2011. szeptember 2., péntek

Müzlikenyér


Méghozzá meglehetősen gazdagon. Emiatt nem is az a pihe-puha szellős kenyér. Vannak benne magok, pelyhek, korpa, méz, mákolaj, író, amaránt, csupa-csupa egészséges hozzávaló.

Egy szeletke lekvárral vagy mézzel, vagy megpirítva kevés vajjal tökéletes reggeli, ami egész délelőttre kellő energiát biztosít.

Hozzávalók:
  • 20 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg kovász
  • 1 ek. méz
  • 2 dl író
  • 1,5 dkg friss élesztő
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd letakarva kb. 2 órán át pihenni hagyjuk. Ezalatt gyönyörűen megkel, aktív lesz.
Ezután kerül hozzá:
  • 150 g tk. búzaliszt
  • 200 g kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. zabkorpa
  • 100 g zabpehely
  • 50 g árpapehely
  • 1-1 ek. napraforgó és szezámmag
  • 3 ek. mákolaj (vagy olíva)
  • 2 ek. puffasztott amaránt
  • 1 dl író
  • Kb. 1,2 dl víz
  • egy marék aszalt gyümölcs
Dagasztógéppel alaposan bedagasztjuk a tésztát, a legvégén adjuk hozzá az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Én meggyet, sárgabarackot és kandírozott koktélcseresznyét használtam. Kiolajozott kelesztő tálban duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel kissé kilapogatjuk. Két oldalról kissé visszahajtjuk, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt dobozformába tesszük és ismét duplájára kelesztjük. Kb. 40 perc után hosszában egy éles pengével végighasítjuk.
Míg kel a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A megkelt tésztát alaposan lepermetezzük vízzel, majd 40-45 perc alatt ropogósra sütjük. Félidőben, ha szükséges, a tetejét egy alufóliával letakarjuk. Rácsra tesszük hűlni. Az írót kétharmad joghurt, egyharmad víz keverékével helyettesíthetjük.








5 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, finom lehet

Vanca írta...

Szuperjó az új megjelenésed!!!

Ildikó írta...

Nagyon jó lettél................

Limara írta...

Köszönöm:)

cecil írta...

Nagyon jó az átalakulás...
Ugyanilyen biciklim van...
további sok sikert!!!