2010. szeptember 14., kedd

Kenyér a cocotte-ban


A Blogkóstoló egyik fő támogatója a Tefal volt, aki hamarosan egy új edénycsaláddal jelentkezik, a Natura-val.
Amikor megláttam a gyönyörű cocotte edényt, arra gondoltam, ebben milyen jó lenne kenyeret sütni. 5,3 l-es, kiválóan alkalmas egy kisebb kenyér, egy kb. 75 dkg-os készítéséhez.
A Blogkóstolón is összeállítottam egy tésztát, de ott nem tudtam kellően ügyelni a kelesztésre, sütésre, így az eredmény nem is volt tökéletes. De mindenesetre ígértesnek tünt. Így ma itthon is megcsináltam, és azt kaptam, amit vártam. Ez a jól bevált kenyér kisebb változata.

Fehér kenyér ( kb.75 dkg-os)
  • 350 g BL 80 liszt
  • 200 g öregtészta
  • 1 és 1/4 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 1 ek. burg.pehely
  • kb. 2 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 8 g friss élesztő
Mindent a szokásos módon készítettem. Bepakoltam a kenyérsütőgépbe, elindítottam a dagasztást. 20 perc múlva áttettem a bedagasztott tésztát a kelesztőtálba, egy óra múlva formáztam. Kibéleltem az edényt sütőpapírral, beletettem a veknire formázott tésztát, rátettem az edény tetejét, majd 50-55 percig hagytam kelni.
 
 
 Ezalatt a sütőt előmelegítettem 230 fokra. A megkelt tésztát egy éles pengével bevágtam, vízzel alaposan lepermeteztem, így toltam a sütőbe. 45 perc alatt sült szép pirosra, ropogósra.
Rácsra tettem hűlni, kevés hideg vizet permeteztem rá.
Az edény mérete + 10 dkg lisztet még elbír, abban az esteben is marad bőven hely a gőznek.
 

38 megjegyzés:

axi's kitchen írta...

Jajde szép lett és biztos finom is! :-)

salsa írta...

Tényleg nagyon szép, de szerintem Limara, ha fém biliben sütnél, abban is ilyen szép lenne. :)
Mennyit kóstál egy ilyen edényke? Próbáltam a tefal oldalán tudakozódni, de nem jártam sikerrel. Beváltanám a bónomat.

Limara írta...

axi's kitchen! Köszönöm szépen!:)
Salsa!:))) Fogalmam sincs! Még úgy tudom nem árulják, de hamarosan kapható lesz.:)

Vali írta...

Limarám Salsa jól írta, Te akármiben is gyönyörű kenyeret sütsz.

Névtelen írta...

Ez tényleg csodaszép!
Van olyan edény, amibe nem kell sütőpapírt tenni?

Sárosdi Virág írta...

Szóhoz sem jutok...ez gyönyörű! :)
Nekem sosem lesz ilyen szép lyukacsos. :(

nelly írta...

Csak úgy mosolyog rám ez a csodaszép kenyérke! De melyik kenyered az, amelyik nem tud???? Neked olyan nincs is.Szerintem az lenne a csoda, ha egyszer egy baromi ronda kenyeret tennél fel azzal, hogy ilyet ne süssetek..... de ez Neked úgysem menne..... Te még az elrontottból is csodát varázsolsz!-:))))))

Kricky írta...

Jaaaj, Limara!

ez a kenyér (és a fotó) csodaszééép!

Úgy érzem most, hogy rögtön kenyeret KELL sütnöm. Pedig ez, a blogod olvasása előtt soha nem volt rám jellemző.
Te vagy a BEST ebben, az már tuti!

Chef Viki írta...

Ma már végre meg tudtalak nézni youtube-on!!! Klassz voltál! És milyen gyönyörűség volt a kenyér, amit sütöttél!

A végén a cserepesedés szenzációs "zárszó" volt!

Julika írta...

