2009. március 31., kedd

Rozsos- diós gyökérkenyér

Vasárnap délelőtt hozta nekem egy kedves ismerősöm ezt a kenyeret:
Néhány hónappal ezelőtt beszélgettünk, akkor említette, hogy ha a fővárosunkban járnak mindig hoznak egy bizonyos kenyeret, nagyon szeretik. Kértem, hogy legközelebb hozzon nekem is, hátha sikerül itthon is előállítani. Őszintén szólva már el is felejtkeztem róla, de nagyon örültem neki, hogy hozott ebből a diós rusztikus kenyérből. Első ránézésre látszott, hogy kevés teljeskiörlésű lisztet is tartalmazhat, de a cimkén nem volt feltüntetve, hogy milyen összetevőkből áll. Megvágtam, sem ízre, sem illatra, de állagra sem mutatta, hogy sok tk. liszt lenne benne.. Pihe-puha, nagy likacsos kenyér, teljesen a fehérkenyerekre jellemző illattal. Sajnos erős a gyanúm, hogy a színét java részt színezőanyagnak, jobb esetben malátának köszönheti. Ettől eltekintve tényleg nagyon finom volt a kenyér.
Első gondolatom természetesen az öregtésztás, vagy aktív kovászos módszer volt. Viszont fő szempont volt, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen elkészíteni, az ismerősöm is bátran nekikezdjen. Két fajta készítési mód járt a fejemben, az egyiket ma meg is sütöttem. Nagyon finom, enyhén rozsos ízű kenyérke lett, nekünk nagyon tetszett, de az eredetinél jóval jellegzetesebb az íze. Pedig én is csak igen kevés világos rozslisztet használtam.
A receptet azért felteszem, mert a kenyér nagyon ízletesre sikeredett.
Egy kovász készítésével kezdődik, amit előző este állítottam össze, majd a konyhában hagytam 12-14 órán keresztül.
Kovászhoz:
  • 150 g világos rozsliszt (RL 90)
  • 50 g BL 80 liszt
  • csipet cukor
  • 5 g élesztő
  • 130 g víz
Összegyúrtam a hozzávalókat, keményebb tésztát kaptam, amit egy tálban letakarva hagytam éjszakára pihenni. Másnapra nem lesz olyan habzó, térfogatát jóval megnövelő kovász jellegű, csak épp duplájára fog kelni, szivacsos szerkezetű lesz. inkább Mikróba szoktam bedugni, ott egyenletes hőfokon van.
Reggel összeállítottam a tésztát:
  • kovász
  • 100 g joghurt
  • 80 ml víz
  • 300 g BL 80 liszt
  • 1 tk. maláta (elhagyható)
  • 2 ek. burgonyapehely
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 tk. só
  • 1 tk. olaj
  • 1 tk cukor (barnacukor)
  • 10 g élesztő
  • 5-6 dkg dió
Először a diót száraz serpenyőben megpirítottam, majd durvára törtem. A többi hozzávalóból összeállítottam a tésztát, a diót csak a dagasztás legvégén adtam hozzá. Kiolajozott kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. Igyekeztem szögletesre igazítani, majd hosszában ketté vágtam. Az így kapott csíkok mindkét végét megfogtam és mint a vizes ruhát, ellentétes irányba csavartam. Vékonyan beliszteztem, majd külön-külön sütőzacskóba tettem őket. Ismét hagytam duplájára kelni, majd vizet permeteztem a zacsiba, bekötöttem a száját és 200 fokos sütőben sütöttem 30-35 percig.
Rácsra tettem hülni.

2009. március 30., hétfő

Csigasajtos


Hétvégén sósat is sütöttem a vendégeimnek. Szeretem ezt a sajtost, semmi macera, előzőnap összeállítom, egy éjszakát pihen a hűtőben, a vendégek érkezése előtt gyorsan feldarabolom, kisütöm. Ropogós, jó ízű rágcsa.
Hozzávaló:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. só
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 tojás
Krém:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg reszeltsajt (fele lehet füstölt)
  • 1 tk. só (ha pirosarany is van a krémben csak a fele só kell)
  • 1 tk. pirosarany (elhagyható)
A tészta hozzávalóiból rugalmas, de jól nyújtható tésztát gyúrok, majd 4 egyforma darabba vágom. Mindet kinyújtom téglalap formára, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem mint a beiglit, fóliába csavarom és egy éjszakára hűtőben pihentetem. Ezalatt megdermed annyira, hogy szép vékonyra, kb. 2 mm vastagra lehessen felszeletelni. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, majd 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm őket.

1 rúd egy nagy tepsire elegendő. Sokszor csak a felét sütöm ki, másik felét beteszem a fagyasztóba. Nem várom meg, hogy teljesen kiengedjen, úgy szeletelem fel.


