2010. május 21., péntek

Egyszerű rozskenyér

Méghozzá egy bajor típusú rozskenyér. Sok rozs-, minimális búzaliszttel, élesztővel készült. Különlegességét a melasz adja, amitől enyhén édeskés, aszalt szilvára emlékeztető íze van.

Hozzávalók:

  • 30 dkg tk. rozsliszt
  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 10 dkg BL 80 liszt
  • 1 ek. sikér
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. melasz (vagy sötétbarna nádcukor)
  • 1 ek. fűszerkeverék (őrölt kömény, koriander, édeskömény)
  • 100 g joghurt
  • kb. 2,5 dl víz
  • 2 dkg élesztő
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba mérem a liszteket, elkeverem benne a sót, fűszereket, sikért. Közepébe mélyedést készítek, ide mérem a joghurtot, a melaszt vagy cukrot, vizet és belemorzsolom az élesztőt. Kézzel állítom össze, amint gombóccá tudom formálni deszkára teszem és alaposan átgyúrom. A rozsliszt ragacsos, nehéz gyúrni, ennek ellenére csak annyi lisztet teszek alá, amennyit nagyon muszáj.
Pár perc gyúrás után kiolajozott kelesztőtálba teszem és kb. két órán át kelesztem. Ezalatt a duplájára emelkedik.
Lisztezett felületre borítom, kiütögetem belőle a levegőt, majd vekni formára igazítom. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem egy nagyobb zacskót húzok rá, vagy leborítom egy nagyobb edénnyel, hogy a kelesztéshez a nyirkos közeget biztosítsam. Ismét egy órán keresztül kelesztem.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 230 fokra. A megkelt tésztát egy grillpálca vagy hurkapálca segítségével több helyen teljesen átszúrom. Így a gőz távozni tud sütés közben a kenyérből, kisebb az esélye, hogy szétreped.
230 fokon, gőzös sütőben sütöm 10 percig ( a sütő aljába egy fém edénybe forró vizet teszek, vagy egyszerűen belocsolok a sütőtérbe kevés vizet), majd visszaveszem a hőt és további kb. 35 percig hagyom. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen is van. Rácsra téve hagyom hűlni, majd konyharuhába csomagolom. Csak másnap szeletelem fel.

Fázisfotók:
Egy dagasztótálba készítem az összes hozávalót.
Kész a dagasztás.
Kelesztés után formázás következik.
Hosszúkás vekniforma.
Formára igazítva.
Újrakelesztve, megszurkálva, sütésre készen.

49 megjegyzés:

Iriszi írta...

Köszönöm Limara ezt úgy érzem nekem írtad be.Még egyszer köszönöm!Az élesztő jobb neki mint ha öreg tészta lenne?Mennyire sűrű bélzete lesz?

Limara írta...

:)) Sűrű lesz, mert nagyon magas a rozsliszt benne. Élesztős az egyszerű változata. Jön hamarosan ugyanez öregtésztával:)

speckohu írta...

Sokat adott érte a Dining Guide?

Névtelen írta...

Már megint az irigykedés!!

Limara írta...

hagyd csak, képzeld, milyen rossz lehet neki így élni...

speckohu írta...

Rossz az aki rosszra gondol.

Julika írta...

Ezt már nem tudom szó nélkül hagyni én sem. Nem értem, hogy miért kell ezt állandóan csinálni !!!!! Én mindig örülök a mások sikerének is !!!!

Zsuzsanna írta...

Szia Limara! Nagyon tetszik ez a kenyér, csak egy kérdésem van: hol lehet melaszt venni?
Köszi! Zsuzsi

Macsek írta...

óóó alig várom az öregtésztás tapasztalataid! Amióta megtanultam tőled az öregtésztát, minden zsömlét, kenyeret csak ezzel sütök! Ráadásul már nagyon régen vágytam egy ilyen egyszerűbb rozskenyér receptre! Köszönöm :) nagyon jól jött :D:D:D

esetleg kukoricás kenyér recepted nem akad?

