességed és hogy elejétől hittél benne, hogy meg tudom csinálni, még akkor is, amikor én nem bíztam magamban ennyire! :)
Üdvözlettel,
Dóri

szepyke írta...

Jáááááj, ez a kép!Limara, ez gyilkos!:)

Ági írta...

Szia!Fehérbort vagy vörösbort szoktál alá önteni?

Limara írta...

Szia! Fehéret! :)

N Zsuzsa írta...

Korábban én is gyakran csináltam. Legutóbb nagyon kiszáradt. Szerintem a hús minőségétől is függ, nagyon sok víz van mostanság a húsban. Megint megpróbálom, mert szeretjük.

Balage írta...

Kedves Limara!
Ez messze a legjobb kolbis karaj recept amit találtam. Én krumplipürét készítettem mellé, felverve jó sok tejszínnel és bords eve margarinnal (ezektől igazán finom). A tányéron evőkanállal nyomtam egy mélyedést az adag krumpliba és abba szedtem a szószból. A család imádta, nagyon köszönöm!
Balage

Limara írta...

Jaj d jó, nagyon örülök, köszönöm szépen! :) :)

Mónika Szeredainé Pál írta...

Szia Limara!
Ma megcsináltam, szuper lett! Kicsit sem száradt ki, szaftos és fűszeres volt..! Köszönöm! (A kenyereidet is imádom...)