Segítsüti


Elkezdődött a segítsüti árverése. Nemisbéka kezdeményezése remek! Jó licitálást!

2009. március 29., vasárnap

Dobostorta

Macinál találtam ezt a mennyei tortát. Pont jókor hozta, férjem kedvenc tortája, így ezt kapta szülinapjára. Hálás köszönetem érte Maci!
Sajnos az én sütőm nem légkeveréses, így nem tudtam egyszerre kikeverni a piskótát, egyesével pedig nem volt kedvem. Így inkább sütöttem két tortalapot 4-4 tojásból, majd azokat vágtam 3-3 felé. Így is remek lett. A krém egyszerűen tökéletes, rögtön dupla adagot készítettem, így a torta oldalán ki is próbálhattam a kosár mintát, nagyon tetszett.
A mázzal megszenvedtem rendesen. Gyönyörű, borostyán színű lett az első, ráöntöttem a piskótára, gyorsan elsímítottam, de vajazhattam én a kést, ráragadt és felszakította a piskóta szélét, csúnya lett. Fiúk jóízűen megették. Sütöttem még egy vékony piskótalapot, kihűtöttem. Új mázat is készítettem. Egy alufólia darabot letéptem, félbe, negyedbe, majd azt megint félbe, és megint, míg 16 cikk lett a hajtogatás. Erre tettem a piskótát, így a hajtogatások mentén egyforma cikkekre tudtam vágni a mázas piskótát. Végül egy pizzavágóval sikerült viszonylag szebben felszabnom, de még így sem lett tökéletes, most meg kicsit kevés lett a máz. Ráadásul azonnal melegen feltettem a torta tetejére, így kicsit eldeformálódtak. Szóval, van még mit gyakorolni. A torta viszont mennyei volt!
Krém:
  • 4 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 tk. vanília eszencia
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • kevés rum
  • 20 dkg puha vaj.
A tojásokból és a cukorból vízgőz felett, állandó keverés mellett sűrű, krémes habot készítünk. 
Míg készül az étcsokoládét megolvasztjuk (mikro legalacsonyabb fokozatán vagy vízgőz fölött). 
Ha besűrűsödött a tojás, levesszük a vízről és belekeverjük a 2 ek. kakaóport, a vaníliát és a rumot, végül beleforgatjuk a megolvasztott csokoládét is.
A krémet alaposan lehűtjük, közben ha eszünkbe jut, többször jól átkeverjük, habverővel habosítjuk, így könnyebb lesz majd a krém.
Ha kihűlt és kissé besűrűsödött, akkor a puha vajjal habosra kavarjuk és a tortába töltjük.

2009. március 26., csütörtök

Cukkinis formakenyér

Tegnap épp kenyérsütéshez készülődtem, mikor a férjem hazaért, 3 gyönyörű cukkinivel. Nekem hozta, mert csak én szeretem, ő ki nem bírja állni. Illetve egyszer evett jóízűen belőle, mikor Jamie Oliver grillezett cukkini salátáját készítettem el. Tényleg, jó, hogy eszembe jutott.... meg az is, hogy milyen régen sütöttem már cukkinis kenyeret. Na ez a másik, amit jóízűen megeszik, mert a cukkini nem érződik a kisült kenyérben, de puha, szaftos lesz tőle, míg a héja fantasztikusan ropogós.
A cukkiniket nem is kell meghámozni, de nekem muszáj, mert a fiaimnak akkor nem tetszik, elég csúnyán nézik a zöld kis micsodákat, hogy őket idézzem.
Hozzávalók:
  • 100 g joghurt
  • 100 ml víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 150 g cukkini lereszelve
  • 25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe pakoltam mindent, majd elindítottam a dagasztás programot. Vékonyan kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. Jól kinyomkodtam belőle a levegőt, téglalap formára igazítottam. Két oldalról visszahajtottam a tésztát, majd feltekertem. Vékonyan körbeliszteztem, majd sütőzacskóba tettem, azzal együtt pedig a széthúzható kenyérformába. Ismét hagytam duplájára kelni, majd hosszában egy éles pengével bemetszettem. A zacsiba vizet permeteztem, száját elkötöttem és 200 fokos sütőben sütöttem 30 percig, majd egy fóliával letakartam a tetejét és 180 fokon sült további 15-20 percig. Rácsra téve hagytam kihűlni.


2009. március 25., szerda

AC Milan torta az ünnepeltnek

Végre,végre, végre!! Van net! Tovább nem is ragozom, mert elönti az agyamat a lila köd megint....

