2012. február 8., szerda

Baconos-sajtkrémes bucik

Egy újabb péksütemény. Emlékeztethet a kovászos medvehagymás-paradicsomos bucira, nem véletlenül, mert a tészta formázását onnan vettem, de magát a tésztát leegyszerűsítettem. Ebben most nincs sem öregtészta, sem kovász, de természetesen ha valakinek azzal jobban tetszik, akkor nyugodtan használja azt.
A töltelék ropogósra sütött bacon, aminek a kisült zsírjából tettem a tésztába, fantasztikus ízt adott neki. Hogy ne legyen száraz készítettem egy besamel alapú sajtmártást, azzal fedtem be a szalonnát, majd bőségesen megpakoltam még reszelt sajttal.
Hozzávalók:

  • 60dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. a bacon kisült zsírjából
  • 2 ek. burg. pehely (elhagyható)
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2,5dkg élesztő
Töltelék:
  • 15 dkg bacon
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • reszelt sajt (füstölt, sima vegyesen)
  • csipet só, bors
Először a bacont felcsíkoztam, majd lassú tűzön ropogósra sütöttem. Kivettem a zsírjából és félretettem hűlni.
A sajtmártáshoz megolvasztottam a vajat, beledobtam a lisztet és habzásig kevertem. felöntöttem a tejjel és állandó keverés mellett besűrítettem. Egy jó marék reszeltsajtot  tettem bele. Pici sóval és borssal ízesítettem, ezt is félretettem hűlni.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítettem és a 20 perces dagasztás programmal összeállítottam a tésztát. Kikapcsolt gépben (vagy kelesztőtálban) hagytam duplájára kelni.
Lisztezett felületre borítottam és 12 darabba vágtam. Megformáztam a bucikat, így.
Amikor megkeltek a mélyedésekbe tettem a sült szalonnából. Ha nagyon összekel a tészta, akkor az ujjunkkal vagy egy kanál nyelével bátran mélyítsük el!

A szalonnára tettem a sajtkrémből, majd beborítottam reszelt sajttal is.


Fél órát hagytam még kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütöttem.
Rácsra tettem hűlni.

13 megjegyzés:

Farci írta...

Ez nagyon-nagyon guszta!
Kár, hogy megyek dolgozni...! :)

Maczyka írta...

Ó, jessz, és akkor nem is böngészlek tovább a mai vacsiért :) mondjuk csak házi húsos füstölt szalonnánk van, nemrég jött le a füstről, de gondolom azzal is jó lesz :)

Angika írta...

Szia Limara!
Minden nap nézem a receptjeidet, nagyon finomakat sütsz!!!!!!!!!! (több receptet már én is kipróbáltam a család nagy örömére :)
Viszont a sütő hőfokbeállításával mindig bajban vagyok. Te hogy szoktad sütni? Légkeveréssel, vagy simán alsó- felső sütéssel?

Limara írta...

Farci! :))

Marczyka! Az nem kérdés, azzal a legjobb! :))

Angika! A kelttésztáknak nem jó a légkeverés, szárítja. Ha mégis, akkor egy edénybe vizet kell tenni a sütő aljába. Én csak alsó-felső sütést használok! :)

Chef Viki írta...

Pfffffffff, de baromi jó! Imádjuk az ilyen ütős kis finomságokat :-)

FiTimi írta...

Ez isteni, hamarosan megcsináljuk!!

Édeskonyha írta...

Jujj de szép! Mint mindig,olyan Limarás, ennél nagyobb dícséret pedig nem is érhet egy péksütit! :)

Brid írta...

Nagyon jol nez ki, mindenkeppen kiprobalom! Koszonjuk az ujabb fantasztikus receptet!

Hajni írta...

éhes vagyoook!!! :)

Csibe írta...

Milyen szépek, és milyen illatosak :)

Aledi írta...

Aha! A besamel! Az hiányozhatott az enyémből. Baconos csigákat sütöttem ugyanis, fincsi volt, de kissé száraz. No, majd legközelebb... Köszi :)

macilány írta...

Kedves Limara!
Megsütöttem ezeket a csudafinom bucikat.Annyit valtoztattam rajta,hogy füstölt kolbászt tettem a bacon helyett.A párom és a gyerekeim nem győzték enni,no még dicsérni.A párom már tudja,ha valami újdonság kerül az asztalra,akkor az csakis Limarától lehet.
Köszönjük a csodálatos recepteket!
Legyen szép napod!
Olga

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon jól esik és sokat számít a dicséretetek! :)