2009. december 20., vasárnap

Karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák


Ma elkezdtem a karácsonyi aprósütemények gyártását. Linzerekkel kezdtem, elsőként sakktáblákat és csigákat sütöttem. Nagyon mutatós, egyszerű omlós kekszek. Tudom, hogy mondtam már, de a késes robotgép nagyon leegyszerűsíti a linzerek készítését. Egyszerűen csak belepakolok mindent, majd 1-2 perc múlva kiszedem a kész tésztát. 1-2 órára hűtőbe teszem, formázom, majd sütöm.
Hozzávalók:
  • 400 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • csipet só
  • 1 tk. vanília eszencia vagy 1 vaníliás cukor 
  • 300 g vaj
  • 1 citrom vagy fél narancs reszelt héja
  • 2 kisebb tojás sárgája
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 tojásfehérje
A lisztet, a porcukrot, a sót, vaníliát bekészetem a robotgépbe, rákockázom a hideg vajat és elindítom a gépet. Addig kevertetem, míg morzsa szerű lesz a végeredmény. Kettéveszem, az egyik felét, plusz 2 ek. kakaóport és egy kisebb tojás sárgáját visszateszem a gépbe. Ismét elindítom, míg gombóccá szedi a tésztát. Fóliába csomagolom és 2 órára hűtőbe teszem.
A tészta másik felét is visszateszem, ebbe is teszek egy tojássárgáját, ismét addig dolgoztatom, míg gombóccá formálja a tésztát. Ezt is csomagolom, hűtőbe teszem. Természetesen robotgép nélkül is elkészíthető. A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát.
Miután letelt a hűtési idő lisztezett deszkára teszem a gombócokat, nyújtófával megütögetem őket, hogy könnyebben lehessen nyújtani őket. 1 cm vastagra nyújtom külön-külön mindkettőt. A tésztákból vágok 1 cm széles csíkokat, a többit visszateszem a hűtőbe. Egymás mellé teszem hármasával a tésztacsíkokat. Egy sárga, egy barna, egy sárga csík kerül egymás mellé, majd fordítva, egy barna, egy sárga, egy barna. 5 ilyen hármast készítek. Az egyik színösszeállításból három darabot, a másikból kettőt. Amelyikből három van, abból lesz a legalsó tésztacsík, ennek a tetejét megkenem tojásfehérjével. Erre egy ellentétes színűt teszek, azt is megkenem tojásfehérjével. Addig folytatom, míg az összes tészta elfogy. A két végét egyformára vágom, majd középen is elfelezem. Ha nagyon ellágyult a tészta rövid időre hűtőbe teszem. A maradék tésztából kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtok, egy fehéret és egy barnát. A lapokat is megkenem tojásfehérjével közepére illesztem a sakktáblát, belecsomagolom. A lelógó széleket levágom.
A maradék tésztát 2 mm vastag téglalappá nyújtom, majd a fehérre teszem a barna tésztát. Kicsit összenyomom, majd mint a bejglit feltekerem. Ezek lesznek a csigák.
Mindkét formát kb. 3 mm vastagra szeletelem és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 8-9 percig.

Miután kihült dobozba vagy üvegbe teszem és karácsonyig jól eldugom.



33 megjegyzés:

ancsika1 írta...

Nagyon mutatós, szépséges sütemények! :)

Silerika írta...

Nagyon szépek, gusztusosak lettek! Jövök gyakran lesekedni tuti receptekért, a "hajtovány" szuper siker lett a kolléganők körében. Kapkodták egyiket a másik után, bár nem lettek olyan formásak, de fincsi volt.:o)

Boboce írta...

csodaszépek lettek!

.. és ahogy az üvegben mutatnak ... hmmm... :-)))

erika írta...

Csoda szép sütik! hű de tudnék válogatni abból a mutatós üvegtartóból

L.Krisztina írta...

Csak ismételni tudom az előttem szólókat ismét csuda szépet alkottál:))

Szobonya Bercel írta...

Nem csinaltal veletlenul fazis-fotokat? Nagyon szeretnek ilyen sutit csinalni, de 3szori olvasas utan sem ertem hogy kell a tesztakat pakolni egymasra... :( Tudom, hogy az en keszulekemben van a hiba, de azert segiiiiiiiiiits, kell nekem ilyen suti!! :)
Etus

Andi/cuki írta...