Hétfőn volt a kicsi fiam 11. születésnapja, ma meg az apjának a 41. Hétvégén ünnepeltük őket a család egyik felével, most hétvégén fogjuk a család másik felével, következő hétvégén pedig a barátokkal. :))
Előző hétvégén a kicsi tortája készült el, és mivel a focimánia kicsit sem lohadt (sőt!), kedvenc csapatának az AC Milannak az emblémájával készítettem neki a tortát. Tavaly focipályatortát kapott, az volt életem első marcipántortája. Akkor is nagy volt a meglepetés, de most is, nagyon örült neki. Én meg élveztem csinálni. Nem mondom, hogy a legszebb torta, de benne volt a szívem és minden szeretetem...

Napokkal előtte kinyomtattam a netről a logót, a férjem elvitte a fénymásolóba, ott felnagyították. Ebből lett a szabásminta. Sütöttem 3 nagy piskótalapot, először külön-külön körbevágtam őket. Miután megtöltöttem a krémmel , utána is igazítottam a szélén, hogy szép egyenletes legyen. Krémnek egy egyszerű vaníliakrémet készítettem, puding alapút, amit hulala tejszínhabbal lazítottam és egy kevés őrőlt dióval ízesítettem. Szándékosan csak nagyon kevés cukrot tettem bele, mert a marcipán eléggé megédesítette. Vanílival, citromhéjjal ízesítettem. A betöltött tortát kevés cukorral és pár csepp mandulaaromával habosra kavart vajjal bekentem vékonyan, majd a hűtőben pihentettem 2 órán keresztül. Köszönöm Brigitta az ötletet! A marcipánt addig szobahőmérsékletre tettem, hogy könyebb legyen nyújtani.
Először a kinyújtott marcipánból is kivágtam a szabásmintát, a torta tetejére símítottam, majd az oldalát is bevontam. Vizes ujjal és késsel eldolgoztam az illesztést. Éjszakára hideg kamrába tettem, egy fóliával letakarva. Másnap a marcipánból beszíneztem egy részt feketére ill. pirosra. Sikerült vennem szinező pasztát, így nem kellett széntablettával bajlódnom ill. ételfestékkel sem. A díszítés ezután már haladt a minta szerint. 1 kiló marcipán volt a tortán.



:((

Nem vesztem el, csak sajnos a net szolgáltatásunkkal gondok vannak. 6. napja telefonálgatok, de egyelőre nem mozdulnak... Remélem hamarosan tudok jönni.

2009. március 20., péntek

Express croissant reggelire

















Az előző croissanthoz képest ez egy lényegesen gyorsabb, egyszerűbb recept. Persze ez sincs pikk-pakk készen, de a hosszadalmas nyújtás, hajtogatás, pihentetés fázisokat megspórolhatjuk vele. De mondhatom, ugyanolyan finom.
Tegnap este elfogyott minden kenyér, ezért még este összeállítottam, megformáztam a kifliket, éjszakára így mentek a hűtőbe, reggel pedig sajttal megszórva a hideg sütőbe. Mire felkeltek a fiúk asztalon illatozott a finom kifli. Csak fél adagot készítettem, így is lett nyolc jókora kifli, de az eredeti adag hozzávalóit adom meg.
Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
  • 2 dl tej
  • 1 kk só
  • 4-5 ek. cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra.. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.


Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.

2009. március 18., szerda

Mázas meggyes kalács

Ma makói vágott levest főztem, azután nem kívánunk súlyosabb másodikat. Erre a kalácsra esett a választásom, amit itt találtam. Eredetileg feketecseresznye lekvárral akartam készíteni, természetesen épp most nem kaptam, máskor mindig látok valahol. Nem estem kétségbe, maradt a már jól bevált meggy, méghozzá befőtt, a leve besűrítve. Finom lett ezzel is, de kipróbálom a lekváros verziót is, ha majd kapok.
Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt

  • 1 dl tej

  • 60 g cukor

  • 1 mk. só

  • 2 tojás

  • 5 dkg olvasztott vaj

  • 1 tk. vanília

  • 2 dkg élesztő
Felfutattam az élesztőt a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval bedagasztottam a tésztát. Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, ez kb. 1 óra volt. Addig elkészítettem a meggyes tölteléket.
  • 1 üveg meggybefőtt

  • 2 ek. cukor

  • 2 ek. kukoricaliszt
A meggylevét felforraltam, majd a kukoricaliszttel besűrítettem. Lehet a liszt helyett egy cs. vaníliáspudingport is használni. Cukorral ízesítettem. Végül beleforgattam a meggyszemeket. Hagytam kihülni.


