2012. március 25., vasárnap

Gyors, ropogós sajtos szál


















Délelőtt főztem, vendégeket vártunk ebédre, és közben eszembe jutott, hogy az este egyszerűen elfelejtettem begyúrni a sós tésztáját. Sós pedig kellett, ezért gyorsan összedobtam egy olyan tésztát, amit nem kell dagasztani, keleszteni, szaggatni, megint keleszteni. Azt akartam, hogy extra gyors és extra finom, ropogós legyen.
Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 20 dkg zsír! (kacsa, liba, vagy sertés az mindegy)
  • 1 tojás
  • kb. 3 ek. tejföl
  • 2 dkg élesztő
tetejére:
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg reszelt sajt
A késes robotgép táljába mértem a lisztet, a sót, az élesztőt és a zsírt. Összekevertettem. Kézzel egyszerűen csak el kell morzsolni.
Hozzáadtam a tojást és annyi tejfölt, amivel közepesen kemény tésztát kaptam. 10-15 percig hagytam pihenni, hogy jól nyújtható legyen.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Lisztezett deszkán kb. 2 mm vastag téglalappá nyújtottam a pihentetett tésztát. Egy felvert tojással lekentem, majd jó vastagon megszórtam reszelt sajttal. Kb. 25-30 dkg volt.
Egy pizzavágóval felcsíkoztam, sütőpapíros tepsire tettem és máris a forró sütőbe toltam. Kb. 15 perc kell neki, hogy a sajt szép pirosra süljön a tetején.

11 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon jól mutatnak a kosárban sorakozó sajtos szálak!
Biztosan finomak is, szeretek ropogtatni hasonló sós sütiket:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszta! Imádjuk a sós-sajtos rudakat...Máris elvinném a receptjét! Köszi!

orsolya vanessza kiss írta...

KÖSZÖNÖM!

Milyen rég óta keresem ezt a receptet! :)

Névtelen írta...

SZIa!

Nagyon szeretem a sajtos rudakat, van is pár receptem, az mind vajas vagy margarinos. Miért fontos hogy zsír legyen? Miben lesz más? az íze gondolom, de van más is? :)

köszönöm!!!!!

Eszter írta...

sokszor nekem is jól jönne egy ilyen recept,de ezt elviszem és akkor már lesz is ha tényleg sos kell. Köszönöm szépen! ;-)

Névtelen írta...

Szia Limara!
Egy kérdésem lenne. Megsütöttem a rudakat,finom is lett,de nekem semmit nem jöttek fel a sütőben. Ilyennek kell lennie,vagy elrontottam vmit? Köszi.Timi.

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Krisz, Eszter! Vigyétek csak, enyém a megtiszteltetés! :)


Kedves Névtelen! Vajjal is jó, de zsírral sokkal ropogósabb, omlósabb lesz, míg vajjal inkább puhább...

Timi! Igen, ez csak éppen megemelkedik, úgy a jó!

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Most jöttek ki a rudak a sütőből. isteniek, így zsírral.
Köszönöm Neked, és azt különösen, hogy akármit is sütök Tőled, ha pontosan követem az utasításaidat, akkor biztos finom lesz!!!
Gabi

Névtelen írta...

Szia. Elkészítettem pizzakrémmel és reszelt sajttal a kislányomnak, és nagyon tuti lett így is :-)Köszönöm a receptet! Amy

Suzan írta...

szia. szaraz por elesztot hasznaltal vagy a masikat? Szeretem az egyszeru es gyors recepteket! Ki is proballom holnap :) koszonom

Bernadett Pintér-Dobronyi írta...

Köszönöm a receptet! Gyorsan, könnyen elkészíthető, a recept tökéletes! Már majszoljuk!