2010. április 30., péntek

Aszalt paradicsomos-rozmaringos csigák


Végre itt a jó idő, elérkezett a kerti partik baráti összejövetelek ideje. Ilyen fűszeres csigákat kínáltam az idei első grillezéskor étvágygerjesztőnek. Míg vártuk, hogy kisüljön a faszénen a hús, remek sör vagy borkorcsolyák voltak.
 
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe készítem, majd a dagasztó programon közepesen kemény, hólyagos tésztát dagasztatok. Kiolajozott kelesztőtálba teszem és hagyom, hogy kb. 45 perc alatt duplájára keljen.
Enyhén lisztezett felületre borítom és vékonyra nyújtom. Megkenem a pesztóval, majd feltekerem, mint a beiglit. Éles késsel, fűrészelő mozdulattal, kb. fél cm vastag szeleteket vágok belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, kb. 20-30 percig hagyom ismét kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Kb. 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra.

Hozzávalók a pesztóhoz:
  • kb. 15 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 g fokhagyma
  • 1 chili
  • 1 ek. friss rozmaring
  • 5 dkg fenyőmag (mandula)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • kb. 1-1,5 dl olaj a paradicsomról
  • só, bors
Elkészítés:
Először egy száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagot. A lecsöpögtetett paradicsomot apróra vágom, lereszelem a fokhagymát. Ezután az összes hozzávalót botmixerrel pürésítem, közben adagolom hozzá a fűszeres olajat. Sűrű krémnek kell lennie.

2010. április 29., csütörtök

Karalábéfőzelék

Nem is tudom, mikor ettem ilyen jót főzelékből. Persze későn jött a tavasz, jól kiéheztünk a friss, zsenge zöldségekre. Karalábéból és némi újrépából főztem, utóbbi csak azért került bele, mert maradt ki a tegnapi tavaszi zöldséglevesből.  Pont olyan lett, amilyennek elképzeltem. Édeskés, krémes, a zöldségek picit roppanósak.
Hozzávalók:
  • 3-5 zsenge karalábé
  • 2-3 szál újrépa
  • 2 ek. vaj
  • 1 bögre húsleves
  • 1 ek. cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. étkezési keményítő (liszt)
  • karalábé levele és 1 csokor petrezselyem felaprítva
Három, igen nagy karalábét vékonyan megpucoltam, a zsenge leveleit félretettem. Csinos kis hasábokra vágtam az újrépával együtt. Az előkészített zöldségeket a vajon párolni kezdtem. Meghintettem a cukorral, egy tk. sóval és az apróra vágott karalábé levelekkel. Fedő alatt párolódtak kb. 10 percig. Ezalatt kiengedi a levét a zöldség. Annyi húslevessel öntöttem fel, ami épp nem lepi el, tovább pároltam, míg a zöldségek megpuhultak, de kicsit roppanósok maradtak. A tejszínben elkevertem az étkezési keményítőt, majd a főzeléket besűrítettem vele. A felaprított petrezselymet csak a legvégén adtam hozzá.
Nekem elég volt magában, a  férfiszakasz stefánia vagdalttal ette.

2010. április 27., kedd

Császárzsemle reggelire


Elég régen próbálom már a tökéletes császárzsemle tésztáját megtalálni. Olyat, ami puha, de nem kalácsszerű, nem rágós. Végül számomra ez a legegyszerűbb tészta lett a legtökéletesebb.
Reggelire sütöttem ezek a zsemléket éjszakai kelesztésel. A fázisfotók este kilenckor készültek, rettenetesek, amiért elnézést kérek, ígérem, hamarosan lecserélem őket.
 Hozzávalók:
  • 70 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 250 ml víz
  • 220 ml tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő
A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva tettem a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programon 20 perc alatt közepesen kemény tésztát dagasztottam. Ha a tészta túl lágy lenne, lisztet kell még hozzátenni, ha túl kemény kevés folyadékot. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lasabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma, kb. 115 g-os darabokra vágtam. Minden darabot gömbölyítettem, majd 10 percig pihentettem. Ezután egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodortam belőlük két részletben. Sodortam rajtuk, majd félretettem pihenni pár percre, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. A sodráshoz épp csak annyira kell lisztezni a felületet, hogy ne ragadjon rá a tészta.
A formázáshoz először egy laza csomót kötöttem:
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta alá hajtottam ésa közepén áthúztam.

