2011. március 17., csütörtök

Kalács csokoládés töltelékkel

Diósnak indult. Kimaradt néhány tojásfehérjém, azt gondoltam, összekeverem dióval és milyen csodás kalács lesz belőle. Csak éppen darált dióm nem volt, darálót előszedni, összeszerelni meg lusta voltam. Helyette felötlött a kakaós gondolata, de annál azért izgalmasabbra vágytam. Így csokis lett. Narancsos-csokis. Nem volt rossz döntés, a kalács fél óra alatt elfogyott.

Hozzávalók:
  • 400 g finomliszt
  • 100 g Bl 80 liszt
  • 1 mk. só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 7 dkg olv. vaj
  • 2,5 dkg élesztő

  • kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  • 0,5 dl forró tej
Töltelék:
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g cukor
  • csipet fahéj
  • fél mk. kardamom
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 ek. holland kakaópor
A töltelékhez aprítóba készítettem a csokoládét, cukrot,kakaót,  pici fahéjat, őrölt kardamomot és egy fél narancs reszelt héját. Összezúztam és ezt a keveréket szórtam a tésztára. Csodás volt már az illata is. A maradékból pedig fantasztikus forrócsoki lett.

A tésztához a vaj kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép táljába készítettem. Alacsony fokozaton kevertettem 3-4 percig, majd mikor összeállt a tészta a magasabb fokozaton még kb. 10 percig. Az utolsó percekben adagoltam hozzá, apránként,  az olvasztott vajat. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem kb. 45 perc alatt.
Lisztezett deszkára borítottam és kettévágtam. Mindkettőből külön-külön egy kb. 12 cm széles, hosszú csíkot nyújtottam, ugyanis a dobozforma 12 cm széles.Megkentem olvasztott vajjal és megszórtam csokoládéval.
A tészta végéből 8-10 cm-t visszahajtottam.Azért ennyit, mert a doboz 12 cm mély, így marad hely a kelésnek. A visszahajtott rész alá nyúltam, megemeltem és rátettem a töltelékes részre. Addig folytattam, míg elfogyott a tészta. Így egy harmonika szerű tésztát kaptam, aminek az alja zárt maradt, nem tudott sütés közben kifolyni a csokoládé.
A sütőpapírral kibélelt dobozba állítottam. A másik tésztával megismételtem ugyanezt és azt is a dobozba tettem. Letakartam és hagytam, hogy ismét duplájára keljen.
Ezalatt előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A kenésből kimaradt olvasztott vajat a tetejére csepegtettem.  15 percig sütöttem fedetlenül, majd egy fóliával lazán letakarva további 25 percig.
Amint kivettem a forró tejjel megöntöztem.
Rácson hűtöttem ki.


33 megjegyzés:

Mimmo írta...

Ez valami gyönyörűségesen, mesésen csodálatos:D főleg így korán?! reggel éhgyomorra:D:D:D
Sütnöm kell ma valamit;)

chriesi írta...

Ez így reggeli előtt...:D Mennyei lehet!!

Ami írta...

Überguszta :)

Julika írta...

Húúúú, ezt ki kell nekem is próbálnom ! Úgyis régen sütöttem már kalácsot.

Bianka írta...

Nagyon tuti

M-ici írta...

Limara, hihetetlen vagy. "Lusta voltam diót darálni." De felkelsz hajnalban összedobni egy csodakalácsot. Na ha ez a lustaság, akkor milyen vagy amikor pörögsz? Nagyon irigylem az energiádat!

Nelli írta...

Ez gyönyörűűű, ez a hajtogatás!Olyan szép a tészta!:-) Ügyes vagy!

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)

Chef Viki írta...

Nem kéne egy percig sem győzködni, hogy raboljak rá :-))) Narancsos csoki, uramisten!

Raindrop írta...

Tyű, ez a harmonika kalács...
Azta! :)

Paprika&Paprika írta...

Jaj de megennèm!!!!!!!!

Brigitta írta...

Nagyon mutatós,és milyen fincsi lehet!:)

fevi írta...

gondolom, nincs már belőle, mert ha igen, már indulok is! Na jó, vicc volt, de azért remélem hamarosan tényleg látlak!

Névtelen írta...

Csudaszép meg nagyon jó meg minden,meg bármikor megenném, meg rengeteget sütöttem már Tőled, de valahogy akkor sem értem, hogy hogy lett ilyen sharpei-formája???

Fagyal Hajnalka írta...

Limara kedves láttalak a gasztrobloggereknél a youtubon, annyira meglepődtem, hogy feltettem az oldalamra is, hátha van, aki még nem ismeri! :-) azért írtam, hogy tudd, remélem nem gond.
Nagyon tetszik a videó! :-)

Éva írta...

Nagyon guszta , szinte érzem a jó friss kalács illatát.Megnéztem a videódat úgy találtam az oldaladra.

Illéskrisz Konyhája írta...

Kukk be hozzám, vár egy meglepetés...

Tündi írta...

Gyere be hozzám kérlek vár ott Téged valami (http://naploszeruseg.blogspot.com/ )

Andi/cuki írta...

Isteni lehet a kalács! Láttalak ma a Csajos Haszonban, jó kis cikk!Gratulálok!:-))

InfoKata írta...

Ez is nagyon guszta!

Nézz be hozzám légy szíves!
http://infoim.blogspot.com/

Julika írta...

Ki is próbáltam tegnap a kalácsot. Nagyon-nagyon fincsi, de nekem persze nem lett ennyi harmónika rajta :(

Andi írta...

