2011. március 2., szerda

Frankfurti leves

Az időjárás sajnos tesz arra, hogy már márciust írunk. Pocsék köd, hideg, hó borzolja a kedélyeket, a jéggel vastagon borított járdákról, kerékpárutakról már nem is beszélve.  Akárkivel is találkozom,  biztos az első mondat az, hogy mikor lesz már jó idő. Az ember legszívesebben ki sem bújna a házból. Némi hangulatjavító lehet ilyenkor egy jó kis melengető krémleves, de az idén már annyit ettünk, hogy egyáltalán nem vágytam rá. A frankfurti leves is tökéletes választás, bár szép kelkáposztát is alig-alig kaptam. A fagyott krumpliról már nem is beszélve..
Hozzávalók:

  • 5 dkg húsos szalonna
  • 2 ek. olaj
  • kis fej hagyma
  • 1 g fokhagyma
  • 2-3 közepes méretű krumpli
  • kis fej kelkáposzta
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • só, bors
  • tejföl
  • pirospaprika
  • 1 ek. liszt
  • virsli
Az olajon kiolvasztom a csíkokra vágott szalonnát. Kolozsvári húsos szalonnát szeretem hozzá a legjobban, de megteszi a bacon vagy esetleg füstölt tarja is. Rádobom a finomra vágott vöröshagymát, tovább párolom. Pár perc után hozzáadom a zúzott fokhagymát és a  csíkokra vágott kelkáposztát. Rövid ideig pirítom, beleteszem a kockára vágott krumplit és felengedem annyi húslevessel, esetleg vízzel, ami ellepi.Sózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel és majorannával. Amikor a krumpli megpuhul a tejfölből, lisztből, pirospaprikából habarást készítek, felengedem egy kevés forró levessel és ráöntöm a levesre. Rögtön hozzáadom a felkarikázott virslit, hagyom, hogy ismét felforrjon és azonnal el is zárom alatta a lángot. 

13 megjegyzés:

Bianka írta...

Egyik kedvenc levesünk, imádjuk

Ami írta...

Ezt a levest én is nagyon szeretem! Guszta lett ! :)

Kata írta...

Imádom!!

Irenka írta...

Jó ötletet adtál, köszi!

Névtelen írta...

Limara, én felvettem a harcot az időjárással! Addig fogom naponta megnézni az időjárás előrejelzést, míg egyszercsak jó időt nem mondanak, és akkor én nyerek!!!
:D

Maryenne írta...

Nagyon szeretjük finom leves!:)

erika írta...

Hmmm! nagy kedvenc nálunk is a frankfurti leves, szinte szóról-szóra így készítjük mi is.
Javaslom, legközelebb próbáld meg lecserélni a kelkáposztát-kelbimbóra!! naggyon fini!!

Andrea írta...

Imadom ezt a levest..de mindig csak masnal eszem.. en meg soha nem csinaltam.. de evek ota keszulok... Ma megyek, megveszem a hozzavalokat, es Frankfurti leves lesz, ha torik ha szakad.... Koszi az osztonzest...

Cinkepiri írta...

Egy hete frankfurti levesről ábrándozom...

Én is csináltam már kelbimbóból, nagyon finom volt.

Mostanság karfiolból készítem, krumpli nélkül, kicsit berántva és megtejfelezve, egy-két maroknyi rizzsel turbózva.

sample írta...

Érdekes recept.A héten kipróbálom.
Én egész másképp készítem a frankfurti levest.
Nincs benne burgonya és majoránna...szóval egész más,de nállunk is nagy kedvenc.Kipróbálom így is:)))))

Névtelen írta...

Ma csináltam először ilyen levest a leírásod alapján. Az egész család imádta, a férjem at mondta ez volt élete legjobb frankfurti levese :) Ezer köszönet és hála. Sz

Limara írta...

Szuper!:))

Névtelen írta...

Biztos jó de ez nem Frankfurti leves mert abban nincs burgonya! Egyébként igen szuper a honlapod.Gratulálpk