2010. május 16., vasárnap

Dán vajastészta mascarponéval, eperrel és rebarbarával

Megint egy epres-rebarbarás sütemény. Eredetileg nem ennek indult, Narancslekvár rebarbarás kiflijét szerettem volna ebből a tésztából elkészíteni, de maradt eper ami sűrgős felhasználásra szorult. Ráadásul a kisfiam is fintorgott az eper nélküli kiflikre. Mivel ma van a névnapja, az ő kérése szent (nem mintha ez máskor nem így lenne), kifli kicsit késöbbre halasztva. Természetesen egy nagy tepsi epres, vaníliakrémes piskóta is készült a kedvéért, ma szinte mást nem is evett, még ebéd helyett is sütizett. Kíváncsi lennék, mennyi idő után unná meg az epres édességeket. 
Azért annyi megmaradt Narancslekvár receptjéből, hogy a megtisztított, feldarabolt rebarbarát megszórtam 5 ek. nádcukorral  és hagytam állni míg a tésztát előkészítettem.
A dán vajastésztát pontosan úgy készítettem, mint itt. Éjszakára hűtőbe került, majd kinyújtottam és egymás után háromszor hajtogattam.
A töltelékhez 25 dkg rebarbarát (tisztítva) és 25 dkg epret használtam. Miután a lecukrozott rebarbara levet engedett betettem a mikróba és a középső fokozaton 3 perc alatt előpuhítottam. Még melegen beledaraboltam az epret, jól elkevertem, majd szitába téve lecsepegtettem. A levét szörp helyett megitták a fiúk.
A hajtogatott tésztát fél ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtottam. (Ezt érdemes rögtön sütőpapíron végezni, vagy a kinyújtott tésztát áttenni rá mielőtt a tölteléket ráhalmozzuk. Én elfelejtettem, meg is kínlódtam rendesen, mire a tepsire ügyeskedtem.) A középső részt megkentem kb. fél doboz, azaz 12 dkg mascaronéval, majd erre halmoztam a lecsepegtetett gyümölcsöt. A kimaradt tésztát mindkét oldalon kb. két ujjnyi széles csíkokra vágtam.


A tésztacsíkokat váltakozva hajtottam a töltelék tetejére:
Végül a rúd két végét szorosan összezártam, lekentem felvert tojással és megszórtam szeletelt sárgabarack maggal (vagy mandulával). Addig pihentettem a tepsin,míg a sütő előmelegedett 180 fokra. Kb. 20 perc alatt sült szép pirosra.


A végeredmény mennyei lett. Az eper és a rebarbara beleolvadt a krémes mascarponéba, körülötte a ropogós tészta...

27 megjegyzés:

Niki írta...

Hűűű....Limara ez pazar;oPPP Én is most kevertem be a dán vajas tésztádat a holnapi fahéjas csigákhoz:-DDD

Brigitta írta...

A látvány gyönyörű,az ízére nem is merek gondolni!:)) A másik süti is isteni lehet! Boldog névnapot az ünnepeltnek!:)

libelle írta...

Kedves Limara egyszerüen csodálni valo vagy. Micsoda kreativ dolgok vannak az oldaladon. Majdnem mindennap benézek hozzád. Szivélyesen, Libelle

Limara írta...

Niki az is csodás lesz! Képzeld, még nem is csináltam belőle, de majd fogok! :))

Brigitta! Köszönöm, az ünnepelt nevében is! :)
Libelle! Köszönöm szépen, nagyon örülök, megtisztelő a kedvességed! :)

ildikebak írta...

Limara! ez valami csodálatos és milyen finom lehet :-))) Boldog Névnapot kívánok a ünnepeltnek :-)

Bianka írta...

Limara nem találok szavakat. Gyönyörű

Kathy írta...

Hat ez is egy isteni finom dolog lehet! Kellemes nevnapi unneplest!

Andi/cuki írta...

