2010. július 20., kedd

Faszénparázson sült lepénykenyér

Vasárnap grilleztünk. Vagyis grilleztem, mert a férjem dolgozott. Úgy döntöttem, hogy nem melegítem tovább a konyhát, egyedül is menni fog. Reggel korán az öregtésztát (ami már jó egy hetes volt) elkevertem vízzel és liszttel, azaz felélesztettem, majd hagytam pihenni. Míg éledezett összeállítottam a gazpacho-t, a köreteket, a salátákat. A húsokat már este bepácoltam.
Meggyújtottam a faszenet.
A feléledt öregtésztából összeállítottam a tésztát, mire megkelt pont jó volt a parázs.
Az előtésztához:
  • 20 dkg BL 80 liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 dl víz
Ezeket a kenyérsütőgépben néhány perc alatt összekevertem, majd kb. másfél-két órát hagytam állni. Ez alatt jól felhólyagosodik, aktív lesz.
Ezután jön hozzá:
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • kb. 100 g joghurt
Elindítottam a dagasztást. Ha szükséges még kevés liszttel vagy joghurttal lehet igazítani a tészta állagán. Jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. A kidolgozott tésztát kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd darabokra vágtam. Csak szemre, nem baj, ha nem egyformák. 9 db lett. Mindet gömbölyítettem és hagytam megint 10 percig pihenni.
Ez alatt kivittem a gyúródeszkát a grillsütő mellé. Kinyújtottam az első tésztát jó vékonyra. Lehet kerek vagy ovális formára, az utóbbiból kettő elfér egymás mellett a grillrácson.
Amikor megjelennek a felszínén a hólyagok, és az alja kap egy kis színt meg lehet fordítani. Rövid idő alatt megsülnek.
A kenyér után sütöttem a húsokat és a zöldségeket. A kisfiam pedig megterített.

Este a hummus-hoz is kiváló volt.

 

13 megjegyzés:

Niki írta...

Csodás...:))))

Compot írta...

Nagyon jól néz ki!:)))
Lehet, hogy a hétvégi grillezést én is lepénykenyérrel fogom kezdeni? Az ihletet Tőled veszem, utólagos engedelmeddel, Limara!

"saját levében" írta...

Én is ezzel kísérleteztem szombaton és bevált! Tényleg nem ragad a rácsra, pedig azt hittem.

Bianka írta...

Csodálatos, nagyon finom lehet

Maris írta...

Limara, bár többnyire zugolvaslak, most küldtem Neked egy Kreatív Blogger-Díjat, mert ami jár, az jár. :-)

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Szeretném megkérdezni, hogy az öregtészta milyen fajta lisztből készül és meddig tart "túl keleszteni"?

Köszönöm szépen!
Üdv.
Szilvi

rolvisa írta...

Már én is kipróbáltam a pita recepted, és nagy sikere volt.
Ügyes vagy.

Zsuzsanna írta...

Szia! Szuperül néz ki a lepénykenyered! A hummuszt konzerv csicseriborsóból csinálod? Ha igen, hol lehet olyat kapni? (Ui. nincs kedvem órákig főzni a száraz csicseriborsót ilyen melegben :))
Köszi! Zsuzsi

Limara írta...

Niki!Köszönöm!:)
Compot! megtisztelsz!:)
Saját levében! Nem, nem ragad, a sütő rácsán is szoktam sütni.:)
Bianka! köszönöm!:)
Maris! nagyon köszönöm, azt is, hogy "zugolvasóból" előléptél!:)
Szilvi! Én BL 80-ból készítem és egy éjszakát hagyom a konyhapulton. Hűtőben kicsit több, 14-16 óra kell neki. Lehet tk. liszttel keverni.
Rolvisa! köszönöm!:)
Zsuzsanna! Igen, konzervből.Nagyobb multikban lehet kapni,én a Lidl-ben szoktam egyszerre többet venni, amikor mexikói hét van.

Névtelen írta...

Sziasztok! Én áztatom min. 12-16 órát a csicseriborsót, majd kb. 30 perc alatt megfő(egy csipet szódabikarbónát is szórok bele) . Egyébként kuktába is nagyon gyorsan megfő. Mónika

Raindrop írta...

Te jó ég, micsoda terülj terülj asztalkám.
Mikor mehetek? Gyönyörű minden. :)

Felhőlány írta...

De jó! :) Nagyon szeretem ezt a fajta kenyeret különböző kencékkel, de nem mertem volna nekiállni az elkészítésének...
Mióta rátaláltam a blogodra, már nem olyan "mumus" az élesztő... :) Köszönöm szépen! :)

Névtelen írta...

Nemsokára itt a "zimankó", a 20 fok, meg a jó erős szél, végre be lehet kapcsolni a sütőt :)))
már alig várom!