2011. április 12., kedd

Zabpelyhes keksz

Oatmeal Raisin Cookies. Zabpelyhes mazsolás keksz.Egy kedves olvasómtól, Andreától kaptam ezt a receptet. Azt írja, hogy ez itt az USA-ban olyan nemzeti eleség, mint otthon a csirkepaprikás.... 
Bár nem vagyok nagy zabpelyhes keksz kedvelő, kíváncsiságból elkészítettem. Alig egy óra alatt elfogyott, még langyosan. A kisfiam egyedül a csokoládét hiányolta belőle. Ismétlés lesz az biztos, és akkor csokoládé is lesz benne.
A hozzávalók csészében voltak megadva. Ettől szerintem nem kell kétségbeesni, pl. a kenyérsütőgép mérőpohara is egy csészének felel meg, de más 2,5 dl-es pohár is tökéletes a célnak. Mivel már többször kikaptam a csészés mértékek miatt, a szárazanyagokat lemértem.

Hozzávalók:
  • 110 g puha vaj
  • 1/2 csésze (80 g ) barnacukor
  • 1/2 csésze reszelt pépesre reszelt alma (1 közepes méretű)
  • 1 nagyobb tojás
  • csipet só
  • 2 ek. juharszirup (vagy méz, esetleg rizsszirup)
  • 1 tk. vanília eszencia (vagy vaníliáscukor)
  • 1,5 csésze zabpehely (150 g)
  • 3/4 csésze liszt (tönkölyliszt)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 csésze mazsola (vagy bármilyen aszalt gyümölcs)
  • 1/2 csésze durvára tört mogyoró vagy dió
Először kimértem és összekevertem a szárazanyagokat. A zabpelyhet, a lisztet, a sót, a fahéjat,a sütőport, a mazsolát és a mogyorót. Jól elkevertem.
 A puha vajat és a barnacukrot mixerrel alaposan kihabosítottam, majd hozzáadtam a tojást és rövid ideig tovább kevertem. Ezután ment bele az almapüré, a vanília és a juharszirup.
Egy fakanállal hozzákevertem a szárazanyagokat, majd a masszát két órára hűtőbe tettem, de akár egy éjszakát is pihenhet. Persze lehet azonnal sütni, de jót tesz neki a pihentetés.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A masszából kb. 4-5 cm átmérőjű golyókat formáztam (vizes kézzel), majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem, a tetejüket egy vizes villával ellapítottam.
14 perc alatt sültek meg. 

Ezeket a gyönyörű cserép edényeket most találtam a lomisoknál. Nagyon megörültem neki, gyűjtöm őket.

Ő pedig Berta, a labrador kislány, az új családtag nálunk. Imádni való kutyus:


36 megjegyzés:

zazzi írta...

Szia Limara!

A kekszek nagyon ínycsiklandóak, Berta cukipofa - de kik azok a lomisok? :)

Zazzi

Limara írta...

Zazzi!:)) A piacon tüntek fel egy pár hónapja, szerintem a külföldi lomtalanításból szedik össze az árujukat, ezért lomisok:))

Névtelen írta...

Szia Limara!

Gratulálok az "oldaladhoz",fantasztikusak a recepteid-már többet kipróbáltam.
Engem is érdekelne,hogy kik a lomisok?!

Teréz

Névtelen írta...

Amíg az írással volta elfoglalva, a válasz meg is érkezett!
Köszönöm!
Teréz

DebiGabi írta...

Pont most akartam keresni egy jó kis zabpelyhes keksz receptet. Köszi!!!!
Tüneményes a kutyusotok:D

foncsi írta...

Meg kell zabálni. A kekszet meg a kutyát is:DDD A labi a lehető legjobb választás volt szerintem. Nekem is van egy "kis"lány labradorom, 1 éves, kb. akkora mint én, és vagy 3x erősebb, de eszméletlen egy fazon. Nevelhetetlen, ha 100 méteres körzetben pocsolyát lát, átmegy dagonyaüzemmódba, annyit eszik, mint egy elefánt, és ennek ellenére KÉPTELENSÉG nem szeretni. Ha elég kemények vagytok, megmutatja a tanulékony, engedelmes oldalát is. :D Rettentően sok türelem kell hozzá. De megéri. Oda van a gyerekekért. Ajánlom figyelmedbe/figyelmetekbe a 'Marley meg én' c. könyvet. Nem szoktam könyveken bőgni, de ennek a végén elpityeredtem. :) http://bookline.hu/product/home.action?id=77907&type=22&_v=Grogan_John_Marley_meg_en

Katalin írta...