Limara írta...

Köszönöm! :)
Zsuzsanna! Én bioboltban szoktam venni.

Macsek! :)) Mindkettő folyamatban van....hamarosan:)

libi írta...

Spechoku! Remélem épp eleget! De változtat ez a recept jóságán?
Egyébként mennyit keresel? Ne válaszolj, egyáltalán nem érdekel! De kb. ilyen illetlen kérdés volt a Tied. És valljuk be, igen rosszindulatú. Abban egyetértek Limarával, hogy szar lehet ilyen rosszindulatúan élni.

speckohu írta...

libi: Tényleg rosszindulatúnak tűnhetett az első beírásom, bocsánatot kérek ezért Limarától.

Ennek ellenére rosszul esik, hogy eladja az olvasóit pénzért.

Limara írta...

Elfogadva! Én azt sajnálom, hogy nem a kenyérről írtad le a véleményedet, annak örültem volna. Helyette olyanról nyílvánítottál véleményt, ami (most én kérek elnézést) nem tartozik rád és amiről nem tudsz semmit. Megnyugtatlak, nem adtam el sem magamat, sem az olvasóimat.
Itt fejezzük be kérlek, szóljon a kenyérről a beszélgetés.

libi írta...

Bocs, még egy utolsó. (Bár igazán tudom, hogy nem kell megvédeni, nem is azért.)

Az, hogy a recept nem itt jelenik meg, szerintem egyetlen olvasót sem károsít meg. Ha másképp van, akkor Neked van igazad. De még akkor is a Te kezedben a döntés, hogy tovább kattintasz-e.Ha elveiddel ellenkezik, akkor ne kattints. Ennyi.

Katina írta...

Jaj, Limara törölj nyugodtan, amiért offolok, de megszólalt bennem a közlési vágy.
Csodálatos dolgokat készítesz legyen az szülinapi torta, kenyér vagy egy egyszerű vacsi. Ezzel rengeteg olvasót szereztél. én már azon sem csodálkoznék, ha az oldalad telis-tele lenne eszközök és alapanyagok reklámjaival.

speckohu!

Ebben a világban már nem csak a szó szerinti értelemben vett munkával lehet pénzt keresni, jó reggelt!
(Ha csak ezredennyi embert érdekelne a blogom, már nagyon boldog lennék. Ha meg pénzt is ajánlanának a receptjeimért, hát odaadnám őket.A megfelelő feltételekkel.)
Limara pedig nem adta ki az adatainkat senkinek, a tudását és a tehetségét viszont eladhatja. Hajrá, Limara, csak így tovább, még sok ilyen sike(')rt kívánunk, és hogy Dinig Guide és mások meg is fizessék a munkádat:)

Névtelen írta...

így van, hajrá!

és most a kenyérhez:
én eddig mindig befürödtem a világos rozsliszttel, nagyon kemény tésztát kapok, ha így, ha úgy készítem el. Lehet ezen segíteni?
Már sok mindent kipróbáltam, de meguntam, hogy anyukám tyúkjainak sütök :( és még mindig van itthon egy kiló világos rozslisztem.
Vagy egyszerűen ez a kenyér keményebb lesz, és jólvan?

köszi, Petra

Pötipite írta...

Hajrá kreatív emberek! Aki lemarad, az kimarad...
Limara, kukoricás kenyér engem is nagyon érdekelne, a hamburgerzsömléd pedig csak ( elnézést a kifejezésért) Limarabuciként fut nálunk, imádjuk, köszönöm!

Katina írta...

Petra
esetleg nézd meg ezt, hátha ötletet ad:
http://semi-sweet-life.blogspot.com/2009/09/hetvegi-kenyer-projekt-beszamolo.html

(a 2. részben van a lényeg, majd egyszer felteszem újra)

erika írta...