Én is csatlakozom Salsahoz és Valihoz, Te bármiben tudsz gyönyörű kenyeret alkotni.Ha kicsi, ha nagy az aedény, neked mindegy :))) Én meg éppen azért szeretnék mostanában kacsasütő jénait venni, mert az én 4,5 literes kerek jénaim kicsinek bizonyul még 40 dkg lisztből készült kenyérnek is. Úgy látom a nagyobb jénaiban sokkal szebb kenyerek születnek.

starfokker írta...

gyönyörű lett! :) mennyire került a cocotte? vagy ha kaptad, mennyiért lehet ilyet venni?

merci írta...

szia!
nagyon szép!
próbáltad már ezt a kenyeret római tálban? nincs ekkora jénaim és ez a szépség se kapható még...:)
üdv: merci

Névtelen írta...

Marcsi, csatlakozom Salsa véleményéhez! Gyönyörű egy kenyér és a cocotte is az! Megkerestem Tefál francia oldalán és megtudtam, hogy 100 €-ba kerül, akarom mondani 99,99€. Kíváncsi lennék, mibe kerül M.o.-on. Mit gondolsz, a zománcozott öntöttvasban is lehet kenyeret sütni??? Vagy azt a zománc nem bírná? Szóval óriási gratula és örülök a sikerednek!
Nagyzsuzsa

Margó írta...

Limara, gyönyörűet elkottál megint! Persze ez természetes Tőled! Van olyan esetleg ami Neked nem sikerül? Amugy én soha nem használok sütőpapírt csak vajjal kikenem a kihúzhatós formámat vagy éppen a jénait. Soha nem ragadt még bele.

Maryenne írta...

Gyönyörű mint mindig! Én ráálltam a jénaira egyre szebb kenyerek sülnek!

Maryenne írta...

Gyönyörű mint mindig! Én ráálltam a jénaira egyre szebb kenyerek sülnek!

Bianka írta...

Gyönyörű

Aledi írta...

Csodaszép! Olyan igazi kenyér, a férjem imádná :)

Névtelen írta...

Természetesen, ez is gyönyörű :)

Most néztem meg a Gasztrobloggerek néhány részét, és Limara te még annál is helyesebb, aranyosabb nő vagy, mint amilyennek képzeltelek. :) A rólad szóló epizód toronymagasan a legjobb!

Cöcke

kisrumpf írta...

Örökké hálás leszek a Youtube-nak. Nagyon jól sikerült program! Limara, ha kenyérsütő iskolát indítasz, befizetek.

Barbi írta...

Szia Limara, végre én is megtudtam nézni a Youtube-on a rólad-veled készült müsort, gratula hozzá.
És elhatároztam, apait-anyait beleadok, hogy legyen egy olyan kenyerem nekem is.
(Kanadában élek, szóval nem egyszerü)
Sikerült 10 éve először rendes élesztöt kapnom, idáig csak száritott volt.
Találtam direkt kenyér lisztet, ezt is megvettem. Tegnap készitettem öregtésztát is a cél érdekében,most először...

Na ezek után már csak az edénnyel voltam bajban, fém edényem volt, sajna a félelmem bejött,hogy nem volt elég magas, nem tudodd teljesen felemelkedni a kenyerem.
De ez még nem olyan nagy probléma, mint a papir..
Nem tudom az otthoni sütöpapirok milyenek, de ez az itteni egy-az-egyben rásült a kenyérre...:-(
Cserepesnek úgyahogy cserepes a tetje, de az alján ott a papir...

Ez volt a tanulólecke, legközelebb mindent igy csinálok csak papir nélkül, és ha találok nagyobb edényt, abba teszem.

Timi írta...

Kedves Limara!
Kb. 1 hónapja találtam rád. Csodás dolgok kerülnek ki a kezeid közül. Én mostanra szedtem össze a bátorságomat, hogy kenyérsütésre adjam a fejem. A burgonyapehely miért kell a tésztába? A puha állag miatt? És hol lehet ilyet beszerezni?
Előre is köszönöm, ha válaszolsz.
Timi

Limara írta...

