2012. március 9., péntek

Kávés-csokis-feketecseresznyés kovászos kenyér

Desszertkenyér, megint.

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • 20 g kakaópor
  • 50 ml feketekávé
  • 2 ek. kávészirup
  • 1 ek. olaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 300 g aktív kovász
  • 60 g csokoládélencse
  • 60 g aszalt fekete cseresznye
Aktív, jó buborékos kovászra van szükség ahhoz, hogy élesztő nélkül is szépen megkeljen.

Aki bizonytalan a kovász minőségében, csökkentse azt 200 g-ra és tegyen mellé 1 dkg élesztőt. Így viszont a kelesztési idők lerövidülnek.

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítem a csokilencse és a cseresznye kivételével, azokat csak az utolsó percekben adom hozzá. A dagasztás programon összeállítom a tésztát, kiveszem és egy kelesztőtálban, kb. 2 óra alatt duplájára kelesztem.

Enyhén lisztezett felületre borítom és ketté osztom. Cipókat formázok belőlük:

Két tálat kibélelek egy-egy ruhával. Nem kell extra kelesztőtál, én két fém edényt béleltem ki. A ruhát meghintem liszttel, majd a tésztát fejjel lefelé belefordítom:


Langyos helyre, fűtőtest közelébe teszem és kb. 2 óra alatt duplájára kelesztem:


Mindkét cipót óvatosan átfordítom egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra.


Egy éles pengével bemetszem a cipók tetejét, majd a forró sütőbe tolom. Azonnal bedobok 3-4 jégkockát vagy belöttyintek egy kis vizet a sütő aljába. 
20 percig sütöm a forró sütőben, majd visszaveszem a hőfokot 200 fokra és további 15 percig hagyom sülni.
Rácsra teszem hűlni a kenyérkéket.




16 megjegyzés:

ANNA írta...

Wonderful!!
ciao from Italy Anna

Névtelen írta...

Limara, kimaradt hogy a csokilencset es a cseresznyet mikor teszed bele. Amikor a dagasztassal vegeztel? Nagyon jol nez ki amugy!
M.

Névtelen írta...

hűha, ha kinyitom az ablakot küldesz nekem egy szeletet? nagyon jól néz ki! juhocska

Niki írta...

Olyan benyomást kelt,mint gyerekkoromban a barna mese sajt...Megkóstolnám meg nem is, tettszik is meg nem is...Egyébként roppant gusztán néz ki:)

Limara írta...

Thank you so much,Anna!

Kedves M.! Köszönöm, pótoltam! :)

Juhocska! Küldök hát! :)))

Niki! remélem, megkóstolnád, mert bármilyen furcsa is, nagyon-nagyon finom! :)))

Névtelen írta...

Igen, nagyon-nagyon finom. Isteni! Ha nem ettem volna belőle, lehet, hogy én sem hinném :-))

haNa írta...

Szia Limara!

Nem az aktuális sütésedhez kapcsolódó kérdés, de válaszolnál nekem kérlek arra, hogy mikor aszkorbinsavat teszel a kenyérbe, akkor azzal mit kívánsz elérni?? A morzsálódást csökkenti vagy a kelésben plusz eredmény? Valahol olvastam már nálad, használom én is, de most hiába kerestem és olvastam el több, korai kenyeres bejegyzésed is, nem találom rá a választ.

Köszönöm előre is a válaszod!

Amúgy továbbra is megcsodálom a sok finomságot, amit sütsz, de kipróbálni kevésbé tudom, mert gluténérzékeny lett a legkisebb lányom, így kicsit háttérbe szorult a búzalisztes sütésem. :((

Cre-art Tünde írta...

Nagyon jól néz ki!! A kornspitz recept is szuper!!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Ha úgy gondolod,hogy a 8 l-es kacsasütő jénai beszerzése másnak is gondot jelent,tedd közzé légyszíves,hogy a Tescoban márc.16-29-ig akciósan lehet venni2890 Ft-ért (Simax)
B.Ildkó

Andi írta...

Szia! Nem pont ide tartozik, de megsütöttem az öregtésztás fehérkenyered.
Isteni finom lett. Köszönöm a pontos, aprólékos elkészítési útmutatót. Ide tettem fel képet: www.pearl-mania.blogspot.com

Tűzpadka írta...

Hű, ez aztán különleges! Még elképzelni sem tudtam eddig ilyesmit. Egy nagy gratula neked!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Több receptedben is említetted már a csokilencsét. Hol lehet beszerezni? Egyébként meg köszönöm a fantasztikus receptjeidet a családom nagyon díjazta az eddig kipróbáltakat.

Limara írta...

cukrászkellékestől szoktam beszerezni, én Szegedről, mert az van a legközelebb, de néha Szigetszentmiklósról a Bakó Hungária Kft-től hozatom.

Névtelen írta...

Igazán különleges ez a fekete finomság, gratulálok a kitalálójának és az elkészítőjének. Legszívesebben beleharapnék rögtön. Örülhet a családja az ilyen kreatív mesterszakács-cukrászoknak, hogy ilyen finomságokhoz hozzáférhetnek.
Én is találtam egy érdekes receptet még az egyiptomi fáraók korából:

Pharaoh buttered biscuits
Fáraó vajas keksz
http://darwinkaprazata.blogspot.com/2012/04/farao-vajaskeksz.html

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
A keksz nagyon jó, én nagyon hasonló tésztából készítettem most nyuszis kekszet Húsvétra, méz helyett cukorral, de ki fogom próbálni mézzel is:)

Mona írta...

Szia Limara!

Elkészült ez a kenyér is! Telitalálat!!! Bár cseresznye helyett áfonya került bele, szerintem nem rontott az összhangon!
Ja, és a napraforgós kenyér is csudifinom lett! Szüleimnek elvittem felét, Édesapám azt hitte, hogy boltban vettem, nem én formáztam! :D
Lehet, hogy lassan fotóznom kéne, hogy gyarapítsam a galériádat (na, nem azért, mert olyan szépek, hanem, hogy lássák mások is, hogy lehet ilyen csudi dolgokat otthon is készíteni...)

További szép estét! :D

Mona