A megkelt tésztát kiborítottam, ellapogattam, majd egy 28 cm átmérőjű kivajazott formába nyomkodtam. Hagytam ismét duplájára kelni, majd egy kanál belisztezett nyelével belenyomkodtam a vájatokat. Kiraktam a meggyel. Lekentem a tésztát egy felvert tojással, majd 180 fokon sütöttem kb. 30-35 percig. Félidőben letakartam egy fóliával a tetejét.


Miután kisült, a maradék meggyel kitöltöttem a vájatokat, rácson hagytam kihülni.
10 dkg porcukrot annyi citromlével elkevertem, amitől kissé folyékony lett, majd a tészta tetejére csorgattam.

2009. március 17., kedd

Szavazás- Nagy Kenyérsütő Verseny


Mától lehet szavazni a desszert.eu által meghírdetett Nagy Kenyérsütő Verseny beküldött munkáira.
Én az aszalt áfonyás-kesudiós bagettet küldtem be, ha tetszik és van kedved szavazni, megköszönöm!

2009. március 16., hétfő

Pacsni


Ezt a receptet Vali ismertette meg velem, ő találta meg a Pékek Fejedelmi Rendjének honlapján. Talán emlékeztek rá, gyerekkorunkban lehetett kapni ezt az enyhén édeskés finomságot.

Idézet a Rendtől:

" A pacsni érdekes technológiával készülő hagyományos, magyar sütemény. Sajnos egyre kevesebb lehetőség van a pékségekben a kézi gyártásra és a vásárlók sem tudnák megfizetni. Néhány pékség próbálkozik gépi osztással pacsnit gyártani, ami azt eredményezi, hogy a zsiradék elkenődik a tésztában, nem alakul ki a ropogós, enyhén leveles szerkezet. "


Egy bögre kakaóval, forrócsokival tálalva mennyei uzsonnát adhatunk a családunknak. Komoly függőséget okoz. Én rögtön dupla addaggal készítek, sokszor ez sem elég.

Hozzávalók:
  • 41 dkg liszt (BL 55)

  • 3 dkg élesztő

  • 1 mk. só

  • 4 dkg cukor

  • 1+6 dkg vaj

  • 2,5-3 dl tej
A 6 dkg vajat beteszem a fagyasztóba, az élesztőt felfuttatom egy kevés tejben. Szokásos módon kelttésztát dagasztok, de jó lágy legyen. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. A fagyos vajat nagy lyukú sajtreszelőn a tésztára reszelem több részletben. reszelek belőle, szétterítem a tészta tetején, hajtogatok rajta, megint reszelek, szétterítem, hajtogatok rajta, stb... Ismét hagyom kelni. Kb. 30 perc után a mutató és a hüvelykujjam között kis labdacsokat szakítok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, hagyom kb. 15 percig pihenni. Ezután két kezemmel széthúzom, piskóta formára. Nekem úgy a legegyszerűbb, ha a tésztát felemelem és a levegőben húzom szét. Ismét kelesztem kb. 20 percig, majd 180 fokos, gőzös sütőben sütöm kb. 13 percig.


2009. március 15., vasárnap

Barátság díj, Ágitól


Kedves meglepetés várt reggel. Ági ismeretlenül is megtisztelt a barátság díjjal, nagyon köszönöm neki.
"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blog íróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket."
Egyszer már tovább adtam ezt a díjat, így most nem említek senkit név szerint. Minden kedves blogtársamnak szeretettel küldöm!

Amerika palacsinta







Természetesen juharsziruppal és ropogós, a fiam kedvéért nagyon ropogós, bacon szalonnával. Ünnep reggelén ünnepi reggeli. Persze azonnal bejelentették, hogy ez olyan finom volt, hogy lehet ebédelni már nem is tudnak majd....
Nigella receptjét szoktam követni, egyszerű, gyors és nagyon finom.
Hozzávalók:
  • 225 g finomliszt
  • 30 g olv. vaj
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 tk. cukor
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 nagy tojás 
A fentieket turmixgépbe teszem, összeforgatom és máris sütöm. kb. 5 cm átmérőjű tésztákat öntök a serpenyőbe, amint hólyagosodni kezd a teteje máris megfordítom.

Míg sülnek egy másik serpenyőben megpirítom a szalonnacsíkokat. Tálaláskor mindenki kedvére szed a ropogós szalonnából és önti nyakon a palacsintákat a finom juharsziruppal.