Megfordítottam a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtattam.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket. Egy nagyobb hűtőtasakot szoktam az oldalánál felhasítani, azzal borítom be a tésztát. Így nem tud a hűtőben kiszáradni a felülete, de nincs is szorosan lefedve, ami a túlkeléshez vezethetne.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekentem tojással, megszórtam szezámaggal, így kezdtem hideg sütőben sütni, a sütőt 200 fokra állítottam. 30 perc kellett nekik. Addig a másik, kisebb tepsi a sütő tetején pihent, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket nem kentem le, hanem alaposan lepermeteztem őket vízzel, megszórtam szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, ugyanakkora tepsit borítottam a tetejére. Így gőzös közegben sültek. Nekik elég volt 20 perc.
Mire a fiúk felébredten az asztalon várta őket a friss, langyos császárzsemle.

 

2010. április 26., hétfő

Kókusztejes eperkrémleves

Végre megjelent a magyar eper is a piacon. Egészen jó áron sikerült kapni tegnap reggel, igaz apró szemű, de ízletes volt. Judit mesélt erről a levesről. Igazi nyári, hűsítő leves. Kókusztej és thai citromfű teszi izgalmassá. Kókusztej mindig van néhány dobozzal a kamra polcon, thai citromfű pedig a fagyasztóban, friss eper a kosaramban, így ez volt a tegnapi ebéd, rögtön dupla adaggal kezdtem.
Hozzávalók:
  • 2 citromfü hosszába kettévágva
  • 6 dl nem édes kokusztej
  • 2 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek citromlé
  • 30 dkg eper
A kókusztejet, tejet, citromfüvet és az epret alacsony lángon kb. 10 percig főztem, majd hozzáadtam a cukrot és hűlni hgytam. Kihalásztam a citromfüveket és leturmixoltam. Átszűrtem, citromlével ízesítettem és  szeletelt eperrel tálaltam.
Lehet úgy is készíteni, hogy az epret nem főzzük a kókusztejbe, csak közvetlenül tálalás előtt szeletelve adjuk a leveshez. Így a citromfű aromája sokkal jobban érződik.

2010. április 24., szombat

Hétrétű rétes

Egy ideje őrizgetem már ezt a receptet. Még az ősszel Egyházaskozáron írtam ki magamnak, amikor ott kirándultunk. A hétvégén a közeli Újszentivánon rétesfesztivál volt, erről jutott eszembe megint. Legközelebb megvárom a hétvégét vele, mert így jó kis trappolás lett belőle. Szegény Macus barátnőm végig nézte a konyhai ámokfutásomat, de délre készen lett a 8 szál rétes és a két tepsi sajtos a levágott szélekből.
A recept azért tartogatott meglepetést, amit a jegyzetelés alatt nem vettem észre. Persze akkor csak körmöltem nem figyeltem. 1 kg liszthez 1 liter tejet írt. Még jó, hogy a második félliternél megállt a kezem, nem öntöttem bele mindet, mert bevillant, hogy ennyitől galuskatésztát kapok.
Hozzávalók:
  • 1 kg rétesliszt vagy kenyérliszt
  • 1 tojás
  • kb. 6-6,5 dl langyos tej
  • csipet só
  • 1 ek. cukor
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam. 7 egyforma cipóra osztottam.
  • 20 dkg mangalicazsír
  • 1 ek. ecet
A zsírba kevertem az ecetet. A cipókat egyesével kb. tányér nagyságúra nyújtottam. Az első tésztát megkentem az ecetes zsírral, erre borítottam a második tésztát, azt is megkentem, erre jött a harmadik, negyedik, stb.. Az utolsó tészta tetejét nem kell megkenni. Egy nagyobb langyos tállal leborítottam és egy órán át hagytam pihenni.
Ezalatt elkészítettem a töltelékeket. Lecsepegtettem a meggyet, lereszeltem az almát, káposztát, kikevertem a túrót.
Az ebédlőasztalt leterítettem egy abrosszal, meghintettem liszttel. Közepére tettem a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdtem. Körbe-körbe jártam az asztalt, közben a tészta alá nyúltam a kézfejemmel és óvatosan húzkodtam egészen vékonyra. Mire készen lett teljesen beborította az asztalt. A lelógó szélét levágtam egy pizzavágóval, félretettem, a rétesek után feldaraboltam, tojással lekentem és sajttal megszórva sütöttem pirosra.
A tészta szélét megszórtam édes morzsával, erre halmoztam egy sor tölteléket. Az abrosz segítségével kétszer ráhajtottam a tésztát. A tepsi méretére daraboltam, tetejét vékonyan megkentem olajjal. Forró, kb. 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Lett 2-2 szál meggyes és almás:
2-2 szál túrós és káposztás.

