2012. január 22., vasárnap

Levendulás csokoládé torta

 

Ismeritek ezt a blogot? Pár napja nézelődtem a neten és egyik blogról a másikra haladva jutottam el hozzá. A kiscsaj szédületes, sokszor azt sem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek, amikor nézem, ugyanis szinte az összes receptjéhez videót is mellékel. De nagyon szerethető szerintem.
Ezt a mogyorós-kekszes alapú csokoládé pitét változtatás nélkül készítettem el, illetve annyit azért variáltam rajta, hogy a vanília helyett levendula eszenciát használtam, sőt kevés levendulaszirupot is. Tudjátok, a levendula mániám...
Hozzávalók:
  • 1 csésze őrölt keksz (Jó reggelt vagy Mese keksz)
  • 3/4 csésze mogyoró őrölve
  • 4 ek. cukor (elhagytam, mivel a keksz édes)
  • 2 ek. kakaópor
  • 5 ek. sótlan vaj (8 dkg)
A mogyorót tepsibe szórjuk és 170-180 fokos sütőben megpirítjuk. Ezután két konyharuha között könnyedén ledörzsölhetjük a barna héját. 
A keksszel együtt egy késes aprítóba tesszük és megőröljük.Hozzáadjuk a kakaópot és az olvasztott vajat. 
Egy piteformába nyomkodjuk, majd 175 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket:
  • 3 dl tejszín
  • 250 g csokoládé (55%-os)
  • 1 ek. vanília vagy levendula kivonat
  • nagy csipet só
  • 2 tojás
Egyjénai edénybe tesszük a tejszínt és a csokoládét, a mikró középső fokozatán 2 percig melegítjük. Kivesszük és alaposan elkeverjük. Ha szükséges még pár pillanatra visszatesszük, míg a csokoládé teljesen felolvad. Hozzáadjuk a levendula kivonatot és a nagy csipet sót, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is.
A kisült kekszes alapra öntjük.
20 percre visszatesszük a sütőbe.
Rácsra tesszük hűlni.
Elkészítjük a fényes csokoládé mázat:
  • 2 ek. tejszín
  • 1 ek. méz
  • 55 g csokoládé
  • 1 ek. meleg víz
A hozzávalókat egy edénybe tesszük és a mikró középső fokozatán összeolvasztjuk. A kihűlt tortára öntjük, a formát mozgatva szétterítjük. Hűvös helyre tesszük míg megdermed.


Függőséget okozhat!

22 megjegyzés:

Nóra írta...

Guszta! És egyben nagyon hasonlít Harrer asszony Csoki Royal tortájára. :-)
Azt én is kipróbáltam, nálunk is függőség lett a vége. :-)
http://fuszeres-szinek.blogspot.com/2012/01/csoki-royal.html

Juccantó írta...

A csokinak és a levendulának nem lehet ellenállni.Mindig nagy örömmel olvasom a levendulás receptjeidet!!!

Ildikó írta...

Ezt az oldalt már én is megtaláltam-a rózsaszinű rágógumi miatt mentem fel rá- fantasztikus

Erdős Éva írta...

Mennyei finomság! Köszönöm, hogy megosztottad, így én is el tudom készíteni!:)

Vanca írta...

Őrület! És nem is olyan ördöngös. :-)

Marika írta...

Istenien néz ki! Bele tudnék harapni a képernyőbe, ha lehetne!!!:))

Névtelen írta...

Jonak tunik, amiben ennyi csoki van, az rossz nem lehet :)
(Csak jelzem hogy a recept leirasabol kimaradt hogy az olvasztott csokihoz hozzaadjuk a tojasokat - gondolom .)
udv,
M.

Limara írta...

köszönöm:)

M.! Köszönöm, pótoltam! :)

Katucikonyha, írta...

Őrült ez a nő! :-) Nagyon guszta a torta, hát még levendulával, nagyon ott van!

Andi írta...

Szia!
Elöször is gratulálok a műveidhez, nagyon ügyes vagy. Én is szeretek sütni-főzni. Segíts légy szíves: mennyi az 1 csésze? Köszönöm,
Andi

Anyatigris írta...

Kedves Limara! Nézz be hozzám, a tortás blogomba, van ott számodra valami!:)

Medora írta...

Függőséget okozhat? Már a látványa is! Beállítottam háttérképnek.

Limara írta...

Andi! 1 csésze az 2,5 dl :)

Anyatigris! Máris nézem! :)

Dóri! :)))

Ágni írta...

Szia Limara, hmmmmmmmm!:) A kiscsaj fergeteges:)) Legközelebbi családi banzájon kipróbálom, addig le kéne adni a kilókat amik a folytonos próbálgatások eredményei:) Gratula, ügyi vagy mint mindig!

Névtelen írta...

Marcsikam!
En mar "fuggtem "kepet meglatva es az aljan hogy '" hatha..."belecsuszik a szajjikamba. Hisz ismersz, koekimonster vagyok.
Fantasztikus finoman nez ki! Gratula: ILDIKO

Ps: Epp most lett keszen nalam a narancsos almatortam.Nagyon fini lett.Marcsak a fele van meg mert meg melegen kellett megkezdeni es igy csak kanalazhattuk.haha

Névtelen írta...

Szia, nem bírtam ki és megcsináltam, most vettem ki a sutobol. Egy amatőr kérdés: a piteformabol hogyan operalom ki, hogy ki tudjam hűteni, majd a csokimazat raonteni? Vagy hagyjam a formában? De úgy meg szeletelni nehéz... Köszi a választ! Dia

Limara írta...

Ágni! Köszönöm! :))

Ildikóm! :)) Isteni lehet az a torta is! :))

Dia!hagyd a formában kihűlni, utána egy széles lapáttal alá tudsz majd nyúlni. Az én formám kivehető aljú egyébként.

Süli Mónika írta...

Kedves Limara!
Már megint köszönettel tartozom az egész családom, de leginkább a fiaim nevében.
Tegnap megsütöttem a tortát. Igaz én Albert kekszből, zabtejszínből készítettem. A tojást keményítővel helyettesítettem.
A végeredmény valami .... ,nem találok rá szavakat olyan isteni finom.
Minden egyes falat után ámulok hogy, hogy lehet valami ennyire finom.
Nagyon köszönjük a receptet!!!

Névtelen írta...

Köszönöm!:-) közben megforditottam ket tálca segítségével, sikeresen. Nagyon finom lett! Dia

Névtelen írta...

Én is megcsináltam csak fehércsokival és fahéjjal.Szuper jó lett.Készi az ihletet.Kitti

fahéj és feta írta...

Szia Limara,
Csudiszép lett a tortád!
Mekkora a tortaformád? Hány centi átmérőjű amiben sütötted? Szerinted szilikonos formában is meg lehet sütni? Nekem csak olyan piteformám van.
Köszönöm a választ!

Limara írta...

Szia! Köszönöm szépen! :) 24 cm-es, és igen, meg lehet sütni szilikonban is:))