Őszinte leszek:
Engem a kekszek egyáltalán nem hoznak lázba, nem is szoktam sütni. (Micsoda asszony az ilyen?!- kérdezhetnétek. Hát: ilyen:):):))
Annál inkább rajongok a labradorokért! Nekem is van egy. FIÚ! És gyönyörű! Három éves és nyolcszoros Apuka! (Jó,tudom, a hölgyikének is van ahhoz némi köze, mit sikerült "összehozniuk" elsőre.)Láttam a kölyköket: gyönyörűek! Nyolc Labi-kölyök egy csomóban... Szívmelengető látvány!!! A Labradort én mindenkinek csak ajánlani tudom: az a szeretet mennyiség, amennyi ezekben a kutyákban van... Elmondhatatlan!
Limara! Gratulálok az új családtaghoz, legyen benne legalább annyi örömötök, mint nekünk a Labi-fiunkban:):):!!!

meecee írta...

A kutya csúcs! Sok boldogságot, egészséget és szép életet neki!
A keksz guszta, én nem sütném pihentetés nélkül. Mindenképpen állnia kell a hútőben pár órát, ha frissen süti az ember, akkor szétfolyik a tepsiben.

Bianka írta...

Ez a kutyus zabálnivaló

Moha írta...

Szerintem ez lesz kb. a tizedik zabpelyhes kekszrecept, amit kipróbálok, de nagyon jól fest:))
Berta egy tünemény, legyen benne sok örömötök!

Éva írta...

Egyszer próbálkoztam kekszet sütni, nem volt sikerélményem. Tündér a kiskutyátok.

florentine írta...

Nálunk rendszeres a lomis piac, rengeteg holmit vettem már náluk, nem vagyonokért, hanem megfizethető áron. Bertáról a második kép nagyon jó:-)
Én a 10-es számot már elhagytam zabpelyhes téren, de kipróbálom, függő vagyok.

fevi írta...

Marcsikám,
gondolom a cserepeket az én külön sokkolásomra tetted fel!

Limara írta...

DebiGabi! Köszönjük, remélem, tetszeni fog a keksz!:)

Foncsi! Tényleg? nem is tudtam, hogy neked is labrador kutyusod van, egyszer össze kell majd hoznunk őket!:)) Berta zabagép máris, porszívó módjára szippant fel mindent, de nagyon okos (és rafinált). Az ül parancsszót már érti és boldog amikor megdicsérjük:))

Katalin!Köszönjük szépen!:)Az igen, gratulálok a nagyfiúnak4:)) Bertáék kilencen testvérek:))Imádjuk, olyan mint egy kisoroszlán:))

Meecee! Köszönjük!:))Igen, szerintem is fontos a pihentetés, de ha valahova azt írom, akkor mindjárt kapom a leveleket, hogy muszáj-e:))

Bianka! Köszi:))

Moha! Köszönjük! :)Remélem, tetszeni fog a keksz! nekünk bejött. Ez nem az omlós változat, ennek kicsit rágósnak kell lennie.

Éva!Köszönjük!:) Ezzel szerintem sikered lenne!:))

Florentin! Én is találtam már más kincseket is!:)) Szeretek ott nézelődni, turkálni!:))

Fevikém! naná hogy! :)) Végig rád gondoltam miközben írtam a bejegyzést!:))

Névtelen írta...

Jaj de cuki! Nekem egy 5 hónapos labim van, nekünk a film a MArley & Me-böl annyira megtetszett hogy mi is Marleynak neveztük el pedig kislány :P
Foncis kiválóan leírt mindent róluk, még rosszalkodni is annyira aranyosan tudnak hogy nem lehet nem imádni öket!
Bocs, hogy a kekszhez nem szólok hozzá, sütiben nem vagyok otthon, én inkább étel recepteket gyüjtök de azért mindig idetévedek hozzád is, és most nem bírtam szó nélkül hagyni a kis cukipofát. Üdv. Bea

Száva írta...

Sok örömet Bertával! :)

Én nem akartam kutyát, egyszer csak lett és annyira élet-rész... Ma megsérültem, utánam jött a fürdőbe és ott sürgött a lábamnál, amíg meg nem nyugtattam, hogy jól leszek, aztán pedig utánam jött a szobába és hozzámbújt amíg az ijedtségre kisírtam magam.

A zabpelyhes kekszet köszönöm, most épp zabkorpás muffin készül nálam:)

Kata írta...

Kedves Limara!

Kérdésemért lehet, hogy buta. A tönkölylisztet lehet-e, mondjuk teljeskiőrlésű búzaliszttel vagy más liszttel helyettesíteni?

A kutyus nagyon helyes, és sok örömet hozzá! Engem mondjuk a cserepek hoznak lázba :O) Szuperek!

Köszönöm, ha válaszolsz!

Kata

K

Andrea írta...

Kiprobaltad.... De jo !! Orulok, hogy kapos volt... A fiadnak meg meg is keresem a CHOCOLATE CHIPS COOKIE receptjet, ami ennek a keksznek a zabpelyes mazsolasnak, a zabpehely nelkuli csokis unokatestvere.....
A kutyus irto cuki !!!

Névtelen írta...

Hát nekem meg kuvaszom van!Alabrador valóban játékos és intelligens fajta, de az elfogódottságom azt mondatja velem, hogy a kuvasznál nincs fenségesebb és imádnivalóbb!

Raindrop írta...

