2011. március 6., vasárnap

Levendulás-aszalt gyümölcsös keksz

 Ma még tart az Utazás kiállítás. Említettem már, hogy nemcsak sós, hanem édes kekszet is készítettem erre az alkalomra. Gondolom nem meglepő, hogy levendulás keksz lett, aszalt gyümölcsökkel megbolondítva. Igen, a levendula mániám még nem hagyott alább...
Hozzávalók:

  • 230 g finomliszt
  • 70 g kukoricaliszt
  • 100 g porcukor
  • csipet só
  • 1 tk. levendulavirág
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 ek. levendulaszirup 
  • 1 ek. apróra vágott aszalt gyümölcs
  • 2-3 ek. hideg víz
Levendulaszirup nélkül is működik, de nekem van a hűtőben, így használtam.Aszalt gyümölcsök közül érdemes a savanykásabbakat választani, kiváló hozzá az áfonya, meggy, citrus félék vagy a sárgabarack.
A keksz összeállítása nagyon egyszerű. A késes robotba készítem a liszteket, porcukrot, sót és a felkockázott hideg vajat. Elindítom a gépet, morzsásra kevertetem, majd hozzáadom a levendulavirágot, aszalt gyümölcsöket. Újra elindítom és miközben dolgozik belecsorgatom a levendulaszirupot és a szükséges mennyiségű vizet.

Amint nagyobb rögökbe összeáll leállítom, és kézzel henger formára igazítom.Fóliába csomagolom és hűtőbe teszem míg lehűl. Ez legalább 1-2 óra, de akár három napot is kibír, sőt remekül fagyasztható.
4-5 mm-es szeletekre vágom és 180 fokos sütőben kb. 9 percig sütöm, míg enyhén rózsaszín színt kap.

18 megjegyzés:

Mónika írta...

Marcsi! Mindezt ma vasárnap hajnalban hoztad össze? Gratulálok! Nagyon fincsi lehet. Nekem a levendula még picit kérdéses a konyhában. Bár van négy bokrunk, eddig ételbe még nem használtam:-) A tavalyi megszáradt virágokat is felhasználhatom? Csak úgy natúr beledobom a tésztába? Vagy kell előtte valamit csinálni vele? köszi:-)

tanó móni írta...

A fenti kérdés én voltam:-))

Limara írta...

Igen, szárított virágot használok, egyszerűen beledobom a tésztába. Herbáriánál lehet is kapni szárított levendulavirágot. Ugyanolyan barna zacsis kicsomagolásban van, mint a többi gyógynövény:)

Ami írta...

Klassz kis kekszek :) Szívesen ennék most belőle :)))

Bianka írta...

Nagyon izgalmas, finom lehet

ingyom bingyom táliber írta...

Kedves Limara! Étvágygerjesztőek ezek a tallérok! Elárulnád nekem kezdőnek, milyen szerkesztéssel teszed a fotóidra a nevedet? (Blogcímedet?) Mert még nem jöttem rá!

Egyébként, meg köszönöm a kedves szavakat!
Üdvözöl Mariann!

Erdős Éva írta...

Milyen guszták, a levendula meg a kedvencem!

Teri írta...

Kedves Limara!
Még sosem próbáltam és sosem ettem olyan édességet, amelyben levendula lett volna....Te már több ilyen receptet hoztál, ez is finom lehet, talán rászánom magam. Próba, szerencse :o)

Medora írta...

Jelentem: nagyon finomak, én kóstoltam. Kezdtem aggódni, hogy semmi levendula a héten?! Azért csak összejött!

ildik.flp@gmail.com írta...

Marcsi hol veszel levendulaszirupot?

fevi írta...

Ebből sem maradt kóstoló?

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)

Kedves Marianna! Én a PhotoFiltre képszerkesztőt használom, ingyenesen letölthető program.

Ildikó! Én készítem. A hozzávalók között ha rákattintasz a recepthez jutsz

Évikém! Sajnos nem:))

erika írta...

A kezdő lépések megtörténtek: a levendulavirágos zacsi már a konyhában lóg!
Nagyon kívánatosak és gyönyörűek a kekszek!

Ildikó írta...

Megtaláltam,megcsinálom. köszi

noracska írta...

Szia!
Margarinnal is működik szerinted? Köszi!

Limara írta...

Szia! Gondolom, igen..

Katina írta...

Az én verzióm:
http://2.bp.blogspot.com/-cv4Pw2jw54w/T_ahDM0p72I/AAAAAAAAB0Q/QfkjXKuLi0M/s1600/Koll%C3%A1zsok-001.jpg

köszönöm a receptet!!!

Limara írta...

Gyönyörűek! :))