2009. március 13., péntek

Áfonyás-citromos muffin


Nem vagyunk egy nagy muffin kedvelők. Én még csak szeretném, de a fiúk szerint azt is büntetni kellene aki kitalálta. Egyedül Nigella duplacsokis muffinja a kivétel, azt gyakran készítem, ha valami gyors, nagyon csokisra vágyunk. Ezért ritkán sütök, inkább csak ha váratlanul bejelenetkezik egy kedves régen látott valaki. :))
Ezt a muffin először a recept szerint készítettem, Petránál találtam. Sajnos csalódás lett, egyáltalán nem tetszett. Na jó, azért annyira igen, hogy adjak neki egy második esélyt. Egy kis módosítással sokkal jobb lett, legalábbis nekem. A vajat kicseréltem olajra, nagyon rosszul esett a tömény vajszag, ami megcsapott, mikor kivettem a kész sütiket a sütőből. A cukor meg olyan sok volt eredetileg, hogy teljesen elnyomta a citrom ízét, émelyítően édes, nehézkes süti lett. Sajnos író nem kapható mifelénk, így joghurt és tej keverékével készítettem. Csak úgy tudtuk legyűrni, hogy pikáns savanykás lekvárt kentünk rá. Másodszor már könnyebb, finom süti lett, tökéletes kísérője egy finom kávénak, capuccinonak. A csokisat azért nem veri :))
Hozzávalók a módosításokkal:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 ek. joghurt
  • 1 dl tej
  • 80 g aszalt áfonya
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek. citromlé
Egy tálban elkevertem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát. Egy másik tálban a többi hozzávalót. Összeöntöttem őket, gyors, laza mozdulatokkal összekevertem, majd 12 db muffinformába töltöttem. Nekem szilikonos formáim vannak, a muffintepsibe kell a papír. 175 fokon sültek 20 percig.

2009. március 12., csütörtök

Hot-dog kifli

Hot-dog kiflit Margitka ötlete alapján készítettem először. Bár közben kialakítottam a nekem tetsző receptet, a formázás olyan tökéletes az ő módszerével, hogy attól nem is tértem el soha.
Már jó régen sütöttem, reggel a kisfiam kérte, hogy lehetne-e ez a vacsora. Hát persze...
Hozzávalók:
  • 1 kis pohár joghurt (140 g)
  • kb. 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Kenyérsütőgépben dagasztottam a tésztát. A joghurt sűrűségétől, a tojás nagyságától függően kellhet még bele egy kevés tej, a lényeg, hogy ne túl kemény, jól formázható tésztánk legyen. Dagasztás végén kelesztőtálban kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. 5 egyforma részre osztottam, mindet kinyújtottam négyzet formára. Egyik sarkától kezdve feltekertem, majd középen kettévágtam. Sütőpapírral bélelt tepsin duplájára kelesztettem őket, kb. 30-40 perc kell neki. Felvert tojással lekentem, majd 180 fokos sütőben sültek 15 percig.

A kisült kiflikbe fakanállal lyukat fúrtam, mustár, kechup került bele, majd a virsli.

2009. március 11., szerda

Spenótos-póréhagymás rizs

Nagyon szeretem a rizst, de magában ez sem egy nagy élmény. A tejszínes sültrizs mellett talán ez a másik nagy kedvencem. Finom, szaftos, ízletes köret.
Hozzávalók a rizshez:
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre forró húsleves
  • só, bors
A rizst a szokásos módon megfőzöm, azaz megmosom, majd kevés olajon átforgatom. Nem pirítom, csak éppen addig míg a szemek elkezdenek kifehéredni. Felöntöm a forró húslevessel, vagy forróvízzel és leveskockával, pici sót, borsot teszek hozzá, lefedem és kb. 15 perc alatt puhára főzöm, közben néhányszor átkavarom.
Mí fő, elkészítem a spenótot.
Hozzávalók:
  • 20-25 dkg spenót
  • egy szép darab póréhagyma
  • 1 g fokhagyma
  • bors
  • 2-3 ek. tejszín vagy húsleves
  • 1 tk. liszt
Megmosom, a vastag ereitől megtisztítom a spenótot. Karikára vágom a pórét, majd kevés vajon puhára párolom. Ráreszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a spenótot is. Addig párolom, míg elfövi a levét, közben sózom, borsozom. Megszórom a liszttel, majd lepirítom, belekeverem a tejszínt, hagyom, hogy egyet forrjon. Nem kell, hogy ússzon a tejszínben, épp csak annyi sűrű szaft legyen rajta, ami a spenótot krémessé teszi. A kész rizshez keverem egy villa segítségével.