Elöször is azt hittem recept blog, de látom fűszerezés képen irigyek is vannak.Hajrá Limara, szúrkolok....


Erika

Névtelen írta...

Köszi, Katina, megnéztem.
A saját eszemből én is ilyen tésztát állítottam össze, de egyszerűen kemény volt. Egyféle szokott sikerülni, ha nem világos rozslisztet használok, hanem tk rozslisztet.
Még anyukám mondott egy tanácsot, hogy a rozs miatt nagymamám (1911-es születésű) nagyon lágy tésztát dagasztott, aztán szakajtóban kelt, és ezért lett kenyér formája. :)
Majd elhasználgatom valami nagyon pici adagocskákban a világosomat.
Köszi szépen, Katina, a tanácsot!

Petra

Katina írta...

Petra, ebben is alig van, ha megnézed, kb fél kiló lisztben van 130g világos rozsliszt. De a sima liszt egy részét sztem nyugodtan kicserélheted rá bármikor. de én annyira nem rétek hozzá:)

Névtelen írta...

köszi :)
Petra

Katina írta...

igazán nincs mit, remélem, menni fog, de biztos majd Limara is mond valami okosat

Brigitta írta...

Marcsika drága!
A kenyér gyönyörű,bárcsak haraphatnék egyet bele!
Én nagyon remélem,hogy végre jóóó gazdag leszel eccccer!:)))

Viki írta...

No comment !!!!
A kenyér viszont gyönyörü, és egészséges!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
A kenyér csoda szép!Ahogy Brigitta írta én is remélem,hogy eccccer jó gazdag leszel!!!!Szerintem aki Téged ismer,abban fel sem merül ilyen gondolat!
Viszont a kritizáló a blogját nem tette elérhetővé!Picit elgondolkodtató!

Tűzpadka írta...

Nem találok abban semmi kivetnivalót, ha valaki a tudását üzleti céllal is kamatoztatja. Van aki a blogját telenyomja reklámokkal, úgy kell minden fillér.
Már régen is írtam: lehetne egy jó kenyér sütő könyvet összehoznia,vagy sütő főző tanfolyamot indítani pénzért. lenne olvasó, és lenne tanuló is bőven!

szemirámisz írta...

Limara, gratulálok, a kenyér gyönyörű!
És csak ez számít, a többivel nem kell törődni! Irigy emberek mindig lesznek...

Egyébként én imádom a rozskenyér ízét, de még nekem sem sikerült olyan igazán finomat sütnöm.
Talán majd most! :))

szemirámisz írta...

Ja, és egy kérdésem is lenne! A sikért tudom helyettesíteni valamivel? Vagy inkább várjam meg ,míg be tudom szerezni?

rolvisa írta...

Limara!
Kipróbáltam a pita receptedet, nagyon remek.
A kelesztést a kenyérsütőre bíztam.
A blogomba van kép róla. A nagylány unokámat leptem meg vele.
Ügyes lány vagy.
Ne törődj a rosszindulatú megjegyzésekkel. Ilyen mindig akad.
Csak lelkesen tovább.
Csinálja utánad bárki és mutassa meg.
Biztosan nem tudja milyen kényes dolog a kelt tészta készítése.
Én továbbra is jövök hozzád , lesem a praktikáidat.

Zsófi írta...

Ez a kenyér nekem is nagyon tetszik,és meg fogom sütni.A kérdésem nekem is az lenne mint előttem Szemirámisz-nek,hogy a sikért lehet-e valamivel pótolni?Vagy ha esetleg elhagyható-e???
A választ előre is köszönöm!

szemirámisz írta...

Tegnap megsütöttem a kenyeret, sajnos nekem nem sikerült ilyen szépre.
Egész pontosan olyan lett,mint egy tégla. Alakra és állagra is. :((
Talán a sikér miatt, mert azt nem tettem bele. Igaz, tettem bele picit több élesztőt, de úgy látszik hiába.
Már az első kelesztés után is láttam,hogy nem lesz nagyon jó, ugyanis alig kelt meg a tészta a két óra alatt.
Na mindegy, azért megeszegetem így is, mert amúgy az íze jó lenne...