Kedves Limara!
Már kb. 1 éve olvaslak, és sütöm a remek receptjeidet, általában sikerrel:);)
Most ezt a kalácsot sütném meg, de egy dolgot nem értek: a tészta hozzávalói között szerepel 1 tojás, és 1 tojás sárgája. Ezeket így tegyem bele, tehát 1 egész tojást+egynek csak a sárgáját? vagy elírás?
Válaszodat köszönöm, bár gondolom most nem vagy gépközelben, én meg pont most készültem sütni...:)

Limara írta...

Kedves Andi! Nem, nem elírás. Egy egész tojás és egy sárgája kell bele, így lazább lesz a tészta szerkezete. :)

Vica írta...

Apró figyelmesség tőlem.

Moria írta...

Kedves Limara!

köszönöm én is a recepteket és még jobban a részletes fotókat, nagy segítséget nyújtanak. Szeretnék pár dolgot kérdezni, mert nem mindig úgy sikerülnek a dolgaim ahogy szeretném :)

sokszor írod hogy beteszed a kenyérdagasztóba a tészta alapokat majd átteszed egy másik edénybe keleszteni.
Miért? Ennek van jelentősége, vagy csak te így szereted, így van hely a tésztának ... mert a kenyérsütőknek is van kelesztő szakasza vagy az annyira nem jó? amúgy Te a tészta vagy kenyér programmal dagasztasz?

sokszor olvasom, hogy fél óra alatt illene megkelnie a tésztának. nekem meg sokszor nem. sőt általában nem fél óra alatt kel meg. végül persze megkel, csak nem fél óra alatt hanem 3 óra alatt nől a duplájára. (pl a joghurtos kenyéralaptészta amiből a "virág" is készült.)
Mi lehet nálam a baj? finomnak nagyon finom amikor már készen van, csak hosszú a kelési idő.

a sütőben lehet egyszerre 2 tepsi kelt tésztát sütni légkeverés mellett?
vagy külön-külön illik?

hogyan lesz kerek a gombóc ha kinyújtom? és nem ákombákom paca? van erre trükk?
előre is köszönöm a válaszodat:)

Eszter írta...

Kedves Limara!

Gyönyörű ez a kalács is, mint minden munkád.
De nekem is általános kérdésem lenne, te mint szakértő, biztos tudsz segíteni:
Gyerekeimnek szeretnék kelt tésztát csomagolni tízóraira (reggel 1/2 7-kor indulnak a suliba), ha lehet minél frissebben. Mit tegyek (nagyon korán kelni nem szeretnék):
- Süssem meg előző este és csomagoljam el? (Élvezhető lesz úgy még másnap?)
- Állítsam össze és kelesszem egyszer, majd formázás után hűtőbe téve hagyjam megint kelni, és reggel süssem meg? (Láttam, van aminél működik ez, de minden kelt tésztánál lehet ezt csinálni, vagy csak speciálisan egyeseknél?) Ha igen, nem fog túlkelni?
Köszi előre is a segítséget.

Ancsika írta...

Marcsi ez megint nagggyon ott van! Látom szomorú sorsomat! :)

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)

Kedves Moira! Igen,valóban jobban szeretem kelesztőtálban keleszteni. Természetesen maradhat gépben is, de azt tanácsolom, hogy kikapcsolt gépben keljen a tészta. Ugyanis a gépekben alul fut körbe a fűtőszál, a tészta alját sokkal jobban átmelegíti, ami lágyabb lesz, mint a teteje.
Az én gépemen nincs külön tészta program, ezért a gyors program dagasztását használom, ami 20 perc folyamatos dagasztás előmelegítés nélkül.
Én azt soha nem írom, hogy fél óra alatt meg kell kelnie a tésztának. legalább 50-60 perc az első kelesztés, ennyi idő alatt viszont illene megkelnie. A 3 óra rettentő sok, azalatt már a hűtőben is megkelne. Szoba hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzál, ha magas a tészta zsiradék tartalma, akkor egy kicsit meg lehet langyosítani a tejet vagy folyadékot és ilyen esetben a zsiradék csak a dagasztás végén kerüljön a tésztába, ugyanis gátolhatja az élesztő munkáját.
Légkeverés mellett elvileg lehet, nekem nincs, így nem használom. A légkeverés egyébként is szárítja a kelttésztákat.
Van trükk. Először is egy zsemlét formázol a tésztából, majd hagyod pihenni pár percig, hogy a sikérszálak lazuljanak. Ezután nyújtasz egyet a zsemlén, majd elfordítod 20-30 fokkal a tésztát az óramutató járásának megfelelően. megint nyújtasz, megint elfordítod. Ezt addig míg a kívánt nagyságot eléred. Így szép formás marad a tészta. :)

Limara írta...

Kedves Eszter! A hűtős módszer működik. Este bedagsztom a tésztát, kelesztem, megformázom, majd a tepsiket egy ruhával letakarva beteszem a hűtőbe. Reggel kiveszem a tepsiket, általában kettő van. Az elsőt hideg sütőben kezdem sütni, kb. 25-30 perc alatt készül el, addig a másik a sütő tetején van, hogy felvegye a szobahőt. A második tepsinek már 15-20 perc bőven elég.

Limara írta...

Ancsika!:)) Köszönöm!:)

Kriszta írta...

Drága Limara!Mindne nap megelpsz minket egy csodával! Most én is meglepnélek valamivel!:-)Nézz be hozzám!

Zsu írta...

Szia Limara!

Már régőta szemezek ezzel a recepteddel is, de még nincs bátorságom hozzá... Hátha a hétvégén lesz...
Sajnos itt Fehérváron nem tudom, hogy hol szerezhetnék be csokilencsét...
Nincs tipped esetleg? :)

Limara írta...

Ha van a városban cukrászkellékes, akkor ott. Egyébként ehhez nem kell csokilencse, jó bármelyik étcsokoládé:)