2010. április 24., szombat

Hétrétű rétes

Egy ideje őrizgetem már ezt a receptet. Még az ősszel Egyházaskozáron írtam ki magamnak, amikor ott kirándultunk. A hétvégén a közeli Újszentivánon rétesfesztivál volt, erről jutott eszembe megint. Legközelebb megvárom a hétvégét vele, mert így jó kis trappolás lett belőle. Szegény Macus barátnőm végig nézte a konyhai ámokfutásomat, de délre készen lett a 8 szál rétes és a két tepsi sajtos a levágott szélekből.
A recept azért tartogatott meglepetést, amit a jegyzetelés alatt nem vettem észre. Persze akkor csak körmöltem nem figyeltem. 1 kg liszthez 1 liter tejet írt. Még jó, hogy a második félliternél megállt a kezem, nem öntöttem bele mindet, mert bevillant, hogy ennyitől galuskatésztát kapok.
Hozzávalók:
  • 1 kg rétesliszt vagy kenyérliszt
  • 1 tojás
  • kb. 6-6,5 dl langyos tej
  • csipet só
  • 1 ek. cukor
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam. 7 egyforma cipóra osztottam.
  • 20 dkg mangalicazsír
  • 1 ek. ecet
A zsírba kevertem az ecetet. A cipókat egyesével kb. tányér nagyságúra nyújtottam. Az első tésztát megkentem az ecetes zsírral, erre borítottam a második tésztát, azt is megkentem, erre jött a harmadik, negyedik, stb.. Az utolsó tészta tetejét nem kell megkenni. Egy nagyobb langyos tállal leborítottam és egy órán át hagytam pihenni.
Ezalatt elkészítettem a töltelékeket. Lecsepegtettem a meggyet, lereszeltem az almát, káposztát, kikevertem a túrót.
Az ebédlőasztalt leterítettem egy abrosszal, meghintettem liszttel. Közepére tettem a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdtem. Körbe-körbe jártam az asztalt, közben a tészta alá nyúltam a kézfejemmel és óvatosan húzkodtam egészen vékonyra. Mire készen lett teljesen beborította az asztalt. A lelógó szélét levágtam egy pizzavágóval, félretettem, a rétesek után feldaraboltam, tojással lekentem és sajttal megszórva sütöttem pirosra.
A tészta szélét megszórtam édes morzsával, erre halmoztam egy sor tölteléket. Az abrosz segítségével kétszer ráhajtottam a tésztát. A tepsi méretére daraboltam, tetejét vékonyan megkentem olajjal. Forró, kb. 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Lett 2-2 szál meggyes és almás:
2-2 szál túrós és káposztás.

39 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hát gratulálok! Valaha is a jó háziasszony egyik mutatója volt, ha tudott rétestésztát készíteni.
Én anno nagymamámmal csináltam, aki tanította nekem, hogy kell, de nem vált szokásommá.
Gyönyörű lett!

libi írta...

Csak egyet a túrósból! Nagyon szeretném!

szepyke írta...

Jeleztem Latsiának, hogy indulok hozzá, de látom, hogy hozzád is...
Nah, most merre menjek először?:))))

És, le a kalappal!:) (Mint mindig...)

Névtelen írta...

Kedves Limara! Épp ma készültem rétes húzni (a hagyományos módon), erre tessék, egy új recept, aminek a végeredménye egyszerűen eszméletlen!!!!!!
Ne haragudj, ha nehéz a felfogásom, én a hagyományos rétesből indulok ki, kb. 30 dkg lisztből készült tésztából lesz két kihúzás (80x80-as asztalnyi) tészta, amit külön-külön tudok megtölteni, majd tepsi-méretre vágni.

Akkor az 1 kg lisztből, ha csak egy adagban húzod ki, nem lesz olyan vékony tészta, ugye? Vagy ennyivel nagyobb az asztalod? És hogy töltöd az egy kihúzást négyféle töltelékkel? Elkezded a szélén, ráhajtod kétszer, levágod, majd ismét a szélénél kedzed a következő töltelékkel?