Limara írta...

A sikér szerintem fontos a rozsliszthez, máshoz én sem használom. Sajnálom Szemiramisz, hogy nem olyan lett a kenyér, mint amit vártál!:(

szemirámisz írta...

Limara, azért nem adom fel!
Majd veszek sikért, és legközelebb kipróbálom azzal is! :))

Kriszti írta...

Ez a kenyér szuper, gratulálok Limara!
Sikért hol tudok venni (győri vagyok)? Én is úgy akartam megsütni, mint szemirámis, de inkább megpróbálok beszerezni.
Kriszti

Limara írta...

Kriszti! Köszönöm! :))Bio,-vagy reformboltban nézd meg, én is onnan szerzem be!:))

Kriszti írta...

Sikerült beszereznem sikért, köszönöm. Tegnap mesütöttem a kenyeret, isteni lett, olyan, amilyennek gondoltam. Azt hiszem nálunk ez lesz a mindennapi.
Köszönöm Limara!

Limara írta...

Jaj, de jó! nagyon örülök Kriszti!:)

Borancs írta...

Imádom a rozskenyeret! Sokszor próbálkoztam készíteni, de mindig a kukában végezte :(( Nem adtam fel, és ahogy rátaláltam erre a receptedre, elkészítettem, valami mennyei lett. Azóta heti rendszerességgel készítem. Nagyon köszönöm ezt a receptet is.

Limara írta...

Nagyon örülök, köszönöm szépen!:)

Névtelen írta...

Drága Limara!

Az úgy volt,hogy kaptunk egy nagyon kedves barátunktól házilag őrölt rozslisztet. Hát én nem vagyok még nagy kenyérsütő,de sok mindent próbáltam már az oldaladról, gondoltam nekifogok. Bár sikér nem volt itthon(de innentől majd lesz),azért nekifogtam, lesz ami lesz! Itt az eredmény. Nagyon büszke vagyok rá és nagyon köszönöm Neked!!

A kép:

http://i573.photobucket.com/albums/ss175/orpi94/DSC036042160x1216.jpg

És mivel még volt időm,ezért még nekiálltam a régóta kinézett Rózsakalácsnak is :)! Nagyon finom lett az is!

Annak is küldöm a képét!

http://i573.photobucket.com/albums/ss175/orpi94/DSC036082160x1216.jpg

Üdvözlettel: Judit

Limara írta...

Kedves Judit! Csodaszépek!! Köszönöm szépen, hogy megmutattad! A frissen, házi malomban őrölt liszttel csodákat lehet művelni!:)További sok sikert kívánok!

Sándorka írta...

udv,

bar csak hamarabb, kb 12 oraval ezelott olvastam volna az On blogjat... de merem remelni hamar el tudom kesziteni ... turelmetlenul varom az eredmenyt!!! :)

sok tovabbi sikert!!!
Sandor

Limara írta...

Köszönöm szépen, bízom benne, hogy tetszeni fog a recept! :)

Tímea Szilágyi írta...

Kedves Limara!
Érdeklődni szeretnék, hogy 230 fok után mennyire veszed vissza a sütő hőfokát?
Előre is köszönöm

Timie

Limara írta...

200 fokra. Elnézést, az kimaradt...

Tímea Szilágyi írta...

Kedves Limara!

Semmi gond, de ezúton jelentem, hogy a legtökéletesebb rozskenyér amit a világon ettem :))) Ismét leborulok a lábad előtt :)) Köszönöm, köszönöm :))

Üdv Timie

Limara írta...

Szuper! :))))))))

Orsolya Szabó írta...

Kedves Limara! Nincs melaszom, sem sötétbarna nádcukrom. Mivel helyettesíthetem? A sima cukor is jó? Köszönöm :)