2010. április 23., péntek

Mentalé

Gyönyörű a mentám. Tavaly is ilyen szépen indult, aztán egyik napról a másikra szinte leégett. Valószínűleg permetszer érte. Nagyon sajnáltam, féltem, hogy végleg tönkrement, de szerencsére nem. Így most szedem, addig, amíg csak lehet. Joghurtos uborkasalátába, tabule-ba, mentaszörpbe és mentalébe. Napok óta isszuk, nagyon finom. A mentaszörpöt Fűszeres Eszter receptje alapján készítettem. A mentalevet pedig pont úgy, mint a bodzalevet.

Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 1 doboz citrompótló
  • 30 dkg cukor
  • 2 nagy marék menta
  • 5 l víz
Annyi a különbség, hogy a vizet felforralom a cukorral. Egy 5 literes üvegbe darabolom a citromot, beletszem a citrompótlót és a megmosott mentát. felöntöm a forró cukros vízzel, lefedem és 24 órán át állni hagyom. Leszűröm és hűtőben tartom. Jégkockával, friss mentalevéllel, citromkarikával töltöm poharakba.

2010. április 21., szerda

Rakott krumpli

Tudom, hogy a rakott krumpli nagyon népszerű, illik szeretni. Nos, én nagyon sokáig nem szerettem. Próbáltam, újra és újra, de nekem egyszerűen nem jött be. Nem értettem, hogy miért ez a nagy rajongás érte.
Egészen addig, míg valaki megemlítette, hogy ő a krumplit nem főzi, hanem süti. Ha jól emlékszem, még aznap kipróbáltam így, és láss csodát, a rakott krumpli szinte első számú kedvenc lett. Pedig olyan minimális a különbség. Főtt krumpli helyett sült krumpli ( a bevitt kalória különbségre nem gondolunk). De a végeredmény egészen más. Így már szerintem is megérdemli a rajongást.
A krumplit csak félig, egészen halvány sárgára sütöm. Minden mást ugyanúgy, mint a főtt krumplival. Egy sor sült burgonya, erre a felkarikázott tojás, erre a házi füstölt kolbász. Só, bors, tejföl. Megint krumpli, tojás, kolbász. Tetejére is sült krumpli és sok-sok tejföl. Sütőben összesütöm, hagyom állni egy ideig, és lehet enni. Nyáros jó kis ecetes-cukros saláta jár hozzá, télen szilva befőtt. Bűnösen jót tudunk enni belőle. 
Jól fotózni viszont nem lehet, legalábbis nekem. 

