2011. március 14., hétfő

Levendulás-csokis keksz mentás krémmel

Szombaton csajos klub volt. Jó sokan voltunk, új helyre is kellett költöznünk, az eddigi helyszínen már nem fértünk el. Szokás szerint most is terülj-terülj asztalkám volt. A végén mindig el szoktuk osztani a maradék sütiket, most viszont nem maradt semmi. A családom reklamált is.
Andi csodás céklás-csokilencsés muffint hozott, Macus zabkekszeket, Évi citromos sütit, Szilvi csodás muffint  nutellás-mascarponés mázzal és egy fantasztikus kekszet, mennyei szilvás krémmel (remélem hamarosan felteszi a receptet), Julika sajttortát, Évi kókuszos-fehér csokis bonbont, de volt lángos, és sok-sok aszalt gyümölcs... 
Sokáig agyaltam, hogy én mit is vigyek. Először a Napraforgóra gondoltam, mint később kiderült a többiek várták is, végül egy levendulás-csokis keksz mellett döntöttem, amihez egy fehér csokis-mascarponés krémet késíztettem, amit mentával ízesítettem. Az ihletet, nem fogjátok elhinni, de Eszter levendulás-mentás kecsketejes tusfürdője adta. 
Hozzávalók:
  • 270 g finomliszt
  • 30 g holland kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 200 g hideg vaj
  • 80 g porcukor
  • 2 ek. levendulaszirup
  • 1 tk. szárított levendula
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a cukrot, a sót és a felkockázott hideg vajat bekészítem a késes robotgépbe, morzsásra dolgoztatom. Hozzáadom a levendula szirupot, a virágot, a tojást és a tojás sárgáját. ismét elindítom a gépet, míg egy gombóccá összeszedi.Kiszedem a tésztát a gépből és hengert formázok belőle. Hűtőbe teszem legalább 1-2 órára.
Addig elkészítem a krémet.
Hozzávalók:
  • 100 g fehércsokoládé
  • 50 ml tejszín
  • 100 g mascarpone
  • mentaszirup (vagy friss mentaág)
Tetejére:
  • 5 dkg  csokoládé
  • 2 ek. olaj
A friss mentaággal intenzívebb íz érhető el. A felmelegített tejszínbe kell beáztatni, rövid ideig állni hagyni, majd leszűrni. A tejszínt és a csokoládét vízgőz fölött felolvasztom, langyosra hűtöm. Kis adagokban keverem hozzá a mascarponét, végül ha nincs friss menta, mentasziruppal ízesítem. Hűtőbe teszem.

A tésztából kb. 3 mm vastag szeleteket vágok és 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megsütöm. Rácsra teszem hűlni. 
Amikor alaposan lehűl az összes kisült keksz megtöltöm a krémmel. A csokoládét az olajjal a mikró legalacsonyabb fokozatán összeolvasztom és a kekszek tetejére kenem. Pár órára hűtőbe teszem.


17 megjegyzés:

Paprika&Paprika írta...

Biztos nagyon finom!!
E'n a napraforgòt meg ezt a kekszet is megettem volna szivesen!

Márti írta...

Istenem, micsoda ízkavalkád...megint nagyon kreatív voltál, gratulálok!

Medora írta...

Egy tusfürdő ihlette keksz. Finom volt. Sajnos a kép nem adja vissza azt a csodálatos menta-színt! És ittunk hozzá mentás, levendulás limonádét.

Ami írta...

Szuper volt ez a keksz! :) A levendulát lehetett első harapásra érezni, majd utána jött a kellemesen finom menta íz. És mindezt a csoki ölelte körül. Nyami-nyami! :)
Köszi Marcsi!

(Juteszembe, megsütöttem a napraforgós kenyeret, csodaszép lett, nemsoká a vendégek is tesztelni fogják ;) Készítettem egy sós (tied) és egy édes (vaníliás-fahéjas) verziót.)

Macus írta...

A keksz isteni volt. A mentát is imádom..

foncsi írta...

épp most töltöttem üvegbe a friss levendulaszirupot. Limara, mi lesz így velem?! :D

margaretamikus írta...

Nagyon jól néz ki biztosan kipróbálom csak gond lesz a menta beszerzésével de majd magoldom:)

Eszter írta...

Limara, kösz, hogy átélhettem milyen múzsának lenni! Puszi a homlokodra! :)Azért valahogy úgy érzem a sütidben finomabb lehet a menta, mint a tusfürdőmben!!! :)

Bianka írta...

Mesések lettek

Pixie Pie írta...

Na ezeket is hamar megkóstolnám! Csak nem bírok ennyi jó receptet kipróbálni, különben minden nap süthetnék, aztán dugdoshatnám tovább a fenekemet... :)))

foncsi írta...

Limara! jelentem, a levendulaszirup ISTENI amerikai palacsintára locsolva. :)

Foodafok írta...

Nagyon szépek lettek. Még ajándéknak is tökéletes!

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)

yokkoa írta...

Kedves Limara!
Nagyon szívesen elkészíteném ezt a finomságot, de két pont nálam problémás.
Az egyik a levendulaszirup. Azt otthon készíted? Vagy veszed valahol? (És ha igen, hol?) Helyettesíthető esetleg?
A másik az olaj a csokibevonóban. Nem rég csináltam marcipánkenyeret és a csokibevonat vagy egy napig dermedt, végül csak a hűtővel jutottunk dűlőre. Nem járnánk jobban, ha olaj helyett vajat tennénk bele?
Előre is köszi válaszaidat.
Alig várom, hogy kipróbálhassam!

Limara írta...

Szia! Igen, a szirupot házilag kell elkészíteni, betettem a linkjét a receptbe. Az olajtól simán megdermed a krém, de ha neked szimpatikusabb a vaj, akkor használd nyugodtan! :)

Julianna Szekeres írta...

Szia Limara!

Szeretnék segítséget kérni, hogy a receptben szereplő levendulának a virágát vagy a leveleit is bele kell rakni a sütibe? Hol lehet beszerezni? Milyen fajta levendulát használsz? Amúgy nagyon tetszik az oldalad. A kenyereid a családom szerint verhetetlenek. Közös sütögetést, Pest megyében nem tervezel a közeljövőben, szerintem sokan elmennének, többek között én is szívesen részt vennék egy ilyenen. Ha tervezel ilyesmit, feltétlenül jelezd a blogodon!

Köszönöm, hogy segítesz. Válaszodat előre is köszönöm.

Maradok tisztelettel:
Kovács Lászlóné Jucika

Limara írta...

Csak a virágát használom.nekem van saját, de lehet kapni gyógynövényes kiszerelésben, nekem a Herbáriás vált be a legjobban, többek között a DM is árusítja...
Köszönöm szépen, de nem, egyelőre nem tervezek ilyet...