Májkrémmel töltött rántott gomba

Én úgy irigylem azokat a háziasszonyokat, akik előre tudnak tervezni, és heti menüt írnak, majd azt be is tartják. No, ez nekem nem megy sajnos. Legtöbbször hajnaltájt szoktam megálmodni, hogy aznap mit is főzök. Ma reggel még káposztáért indultam a piacra, de nem tetszett a kínálat, így arra gondoltam, halat rántok sörtésztában. Majd megláttam a zöldségesnél a szép friss gombát és végül azt rántottam. Először tejszínes sült rizzsel gondoltam, végül spenótos rizst készítettem hozzá. Végülis finom ebéd lett.
A gomba magában nem egy nagy élmény, de ezzel a töltelékkel egészen más lesz. Ráadásul így a gomba szára sem vesz kárba, azt is felhasználom.
Hozzávalók:
  • 60 dkg közepes méretű gomba
  • egy kisebb fej hagyma
  • 2 doboz májkrém
  • só, bors, majoranna
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa.
A gombákat megmosom, majd a szárukat kitördelem, összevágom. A hagymát finomra aprítom, kevés olajon puhára párolom. Hozzáadom az apróra vágott gombaszárat, sózom, borsozom, majorannával ízesítem. Pár percig együtt pirítom, majd a májkrémeket is hozzáadom. Már csak addig keverem, míg a májkrém is krémessé válik és szépen elvegyül a gombával. A masszát a gomba kalapjába töltöm, szokásos módon panírozom. A nylontasakos módszerrel nagyon haladós. Egy zacsiba lisztet, egybe zsemlemorzsát teszek, a kettő közé kistálba a felvert tojásokat. 3-4 db gombát beledobok a lisztbe, a zacsi száját összefogom, majd öszerázom. Kiszedem, a tojásban megfürdetem őket, majd mennek a morzsás tasakba, ott is megrázogatom néhányszor és máris mehetnek a forró olajba, hogy szép pirosra süljenek.

2009. március 9., hétfő

Kovászos kenyér sültburgonyával

Ezt a kenyeret itt találtam. Napok óta nézegettem, ma végre volt annyi időm, hogy elkészítsem. Kovásszal készül, élesztő nélkül, így elég hosszú kelesztési idővel kell számolni. Nagyon finom, pihe-puha kenyér lett, intenzív burgonya ízzel. Legközelebb kézzel dagasztom bele a sültburgonyát, mert a gépem nagyon szétmorzsolta, így lágyabb lett, jobban terült, mint én szerettem volna. De ez csak kis szépséghiba:)
Az eredeti recept sütőben süti a burgonyát fokhagymával, sóval, borssal én csak símán megsütöttem forró olajban, amibe dobtam 2 gerezd fokhagymát is.
Hozzávalók:
  • 300g burgonya
  • 350 g BL 80 liszt
  • 75 g tk. tönkölyliszt
  • 250 g langyos víz
  • 1,5 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 150 g aktív kovász
Először megsütöttem a kockára vágott burgonyát, majd papírtörlőre terítve kihűtöttem.
Dagasztógépbe tettem a lisztet, vizet, aszkorbinsavat és a kovászt, annyi időre hagytam dolgozni, míg elkeverte a hozzávalókat. Letakartam a tálat, majd 30 percig hagytam pihenni. Ezalatt a kovász ismét dolgozni kezdett. Majd hozzáadtam a sót is és alacsony fokozaton hagytam, hogy a tésztát szépen kidolgozza. nem szabad sokáig keverni, mert könnyen elkovászolódhat. Ekkor hozzáadtam a burgonyát és azt is beledolgoztattam. Ezt legközelebb kézzel teszem. Kiolajozott kelesztőtálban kelesztettem 2,5 órán át, ezalatt duplájára kelt. Enyhén lisztezett felületre borítottam, majd átgyúrtam a cipót. A közepét egy sodrófával elvékonyítottam, majd visszatekertem mindkét oldalát. A kelesztőkosarat kibéleltem egy ruhával, beliszteztem és a tésztát fejjel lefelé beletettem. Ismét hagytam kelni 2,5 órán át. Óvatosan átborítottam a sütőpapírral kibélelt jénaiba, tetejébe vizet permeteztem, majd forró, 230 fokos sütőbe tettem 30 percre. Ekkor levettem a tetejét és további 15-20 percig sütöttem 200 fokon.


2009. március 8., vasárnap

Lilahagyma lekvár


Azt hiszem nem a legmegfelelőbb a lekvár megnevezés, a csatni sokkal jobban illene rá, de már így vonult be a köztudatba. Édes, sós, savanyú, csípős (nem kötelezően), igazi ízkavalkád. Kötelező darab, feltétlen érdemes kipróbálni mindenkinek, annak is aki első ránézésre idegenkedik tőle.
Kiváló kísérője grillezett húsoknak, sajtoknak, libamájnak, stb.....

