2010. február 21., vasárnap

Sós karamellás-csokis kréker

Tegnap volt az e havi csajos délutánunk. Előző nap még úgy terveztem, hogy vagy egy gyors csokitortát, vagy ha délelőtt lesz időm, akkor azt a burgonyás pogácsát sütöm meg, amit előző héten a barátainknak készítettem. Este nézelődtem a neten, és ezt a krékert találtam itt. A terv egyből módosult.
És milyen jó, hogy módosult, mert ez a sós karamellás, csokis, magvas kréker eszméletlen finom. Halálos. Képtelenség abbahagyni, muszáj újra és újra letörni belőle egy darabot.
Hozzávalók:
  • 1 doboz pászka (kb. 20 dkg)
  • 20 dkg vaj
  • 1 csésze barnacukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • nagy csipet só
  • 1,5 csésze csokoládélencse
  • 1 csésze pirított mandula, dió, pekándió
  • nagy szemű só a tetejére
A sütőt bekapcsoltam 150 fokra.
A legnagyobb sütőlemezt kibéleltem alufóliával, úgy, hogy az oldalára is jusson. Szorosan kiraktam pászkával, ahol kellett, ott eltördeltem. A lényeg, hogy ne legyen közte rés.
Egy lábasba öntöttem a cukrot és a vajat, felmelegítettem. Miután buborékozva forrni  kezdett, még 3 percig főztem.
(legközelebb a cukrot kezdem melegíteni magában és apránként adom hozzá a vajat). Egy nagy csipet sót és a vaníliát is belekevertem.
A forró karamellt a pászkára öntöttem, elsimítottam rajta. 15 percre betoltam az előmelegített sütőbe. Figyelni kell, nehogy megégjen a karamell.
Míg sült durvára törtem diót és mandulát, száraz serpenyőben megpirítottam.
A megsült, forró karamellre szórtam a csokilencsét (lehet apróra vágott étcsokoládé is), megvártam, míg megolvad, majd elsimítottam rajta. Megszórtam a magokkal és meghintettem egy  csipet nagy szemű sóval. Hűvösre tettem, majd miután megdermedt a csoki darabokra törtem.

24 megjegyzés:

bodzazsuzsa írta...

Pászka helyett az ostya is jó lehet? Egyáltalán: mi a receptje a házi pászkának? Boltit ma nem tudok venni ehhez a finomsághoz, egyébként minden lenne itthon...

Ami írta...

Finom volt Limara! :) Köszönjük!

Limara írta...

Zsuzsa! Házi pászka receptet nem tudok sajnos:( Ostya? Nem tudom, a recept sós kekszet ír pászka helyett, de ki lehet próbálni szerintem:))
Ami! Örülök! :))

jókaja írta...

A pászka a világ legegyszerűbb, és egyik legrégibb kenyere. Csak víz és liszt van benne, pici sóval lehet csalni.
A lényege, hogy nem szabad kelnie, erjednie. A vallási előírások szerint néhány perc alatt el kell készüljön - nem tudom a pontos számot - mert utána már erjedni kezd a természetes élesztő gombáktól, és akkor már nem kóser.

libi írta...

Ez merénylet így korán reggel. ;-)

egycsipet írta...

Hát ez valami mennyei lehet!

bodzazsuzsa írta...

Köszi a pászkareceptet Jókaja, gondolom a liszt-víz arány épp annyi, hogy kb. kenyérsűrűségű tésztát kapjunk, s nyújtható legyen???

Macus írta...

Tényleg irtó finom volt. :))

Niki írta...

A sós karamell téma engem is nagyon foglalkoztat. Guszta nagyon! :)

DiKey írta...

Nagyon mutatos. Igy legalabb a megszokott edesseg helyett valami ujat tehetunk az asztalra a jovoheti szomszed talalkozon! Koszi!:))

Daisy írta...

Épp tegnap vettem pászka lapokat, hogy gombócot készítsek belőle levesbe, de lehet, hogy feláldozom erre.
Micsoda ötlet!

Viki írta...

Libi! Saaajnos merénylet ez így kora este is :) Nagyon guszta. S milyen fincsi lehet!! Jó sokáig néztem, nehogy megkívánjam, ha kimegyek a konyhába:))

Notburga írta...

Hát ez nekem való lenne. Sajna holnaptól szigorú diéta, de utána....

ancsika1 írta...

Törnék én is szívesen egy darabkát! :)

Garffyka írta...

Oh, ez valami szuper lehet!
Hétvégére muszáj lesz kipróbálnom, addig veszek pászkát.

Vali írta...

Sajnos mindenem van hozzá. Jaj, ne csináld ezt velem.

szepyke írta...

Limara, kész vagyok tőled. Mint mindig...:)

judit magos írta...

600!!!!!!!!!!!!!!!!

Kata írta...

Limara!
Nagyon sok szeretettel gratulálok a blogod 600.rendszeres olvasójához!!!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))

margaretta írta...

Szia Limara! Én is elkészítettem, mert nagyon megkívántam. Nagy gyakorlattal nem rendelkezem a konyhában, féltem a karamellkészítéstől és sajnos nem is sikerült túl jól. Először a cukrot karamellizáltam, és mikor már folyékony volt tettem bele a vajat és valahogy kicsapta az egész karamelt, darabos lett és hiába melegítettem tovább, nem lett újra folyékony. Mindezek ellenére rákentem, ahogy tudtam a pászkára és a többit úgyanúgy csináltam, ahogy a receptben volt. A munkatársak és én is elégedettek voltunk, nagyon finom lett. Azt hiszem legközelebb az általad leírt elkészítési módot fogom követni szigorúan, hátha így szebb lesz. Az íze viszont a hibák ellenére is fantasztikus volt. Köszönöm!
Bogi

Limara írta...

Bogi! Igen, én is így jártam (ezek szerint nem bennem volt a hiba) ezért írtam, hogy legközelebb másként csinálom:) Bár lehet, hogy így volt jó!? :)) Örülök, hogy tetszett! :)

Flóra írta...

Szia Limara!
Ez nagyon jól néz ki, és a pászka miatt még egészségesnek is mondható :D
Valamikor biztos elkészítem!
Flóra

arvai edit írta...

azt olvastam, a nagy hő hatására kicsapódik a vajból a fehérje, ezért lehet szemcsés.. így aztán duplafalú tejforralóban melegítettem össze a vajat és a cukrot, épp míg felolvadt egy kicsit a cukor, krémes massza nem lett, így öntöttem a pászkára, és lényegében csak a tepsiben karamellizáltam a cukrot. Minden fázisban tökéletes volt így. :) Durvára vágott étcsokival (60%) szórtam meg, nem nagyon akart olvadni a túl nagy darabok miatt, így visszatettem légkeverésre a még meleg sütőbe, a benne lévő maradékhő bőven elég volt az olvadáshoz. Valóban nagy sikerű ropogtatnivaló lett belőle karácsonyra, mindenki elkérte a receptjét. Köszönöm.