Köszönöm szépen a dícséretet a kenyér és a film miatt is:))

Az edényt ki lehet kenni zsiradékkal, majd lisztezni, de én jobban szeretem a sütőpapírt, mert a szilikonos egyrészt többször használható, biztos nem ragad rá a tészta, másrészt a használatával az edények, pl. a kihúzható doboz forma is élettertelma növelhető.

A melyik sütőpapír rásül a tésztára az nem szilikon bevonatú, sajnos az semmire sem jó.

Az edény itthon még nem kaható, nem tudom mit fognak kérni érte, én 150 eurót tudok más országokban.

Cserépedényben is lehet kenyeret sütni, kicsit ugyan nehezebb. A cserépben többet kel a sütőben, így nehezebb kiszámítani, hogy mikor kerüljön be sülni, mert ott még sokat fog emelkedni, de persze nem lehetetlen.

A burgonyapelyhet én állagjavítónak használom. Ettől nem lesz burgonyás a kenyér, de a bélzete szaftosabb, puhább és kevésbé morzsálódó lesz. Bio vagy reformboltokban lehet beszerezni:)

Ildikó írta...

Szia Limara!

Épp a római tálas sütés miatt böngésztem a hozzászólásokat :)
Nekem van egy olyan, ami mázas, és nem kell áztatni sütés előtt, csak hideg sütőben kezdeni. Egy ilyen tálban, ha a sütővel együtt előmelegedett, és a megkelt veknit mondjuk a sütőpapírral együtt átemelem bele szép óvatosan, akkor is annyira bonyolult a sütés? Vagy a mázas is komplikáltabb? Sajnos csak egy kerek 2,5 literes jénaim van és abban nem tudom, hogy ebben mekkora kenyeret merjek sütni elsőre, de már nagyon-nagyon viszket a kenyérsütő tenyerem :)
Nem akarom az elsőt "túlbonyolítani" szívesebben sütnék jénaiban, de az túl kicsi szerintem szinte mindenhez...
Előre köszi, ha segítesz jótanácsokkal :)
Ildikó

Limara írta...

Ildikó! A 2,5 literes jénaiban nem tudsz kenyeret sütni, úgy biztosan nem, hogy ráteszed a tetőt is.
A mázas cseréptál jó lenne szerintem. A második kelesztést kell csak lerövidíteni, rögtön a bevágás után mehet a sütőbe.Miért akarod a megkelt tésztát átemelni, miért nem abban keleszted?

Ildikó írta...

Mert igaz, hogy nem áztatós a mázas cseréptál, de használni mindenképp hideg sütőben kell elkezdeni, úgy mint a máz nélkülit.
De ha ez a dolog így is működik - rövidebb második kelesztés -, akkor akár kezdhetem a sütést hideg sütőben is, ugye?

Timi írta...

Megsütöttem már kétszer, hagyományos cserépedényben. Gyönyörű és finom!
Köszönöm a sok jó receptet!

Ildikó írta...

Szijjja Timi :)
Szerintem a tapasztalataidról és a folyamatról szívesen olvasnánk páran :)

Timi írta...

Szia Ildikó!
Mindent úgy csináltam, ahogy Limara leírta. Csak egy kicsit változtattam az időkön. Nekem mázas cserépedényem van, nem kell beáztatni, de a tetejét és a kenyeret megspricceltem vízzel. Formázás után 40-45 perc kelesztési idő elég, mert hideg sütőbe kell az edény miatt, és 50-55 percig sütöttem. A végén még egy picit tető nélkül pirítottam, hogy még szebb legyen. Van róla kép a blogomban: www.hoshalacska.freeblog.hu
Köszi az érdeklősét, még csak két hete sütögetek, de nagyon élvezem. A kisfiam kérésére ma bagel lesz a vacsora :)

Ildikó írta...

Igen, nekem is mázas, azt hittem a hagyományosra a máz nélkülit érted :)
Én is elkészítettem ma és remek lett! Annyira finom! 2 percenként vizsgáltam, hogy kihűlt-e már, végül nem bírtam ki, nem vártam ki teljesen :)

tettem ide pár képet róla én is:
http://picasaweb.google.hu/110284510006125030447/ElsoKenyer?authkey=Gv1sRgCN-u5KaL1bvc1wE&feat=directlink

Timi írta...

