2010. december 20., hétfő

Gazdag ünnepi kalács

Az ünnep reggelén nagyon jól tud esni egy csésze illatos tea, mellé egy szelet minden jóval megrakott kalács. Aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval, naranccsal dúsítva igazán különleges ízű, illatú a kalács.
Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk. fahéj
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 1,5 dl frissen facsart narancslé
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g olv. vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 120 g aszalt gyümölcs és mazsola vegyesen
  • 2 ek. csokoládélencse
Tetejére:
  • 1 tojás
  • mandula
Az aszalt gyümölcsök és a csokoládé kivételével mindent a gépbe készítettem és összeállítottam a tésztát. A dagasztás legvégén adtam csak hozzá a gyümölcsöket és a sütésálló csokoládét. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Hármas fonással fontam meg, amit koszorú alakra igazítottam, de természetesen maradhat a hagyományos forma, vagy akár dobozban is lehet sütni. Miután duplájára kelt lekentem egész felvert tojással, a tetejét megszórtam mandula szeletekkel és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt pirosra sütöttem. Félidőben letakartam egy fóliával a tetejét.

20 megjegyzés:

Elif írta...

Mindenképp el fog készülni nálunk az Ünnepek alatt, köszönjük szépen a receptet! :)

enigma írta...

biztosan rutintalan pancserkérdés, de akkor is kell keleszteni, ha nincs benne élesztő?...vagy csak én nem tudok olvasni rendesen?

Limara írta...

Elif! Köszönöm, remélem tetszeni fog!:)
Enigma! Nem, én nem tudok receptet írni!:( Köszönöm!:)

Ami írta...

Szépséges kalácsot készítettél Limara! :)

tanó móni írta...

Ez a kalács nagyon fincsi lehet, kerestem kalácsreceptet, köszönet Limarának ez lesz a befutó! Biztos elkészítem:)

Maryenne írta...

Nagyon guszta! :)

erika írta...

Azt mondja a közmondás:amilyen a mosdó, olyan a törölköző.Limara pékségére fordítva:amilyen a teríték ill. a tálalás, olyan gyönyörűséges a kalács!

Névtelen írta...

A családom nagyon élvezi, hogy megfertőztél az élesztő-mániáddal :)))
én pedig köszönöm neked a blog írását, sokat tanultam tőled, sőt az utóbbi egy évben igazán sokat spóroltunk a konyhán.

Petra

Timi írta...

Igazán guszta, mind mindig! Megkérdezhetem, hogy hol szerzed be a csokilencsét? Én pesti vagyok, de hiába keresgéltem, nem találtam eddig sehol :( Köszönöm!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!:)
Timi! Szigetszentmiklóson van a Bakó Hungaria Kft, ez egy nagyker, ahol bárki vásárolhat. Náluk lehet kapni kilós kiszerelésben, nem régen hozattam egy ismerősömmel, most ezer forint volt egy kiló.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Már régóta neki szerettem volna állni kalácsot sütni, mert a boltban kapható kalácsok címkéjét olvasva mindig az lett a vége, hogy inkább visszatettem őket a polcra... A recepted és a kép viszont azonnali cselekvésre késztetett: annyira szép, hogy nekiálltam megsütni, annak ellenére, hogy tapasztalatom a kelt tésztákkal gyakorlatilag nulla.
Már a sütőben csücsül, az illata pedig egyenesen fantasztikus.
Majd referálok, hogy milyen lett.
Üdvözlettel, Emese

Névtelen írta...

Sajnos a szűz kéz nem hozott szerencsét: finom lett a kalács, de nem olyan, mint vártam. Valamit biztosan rosszul csináltam: egy kicsit szétterült, nem olyan könnyű a tésztája, mint kellene, szerintem. Nem kelt elég ideig?Formában kellett volna sütni? Ha nem tudok szerezni a Lidl-ben kapható csoda széthúzhatóból, miben kellene megsütnöm? A választ előre is megköszönöm. Emese

gbor írta...

Uhuuuuu!!

Ez tényleg finom volt!

szerencsem volt megkostolni (Einstand volt az iskolaban :))

Isteni finom!!!!!!

gbor

Limara írta...

gbor! Örülök!:))
Emese! Nem lehet, hogy nagyon átmelegedett a tészta? Vagy gyorsan kelesztetted meleg helyen?

ÁronLeon írta...

Limara,
Amikor egy receptben azt írod, hogy "liszt", gondolok itt pl a pirított hagymás kenyeredre, akkor az BL 80 liszt?
Köszi előre is,
Dorina

Névtelen írta...

Limara, de igen, elég gyorsan megkelt, radiátor közelében volt. Ezek szerint hűvös helyen kellett volna hagynom :) köszönöm, ezentúl erre nagyon odafigyelek majd!
Megjegyzem, azért így is elfogyott a kalács, az utolsó morzsáig!
Köszi még1x, van még mit tanulnom :)

Paprika&Paprika írta...

Johetek hozzàtok reggelizni? ;-)
Nem tudom erre tudok e jonni mèg Karàcsony elott tehàt :
Kellemes Karàcsonyi unnepeket ès nagyon boldog ùj èvet kivànok neked ès a csalàdodnak!
Szia !

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!

MICA írta...

Kedves Limara!
Nemrég keveredtem a blogodba, és nagyon tetszenek a receptjeid. Néhányat az ünnepek alkalmával biztosan ki is próbálok. Utólagos engedelmeddel az egyik mézeskalács adventi koszorúd fényképét felhasználtam a saját blogomban.
Nagyon boldog karácsonyi ünnepeket és sütés-főzésben gazdag új esztendőt kívánok Neked!
Mica

Kristóf és Maja írta...

Nagyon finom volt, köszönjük szépen! Bearanyozta a karácsony reggelünket egy pohár habos kakaó kiséretében. :) Mind két törpén nagyon falta.. na meg a nagy törpe is.. :D:D
Szilvi