Jaj de szépek!:-))
Az enyémet is Karácsonyra szántam,de már elfogyott!:-))

Macus írta...

Nagyon kis helyesek az üvegben!
Csigásat én is szoktam készíteni.

Tűzpadka írta...

Azt nagyon jól teszed hogy üvegbe teszed és eldugod, mert azonnal felfalnám mindet:)

Katina írta...

Etus!

annyi, hogy olyan széles csíkokat vágsz, amilyen magasra nyújtottad a tésztát, és így lesz hosszú négyzet keresztmetszetű rudacska belőle, aztán ezeket már "csak" egymás mellé kell illeszteni. ha jól értem

Judit írta...

Etus, Edith gazstroblogján fent van részletesebben is, hogyan kell elkészíteni, kukkants be oda: http://edithreceptjei.blogspot.com/2009/12/teli-zebrak.html

trinity írta...

Nálad mindig minden annyira tökéletes, annyira guszta...Most is magamévá tenném azt az üveget:)))

Tinkmara írta...

Nagyon gusztusos, szép, pontos munka... csak ámulok megint. :) Limara, nagyon ügyes vagy. :)

Macus írta...

Na, most már nálam is kisült a csiga.

Julika írta...

Csigát én is szoktam sütni 2-3 éve, de eddig Masala receptje alapján készítettem. Azt hiszem idén kipróbálom a tieddel Limara. Gyönyörű a dominó szelet is !

Messzenéző Minyon írta...

Lehet, hogy nagyon butának tűnik a kérdésem, de annyit olvastam már itt a késes robotgépről és nem tudom, hogy mi az. Ha az, amikor alul van az edény, benne a kés és a tetején a motor és én aprítógépnek hívom, akkor nekem is van. De ha nem az, akkor hogy nevezik a készülékboltban?

Limara írta...

Köszönöm szépen!
Etus! Kinyújtod mindkét tésztát 1 cm vastagra. Majd külön-külön vágsz belőlük egy cm széles csíkokat. Először hármasával teszed őket egymás mellé. Egy fekete, sárga, fekete, majd sárga, fekete, sárga. Egy ilyen hármas tetejét megkened tojásfehérjével, majd arra teszel egy ellentétes színű hármast, majd erre is, stb...
Messzenéző minyon! Igen, aprítógépnek is lehet hívni, bár nekem azok a kisebb méretűt jelentik. :)

chriesi írta...

Nagyon mutatósak az üvegben!

Messzenéző Minyon írta...

Köszi a választ! Igen, az enyém elég kicsi. De akkor lehet benne több részletben is, nem? Na, majd kipróbálom.

Nagy Szilvia írta...

Drága Limara!
Megsütöttem a sütiket, két kérdésem lenne, hogy ebből a megadott anyagmennyiségből Neked kb. hány darab sütid lesz? Mert én eléggé elméreteztem a dolgokat, és csak a csigára futotta a tésztából, bár azok szép nagyok lettek.:) A másik kérdés pedig, hogy Neked elég édes így a süti, mert nekem - meg az édesszájú családnak - elég semleges lett így az íze. Ha megduplázom a porcukor mennyiségét szerinted nem fog szétmenni a tészta a sütőben?

Nagyon köszi előre is a válaszokat, és továbbra is lenyűgözött rajongód vagyok!

Szilvi:)

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Nagyon tetszettek ezek a sütik, úgyhogy így Húsvét alkalmával gondoltam belevágok és megsütöm. Bár igaz hogy karácsonyi, de gondoltam magamba nem baj. Nagyon finom lett és mutatós, nagyon egyszerű elkészíteni. Délelőtt csináltam egy adagot, de mondtam a páromnak, hogy ez az ünnepekre van már készítve. Mondta hogy megkóstolja, hát úgy megkóstolta hogy ma már a 2. adagot kell sütnöm annyira ízlett neki,és persze nekem is.

További sok sikert és minél több új finomságot kívánok!!!! :)

chriesi írta...

Olyan 4 évvel ezelőtt én is megpróbálkoztam ezekkel, de nem lettek igazán szépek, de viszem a recepted, és megpróbálom megint!

Névtelen írta...