2010. április 19., hétfő

Málnás-fehércsokis brownie

Gondolom a  brownie -ról nem kell ódákat zenegni senkinek sem. Ez a csupa csokis sütemény jöhet bármikor, elég belőle néhány falat és máris szebb a világ. Az ilyen pocsék, esős napokon mint ez a mai is, receptre kellene minden egyes embernek felírni.
Hozzávalók (Rachel Allen):
  • 200 g étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 220 g cukor
  • 3 tojás
  • 150 g liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • 125 g fehércsokoládé
  • 125 g málna
Egy nagyobb jénaiba teszem a darabokra tördelt csokoládét és a vajat. Vízgőz fölött lassan megolvasztom, majd a tűzről levéve belekeverem a kristálycukrot is. Ezután egyesével adom hozzá a tojásokat, mindet alaposan elkeverem. A lisztbe teszem a sütőport, és a csokoládés masszába szitálom. Óvatosan beleforgatom az apró darabokra vágott fehércsokoládét és a málnát is.
Egy 27cm x27 cm-es formát (jénai sütőtálat) kibélelek sütőpapírral, ebbe símítom a masszát. 175 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 30-35 percig. A vége felé nagyon figyelem, mert könnyű túlsütni, kiszárítani. Akkor jó, ha a közepes kissé ragacsos marad.
Ugyanezt a tésztát szoktam málna és fehércsoki nélkül Maci sajtkrémes töltelékével is sütni:

2010. április 18., vasárnap

Medvehagymás pogácsa II.

Tudom, van már egy medvehagymás pogácsa recept a blogon. Most túró nélkül készült, a hagymás pogácsa tésztájából. Hajtogatáskor medvehagymás vajjal kentem meg a kinyújtott tésztát. A medvehagymát lusta lévén késes robottal aprítottam össze, majd a vajjat is hozzáadtam. A hagyma szépen megszínezte a vajat, a zöld vaj pedig a tésztát. Vicces zöld tészta lett, de az ízén ez nem rontott. Természetesen ha késsel aprítom össze és villával keverem hozzá a vajat nem lesz ilyen színes.
Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 1 nagy doboz tejföl (375 g)
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 12 dkg vaj
  • 1 nagy marék medvehagyma
Az élesztőt elkeverem a langyos cukros tejben. Hagyom, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. Ezalatt a lisztet elmorzsolom a margarinnal, elkeverem a sóval. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojásokat, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd hagyom kb. 30 percig pihenni.
Ezalatt felaprítom a medvehagymát és elkeverem a vajjal.
A pihentetett tésztát kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra. Vékonyan megkenem a zöld vajjal. Ezután hajtogatom.  A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtom, ezt is megkenem vajjal, majd ennek a tetejére az alsó harmadot. Elfordítom a tésztát, megkenem vajjal, a felső részét visszahajtom a közepéig, majd az alsó részt is a közepéig, ezután félbehajtom, mint egy könyvet. Pihentetem fél óráig, majd megismétlem a hajtogatást és a vajazást.
Ismét pihentetem fél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsa szaggatóval kiszúrom, sütőpapíros tepsin kelesztem megint legalább fél órán át.


Végül lekenem a tetejét felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöm. 3 nagy tepsivel lesz belőle.



2010. április 17., szombat

Szabolcs süt II.-pizza

2010. április 16., péntek

Sonkás csiga

Ezt az óriás csigát még a húsvéti sonka és tojás maradékának felhasználására találtam ki. Egy egyszerű kenyértésztát dagasztottam, házi aludttejjel. De készülhet tejjel is a tészta, vagy dagaszthatunk pizzatésztát is hozzá.
A töltelékhez készítettem egy kevés besamel mártást, jó sűrűt, ebbe kevertem az apróra vágott sonkát, tojást és snidlinget. Só nem is nagyon kellett bele a sonka miatt, csak őrőlt bors.
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • kb. 3-3,5 dl aludtej
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
Mindent belepakoltam a kenyérsütőgép üstjébe és 20 perc alatt szép hólyagos tésztát dagasztattam vele. 3 dl-es bögrében altattam meg a házi tejet, ezt kevertem a tésztához savójával együtt. A tésztának rugalmasnak, de jól nyújthatónak kell lennie. Ha kemény mehet bele még kevés folyadék, ha lágyabb, akkor liszt.
Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni.
Míg kelt, elkészítettem a tölteléket:
  • 1 ek. vaj
  • 1 csapott ek. liszt
  • 2 dl tej
  • kb. 20-25 dkg sonka
  • 2-3 főtt tojás
  • snidling
  • só és bors
A vajat megolvasztottam, beleszórtam a lisztet, megvártam, míg felhabzik, ezután öntöttem hozzá a tejet. Sűrűre főztem, majd hagytam kihülni. Míg hült a sonkát és a tojást apró kockákra vágtam. A kihült besamelhez kevertem őket a felaprított snidlinggel együtt. Csak egy csipet só kellett hozzá, és őrőlt bors.
A megkelt tésztát viszonylag keskenyebb téglalap formára nyújtottam ki. Megkentem a töltelékkel, majd feltekertem.
Egy nagy csigát formáztam belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsire ültettem.