Hozzávalók:
  • 1 kg lilahagyma félkarikára vágva
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg sötétbarna lágy nádcukor
  • 1 mk. só
  • 2 babérlevél
  • 3-4 db fahéj
  • 5 cm nagyságú gyömbér
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 kisebb csili vagy fél mk. szárított csili (elhagyható)
  • 2 dl balzsamecet
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 20 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
A hagymát az áfonyával/ mazsolával, cukorral, kevés sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd félórát pihenni hagyjuk. Ezután a borral és ecettel leöntjük, felforraljuk, majd a lángot lejjebb véve addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Ez kb. 1-1,5 óra.
Üvegekbe töltve hűtőben hetekig eláll, de ha dunsztoljuk, akkor hónapokig is pihenhet a kamra polcán.

2009. március 7., szombat

Isteni szelet


Tegnap másfél kiló lisztből sütöttem fánkot, most volt az iskolai farsang. Kimaradt 6 tojásfehérjém. Első gondolatom az volt, hogy fehér gyümölcskenyeret csinálok ma a barátainknak, akiket délutánra vártunk. De eszembe jutott ez az isteni szelet, amihez szükség van 6 tojásfehérjére.
Hozzávalók a tésztához:
  • 6 egész tojás
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 12 ek. forróvíz
Az egész tojásokat a cukorral könnyű, levegős habbá verem, majd kanalanként hozzáadom a forróvizet. Ezután beleszitálom a lisztet is. Sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe öntöm, majd 180 fokos sütőben sütöm kb. 15 percig. Rácsra téve kihűtöm.
Krém:
  • 0,5 l tej
  • 5 ek. liszt
  • 10 dkg dió
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 tk. vanília kivonat
A tejet és a lisztet sűrűre főzöm, kihűtöm. A margarint és a cukrot habosra kavarom, majd hozzákeverem a kihűtött krémet, a diót, rumot és vaníliát. Könnyű, habos krémmé keverem.
Tetejére:
  • 6 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
A tojásfehérjét egy csipet sóval egy jénai tálban felverem, mikor félig kész, hozzáadom a cukrot és gőz fölé teszem. Mixerrel további 7-8 percig keverem, míg a hab megfő a gőz fölött.
Összeállítás:
A piskótára kenem a diós krémet, erre símítom a habot. Olvasztott csokoládéval díszítem.

2009. március 5., csütörtök

Tejfölben sült tojások

Tegnap este írtóra szenvedett a családom, hogy mit is vacsorázzanak. Semmi sem tetszett neki, kezdtek már kiborítani. Beugrott, hogy ezt a tejfölös tojást ezer éve nem készítettem. Gyorsan nekiláttam, és végre jóízűen megvacsoráztak. Pár perc alatt összedobható, nagyon finom, laktató vacsoraétel. Friss, puha kenyér mindenképpen jár hozzá, nagyon jól lehet tunkolni:))
Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy doboz tejföl
  • tojás
  • só, bors
  • reszelt sajt
Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, majd beleöntöttem a tejfölt. Elkevertem és megvártam, míg felforr. Ekkor ütöttem bele a tojásokat, most ötöt, de persze igény szerint bármennyi lehet.

Sóztam, megszórtam őrőlt borssal és addig sütöttem, míg a fehérje szépen megsült, de a sárgája még kissé folyós maradt. Elzártam alatta a lángot, bőven megszórtam reszelt sajttal, majd 2-3 percre ráborítottam egy fedőt, míg a sajt szépen ráolvadt.

2009. március 4., szerda

Túrós pogácsa


Sósat is sütöttem a hétvégén. Ezt a receptet még anyósomtól kaptam, nagyon finom, puha pogácsák lesznek belőle. Mivel szintén 2 napra kellett és én csak frissen szeretem tálalni a vendégeimnek, egy nagyobb adagot gyúrtam be szombat reggel. Felét kisütöttem még aznap, úgy időzítve, hogy a vendégek érkezésére legyen kész, másik felét hűtőben pihentettem másnapig.
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 0,5 kg túró (házival az igazi)
  • 1,5 ek. só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 nagy pohár tejföl
Összeállítottam a tésztát, mindent a hűtőből vettem ki, hideg hozzávalókkal dolgoztam. A tejfölt egy nagyon picit meglangyosítottam, majd egy tk. cukorral elkevertem és belemorzsoltam az élesztőt. Pihentettem, míg előkészítettem a többit. Először a margarint elmorzsoltam a liszttel, ezután belekevertem a sót, majd a túrót. Beleütöttem a 2 tojást és hozzáadtam az élesztőt és még annyi tejfölt, hogy rugalmas, de ne túl lágy tásztát kapjak. Kettévettem, egyik felét becsomagoltam és ment a hűtőbe. Másik felét hajtogattam, majd a hideg kamrába tettem egy órára. Ezután ismét hajtogattam, megint pihent a kamrában. Végül ujjnyi vastagra nyújtottam. 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatam. Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket és a konyhában pihentek jó másfél órát. Így nem dőlnek el sütés közben. Felvert tojással kentem le őket, mindegyik tetejére tettem egy csipet reszelt sajtot. 180 fokos sütőben sültek 13-14 percig.