És 80x80-as asztalnál csináljak inkább többször 7 gombócot, és többször húzzam ki, hogy ugyanolyan vékony legyen?

Biztos pofonegyszerű a magyarázat, még egyszer elnézést az értetlenkedésért:)!

Ági

Vali írta...

Limara, hogy te mire vagy képes. Eddig is tudtam egy-két dolgot rólad, dehogy neki állsz rétes nyújtani?
Nagyon szépek lettek. Én a túrósból kérnék.

családi tűzhely írta...

Limara! Le a kalappal!

Brigitta írta...

Valami gyönyörűek lettek,gratulálok! A néni,akinél láttam,ő is 7 rétegből húzta ki,nagyon hasonlít a tiedre! Én még nem mertem nekiállni,érlelem egy kicsit..))
Mondjuk nálunk az ennyire "repülős tetejűt nem szeretik,de ez az igazi rétes!
Indulhatsz Mórahalomra!A következő ott lesz,be kellene ezzel nevezned!:))

Bianka írta...

Mester, csatlakozom a többiekhez. Hű sokan leszünk nálad :)))

Edó írta...

A legkedvencebb kedvencem!!Retes barmikor,barmilyen,barmennyi,csak jol legyen elkeszitve!Nagyon kivanatosak es nagyon ugyes vagy,mint mindig:)

Névtelen írta...

Közben elkészítettem, harmadolt mennyiségből, mert csak ketten vagyunk, és nagyon finom lett. Viszont nem voltam valami ügyes: nem sikerült pont egyformára nyújtani a darabkákat, így a rétegek szélei a nyújtás kezdetekor elcsúsztak kicsit, némelyik így visszamaradt a tészta közepe táján, ott vastagabb, másutt emiatt ráncolódott, szakadékonyabb lett a tészta, és sajnos a rétegek ellenére nem lett levelesebb nekem, mint a sima húzásnál:( Még fogok próbálkozni vele talán, mert álmaim rétese a képen látható, amit Te készítettél:) De húzni nekem a sima cipócskát könnyebb.
Viszont a Tiéd szépségdíjas lett!

Üdv:

Ági

Andi/cuki írta...

Sajnos a mamámtól nem tanultam meg, de minden tiszteletem a Tiéd,nagyon-nagyon ügyes voltál!:-))

bodzazsuzsa írta...

Ha nehezen is állok neki a rétesnek, de ennek az újfajta receptnek azt hiszem nekiveselkedem.

Thrini írta...

Gratulálok!
Ehhez biztosan nem fognék hozzá! Sem ügyességem, sem türelmem!

Névtelen írta...

Kedves Liamra!
Mar tobbszor akartam irni Neked hogy mennyira halas vagyok a sok sok finom es jo receptekert amiket onzetlenul,szivvel-lelekkel adsz nekunk!Ezuton is szeretnem megkoszonni,a kenyersutes minden segitseget!Tolled tanltam meg kenyeret sutni es azota is csak hazi kenyeret eszunk,a Te receptjeid alapjan!Termeszetesen a peksutik es egyeb finomsagok is mindig kerulnek az asztalra!Nagyon gyonyoruseges eteleket keszitesz!!!Gratulalok hozza!!!Ez a retes meg egyszeruen le vett a labamrol annyira gusztusosak,mintha csak a cukiban csinaltak volna,de attol biztos szaz szazalekik hogy finomabb!!!Tovabbi jo sutogetest es boldogsagos idoket Kivanok Neked!!!Egy kis segitseget azert itt a vegen meegiscsak kernek...Szeretne kiprobalni ezt a retest(meg soha nem csinaltam)es sajnos ahol en lakom nem lehet kapni mangalica vagy egyebb zsirt :( ,el tudom ezt kesziteni margarinnal vagy vajjal?Elore is koszonom a segitsegedet!
Udvozlettel egy halas olvasod!Kata:)

belgasagok írta...

jaj Limcsi már megint, most éjszaka nyakamba kellene vennem a várost, hogy kapjak réteslapot és legközelebb a török nyedben lehet:) mit tegyek:(

Tinkmara írta...