Nem szeretem sem a zabpelyhet, sem a mazsolát, szóval a kekszet most kihagynám, de ez a kutyus? :D
Hát tutira szétpusziznivaló! :D

Kati írta...

Jól hangzik ez a keksz, édes a kutyus.

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Kérdésem lenne, hogy a juharszirup, barna cukor, tönköly liszt helyettesíthető-e?
Most érkezett Svédországból egy "kisebb" :) adag zabpehely. Legalább tudom, mit kezdjek Vele.
Üdvözlöm

Mária írta...

Sziasztok!

Mi is szeretjuk a zabpelyhes sutiket, de a kedvenc nekunk a Flap Jacks lett, vegre talaltam szuper receptet is hozza, nem kis meloval :)

A ferjem mult honapban 2 hetet az usaban volt, hozott nekem zabpelyhes kekszet. Nagyon finom volt, szerintem a fahej mellett volt meg benne szerecsendio, szegfuszeg es egy leheletnyi csillaganizs is. Igazi, kezzel keszitett, minosegi suti volt. Az erdekes meg az volt az izeben, hogy halvanyan ugyan, de lehetett erezni a sot, jo volt.
Legkozelebb is ilyet akarok!!!!

A kutyus cuki, nekem egy vizslam van otthon anyukamnal, mar 10 es fel eves, de meg emlekszem, mennyi huncutsagra kepes egy ilyen pici szornyeteg :)! Sok turtelmet!

Udv mindenkinek! Maja

Szera írta...

A kekszet holnap kipróbálom! Bertát puszilom, úgy látom egy TÜNDÉRREL lettetek gazdagabbak! :)

Petró-Lengyel Zsuzsanna Nóra írta...

szia Limara,

Blogodra rátalálva kedvet kaptam a kenyérsütéshez, és páromat rávettem egy kenyérsütőre is!!!
Köszi szépen, hogy vagy nekünk :)
Gratula a kutyushoz, nagyon édi :)

Aledi írta...

Jól néz ki, biztos finom. Én a Stalh Judit féle változatot szoktam sütni, nagyon szeretjük. Úgyhogy ezt is kipróbálom, tetszik benne a reszelt alma :)

Gyé írta...

Imádom a zabpelyhes kekszeket, de a kutyababádat kivételesen annál is jobban! Nekem is most lett kiskutyám, és én is erősen gondolkodtam a labin, annyira szuper kutyusok! (A végén aztán kisbeaglem lett, azok meg szörnyen rossz kutyusok, bár szintén szuperek:))
Rengeteg örömet Bertácskához! A kekszet pedig természetesen kipróbálom :)

Gyé írta...

Imádom a zabpelyhes kekszeket, de a kutyababádat kivételesen annál is jobban! Nekem is most lett kiskutyám, és én is erősen gondolkodtam a labin, annyira szuper kutyusok! (A végén aztán kisbeaglem lett, azok meg szörnyen rossz kutyusok, bár szintén szuperek:))
Rengeteg örömet Bertácskához! A kekszet pedig természetesen kipróbálom :)

vnjudit írta...

Nahát, labrador, imádni fogjátok, nekem fekete volt, mai napig hiányzik. Igazi, szeretnivaló és szerető családtag :)Ó

Ildikó írta...

Még soha nem sütöttem zabpelyhes kekszet,ez az első és nagyon finom lett!:)Köszi a receptet.A KisBerta meg nagyon aranyos:)))

Névtelen írta...

Szia Limara,

gratulálok az eddigi sikereidhez! Köszönjük, hogy megosztod velünk ezeket az értékes recepteket! Nagy kedvencünk a bagel és a mézeskalácsod. Azt szeretném kérdezni, hogy nincs véletlenül egy tutibiztos, elronthatatlan bajor perec-recepted? :)
Ha van már a blogon, akkor bocsi, elkerülte a figyelmemet...
Minden szépet és jót kívánok a továbbiakban is, köszi, ha válaszolsz!

éva

Medora írta...

Azért a második kép kicsit csalóka, én mindig csak örömködni láttam meg nyaldosni, soha nem vágott ilyen szomorú pofácskát. Limaracsalád, köszöntünk a klubban!

Éva írta...

Köszönöm!

http://editeva.blogspot.com/2011/04/zabpelyhes-keksz.html

Edus írta...

Köszönöm kedves Limara e receptet is, finomságos lett. :) Szeretek itt Nálad kóborolni, új dolgokat észrevenni, azokat elkészíteni. Kívánok kellemes ünnepeket! Üdv, Edus

Annamaria Huth írta...

Megsütöttem. Isteni lett. Annyit valtoztattam h az alma helyett kefirt tettem. Finom ngyon. Kõszönöm.

Edit írta...

Kedves Limara, megsütöttem a kekszet, én csokit is tettem bele. Bezsebeltem az elismerő szavakat, de a legnagyobb bók az volt, hogy az alma-mazsola-fahéjutáló barátnőm is jóízűen evett belőle. Köszönjük a receptet!