2009. március 3., kedd

Őszibarack

Hétvégén vendégeket vártunk. Szombaton is és vasárnap is. Ezért olyan sütiben kellett gondolkodnom, aminek jót tesz, ha áll egy kicsit. Az őszibarack nagyon finom, bár kicsit macerás süti, de minél tovább áll, annál jobb. Így már pénteken megcsináltam.
Hozzávalók a tésztához:
  • 80 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • tejföl
Töltelék:
  • a kikapart tészta
  • 1 dl rum
  • 1-1,5 dl tej
  • 3 ek. baracklekvár
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek. kakaópor
  • 5-6 db babapiskóta
A hozzávalókból tésztát gyúrok, annyi tejföllel, hogy jól formázható legyen, ne ragadjon. Kis golyókat formázok belőle, szem előtt tartva, hogy duplájára fog nőni. Sütőpapírral bélelt tepsin sütöm, 180 fokon kb. 15 percig.
Hagyom, hogy teljesen kihüljenek. Egy hegyes kis késsel kikaparom a közepüket. A kikapart tésztát meglocsolom egy deci rummal, egy- másfél deci tejjel. Ne áztassa el nagyon a tésztát, csak jó szaftos legyen. Hozzákeverek 3 ek. sárgabaracklekvárt és egy tk. vanília kivonatot.. Habosra kavarok 10 dkg vajat 15 dkg porcukorral és 2 ek. kakaóporral, majd ezt is a tésztához adom. Én minden ilyen puncsos töltelékhez teszek kisebb darabokra tördelt babapiskótát. Nagyon jól mutatnak a barna krémben a fehér tésztadarabkák, és finomabb is vele. Ezt a krémet töltöm a kikapart golyók közepébe, majd kettesével összeragasztom őket.
Piros-, és zöld színű ételfestéket felhígítok kevés vízzel, majd minden sütit egy ecset segítségével bekenek. Kristálycukrot kávédarálón párszor megforgatom, de ne legyen porcukor, csak apróbb szemcséket szeretnék elérni. A bekent sütiket ebbe a cukorba forgatom. Megmosott levélkékkel díszítem.
Legalább egy napig állni hagyom.

2009. március 1., vasárnap

VKF XXIII!- Magvas gondolatok: Csokis-kesudiós kenyér

Bár nagyon tetszett Grenadine felhívása, nem terveztem, hogy nevezek. Tegnap este aztán eszembe jutott, hogy sütöttem én még valamikor egy csokoládés-kesudiós kenyeret, amiről még nem írtam. Így most először mégis csak küldök a VKF-re egy receptet.
Ennek a kenyérnek az ihletét egy tévéműsor adta. Borbás Marcsi műsorában egyszer a kenyerekről volt szó. Ott beszéltek és kóstoltak egy csokoládés-kesudiós kenyeret, amit nagyon jó szívvel ajánlottak pl. cukorbetegeknek is. Gondolom tk. liszt is volt benne, de sajnos még megnézni sem tudtam, mivel nem mutatták közelről a kenyeret. Kutakodtam utána, de csak annyit sikerült kiderítenem, hogy valahol a fővárosunkban kapható, igaz nagyon drágán. Az olaszoknak találtam még csokoládés kenyerét, de az nekem túl tömör volt, így megalkottam a saját kenyérkémet. Kiindulásnak egy olasz kenyér receptet vettem alapul.
Hozzávalók:
Előtészta:
  • 200 g BL 80 liszt
  • 225 g víz
  • 3 g élesztő
Tészta:
  • 250 g liszt
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 180 g víz
  • 5 g élesztő
  • 1 ek. olaj
  • 12 g só
  • 1 marék kesudió
Az elősztészta hozzávalóit összegyúrom, letakarom és egy éjszakán át, vagy legalább 14 órán át állni hagyom.
Másnap a tészta hozzávalóiból és az előtésztából, a kesudió kivételével, tésztát dagasztok. A kesudiót nagyobb darabokra vágom, a dagasztás végén adom csak a tésztához. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem.Enyhén lisztezett felületre borítom, majd a kezemmel ellapogatom és feltekerem. Jénaiba teszem,ismét duplájára kelesztem, majd bevágom.


A jénai tetejébe vizet permetezek, majd 220 fokos sütőben sütöm kb. 40 percig. Rácsra teszem hideg vízzel lepermetezem és hagyom hűlni.
Nagyon finom kenyér lett, intenzív csokoládé ízzel.