Isten éltesse az Ünnepeltet!
Szuper ez a süti!:-))Ezt a fonást, s ezt a dán tésztát is ki fogom próbálni!:-))

Tűzpadka írta...

Szóhoz se tudok jutni. Ez annyira látványos hogy hihetetlen. Sajna a fokhagyma grillezést még nem tudtam kipróbálni, de van más az oldalamon:)

Sziltó írta...

Gyönyörű, szinte érzem az illatát és a számban az ízét! :)

Dia írta...

Ez valami csodás!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! Az ünneplet nevében is a köszöntést! :)

Moha írta...

A jó kis dán vajas szőve:)Gyönyörű lett! Boldog névnapot a Kicsinek!

nelly írta...

Botondot Isten éltessen sokáig! Neked pedig továbbra is gratula! Nagyon jól néz ki ez a süti! Fénypostával kérek szépen egy szeletet! Tudod, én vizuális tipus vagyok, csak úgy tudom megsütni, ha látom, hogy milyen küllemre, és megkóstolhatom az ízét is!!!!-:)))))))

Macsek írta...

Limara kedves,
mióta ide járok, a férjem folyamatosan azzal vádol, hogy előre megfontoltan hizlalom őt! :D:D:D De amikor látok-olvasok egy ilyen receptet, egyszerűen muszáj, MUSZÁJ kipróbálnom... :D:D:D
Csodás megint! És jókívánságainkat küldjük innen is a fiatalember névnapjára! :)

Berry írta...

Elképesztő! Csodálatos és pazar! Mi is kell hozzá? :D

Eisenstock Ildikó írta...

Ez a kalács maga az édes bűn...

rolvisa írta...

Rebarbara,mascarpone és eper!! Nagyon jó társítás.
Egy bokor rebarbarám van, jó nagy lesz már az idén.
Talán lesz 25 dkg belőle.Megvárom az eper érését és kipróbálom.
Nagyon tetszik.

Pixie Pie írta...

Fúúúú, eszméletlen finom lehet! Meg még szép is! :)

Ami írta...

Ez valami fantasztikus Limara! :)
Mekkor mázlista a kis családod! Tisztában vannak ezzel ??? :))))))

Rita írta...

Hát ez pazar!!
Szerinted rebarbara nélkül is jó? Vagy milyen más gyümölccsel tudnád elképzelni?

szepyke írta...

Én akkora szerelemben vagyok a rebarbarával, hogy azt nem tudom elmondani!:)))

Limara írta...

Köszönöm! :)
Amy! Remélem! :)))
Rita! Bármilyen gyümölccsel lehet, egy almával töltött van is fent:)

Rita írta...

És szerinted az alma illik a mascarponéval párban? Mert mindenképp mascarponésan szeretném készíteni.

Limara írta...

Igen, szerintem illik, kicsi fahéjjal, hmm....:))

Viktória írta...

Kedves Limara!
Már egy ideje olvasgatom a blogodat, és mondhatom, hogy nagyon tetszik! :D
Nagyon szép dolgokat tudsz készíteni, és az ember kedvet kap a sütés-főzéshez tőle! Kedves kolléganőm mutatta az oldalt nekem, és azóta itt ragadtam. :)
Kipróbáltam már egy pár receptedet, és eddig mind ízlett a családnak. Az utolsók között volt a vajas kiflid, csak én a tetejét megszórtam még reszelt sajttal, mert párom úgy kérte. :) És nagyon finom lett!
Ma/holnap a fánkreceptedet szeretném kipróbálni, vagy a túrós batyuét. Még nem tudom pontosan...de erősen szemezek az újonnan feltett rozskenyereddel is! :)
Már alig várom az eredményt. :)
Üdvözlettel:
Viki

Limara írta...

Szia Viki! De kedves vagy! nagyon köszönöm! :)) remélem, a fánk sem okozott csalódást! :))