Kedves Ildikó!
Gyönyörű lett, nagyon jók a képaláírások :)

Ildikó írta...

Kedves Limara!
Amennyiben ezt a kisebb méretű fehér kenyeredet szeretnám megsütni, mekkora méretű edényt használjak a sütéshez?
Köszönöm

Limara írta...

Ha van nagyméretű edényed sütheted abban is, de legalább 4,5-5 l-es kell egy ekkora kenyérnek:)

Ildikó írta...

Szia Limara!
Elérkezett az idő... amikor is... :DDDD
Szóval a "jól bevált" kenyér annyira jól bevált, hogy ezt a receptet szeretném "továbbegészségesíteni" :)
Hétvégén tervezek beszerezni Graham rozs (esetleg tk. rozs?) liszteket és búzasikért.
Ennél a kisebb méretű jól bevált kenyérnél milyen arányban javaslod a BL 80 lecserélését ezekre a lisztekre? Illetve az öregtésztát hagyjam BL80asnak vagy azt is cseréljem Grahamra, mint mondjuk te a magvas rozskenyérnél?
A folyadékra nem kérdezek rá, az gondolom "adja magát" :)
Köszi előre a segítséget :)

Limara írta...

Szia Ildikó!
Az öregtésztát hagyhatod szerintem BL 80-nak, de ha mégis lecseréled, akkor csak a fele lisztet és ne rozs, hanem búza grahamra. A kenyértészttában max. 100 g-ot javaslok elsőre rozsra cserélni, majd azután látod, hogy ennél rozsosabb ízt szeretnél-e vagy sem. A folyadékból egy kicsivel több kell majd. Remélem mesélsz majd róla! Üdv

Ildikó írta...

A jól bevált rozskenyér egyszerűen MESÉS :)
Sírni tudnék örömömben, annyira jó és illatos :) Szépnek nem igazán, mert a végére nagyon kirepedezett... De a kóstoláson túl vagyok és nagyon finom, épp amilyennek szeretem!
Limara, az instrukcióid alapján fele BL80, fele Graham öregtésztát készítettem, a kenyérbe pedig 10 dkg BL80, 10 dkg rozs, és 15 dkg Graham liszt került, és 2 tk sikér. (Szeretem a "sötét" kenyereket :)) Aszkorbin híján 1 ek ecetet használok.
A továbbiakban mindent a recept alapján készítettem, kivéve, ahogy mondtad, hogy biztos több folyadékot fog kívánni, ezért 2 dl vízen kívül még 2 ek vizet dolgoztam bele. Klassz állaga lett, ahogy írtad valahol, picit ragacsos is, de nem a rossz értelemben véve, egyáltalán nem vészes, nagyon jó volt dolgozni vele (kézzel dagasztok).
A formázás pedig határozottan könnyebb volt, mint a fehér kenyérnél, az annyira rugalmas, hogy gyorsan fel kell tekerni, ez nem ugrott vissza hirtelen ahogy lapítottam, nyugodtabb alaptermészetű tészta :)
Szezám- és lenmagot terveztem a tésztába dagasztani, de a nagy drukkban elfelejtettem:P Majd legközelebb.
Nevemre kattintva a galériában. Azért ezt a nagy repedést kihagynám legközelebb :D Ötlet?

Limara írta...

Gyönyörű, gratulálok! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Kicsit keletlen volt még, azért repedt ki, de szerintem nem ront rajta:)

bakrilu írta...

Sokan írták már, hogy mennyire szuper ez a recept és hogy mennyire finom ez a kenyér, de TÉNYLEG AZ. IGAZÁN. Most még a bűvöletében vagyok. Azt hiszem, hogy függő lettem. Kenyérsütőfüggő. Őszinte hála a receptért, tanácsokért Limara!

üdv: Krisztina