Azta! Limara! Az anyukám tudott ilyen gyönyörűt! Én meg sem merem próbálni. Kéééreeek! Ó, de ennék egy kis igazi rétest!

Maryenne írta...

Gyönyörűségesek! Aktivitásodat a tudásodat nagyra becsülöm. Nagyon sokat tanultam tőled Limara és ennek még mindig nincs vége. Hálásan köszönöm!

Ami írta...

Ámulok-bámulok! és csorog a nyálam...

Olyan szívesen ennék a rétesből!:) Nagyon nagyon nagyon, és ha még nem mondtam, nagyon guszta!

Millefiori írta...

"Ez a rétes mind fölött..."

Icus írta...

Le a kalappal, nem semmi. Szégyellem magam, hogy én csak a boltiból tudok rétest kreálni. Talán egyszer összeszedem a bátorságom, és kipróbálom a receptedet. Ha ez megtörténik, az neked lesz köszönhető. Csodaszépek, gratula.

Névtelen írta...

szia limara ezt a rétest más fajta zsirral nem lehet elkésziteni ?

Raindrop írta...

Ennyire szép igazi rétest még soha nem láttam.
Teljesen ámulatba ejtett Marcsi! :)

Limara írta...

Wise Lady! Köszönöm! :)
Hugicám! Erről most lemaradtál, de bepótoljuk majd! :)
Szepyke! Eltévedtél? :)Köszönöm! :)
Ági! Az én asztalom jóval nagyobb. Ha a tied kisebb, vedd ketté szerintem a tésztát, úgy húzd ki. A töltés pont így megy, ahogy írtad. Szélére halmozom, kettőt hajtok rajta, levágom, megint töltelék, kettőt hajtok, levágom, stb....
Vali! Családitűzhely, Bianka! Köszönöm! :))
Brigitta! Köszönöm! :) Inkább meghagyom a profiknak, de szívesen tanulnék tőlük:))
Thrini! Én nagyon élveztem készíteni! :)

Andi! Köszönöm! :)
Bodzazsuzsi! majd mesélj! :)

Limara írta...

Kata! Köszönöm szépen! :) Hát, talán olv. vajjal megpróbálnám...
Belgaságok! Ne haragudj....!! :)))
Tinkmara! Nem nehéz ám, lehet, hogy első nem profi munka, ez sem az, de olyan csodás! :))
Mary! Kedves vagy, köszönöm szépen! :))
Amy! Köszönöm! :))
Millefiori! Köszönöm! :)))
Icus! menni fog! Én a boltiból nem tudok:(
Kedves névtelen! Talán libazsírral lehetne! :)
Raindrop! Köszönöm, kedves vagy! :))

Névtelen írta...

Kedves Limara! A levágott szélekből hogy készíted a sajtost? Köszi, előre is, P.

Bogi írta...

szija!
nagy baj hogy ha nem mangalica zsír?

Ancsika írta...

Marcsi! most értem csak ide , de szóhoz sem jutok! Eddig is mondtam, de most újra: le a sapkával!!! Ez igazi, embertpróbáló munka! Csodálatos a rétesed is

Limara írta...

Egyszerűen csak felkockázom egy derelyevágóval és lekenem tojással, megszórom sajttal és kisütöm :)

Nem, nem baj ha nem mangalica természetesen! :)

Ancsika! Köszönöm, nagyon kedves vagy! :))

Monika írta...

Megsütöttem a rétesedet is,közel sem lett olyan szép mint a tiéd,de az íze kárpótolt mindenért.:))
Üdv.:Móni

Macsek írta...