Kb. 1 órán át hagytam ismét duplájára kelni. 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 40-45 percig. 20 perc után letakartam a tetejét egy fóliával.
Jó kis vacsora lett belőle.

Ma este a Makó tv-n Szabolcs pizzát süt az én receptemből. :)

2010. április 15., csütörtök

VKF Staféta átadás

Sokáig nem is akarom szaporítani a szót. Mielőtt átadom a stafétát némi kis statisztika.
55-en pályáztak, összesen 79 recepttel.
Ebből 35 volt a főétel, 
16 a pékáru és
28 a desszert.
Azt gondolom a kiírás nem volt könnyű, de elég nagy mozgásteret  engedett. Én sok újat tanultam, remélem másokra is inspirálóan hatottak a gabonák, gabonafélék ilyen terű felhasználása. Köszönöm szépen mindenkinek, aki nevezett, öröm volt az összefoglalókat megírni.

A stafétát ezennel átadom Duende-nek, a Szellem a fazékban blog szerzőjének. Biztos vagyok benne, hogy a XXXIV. VKF izgalmas kihívást fog tartogatni számunkra. Sok sikert kívánok Duende!

VKF XXXIII.-Összefoglaló III.

És végül jöhet a kényeztetés. Ennyi egészséges főétel, kenyér után meg is érdemeljük. A desszertek is igazi kincsek. Annyi fantasztikus édesség született, amit remélni sem mertem. És ami a legjobb, azzal a tudattal nassolhatunk, hogy a legtöbbjük nem csak finom, hanem egészséges is.
Andi-cuki a szomszédasszonya remek zabpelyhes kekszén csavart egyet. Alagutat épített belőle és ricottás-túrós-vaníliás krémmel töltötte meg.




Anna, aki eszik eredti elképzelése ugyan annak az édességnek a bemutatása volt, amit Ági is elkészített. Mivel Ági beelőzte, egy hasonló ukrán karácsonyi édességet hozott nekünk.

Ági, aki főz egy szerb családi ünnepre készülő hagyományos édességgel ismertetett meg bennünket. Búzaszemek, dió és cukor, esetleg egy kis vanília és fahéj. Ezekből az egyszerű hozzávalókból Ági szerint igazi különlegesség születik.
Ráadásként kaptunk egy csodálatos novellát is, Mese a búzáról címmel..
Belly jó ideje házi készítésű műzlit reggelizik. Hol főtt, kása formában, hol csak a villám műzlit készíti. Mindenképpen dícséretes.

BioBrigi a hajdinapiskóta után hajdinás muffinnal kísérletezett. A tésztájába aszalt gyümölcsöket kevert.
Daisy saját készítésű rétestésztája igen csak irigylésre méltó. Ezeknek a réteseknek senki sem tudna nemet mondani.

A tönkölybúzával, magával a szemek felhasználásával is próbálkozot. Csíráztatta, de a hajtások nem igazán ízletesek, dísznek viszont gyönyörűek. A mézes-mákos tönkölybúza viszont főnyeremény Daisy szerint.

Ecet és olaj háromcsokis süteményt kínált vanília fagylalttal.  Én köszönettel elfogadom, ránézésre is imádom.