Ilyet én is mindig sütök karácsonyra. :) Mi kétszínű keksznek hívjuk, és soha nem éri meg a két ünnep közti időszakot...!
Gratulálok az oldalhoz és a sok finom recepthez! Üdv: bbm

marcido írta...

Kedves Limara! Kész katasztrófa! Most készítettem el a "sakktáblát", vagyis csak szerettem volna...nekem valami maszatos kekszeim lettek... A két szín az stimmel, de a szép kockáknak nyoma sincs...:-( Lehet, hogy túl vékony lett a tészta... talán legközelebb jobban sikerül... de hogy tudsz 3 mm-es csíkokat szeletelni??? Nekem teljesen összenyomódik a tészta kés alatt...pedig még a hűtőbe is beraktam előtte! Az egyedüli szerencse, hogy legalább az ízük fincsa! :-) Nekem ebből a mennyiségből csak a sakktáblára futotta, csigára egy gramm tészta nem maradt... Mit csinálok rosszul? Köszi a segítséget, Limara! Üdv, marcido

Limara írta...

Kedves Marcido!
Így látatlanban nagyon nehéz lenne megmondani mit csináltál rosszul. Én arra tudok tippelni, hogy túl lágy lett a tésztád vagy nem hűlt le alaposan. A szeletelést azt óvatos fűrészelő mozdulatokkal kell végezni, nem lehet a kést rányomni. Üdv

marcido írta...

Köszi, Limara! Megpróbálom még egyszer úgy, hogy tovább hűtöm a tésztát, talán akkor tudom majd fűrészelni... Olyan nagyon gyönyörűek a te kekszeid, mintha festve lennének! :-) Ha nem látnám őket, talán könnyebben viselném az én kekszeim látványát...:-)Gratulálok Neked, nagyon ügyes vagy! :-) Ja!... és imádom a kenyereidet!

Névtelen írta...

Kedves Limara és Mindenki!

Tegnap megsütöttem a sakktáblákat, nagyon jól sikerült! Nem is olyan macerás, mint elsőre tűnik, még a 9 éves lányom is élvezte a tészták 'ragasztását'.
Kellemes ünnepeket!

Ibus

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Találtam ma a neten,gondoltam elküldöm Neked,bár Te biztos gyorsabban dolgozol...
http://www.youtube.com/watch?v=c85-4fe8bek&feature=fvsr
Jó pihenést Neked és kellemes időtöltést a családoddal!
Csilla

Diána írta...

ha már itt a hó (nem mintha karácsonyi hangulat is lenne hozzá), sütöttem ma fél adag sakktáblát. a külső "takaró" alá becsúsztattam egy marcipánréteget is. állítólag nagyon finom lett (nekem most tiltólistás a süti, szóval csak sütöm).

Melinda Fekete írta...

Kedves Limara,

A hétvégi sütik receptjeit már jó ideje a Te honlapodról szerzem be! Köszönöm az eddigi szuper recepteket!
Az idén Karácsonyra szeretném megsütni ezt a keksz-egyveleget. Az lenne a kérdésem, hogy így sütőpor nélkül nem marad nagyon tömör és nehéz a tésztája? Én csak egyszer csináltam így linzert, és az nem lett jó, bár valószínűleg más baja is volt...
A másik kérdésem egy ötlet: szerinted meg lehetne csinálni ezeket a formákat mézeskalács-tésztával??? Annak elég jól lehet dolgozni a tésztájával, de attól tartok, hogy a különböző rétegek esetleg nem ragadnának össze, és szétesne a forma.
(Sajnos ilyen vagyok, mindig továbbgondolom a recepteket, aztán meg utólag szidom magam...)
köszi!

Melinda

Limara írta...

Kevdes Melinda! Ha nincs túlsütve, akkor nem , nem marad tömör a tészta. Lehet bele tenni sütőport, de akkor a minta nem marad ilyen szép a kekszben, mert az felfújja és torzítja...
Mézeskalácsból még nem próbáltam, azzal is az a gond, hogy sok kelesztőanyagot tartalmaz...

Zsóka írta...

Szia Limara! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha ezt a sütit dupla cukormennyiséggel csinálom, akkor lesz-e valami "baja"? Köszönöm, Zsóka

Limara írta...

nem, szerintem nem....