Kedves Limara,

jelentem elkészült életem első, eská készített rétestésztája! Tökéletes lett. azt hittem éveken keresztül, hogy ezt sokkal, de sokkal nehezebb megcsinálni. A tészta olyan remek lett, hogy a nyújtáskor el sem szakadt és szinte át lehetett látni rajta. Hatalmas sikerélmény! :D:D:D Köszönet érte! A változtatás csak annyi az eredeti recepthez képest, hogy mi nem használunk zsírt, így fele margarin - fele vaj került a helyére.
A maradék tészta meg paprikás-sajtos, valamint kakaóporos tekercs formájában fogyott el.....
:D:D:D

Limara írta...

Szia Macsek! Én is sokáig azt hittem micsoda nehéz doldog ez, de nem:)) szerencsére. Holnap, ha kapok epret, új tervem van a tésztával:))

Névtelen írta...

Szia Limara! csak ammyit szeretnék kérdezni hogy a tészta kihuzása után nem kell megkenni a tésztát tejföl és olaj keverékével ? Lautra

Limara írta...

Szia Lautra! Nem, nem kell, van a tészta rétegek között elég zsiradék:)

Névtelen írta...

Szia!

Engem az édekelne, h magát a nyujtást hogyan kell elképzelni?
Ugye kiindulásnak egymáson van a hét lap. Ezután egyszrre húzod mind a hét lapot körbe körbe, mif a sarkokig nem ér, vagy előszőr kihúzod a legalsót az asztal széléig, azténa a másodikat és igy tovább mind a hetet, vagy haramdik lehetőség amit eltudok képzelni, hogy egyessével de fokozatosan, tehát körbe járod egyzsr kétszer az asuztalt az első réteggel, aztán utána húzod assig a másodikat, majd tovább.. Melyik a módja?
Köszönöm előre is.

Limara írta...

Nem, nem. Az egy órás pihentetés alatt össze fog tapadni a tészta, a rétegek nem látszódnak majd. Egyben lehet húzni, nyújtani.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Ha kisebb az asztalom, mikor felezzem el a tésztát? Neked hány cm-es az asztalod? Válaszodat előre is köszönöm! Ági

Limara írta...

Szia Ági! Az én asztalom sem túl nagy, 80x-130 cm a mérete. Amikor kicsit már nyújtottál a tésztán akkor vágd szerintem el, ha szükséges.

Eszter írta...

Kedves Limara!

Külföldön élünk és már hetek óta vágytam az igazi, finom rétesre! Eddig nem mertem belevágni, mert valamilyen misztikum vette körül a réteskészítést... Azonban a rétes iránti vágyam győzött és kérdés sem volt, hogy itt nálad keresek receptet. Nos erre esett a választásom. Ma délelőtt el is készült :) én negyedeltem az eredeti adagot, mert csak ketten vagyunk... (azaz hárman, de a legkisebb családtag még csak anyatejet kap :).

Szóval követtem a receptet és az utasításaidat és az eredmény ismét nagyszerű lett.

Imádom a receptjeidet! Már többet kipróbáltam és sosem csaalódtam! Mindig hatalmas a siker!

Csak gratulálni tudok! Nem tudom elégszer megköszönni, hogy megosztod velünk ennek a rengeteg finomságnak a receptjét. Különösen nagy öröm az otthontól távol hazai ízeket enni :) Nem is tudod, milyen nagy örömet szereztél ezzel a recepttel nekem!

Köszönet drága Limara! Maradok hű olvasód, rajongód :)

Üdvözlettel, Eszter

Limara írta...

Kevdes Eszter! Te pedig ezzel a bejegyzéssel szereztél nekem igen nagy örömet! nagyon köszönöm a kedvességedet, remélem, hogy a receptekben ezután sem fogsz csalódni! Marcsi