2011. június 24., péntek

Pudingos csiga

A héten nem sütöttem semmi újat, a hőség elvette a kedvemet. Volt, hogy kenyér helyett lepénykenyér sült, vagy a fagyasztóból került elő a vésztartalék.
Egy pudingos csigára azért futotta. Semmi extra, a kakaós csiga tésztáját dagasztottam be, majd kentem meg a szoba hőmérsékletű pudinggal, most csokoládé ízűvel, szórtam rá fehér csokilencsét és némi aszalt áfonyát.
A vaníliás pudingra fekete csokit és mazsolát szoktam tenni.
Nálam belefér egyszer, egyszer a bolti puding, akinél kiveri a biztosítékot készítsen hozzá házi vanília vagy csokoládé krémet.
A pudingtól a tészta még másnap is egészen puha marad.
A tészta hozzávalói:
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 ek. tejpor (elhagyható)
  • 3 ek. cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • kb. 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg olv. vaj
Az olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a kalácstésztát. Ezután vagy a kikapcsolt gépben vagy kelesztőtálban kelesztem duplájára. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom. 
Töltelék:
  • 1 csomag pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3-4 ek. cukor
  • 5 dkg csokoládélencse
  • 5 dkg aszalt áfonya
A krémhez a pudingport elkeverem a tejjel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Hozzáadom a cukrot, lefedem egy fóliával és szoba hőmérsékletűre hűtöm.
A kinyújtott tésztára kenem a krémet, megszórom a csokoládéval és az aszalt gyümölccsel, feltekerem mint a beiglit és ujjnyi vastag szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket, egymástól kicsit távolabb. Ismét hagyom 30 percig kelni.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt pirosra sütöm.



17 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Jajj! Erre a kettőre de beneveznék! :)) Gyönyörűek, mint minden nálad!

Iza írta...

Hajaj, de fincsin néz ki!!!Máris beleharapnék! Én a múlt hétvégén készitettem egy fajta kakaós csigát, de valahogy kevésnek bizonyult a töltelék benne (vaj+cukor+kakaópor).Következőkor biztosan kipróbálom ezt a tölteléket. :D

kolozsgabi írta...

Nagyon finom lehet, ezen szoktak összeveszni az utódok, volt idő, mikor minden napos volt válunk ez az étek. Szerintem bolti pudinggal is ugyanolyan jó lehet, mint házival. Nem folyik ki? Gratula a képhez és a recepthez is (Mindegyik csodádhoz)!!

t3v, az okostojas írta...

Ha fáj a főzős bolti puding, és már olvastad a zacskón az összetételét, elég egyszerű a helyettesítés: ugyanannyi keményítő és megfelelő ízesítőanyagok (a kakaópor legalább egy részét ki kell vonni a keményítőből).
Az instant puding az más, az tényleg értelmetlen E-halom.

Én arra lennék kíváncsi, hogy ha a pudingot muffin belsejébe töltöm, akkor megváltozik az állaga (kiszárad, mintha csak a "bőre" maradna). Ebben nem?

Névtelen írta...

Hol laksz, hogy nálatok hőség volt? Én itt Érden még mindig a nyarat várom, de úgy látszik az idén elmarad. A csigák pedig nagyon guszták. Mint ezen a blogon minden :-) meecee

Juhmeli írta...

Megsütöttem, már csak a fele van meg. Nem hiszem, hogy kiderül, milyen másnaposan.:)

Bianka írta...

Így nem lehet fogyózni. Most ki kell próbálnom :)

Anikó írta...

Én is megenném most azonnal, szerintem az oetker főzős pudingporok nagyon jók, érdemes használni őket, én legalábbis használom is:-))))

Zsu írta...

És megint egy nagyon fincsi recept, ami felborítja a nemlétező fogyókúrámat :D
Mellesleg felraktam a blogomra a recepted alapján készült csokis hajtogatott hokkaido, remek lett, köszönjük a recepjeidet!

Zsuzsa

Renáta baba írta...

Hmm,ez nagyon finom lehet....!!!!!!!!!

Eszter II írta...

Ugyanaz a kérdés, mint az előttem szólónál: vajon működik igazi pudinggal is, és nem folyik ki?

Limara írta...

Mi az, hogy igazi puding? Én Dr.Oetker főzős pudingját használtam...

ANNA írta...

You always make very fabulous recipes !
I always follow you!
Ciao Anna from Italy

Eszter II írta...

Na azóta megcsináltam, felét nutellásan, másik felét kakaósan, friss meggyel dúsítva, szuperfinom lett, köszönet!

Igazi puding nálam: főzött vaníliakrémbe kavart csoki. A fene se tudja, mit csinálna sütésnél...

Névtelen írta...

Éppen most sült ki a csiga.
Isteni finom lett! Én vaníliás pudinggal és mazsolával készitettem. Ránézésre is nagyon szép, gusztusos. A tészta nagyon finom puha.
Nagyon köszönöm a receptet!
Csokilencsét hol lehet beszerezni?
Üdv. Judit

Bambula írta...

Kedves Limara !
A kérdésem: ennél a tésztánál is működik az, ha este elkészítem, lefóliázom, hűtőbe teszem és csak reggel sütöm meg ???

Limara írta...

őszintén szólva nem próbáltam, de gondolom