Édes és Keserű sós finomsággal nevezett. Polentás muffin, aszalt paradicsommal, pecorinoval,  ami kitünő uzsonna vagy akár sörkorcsolya is lehet.

Egyelek meg az első VKF-en indult. És rögtön csavart a kiíráson megszokott gabonából, egy nem megszokott ételt mutatott be. A csíramálé elkészítése nem kicsit macerás, de biztosan nagyon finom, ha erre is válalkozik.

Éhesek vagyunk konyhájából egy lenmagvas-almás muffin érkezett. Igen, éhesek vagyunk!

Flat-cat császármorzsája kölesből készült. Az első gondolatom, mikor megláttam az volt, hogy ide vele. Olyan mint a napsütés.

Gyémántkonyha húsvéti csokitojások helyett gabonakekszekkel kínálta a locsolkodókat, természetesen tojás alakúra formázva és pirosra színezve.

Ízlésszindróma sült bulgur pudinggal nevezett, amibe áfonyát is kevert. Egy kenyérpudingból vette az ötletet, de a kenyeret bulgurra cserélte.
Katakonyha kukoricamáléval visz minket a kisértésbe. Csodás már a látványa is, nem is értem miért halogatom jó ideje a készítését.
Kiskonyhámból Bianka egy amarantos-zabpelyhes műzliszelettel kényeztet bennünket. Méz, dió, aszalt gyümölcsök teszik vonzóvá ezt az egészséges nassolni valót.






Kiskukta a családjánál nem aratott sikert a tejben bulgurral. Na persze, hiszen torta költeményekhez vannak szokva, nem holmi bizonytalan bulgurhoz. Nekem egyébként tetszik, biztos vagyok benne, hogy finom volt.
Kísérleti konyhának a rizsre esett a választása. De nem ám csak úgy egyszerűen elkészítve, tálalva, az nem ő lenne. Thai citromfüves rizsfagylalt puffasztos rizses rizskeksszel az ő műve. Tej helyett rizstejjel. Na ugye! A rizs magasabb szintre lépett.

Különckonyha komplett gabona menüjéből természetesen a desszert sem maradhatott ki. Túrógombócot készített, aminek az alapja sűrűre főzött kukoricakása.
Mamma desszertnek egy dél-olasz vidékeken elterjedt főtt gabonát hozott. Ott többnyire gránátalmával és csokoládé darabokkal tálalják, Mamma gyömbéres eperpürével kínálja.
Maimoni kuszkuszos csokimousse tortájából próbáltam kérni egy szeletkét, de sajnos nem jutott. Nem csodálom!
M.Judit búzadara szufléja egyszerűen fantasztikus. Tudom, mert nem bírtam ki, mivel minden volt itthon hozzá, azonnal elkészítettem. Egy hibája volt csak, kevés volt. Csak dupla adaggal érdemes kezdeni!

Ms. Poppy két édességgel is készült. Az olasz polenta keksz gyönyörű sárga színét a kukoricalisztnek- és darának köszönhet

A másik, egy almás Brown Betty, ami tulajdonképpen nem más, mint egy puha, krémes almás pép, egy ropogós, zabpelyhes kéreg alá zárva.

Narancslekvár friss gasztrobloggerként az első VKF-re pályázott. Méghozzá egy bűnre csábító mézes-pisztáciás kölespehely fagylalttal, amihez lime szósz is jár. Mit lehet ehhez még hozzátenni...?
Pocak Panna az első VKF-re pályázott. Az amerikai granola őrületen felbuzdulva megalkotta az "über" műzli szeletet. Gabonás, magvas, egészséges és ami a legjobb, finom is! Gyanítom, sokan csatlakozunk az őrülethez!


Szepyke azt hitte, kötelező a kenyérsütés. Miután látta, hogy mégsem, mákos-meggyes bulgurt készített, ami 2:1-ben, hiszen hidegen és melegen is fogyasztható.




És végül én egy quinoa pudinggal próbálkoztam.