2010. január 9., szombat

Pántlikás csörögefánk

A gyerekek kikönyörögték, hogy hatodikán ne bontsuk még el a karácsonyfát, hagyjuk meg hétvégéig. Én nem szeretem tartogatni, az ünnep elmúlt, a fa is egyre rosszabbul néz ki, helyet is foglal. De sem ezek, sem az az érvem nem hatotta meg őket, hogy elkezdődött a farsangi időszak. Persze arra mindjárt lecsaptak, hogy ha farsang, akkor legyen fánk. Alkut kötöttünk, ma lesz fánk, ha reggel azonnal elbontják a fát.
Most nem a hagyományos szalagos farsangi fánkot sütöttem, de lesz majd az is. Kelttésztás csörögére esett a választásom, méghozzá pántlikás csörögefánkra. Nevét onnan kapta, gondolom, hogy a kisütött fánkok csinos masnit formáznak. A recept egyszerű, sem az összeállítása, sem a kisütése nem igényel nagy gyakorlatot.
Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • csipet só
  • 4 ek. olaj
  • 2 dkg vaj
  • 4 ek. tejföl
  • 2 ek. rum
  • kb. 3 dl langyos tej
1 dl tejben elmorzsolom az élesztőt és egy csipet cukorral hagyom, hogy beinduljon. Kb. 10-15 perc elég neki. A lisztet egy nagyobb tálba borítom, majd a közepébe mélyedést készítek. Beleütöm a tojások sárgáját, rászórom a cukrot, csipet sót, ide teszem az olajat, vajat, tejfölt, rumot, végül a felfuttatott élesztőt. A tojásfehérjét felverem, nem kell keményre, csak habosra, ezt is a többihez adom. A tejet adagolva teszem hozzá, a cél, hogy az összeállított tészta  rétestészta keménységű legyen. Miután összeáll kiteszem a gyúródeszkára és pár percig gyúrom. Letakarva kb. egy órán át pihentetem.
A megkelt tésztát kb. 3 mm vastag négyzetté nyújtom. Egyik felét vékonyan megkenem olajjal, egy ecset vagy a tenyerem segítségével. A tésztát félbehajtom. Ne legyen vastagabb mint az ujjunk.
Derelyevágóval téglalapokra vágom. A téglalapok közepét két helyen bemetszem:
Majd a tészta két végét áthúzom a bemetszésen:
Egy nagyobb fazékban olajat forrósítok, 2-3 cm vastagon álljon benne az olaj. A tésztákból egyszerre csak 2-3 db-ot teszek bele, hogy kényelmesen elférjenek. Mindkét oldalukat pirosra sütöm. A végeredmény ilyen csinos masni, amit házi baracklekvárral és kívánság szerint porcukorral megszórva tálalok.
















Fánkok régebbről:

24 megjegyzés:

erika írta...

Tyűű! hogy passzolt volna ez afánk a Sonkagombócos zöldbableves után!!

Eszter írta...

Az én menűmbe is klasszul billeszthető lenne! Naggggyon guszta!

Brigitta írta...

Hűha!Éppen ma sütöttem tyúklábat,már nagyon megéheztünk rá.De most ez lesz a következő,a sorban,jöhet a próba!Köszi!:))

Wise Lady írta...

Csodaszép!

libi írta...

Nálunk is fánk volt ma. :-)És lesz még néhányszor a farsangi időszakban (és azon túl is) biztosan.

Maryenne írta...

Limara vettem belőle egyet nagyon finom volt! Gratulálok!

trinity írta...

Nekem más receptem van, de ez jobban tetszik! Ráadásul annyira jópofa az alakja..Muszáj lesz kipróbálni, köszi!!!!

Mónika írta...

Bizony itt a fánkszezon. Gyönyörűek!

Ms. Poppy írta...

Ezek gyönyőrűek! Csak tátom a szám, hátha esik bele egy falat.:) Imádom a fánkot, minden formában, de a kedvenc azért a hagyományos, szalagos. Már várom annak a recepjét is a te prezentálásodban.

Viki írta...

Én még élesztős változatban nem hallottam róla, de ez igy nekem jobban tetszik. Nagyon gusztusos. Ezt (sajnos) ki kell próbálni. Rum feltétlen kell bele, vagy mivel lehet/-ne helyettesiteni?

Tinkmara írta...

De fini lehetett. Szinte érzem a frissen sült fánk illatát, a porculorral, fahéjjal keveredve, isteni!

Cukroskata írta...

Érthető alku, ha ma lesz fánk, holnap már nem lesz fánk:-)

Macus írta...

Igen!
A héten kipróbálom. Olyan szépek...

Daisy írta...

Élesztős receptem nekem is van, de minimálisan van benne, ez viszont nagyon tetszik. Egy kicsit a két féle fánk keveréke, de könnyebb elkészíteni. Szerintem. Köszi, Limara!

Brigitta írta...

Limara,ebből az adagból kb.hány darab van?

napmátka írta...

De gyönyörű! Nekem is ideje lenne már fánkot sütni! S a csöröge a kedvencem...

Vali írta...

Ezt feltétlenül ki kell próbálnom.

Czkriszta írta...

Gyerekkoromból egy szinte ropogósra sütött vékonyabb tésztájú csörögére emlékszem.Na azt nem szerettem!De ez mintha puhábbnak tűnne!Ha közelít a szalagos fánkhoz szívesen kipróbálnám!

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm szépen! :)
MsPoppy! Belinkeltem a szalagos fánkot, már régen fent van. :))
Brigitta! Sok! :))
CzKriszta! Ez puha, hasonlít a szalagos fánkhoz az állaga. :)

Julika írta...

Gyerekkormból én is emlékszem egy sokkal vékonyabb, ropogósabb csöröge (vagy herőce) fánkra. Én nagyon szerettem. Szívesen sütnék, de sajnos már a receptet nem tudom megkérdezni a rokon nénitől aki nagyon finomat készített mindig.

szemirámisz írta...

Nekem a fánkok kozul a csoroge a kedvencem, és ez itt valami gyonyoruség!
Persze azért a sima, szalgos fánk is johet! :)
Ha lesz egy kis idod, kukkants be hozzám!
http://szemiramisz.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

szepyke írta...

Limara, nem tudom szavakkal már hova dicsérjelek.

Hihetetlen vagy, de tényleg!

Brigitta írta...

Limara,ma ez volt a gulyásleves után az ebéd.Most sem csalódtam,igazán fincsi volt,a férjem,és a kicsi is nagyon dícsérték,köszi a remek recit!:)

Anikó írta...

Kislányom nagyon kedveli! Még csak néhány dolgot próbáltam ki az oldaladról, de mind tökéletes! Gratulálok! :)